Milyen előnyei vannak a zab fogyasztásának a gluténmentes diétában – összetétel, egészségügyi hatások, felhasználás

Egy kis történelem

 

A történészek azt állapították meg, hogy már Egyiptomban ismerték, de nem használták élelmiszerként a zabot. Takarmányozásra, vagy szépségápolási céllal a bőr feszességének és hidratációjának a megnövelése céljából alkalmazták.

Későbbi korokban a görögök és a rómaiak is termesztették a zabot, főleg állatok takarmányozásában volt fontos szerepe, de már megjelent az első kekszek alapanyagaként. Magas energiatartalma, tápanyagainak lassú felszívódása és hosszú eltarthatósága miatt. Utazók, kereskedők, katonák étkezésének a kiegészítőjeként.

Az újabb korok emberei tudományosan bizonyították a zab kedvező élettani hatásait és újra felfedezték, mint az étkezések fontos összetevőjét. Magyarországon a mindennapi táplálkozásban nem annyira ismert, de a sportolók, egészségtudatos emberek, gluténmentes táplálkozást folytatók körében igen kedvelt élelmiszer.

A zabpehely teljes kiőrlésű, amelyet gyakran reggelire fogyasztanak zabkása formájában a szervezet számára nyújtott számos előnye miatt. A zabban található élelmi rostok és ásványi anyagok sok egészségügyi problémát előznek meg, például fertőzéseket, szív és érrendszeri betegségeket. Külső gyógymód ként javítják a bőr megjelenését.

Kíméletes előállítási folyamatának köszönhetően a zabpehely és a zabliszt, összetételében szinte minden tápanyag eredeti formájában marad meg. Emiatt a zab főleg a vegán táplálkozás alapanyaga, de egyre inkább a mindennapi táplálkozásban is megjelenik. Ezenkívül a zab nem tartalmaz glutént, ha a betakarítás, feldolgozás során nem szennyeződik búzával, akkor allergiában, vagy glutén-intoleranciában szenvedőknek is fogyaszthatják. Az élelmiszer-intolerancia, mint civilizációs betegség térnyelére reagálva, a vállalkozó kedvű cukrászok egyre több süteményben kezdték el alkalmazni a zablisztet a búza helyett. Ezáltal lehetővé téve a cöliákiával élők és gluténmentes diétát folytatók számára az édes élvezetek lemondások nélküli megélését.

Mit tartalmaz a zab?

 

100 g zabpehely, zabliszt tartalmaz:

  • 389 kalóriát,
  • 8% vizet,
  • 16,9 g fehérjét
  • 66,3 g szénhidrátot,
  • 10,6 g rostot
  • 6,9 g zsírt.

Ezen kívül a zab összetételében háromféle keményítő található, amely más módon működnek, mint a többi gabonafélék keményítője.

  • az első típusú, gyorsan emészthető keményítő 7%-os arányban található és glükóz formájában felszívódik,
  • a második típusú, lassan emészthető keményítő 22% arányban,
  • az ellenálló, rezisztens keményítő 25% úgy működik, mint a rost, serkenti az emésztést és javítja a bél egészségét.

A zabban található egyéb vegyületek az aventramidok, zab specifikus fenolos vegyületek, amelyek erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. A vérnyomás szabályozásával segítenek csökkenteni az artériák gyulladását.

A zab összetételéből nem hiányoznak vitaminok és ásványi anyagok. A legfontosabbak a B1, B5 és E-vitaminok, folsav, magnézium, foszfor, réz, vas és cink.

 

Milyen előnyei vannak a zab fogyasztásának?

 

Amellett, hogy tápanyag forrás, a zabpehely és zabliszt számos egészségügyi problémát képes távoltartani, ha az étrendben szerepel.

