A kókuszolaj, a kókuszvíz a kókusztej és a kókusz reszelék a kókuszdió népszerű változatai, amelyeket egyre többen használnak a konyhában, a gluténmentes diétában és különböző egészségügyi problémák orvoslására is. Ugyanakkor a kókusz húsos magja különféle ételekben használható, de főleg gluténmentes süteményekben alkalmazzák. Egyre inkább terápiás tulajdonságai miatt is alkalmazzák.
Itt vannak a legfontosabb dolgok, amelyeket tudnia kell, amikor erről az egzotikus gyümölcsről van szó!
Miért van szükség a gluténmentes diétára?
A gluténmentes diétát egyre többen választják az egészségi állapotuk javítása érdekében. Gluténmentes diéta nem csak glutén-intoleránsoknak, lisztérzékenyeknek segít az egészségük megvédésében, hanem mindenkinek, aki az emésztőrendszerének a jobbá tételén fáradozik.
A glutén a természetben előforduló fehérje, búzában, zabban, rozsban található. Egyesek számára mégis nehezen, vagy egyáltalán nem emészthető, ezért fogyasztása esetén súlyos egészségügyi problémákat okoz. A bélbolyhok gyulladását, vagy teljes elhalását eredményezi, ami: puffadást, hasmenést, a tápanyagok, vitaminok felszívódásának zavarát, hiánybetegségeket és még ezeknél is súlyosabb tüneteket is okozhat, ami károsan befolyásolja az életminőséget.
Szerencsére megfelelő orvosi diagnózissal és gluténmentes diéta betartásával a tünetek megszűnnek és a betegséggel teljes mértékű együttélés kialakítható.
A kókusz tápértéke
A magas szénhidráttartalmú gyümölcsöktől eltérően a kókusz zsírokat, fehérjéket, ásványi anyagokat és néhány B-komplex vitamint tartalmaz.
100 gramm friss diómag:
- 354 kalóriát,
- 3 gramm fehérjét,
- 15 gramm szénhidrátot,
- 9 gramm rostot,
- 33 gramm zsírt,
- a mangán ajánlott napi adagjának (RDA) 75% -át,
- a réz RDA, 14%
- a szelén DRZR, 8%
- a magnézium RDA, 11%
- a foszfor RDA, 13%
- a kálium RDA 10%-át.
Másrészt 100 gramm szárított diómag több tápanyagot szolgáltat a szervezet számára, de több kalóriát is:
- 650 kalória,
- 7,5 gramm fehérje,
- 25 gramm szénhidrát,
- 18 gramm rost,
- 65 gramm zsír,
- 137 % mangán RDA,
- 40% réz RDA,
- 26% szelén RDA,
- 23% magnézium RDA,
- 21% foszfor RDA,
- 18%
- 16% kálium RDA.
Kókuszdió egészségügyi hatásai a gluténmentes diétban
A kókusz összetételében található összes tápanyag számos előnnyel jár a szervezet számára, a rostok, az egészséges zsírok, a fenolos vegyületek és az antioxidánsok, és mindegyiknek meg van a célzott szerepe, miután felszívódnak a testben.
Védi a test sejtjeit az oxidatív stressztől
A kókuszmag olyan fenolos vegyületeket tartalmaz, amelyek antioxidáns szerepet játszanak, ami azt jelenti, hogy megvédi a szervezet sejtjeit az oxidatív stressztől. Ezenkívül a polifenolok megakadályozzák a „rossz” koleszterin (LDL) oxidációját, csökkentve ezzel az artériák zsírokkal való eltömődésének kockázatát, ami a szív- és érrendszeri problémák kiváltásának kockázati tényezője.
Támogatja a szív megfelelő működését
A kókuszdióból nyert olaja szív és érrendszeri betegségek számos rizikófaktorára gyakorolt hatása miatt segíti a szív megfelelő működését. Először is, ez a fajta olaj segít csökkenteni a „rossz” koleszterin (LDL) szintjét a vérben és növelni a jó („HDL”) szintet.
Ezenkívül a kókuszolaj állandó fogyasztása segít csökkenteni a hasi zsírokat, amelyekről ismert, hogy befolyásolják azokat az ereket, amelyek vért és tápanyagokat visznek a szívbe. A malajziai kutatók által vezetett kísérleti tanulmány kimutatta, hogy az elhízott férfiak, akik 4 héten keresztül minden nap 30 ml szűz kókuszolajat fogyasztottak, körülbelül 3 cm-rel csökkentették a derék kerületét.
Segít a vércukorszint szabályozásában
A kókuszdió kókuszrostban alacsony a szénhidráttartalom, viszont a rostban és a jó zsírokban a vércukorszint szabályozásában segítenek. Ezekhez a tápanyagokhoz arginint adnak, ami egy aminosav, amely biztosítja a hasnyálmirigy sejtjeinek megfelelő működését. Ezek a sejtek szabadítják fel az inzulint, egy olyan hormont, amely a vércukorszintet kordában tartja.
Az indiai kutatók cukorbetegségben szenvedő patkányokból végzett vizsgálata azt mutatja, hogy a kókuszmagfehérje táplálása javította a glükóz anyagcserét és az inzulinszintet. Ezenkívül a hasnyálmirigy-béta-sejtek elkezdtek több inzulint termelni, szabályozva a vércukorszintet. A kutatók úgy vélik, hogy a béta-sejtek jobban működni kezdtek a kókuszban jelen lévő nagy mennyiségű arginin miatt.
