Sok gluténmentes étel létezik, de azoknak, akik glutén-intoleranciában vagy lisztérzékenységben szenvednek, ismerniük kell a listát. Tudják, milyen étrendet kell követniük annak érdekében, hogy megőrizzék az egészségüket.
A glutén olyan fehérje, amely a gabonafélék fő alkotó része és megtalálható bizonyos élelmiszerekben, mivel az ipari feldolgozás során még a természetesen gluténmentes élelmiszerek is szennyeződhetnek glutént tartalmazó anyagokkal.
A glutén legfőbb tulajdonságát a kenyérgyártás során hasznosítják, rugalmasságot és nedvességet biztosít, segíti a kenyér formában tartásában. Ezenkívül lehetővé teszi a kenyér kelését és rágós (nem morzsalékos) állagot biztosít. Bár a glutén olyan fehérje, amely a legtöbb ember számára nem okoz problémát, a lisztérzékenységben vagy intoleranciában szenvedőknek kerülniük kell az egészséggel kapcsolatos mellékhatások megelőzése érdekében.
Sok étel gluténtartalmú összetevőkből készül, ezért rendkívül fontos ellenőrizni a termék címkéjét, amikor az üzletből vásárolja őket.
Itt található az 51 gluténmentes alapanyag listája:
1–10. Gluténmentes alapanyagok: teljes kiőrlésű gabonafélék
A gabonafélék nagy része glutént tartalmaz, de felsorolok 10 biztonságos alapanyagot, amely közül lehet választani a gluténintoleránsok számára. Ezen alapanyagok egy része ismeretlen a Magyar konyha számára, de nagyon jó alternatívát biztosítanak a búzaliszt kiváltására. Ízükben ugyan eltérnek, vagy semlegesek, azonban megfelelő aránybú keverékük mind ízben, mind állagban visszahozza a megszokott ízvilágot.
- Quinoa
- Barnarizs
- Vadrizs
- Hajdina
- Tápióka
- Köles
- Kókusz
- Teff (afrikai növény)
- Nyílgyökér
- Zab! (A zab ugyan természetes módon nem tartalmaz glutént, de betakarítás, feldolgozás során szennyeződhet. Vásárlásakor fokozottan figyelni kell a gyártó jelöléseit!)
+1. Talán mindenki számára ismert természetesen gluténmentes alapanyag a rizs. A lisztjét azonban kevés helyen alkalmazzák a konyhában. Gluténmentes diétában fontos szerepet töltbe. Legjobban a sütemények elkészítésénél lehet alkalmazni a rizslisztet.
Bár a legtöbb élelmiszer természetesen gluténmentes a gluténmentes étkezés először egyhangúnak és ízetlennek tűnik. Ez leginkább azért lehetséges, mert az évek során kiszorultak a táplálkozásunkból és elfelejtettük a megfelelő felhasználásukat. A jelenlegi konyhatechnológia és süteménykészítési szokások teljes mértékben a búzaliszt felhasználására épülnek. Elfelejtettük és nem használjuk azokat a természetesen gluténmentes alapanyagokat, amelyeket őseink még ismertek és használtak: köles, hajdina, kukorica, rizs, madula, gesztenye.
A gluténmentes étkezés és sütemény sütés technikája részben eltér a jelenlegi konyhai technológiától, de nem lehetetlen megtanulni, elsajátítani új szokásokat és ízletes, finom ételeket, süteményeket készíthetünk. Egy kis kitartással, kreativitással és tanulással hobbi cukrászként a gluténmentes süteménykészítés mestereivé válhatsz.
Gluténmentes süteményeket készítenél, de még sok benned a bizonytalanság a témával kapcsolatban? Nem tudod milyen gluténmentes lisztet válasz és azt hogyan tárold? Nem tudod hogyan készítsd el a gluténmentes sütemény recepteket? Nem tudod hogyan készíts saját gluténmentes sütemény receptet?
Ezekre a kérdésekre ad választ a Gluténmentes sütemény készítési alapelvek PDF.
Kattints a videó alatti linkre!
Kerülendő gabonafélék:
- A búza minden formája (liszt, csíráztatott búza, árpa, bulgur, tönköly)
- Rozs
- Árpa
1–25. Gluténmentes ételek: gyümölcsök és zöldségek
A friss gyümölcsök és zöldségek nem tartalmaznak glutént. Egyes feldolgozott gyümölcsök és zöldségek azonban tartalmazhatnak glutént, mert a feldolgozás során tartósítószereket, állományjavítókat és ízesítőket tesznek hozzájuk.
