A gluténmentes quinoa mag népszerű a modern táplálkozásban és a gluténmentes diétában is. Ez a növény az Andokból származik. Ott imádták, megették és a „gabonafélék királynőjének” tartották. A növény természetes élőhelye az Andok hegy lejtője. A vadonban és a kultúrában egyaránt a jól terem, és 3-4 ezer méter tengerszint feletti magasságban található teraszokon és hegyi völgyekben. A quinoa történelmi szülőhelye Dél-Amerika legnagyobb tava – a Titicaca.

A történelem

A quinoa mag története nem kevésbé érdekes, mint tulajdonságai. Több mint 6000 évvel ezelőtt kezdődött. Az Andokban a növényt az inkák, az aztékok és más népek és törzsek kedvelték. De a spanyolok épp ellenkezőleg, nem szerették, és nem hagytak egyetlen csíra pogány ételt sem. Az első írásos említés 1553-ban található Ciez de Leon „Cronica Peru” című könyvében.

A quinoát csak a természetesen termesztik. Csak vad fajokat lehet találni. Fő termőterülete Peru, Bolívia, Ecuador, Tibet. De egyéb tenyésztési helyek nincsenek kizárva, mivel egyre ismertebb. A növény nem igényes. Érdemes megjegyezni, hogy ez egyike azon kevés növényeknek, amelyek szabadon nőnek 4 ezer méter feletti magasságban.

Rizs íze van, de kellemesebb, saját csavarral. Az ókori tisztelői hasonlították a burgonyához. Az asztaluknál egy kész quinoa étel helyettesítette a kenyeret, a burgonyát, a gabonaféléket és a leveseket. A csírázás időszakában az emberek figyelték a növekedést. Ez egy fontos esemény volt.

A quinoa leírása és kémiai összetétele

A quinoa egyéves növény. A zöld törzsek az ember magasságáig nyúlnak. Kerek levelek veszik körül őket. A termés fürtökbe vannak rejtve. Maguk a magok inkább hasonlítanak a hajdinához, de az íze és színe hasonló a rizshez.

A riboflavin és a rost meghaladja az árpa és más szemekben található mennyiséget. A folsav szintje szintén magasabb, mint sok más mintaterméké. A magban lévő lizin és kalcium segít fenntartani szépséget, a haj, a körmök, a bőr és a csontok egészséges megjelenését.

A quinoa a fehérjetartalom szempontjából bajnok, ezért kihagyhatatlan a sportolóknál, vegetáriánusoknál, sok fizikai erőfeszítéssel járó munkánál, és a fogyókúránál.

Kémiai összetétel és kalóriatartalom

A száraz termékben található anyagok aránya a következő:

  • Kalória: 368 kcal.
  • Szénhidrátok: 64,2 g;
  • Zsír: 6,1 g;
  • Fehérje: 14,1 g;
  • Élelmi rost: 7 g;

Quinoa vitaminjai és ásványi anyagai:

  • A-vitamin – 1 mcg;
  • tiamin (B1) – 0,36 mg;
  • Riboflavin (B2) – 0,318 mg;
  • kolin (B4) – 70,2 mg;
  • Pantoténsav (B5) – 0,772 mg;
  • piridoxin (B6) – 0,487 mg;
  • folsav (B9) – 183 pg;
  • alfa-tokoferol (E) – 2,44 mg;
  • PP-vitamin – 1,52 mg;
  • betain – 630 mg;
  • kálium – 563 mg;
  • kalcium – 47 mg;
  • magnézium – 197 mg;
  • nátrium – 5 mg;
  • foszfor – 457 mg;
  • vas – 4,57 mg;
  • mangán – 2,033 mg;
  • réz – 590 mcg;
  • szelén – 8,5 mcg;
  • Cink – 3,1 mg.

A quinoa jótékony hatással van a szervezetre

  • A lizin jelenléte miatt a készítmény növeli a kalcium felszívódását és felgyorsítja a szövetek gyógyulását.
  • Javítja az emésztőrendszert.
  • Stabilizálja az idegrendszer aktivitását: tompítja a stressz faktorok hatását, elősegíti a nyugodt alvást, eltávolítja a zavaró tényezőket és az ingerlékenységet.
  • A fitinsav jelenléte miatt a készítmény növeli az immunrendszer rákellenes funkcióit és csökkenti a koleszterintet.
  • Segít a testi és érzelmi tónus gyors helyreállításában a műtét, betegség után.
  • Megakadályozza az ízületi gyulladás, az osteoarthritis és más ízületi betegségek kialakulását.
  • Könnyen emészthető növényi fehérje forrásaként szolgál, szükséges az izomtömeg növekedéséhez, a gyermek testének fejlődéséhez.
  • Csökkenti: – az érelmeszesedés, a szív- és érrendszeri betegségek és a magas vérnyomás kockázatát. Lehetséges negatív hatásai:
  • – a köszvény vagy az urolithiasis szövődményei.
  • – az emésztőrendszer gyulladásos vagy beteg szerveinek romlása.

