Mi a teff?

A közönségesen teffnek nevezett növény, tudományos nevén Eragrostis tef, a Poaceae család egynyári lágyszárú növényének egy faja. Magja ehető és hasonló a gabonafélékhez, de azzal a sajátossággal, hogy nem tartalmaz glutént.

Teff volt az egyik első növény, amelyet az ember háziasított. Úgy gondolják, hogy ez a háziasítás Etiópiában Kr. E. 4000 között történt. A genetikai bizonyítékok szerint az Eragrostis pilosa a legvalószínűbb vad őse.

A teff név vélhetően a teffa szóból származik a Teffa jelentése „elveszett”, valószínűleg a növény kis magjai miatt, amelyek apró méretűek, alig 1 mm átmérőjűek.

A Teff gyógynövény, sok hajtással, vékony szárral és nagy koronájú csomókkal. Gyökereik sekélyek, de hatalmas rostos gyökérzetet fejlesztenek ki. A növény magassága a fajtától és a környezeti feltételektől függően eltérő.

Mint a többi ősi növény kultúránál, a teff is meglehetősen alkalmazkodó, és mostoha környezeti körülmények között nőhet. Ezért olyan növény, amelyet száraz környezetben és peremterületeken is nedves körülmények között lehet termeszteni.

A Teff, Afrika szarván őshonos növény, nevezetesen a mai Etiópiában és Eritreában, ahol az egyik legfontosabb élelmiszer. Főként a kis magvakért és az állatok takarmányozására szolgáló szalmáért termesztik.

A magok nagyon kicsik, körülbelül 1 mm nagyságúak, így ezer szem súlya mindössze 0,3 gramm. A Teff felhasználása hasonló a köleshez és quinoához, de a teff mag sokkal kisebb és gyorsabban főnek meg. A fajtáktól függően színe a fehértől az intenzív vörösesbarnáig terjed.

A teffet más országokban is kezdték termeszteni és forgalmazni, köszönhetően a száraz területekhez való könnyű alkalmazkodásának, gyors növekedésének és többek között a gluténmentes gabonafélék, például a quinoa, a hajdina és az amarant iránti növekvő érdeklődésnek. Néhány éve fejlett országokban is kezdik fogyasztani, és kereslete folyamatosan növekszik.

Teff: táplálkozási jellemzők

A makrotápanyagok összetétele hasonló a többi gabonafélékhez, mivel a szénhidrátok az alapvető összetevője.

A fehérje mennyisége valamivel magasabb 8 g / 100 g, mint más gabonaféléké; magasabb a lizinszintje, mint a búza vagy az árpa, és valamivel kevesebb, mint a rizs vagy a zab.

A teff nem tartalmaz glutént, ezért jó megoldás a cöliákiások számára. Zsírtartalma alacsony, hasonló a búza és a rozséhoz.

A teff étrendbe illesztésének, rendszeres fogyasztásának táplálkozás-élettani előnyei:

– alacsony glikémiás index besorolásának köszönhetően ideális lehet inzulinrezisztensek, cukorbetegek számára

– rosttartalma hozzájárul a napi rostbevitelhez, segíti az emésztőrendszer működését és a bélflóra optimális összetételét

– kalcium tartalma a gabonák között a legmagasabb, 100 gramm teff 180 mg kalciumot tartalmaz

Teff vitaminokat és rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, kalcium, vas, magnézium, foszfor, cink és mangán forrása. Egyes táplálkozási vizsgálatok azt mutatják, hogy egyes ásványi anyagok, például vas és cink mennyisége a teff típusától függően változik, barnában magasabb.

Teff: tulajdonságok, előnyök és tápérték

Ez a „szuperélelmiszer” az egyik divatos gabonafélévé vált.

Tápérték 100 g-ban:

  • Kalória: 101 kcal
  • Fehérjék: 3,87 gr
  • Szénhidrátok: 19,86 gr
  • Zsír: 0,65 gr
  • Rost: 2,8 mg
  • Kalcium: 49 mg
  • Vas: 2,05 mg
  • Mangán: 2,86 mg
  • Kálium: 107 mg
  • Cink: 1,1 mg

Teff tulajdonságai

A Teff a legmagasabb tápértékű gabonafélék egyike. Gazdag fehérjékben, alkalmas a fizikai aktivitást végző emberek számára.

Ezenkívül rosttartalma meghaladja a gabonafélék többségét, és segít a székrekedés ellen, miközben szabályozza a béltranzitust. Ugyancsak gazdag vasban, ami segít megelőzni a vérszegénységet és szabályozza a hemoglobin szintet.

Antioxidánsokat is tartalmaz, és segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket és a rák kialakulását.

A teff tápanyag- és ásványianyag-tartalma miatt terhes nők és növésben lévő gyermekek számára ajánlott.

Teff felhasználása a konyhában

A teff magokat lisztre őrlik felhasználás előtt. Szerkezete, íze és aromája jelentősen különbözik a többi típusú teljes kiőrlésű liszt típusától. A Teff különleges gyengédséget és finom savanyú ízt kölcsönöz, amely új ízélményt hoz minden ételhez. A lisztjéből kiváló minőségű teljes kiőrlésű kenyeret állítanak elő. A legnépszerűbb az etióp lapos kenyér. A helyiek „Indzsera” -nak hívják őket. Ez a kenyérfajta Etiópia lakosságának fő étele.

A teffőről készült lisztből nemcsak kenyereket, hanem édességeket készítenek és főzéshez is felhasználják.

A teff-t süteményekben önálóan nem használják, hanem egyébb gluténmentes lisztekkel keverve alkalmazzák.

Tetszett a blogbejegyzés? Nem szeretnél lemaradni az újabb tartalmakról? Iratkozz fel és nem maradsz le a honlap legújabb tartalmairól!

Gluténmentes feliratkozó