  • Védi a szívet: A zabban található antioxidánsok megakadályozzák a szív- és érrendszeri betegségeket, és az étkezési rostok összetételükben segítik a “rossz” koleszterin (LDL) csökkentését, anélkül, hogy megváltoztatnák a “jó” koleszterin (HDL) szintjét. A zab lignánokat is tartalmaz, különlegesen enterolaktonokat, amelyek megvédik a szívet a leggyakoribb szív- és érrendszeri betegségektől.
  • Segít enyhíteni a 2-es típusú cukorbetegséget: Kutatók szerint a béta-glükán, a zabban oldódó rost segít szabályozni a vércukorszintet. A Németországi Mannheimi Egyetemi Kórház tudósainak tanulmánya azt mutatja, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben és súlyos inzulinrezisztenciában szenvedő betegek képesek voltak csökkenteni az inzulin adagját, hogy akár 40%-kal stabilizálják a vércukorszintet, miután 4 héten keresztül, minden nap zabot fogyasztottak.
  • Serkenti a fertőzésekkel szembeni immunitást: A zabpelyhet gondosan tanulmányozták a szervezet fertőzésekre adott immunválaszával kapcsolatban. A zab összetételében lévő béta-glükán elősegíti a neutrofilek gyorsabb eljutását a test fertőzésének területére, és javítja a fertőzésekhez vezető baktériumok eltávolításának képességét.
  • Javítja az alvásminőséget: A zabban található aminósavak és egyébb tápanyagok serkentik a melatonin, a szervezetben jelen lévő, alvást kiváltó hormonok termelését. Ezenkívül a zab fogyasztása serkenti az inzulin termelését, ezáltal segítve az idegpályákat a triptofán – aminosav – befogadásában, amely nyugtató hatású az agy számára. Ezenkívül a zab összetételében található B6-vitamin segít csökkenteni a stresszt, ami az álmatlanság kiváltó oka.
  • Küzd a székrekedés ellen: A zab fontos oldható és oldhatatlan rost forrás, amely segít szabályozni az emésztést és serkenti a bélmozgást, megakádályozva ezáltal a székrekedést.
  • Fenntartja a jóllakottság érzését: A zab összetételében lévő béta-glükán segít hosszabb ideig fenntartani a jólakottság érzését. Ugyanakkor ez az oldható rost elősegíti az YY peptid felszabadulását, amely a bélben az élelmiszer fogyasztásával termelődik. Ez a jóllakottsági hormon bizonyítottan segít csökkenteni az elfogyasztott kalóriák számát, és csökkenti az elhízás kockázatát.
  • Növeli az energia szintet: Mivel a szénhidrátok a szervezet fő energiaforrása a szakértők azt javasolják, hogy a jó vitalitás érdekében, többek közt, zabot fogyasszunk. A zabpehelyben, zablisztben lévő szénhidrátok sokkal lassabban bomlanak le a szervezetben, ellentétben más élelmiszerek szénhidrátjaival, ami azt jelenti, hogy ezek nem növelik olyan gyorsan a vércukor szintet. Ezenkívül a zabban található B-komplex vitaminok (tiamin, niacin, folsav) együttesen segítik a testet az anyagcserében.

Zab és zabliszt felhasználása a gluténmentes diétában

 

A zab ismert és közkedvelt élelmiszer. Népszerűségét magas energia tartalmának, rosttartalmának, lassú felszívódásának és gluténmentességének köszönheti.

A legtöbben gabonagolyók, reggeli müzlik formájában ismerik és fogyasztják, a mindennapi konyhai felhasználása a magyar konyhában nem jellemző.

Nem így a gluténmentes diétában, vagy a vegán étkezésben. Mivel gluténmentes ezért a lisztérzékenyek számára fontos alapanyag, de gluténmentességén kívül, magas tápanyag és vitamin tartalma is indokolja a fogyasztását. Felhasználási módja sokrétű, mind zabpehely, mind zabliszt formájában is használható. A zabliszttel jól helyettesíthető a búzaliszt, mind magában, mind más gluténmentes alaplisztekkel keverve. Így kenyerek, péksütemények, sütemények is készíthetőek belőle.

Igaz, hogy a zab természetesen gluténmentes élelmiszer, de a feldolgozás, betakarítás során szennyeződhet, ezért felhasználása, fogyasztása előtt mindig ellenőrizzük a gyártók által elhelyezett gluténmentességet igazoló jelölést a csomagoláson.

Zablisztet önállóan, vagy más gluténmentes gabonalisztekkel keverve is használhatod süteménykészítésre!

A zab felhasználása az élet más területein:

 

  • Kozmetikumok: Hidratáló tulajdonságokkal, fürdővizek, kozmetikai krémek összetevőjeként, nedves sebészeti kötszerek összetevőjeként. Ezenkívül samponok, hajbalzsamok, rúzsok, krémek, samponok összetevője.
  • Gyógyszerkészítményekben: zöld zab kivonatok, gyógyszerösszetevők.
  • Vegyi termékek: térfogati adalékanyagok rétegelt lemezek gyártásához használt ragasztókban, valamint ragasztó anyagok előállításához szükséges alapanyagok.
  • Gyógynövény: A fiatal növények vízkivonatai fájdalomcsillapító és köptető hatásúak, befolyásolják az anyagcserét, az erek és a belső szervek állapotát, a bőrt, a csontokat, a hajat, a körmöket és erősítik az idegrendszert.

 

Összegzés:

 

A zab és a belőle készített zabliszt az élet számos területén ismert és használt élelmiszer. Páratlan élettani hatásai, magas rost, ásványianyag, vitamin tartalma fontos elemévé tette a mindennapi táplálkozásunknak. Valamint ipari és állattakarmányozásban betöltött fontos szerepe miatt is nélkülönözhetetlen a modern ember számára. Továbbá a gluténmentes táplálkozás egyik fontos alap élelmiszere. Bár a zab természetesen gluténmentes élelmiszer, a feldolgozás, betakarítás során szennyeződhet, ezért felhasználása, fogyasztása előtt mindig ellenőrizzük a gluténmentes jelölést a csomagoláson. Ezután bátran használhatjuk, sütemények, egészséges és finom desszertek előállítására.

 

Tetszett a blogbejegyzés? Nem szeretnél lemaradni az újabb tartalmakról?

Gluténmentes feliratkozó