A quinoa mag hasznos tulajdonságai

A gluténmentes tulajdonsága miatt elengedhetetlenek néhány ember számára. Ezért többet kell megtudnia a quinoa előnyeiről és veszélyeiről. Nagy mennyiségű fehérje 16%- 20%, a rizsben fele, más gabonafélékben még kevesebb. A cink, a kalcium és más vitaminok jótékony hatással vannak bármely ember testére.

Milyen előnyei vannak a quinoának:

  • Az összetételben lévő kalciumot a test könnyen felszívja, ez szükséges a csontokhoz, különösen gyermekkorban, amikor a test kialakul. Ízületi gyulladás, ízületi gyulladás esetén ajánlott.
  • Nagy mennyiségű vitamin, kalcium és folsav segít a haj, a körmök és a fogak javításában.
  • A fogyasztása segít az embereknek elkerülni a vérszegénységet, erősíti a hajat.
  • Eltávolítja a koleszterint és a méreganyagokat.
  • Amikor a károsodás van, felgyorsítja a szövetek helyreállítását.
  • Eltávolítja és oldja a stresszt.
  • Segít magas vérnyomás és szívbetegség esetén.
  • Erősíti az idegrendszert és az immunrendszert.
  • Segít szintetizálni az örömhormont.
  • Magas szinten tartja a mentális képességeket.
  • Segít csökkenteni a fejfájást és a migrént.
  • Segíti a hasnyálmirigyet.
A quinoa mag előnyei és ártalmai a szervezet számára

Quinoa mag egészségügyi előnyei

A quinoa szemek fogyasztásával a szervezet ásványi anyagokat és vitaminokat pótolja.

  • Vas. Támogatja a vérképzést, a limfociták és enzimek termelését. A pajzsmirigy stabil működésére és az idegi impulzusok átjutására van szükség.
  • Kálium. Támogatja a víz-só egyensúlyt, a vérnyomást, a veseműködést. Megakadályozza a kalcium szivárgását a csontokból. Szabályozza a pulzusszámot. A kálium hiánya tönkreteszi az agy oxigénellátását.
  • Magnézium. Az idegrendszer stabil működésének és a kognitív funkciók fenntartásának legfontosabb eleme. Egészségesen tartja a szívét és a csontokat. Stabilizálja a szénhidrát- és glükóz-anyagcserét.
  • Foszfor. Támogatja a csontváz és a csontok keménységét, a sejtmembránok ellenállását, részt vesz az anyagcsere folyamatokban.
  • Cink. A gombák és fertőzések elleni küzdelem kulcsfontosságú eleme. Gyulladáscsökkentő hatása van a belső szervekre. Támogatja a reproduktív rendszer egészségét.
  • Mangán. Erősíti a tiamin működését, elősegíti a hormonok képződését a pajzsmirigyben. Elengedhetetlen az egészséges csontfejlődéshez, az idegrendszer stabil működéséhez és az immunrendszer hatékonyságának fenntartásához.
  • Réz. Gyulladáscsökkentő, redox hatású. Fenntartja a csont erejét, serkenti a kollagéntermelést.
  • Szelén. Az egyik legjobb antioxidáns, amely segít megőrizni a fiatalságot és a szépséget. A szervezet egyik fő „fegyvere” az antioxidánsok elleni harcban is, ami a rák kialakulásához vezethet.

Felhasználása, tárolás

 

A quinoa felhasználása a magyar konyhában nem általános. Főleg az utóbbi időben vált ismerté és leginkább a gluténmentes diétát követők táborában, valamint az egészségtudatos táplálkozásban.

A quinoa magot a többi gluténmentes alapanyaggal megegyezően a búzaliszt kiváltására kezdték el alkalmazni a gluténmentes sütemény receptekben, de ez az új alapanyag új tárolási és kezelési technikák elsajátítását teszik szükségessé. Az eddig bevált módszerek már nem megfelelőek.