Kókusz serkenti az immunitást
A kókuszdió két savat tartalmaz, amelyek természetes módon erősítik az imminrendszert. Ezek laurinsav és kaprilsav, mind antivirális, mind antibakteriális tulajdonságokkal.
A kókusz összetételében a laurinsav nagy mennyiségben található meg, és miután elfogyasztotta, a szervezet monolaurinná változtatja, amely vírusellenes szer, amely különféle kórokozókkal küzdhet, beleértve a herpeszt, a giardiát, a helicobacter pylori-t és a citomegalovírust.
Ugyanakkor a kókuszzsírokat az anyagcsere felhasználja az energiatermelésre, de a vér tisztítására, az emésztés javítására és a fogyásra is.
A kókusz mindezen pozitív hatásainak kihasználásához elegendő minden nap egy teáskanál kókuszolajat fogyasztani, legfeljebb 10-12 hétig. Mivel ennek a gyógymódnak lehetnek olyan mellékhatásai, mint például fejfájás, fáradtság és izomfájdalmak, mivel az immunrendszer még jobban kezd működni, ezért ajánlatos az olajat turmixként fogyasztani vagy a reggeli kávéhoz adni.
Hogyan vezessük be a kókuszt a gluténmentes diétába?
A kókusz húsos magja többféle formában is megtalálható: frissen, fagyasztva vagy szárítva, de a választott lehetőségtől függetlenül többféleképpen, formában is hozzáadhatja étrendjéhez. Kókuszolaj, a kókuszvíz a kókusztej és a kókusz reszelék a legismertebb felhasználási formái.
Adhatsz kókuszdiót a gyümölcssalátákhoz, vagy zabkásához, vagy fogyaszd joghurttal együtt.
Jó hozzávaló a turmixokhoz vagy szószokhoz is.
Száraz változatban zsemlemorzsával kombinálható, ha sertéshúst, csirkét vagy halat akarunk sütni.
Friss kókusz adható a sült krumpli vagy a pörkölt elkészítéséhez.
A kókuszreszelék, kókuszzsír, kókuszliszt, kókusz ital, kiváló alapanyaga számos gluténmentes süteménynek is. Lehet tészták, felvertek, krémek alapanyaga. Vagy használhatjuk díszítésként is.
Kókusz a gluténmentes étrendben
A kókusz felbecsülhetetlen értékű összetevője a gluténmentes étkezésnek, de nem csak gluténérzékenyek (cöliákiások) fogyasztják nagy szeretettel, hanem a paleo diéta, a vegán étrend és a cukorbetegek táplálkozásának is fontos része.
A kókuszliszt a mandulaliszthez hasonlóan kiváló alternatívája a búzalisztnek. A kókuszliszt használatával elkészítheti kedvenc süteményeit, palacsintáját, krémes töltelékeinket. A hagyományos receptekben a liszt kókuszlisztre való cseréje az arányok enyhe módosítását igényli, vagy több tojást kell használni, vagy gluténmentes keményítőt, vagy más gluténmentes alaplisztekkel szükséges elegyíteni.
A kókuszliszt evőkanalanként 5 g rostot tartalmaz, ennek a rostnak nagy része oldhatatlan rost, amely meghosszabbítja a jóllakotság érzését és hozzájárul a vastagbél egészséges működéséhez. Valamint magas rosttartalmának és alacsony szénhidráttartalmának köszönhetően nem okoz vércukorszint ingadozást, így nem csak a gluténmentes diétában, hanem a cukorbetegek számára is pozitív hatása van.
A kókuszliszt, kókuszolaj, kókusztej, kókuszreszelék nem csak édes sütemények alapanyaga, hanem sós receptekben és ételekben is jól működik.
A kókusz káros hatásai
Ha étrendjébe belefoglalja a kókuszt, fontos, hogy ügyeljen a nap során elfogyasztott összes kalória számára. 80 gramm friss kókuszmag 283 kalóriát tartalmaz, ezért csökkentenie kell az egyéb ételek fogyasztásával nyert kalóriák számát. Ellenkező esetben kockáztathatja a súlygyarapodást, még akkor is, ha ez egészségesen étkezik.
Figyelni kell akkor is, amikor a kókuszvíz fogyasztása mellett dönt, mert az magas káliumtartalma megemelheti a szervezet kálium szintjét. Ezért tanácsos orvosával beszélni, ha a vérében már magas a káliumszint vagy veseproblémái vannak.
A kókuszvíz műtét előtt nem ajánlott, mivel befolyásolhatja a vérnyomás szabályozását. Ha kókuszvizet szokott inni, kerülje a fogyasztását legalább 2 héttel a műtét előtt.
Összegezve a kókuszdió élettani hatásait:
A kókuszdió és a belőle készített alapanyagok: kókuszreszelék, kókuszliszt, kókuszolaj, kókuszvíz, számos pozitív egészségügyi hatást gyakorolnak az emberi szervezetre. Bár a szénhidrát tartalma magas, de több gyümölcstől eltérően zsírokat, fehérjéket és ásványi anyagokat is tartalmaz. Felhasználása igen sokrétű, a magyar konyhába leginkább sütemények elkészítésekor használjuk, reszelék formájában. Természetesen gluténmentes élelmiszer, ezért a gluténmentes diétában is kiválóan alkalmazható alapanyag, jellegzetes karakteres íze miatt, főleg más gluténmentes alaplisztekkel keverve alkalmazzák a búzaliszt helyettesítésére. Magas rosttartalma és alacsony szénhidráttartalma miatt minden diétában jól alkalmazható gluténmentes alapanyag.
Tetszett a blogbejegyzés? Nem szeretnél lemaradni az újabb tartalmakról?