- citrusfélék
- Banán
- Az almák
- Bogyók
- Őszibarack
- Körte
- Karfiol és a brokkoli
- Zöldek, például spenót, kelkáposzta
- Keményítőtartalmú zöldségek, beleértve a burgonyát, a kukoricát vagy a sütőtököket
- Paprika
- Gomba
- Hagyma
- Sárgarépa
- Retek
- Zöldbab
Gyümölcsök és zöldségek, amelyek glutént tartalmazhatnak:
- Gyümölcs- vagy zöldség konzervek.
- Gyümölcs- és zöldségkonzervek.
- Szárított gyümölcsök és zöldségek.
- Frissen apróra vágott gyümölcsök és zöldségek.
26-31. Gluténmentes ételek: fehérjék
Sok étel tartalmaz glutén fehérjét, beleértve az állati vagy növényi eredetűeket is, de a legtöbb nem tartalmaz. Lehetnek azonban gluténtartalmú összetevőik, például szójaszósz, liszt vagy malátaecet. Íme azok, amelyeket biztonságosan lehet fogyasztani:
- Hüvelyesek (borsó, lencse, bab, földimogyoró)
- Dió és magvak
- Vörös hús (marhahús, sertés, bárány vagy bölény)
- Baromfihús
- Hal és tenger gyümölcsei
- Hagyományos szójaételek (tofu, tempeh, edamame)
32-38. Gluténmentes ételek: tejtermékek
A legtöbb tejtermék nem tartalmaz glutént. Néhány azonban ízesített és adalékokat tartalmaz, amelyeket kétszer ellenőrizni kell!
- Tej
- Vaj
- Sajt
- Tejföl
- Túró
- Tejszínhab
- Joghurt
Étkezés előtt ellenőrizze: ízesített tej és joghurt, olvasztott sajt termékek, például krémsajt, szószokat vagy fagylaltokat.
Gluténmentes diéta teljesen átalakítja a megszokott táplálkozási szokásokat, elsőre talán úgy tűnhet, hogy sok lemondással jár. De ez természetesen nem igaz! Mint ahogy az sem, hogy le kell mondani az édes ízek élvezetéről! Nézd meg hogyan készíthetsz gluténmentes süteményeket a felsorolt természetesen gluténmentes alaplisztek felhasználásával.
39-43. Gluténmentes ételek: olajok és zsírok
- Vaj
- Olajbogyó és olívaolaj
- Avokádó és avokádóolaj
- Kókuszolaj
- Növényi olajok szezámból, kenderből vagy napraforgómagból.
44-50. Gluténmentes ételek: italok
Többféle ital fogyasztható, ha glutén intoleranciája van. Ezeknél a termékeknél is fokozott odafigyelésre van szükség. Kiválasztásuk során figyelni kell a jelöléseket és figyelembe kell venni az egyébi érzékenységet.
- A víz
- 100% gyümölcslé
- Kávé
- Néhány alkoholos ital, például bor, almabor vagy sör gluténmentes gabonafélékből
- Sport energizálók
- Limonádé
50-51. Gluténmentes ételek: szószok
A szószok általában glutént tartalmaznak, de vannak olyan összetevők, amelyek 100% -ban biztonságosak:
- Kókuszdió aminosavak
- Fehér ecet, desztillált ecet és almaecet
Összefoglalva a gluténmentes ételekről elmondottakat
Sok alapanyag természetes formában gluténmentes, de a feldolgozás során szennyeződhet, ezért fokozottan kell figyelni a gyártók által feltüntetett jelzéseket. A gluténmentes táplálkozás nem egyenlő az egyhangúsággal. Egyre több termékgyártó ismeri fel a gluténmentes élelmiszerek fontosságát, figyel oda az előállításukkor szükséges szabályok betartására. Sokat fejlődött az élelmiszerek íz világa, most már meglehet találni a számunkra megfelelő élelmiszert, vagy otthonunkban egyre könnyebben készíthetjük el magunknak ételeinket, süteményeinket.
Tetszett a blogbejegyzés? Nem szeretnél lemaradni az újabb tartalmakról?