Gluténmentes süteményeket készítenél, de még sok benned a bizonytalanság a témával kapcsolatban? Nem tudod milyen gluténmentes lisztet válasz és azt hogyan tárold? Nem tudod hogyan készítsd el a gluténmentes sütemény recepteket? Nem tudod hogyan készíts saját gluténmentes sütemény receptet?

Ezekre a kérdésekre ad választ a Gluténmentes sütemény készítési alapelvek PDF.

                                                                              Kattints a videó alatti linkre!

Főzés, receptek

 

Alapkonyhában a quinoát legtöbben ételek mellé köretként használják.

A quinoa sok szaponint tartalmaz. Ezért be kell áztatni felhasználás előtt.

Az elkészítés módja nem különbözik a rizs elkészítésének folyamatától, és meglehetősen egyszerű. Ennyi a feladat: 1 csésze mag + 2 pohár víz. Forraljuk körülbelül 20 percig.

Harmonikus kombinációt képez halakkal, hússal, zöldségekkel, cukorral, mézzel, gyümölcsökkel és bogyókkal. Számos sütemény alkotóelemeként is megjelenik, főleg az egészségtudatosabb táplálkozást követők desszertjeinek alapanyagaként. Ismerik és használják a gluténmentes diétában, vegán édességekben, paleo desszertekben.

Quinoa hatása a diétákban

A diéták folyamata egy összetett folyamat. A diéták kizáró jellegűek, feladatuk, hogy a személy számára nem kívánt, vagy káros alapanyagok fogyasztását kirekessze a táplálkozásból. Diéták fajtái – a teljesség igénye nélkül – gluténmentes diéta, paleo-, vegán étrend, és a klasszikus diéta, amit a fogyás érdekében folytatnak orvosi javaslatra cukorbetegség miatt, vagy saját elhatározásból. A legtöbb diétára igaz, ha nem megfelelően alkalmazzák, hiánybetegségeket idézhet elő!

A táplálkozási szakemberek azt javasolják , hogy a quinoát több előnye miatt használjuk a szervezet számára. A quinoa tulajdonságai erőteljesen befolyásolják a testsúlycsökkenést, segít gyorsabban leadni a felesleges kilókat.

A diéta ideje alatt fontos, hogy a szervezet megkapja a szükséges mennyiségű vitamint és más fontos anyagot. Végül is a fogyókúrás étrend nagyon korlátozottá válik. A vitaminhiány, nemcsak megállítja a fogyás folyamatát, hanem egészségügyi problémákhoz is vezet. Ezért a quinoa segít ebben a nehéz feladatban, kompenzálja az elemek hiányát:

 

  • Az étrendi korlátozások hatása könnyen stressz helyzetet teremt. A nagy mennyiségű magnézium erősíti az idegrendszert és normalizálja az állapotot.
  • A rost tisztítja a szervezetet a méreganyagoktól és a káros anyagoktól. Elősegíti a zsír lebontását.
  • A quinoa felgyorsítja az anyagcsere folyamatokat a testben.
  • A fehérjéje építőanyag, ezért a quinoa előnyei a test számára hatalmasak.
  • Alacsony kalóriatartalom – az egyik fő előnye a többi gabonaféléhez képest.
  • Kevesebb keményítőt tartalmaz, mint a rizs és a burgonya.

Ártalom és ellenjavallatok

A quinoa nemcsak hasznos, hanem káros is. Nem ajánlott szoptatás alatt alkalmazni. Különösen az első hetekben.

A szaponinok különböző módon hatnak az egészségre. Ez ugyanazon érme két oldala. Egyrészt normalizálják a hasnyálmirigy aktivitását, koleretikus hatást váltanak ki, eltávolítják a koleszterint. De másrészt – nagy mennyiségben még mérgezőek is. A gabona tisztítása során az anyag mennyisége csökken.

Következtetés

A quinoa előnyeit és negatív hatásait tudományosan igazolt formában nem vizsgálták. De ez a termék nagyobb figyelmet érdemel. Összetétele fehérjében és más hasznos anyagokban gazdag, többször értékesebb, mint a hajdina vagy a rizs és a zabpehely. A műtét után ajánlott a test megerősítésére, fogyás, vagy erős fizikai megterhelés mellett. Ellenjavallat – szoptatás.

Egészségtudatos táplálkozásban is fontos alapanyag, a gluténmentes diétában használják a búzaliszt kiváltására, úgy köretként, mint sütemények alapanyagaként.

Tetszett a blogbejegyzés? Nem szeretnél lemaradni az újabb tartalmakról?

Gluténmentes feliratkozó