A vadrizs vagy a Zizania aquatica / Zizania palustris, amint azt tudományosan nevezik, nagyon tápláló természetesen gluténmentes növény, amelyet fontos tápanyagok és ásványi anyagok forrásának tekintenek. Magas rost-, folát- és magnéziumtartalmú teljes kiőrlésű gluténmentes gabona. A szervezetre gyakorolt ​​számos jótékony hatása hozzájárult a vadrizs népszerűségének növekedéséhez.

Nevével ellentétben a vadrizs nem a klasszikus rizs fajta, ezért a megjelenése és a rizshez hasonlóan főzhetősége miatt nevezik el így.

Mi az a vadrizs?

A vadrizs valójában egy füves mocsárnövény magja, amely sekély édesvíz közelében és a tavak partján nő. Eredetileg az őslakos amerikaiak termesztették és szüretelték, akik ezt a gabonát használták fel fő élelmiszerként.

A vadrizsnek 4 különböző faja van, és további 3 néven ismert: indiai rizs, vízi rizs és vizes zab. A vadrizsfajok közül három Észak-Amerikában őshonos és főként a Nagy Tavak területén termesztik. A vadrizs negyedik típusát Ázsiában termesztik.

Érdekes szempont, hogy a vadrizs növények 1-3 méteres magasságot érnek el, gyakran menedékként vagy táplálékként szolgálnak a madarak számára.

Táplálkozási tényezők

100 gramm főtt vadrizs egy adagot tartalmaz:

 • Kalória: 101.
 • Rost: 2g.
 • Fehérje: 14g, ami kétszer annyi, mint a sima barna vagy fehér rizsben található fehérje mennyiség. A vadrizs teljes fehérjének is tekinthető, mert mind a 9 esszenciális aminosavat tartalmazza:
 1. Fenilalanin: fontos szerepet játszik a fehérjék és enzimek (fehérje jellegű szerves vegyületek, amelyek az élő sejtekben vannak) működésében, valamint más aminosavak előállításában.
 2. Valin: elősegíti az izomnövekedést és a regenerációt, valamint az energiatermelést.
 3. Treonin: a kollagén és az elasztin fő része, amelyek viszont a bőr fontos alkotóelemei. Ugyanakkor a treonin hozzájárul a zsíranyagcseréhez és támogatja az immunrendszer működését.
 4. A triptofán: szorosan kapcsolódik a szerotoninhoz, egy neurotranszmitterhez, amely szabályozza az étvágyat, az alvást és a hangulatot.
 5. Metionin: hozzájárul a szervezet anyagcseréjéhez és méregtelenítéséhez. Ez az aminosav szükséges a szövetek növekedéséhez és a cink és a szelén felszívódásához, amelyek az egészségéhez nélkülözhetetlen ásványi anyagok.
 6. Leucin: szabályozza a vércukorszintet, serkenti a sebgyógyulást és növekedési hormonokat termel.
 7. Izoleucin: szerepet játszik az izomanyagcserében, támogatja az immunműködést és szabályozza az energiaszintet.
 8. Lizin: segíti a fehérjék szintézisét, a hormonok és enzimek termelését és a kalcium felszívódását.
 9. Hisztidin: hozzájárul a hisztamin, egy olyan neurotranszmitter termeléséhez, amely elengedhetetlen az emésztéshez és a test szexuális működéséhez.

 • Vitaminok: A vadrizs alkalmas táplálék különböző vitaminok beviteléhez, például: folát (26 mcg), A-vitamin, E-vitamin, K-vitamin, B6-vitamin.
 • Ásványi anyagok: kálium (101 mg), foszfor (82 mg), magnézium (32 mg), kalcium (3 mg), nátrium, cink, réz, mangán, szelén.

A vadrizs egészségügyi előnyei

Általában a teljes kiőrlésű gabonák rendszeres fogyasztása a szívbetegségek alacsony kockázatával jár. A vad rizzsel kapcsolatban különféle tanulmányok igazolják, hogy ez hogyan járul hozzá a szív egészségéhez.

Egy 2016-ban közzétett és 54 871, 50 és 64 év közötti ember mintáján végzett tanulmány kimutatta, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztásának napi 25 grammal történő növelése akár 12 – 13% -kal is csökkenti a szívroham kockázatát.

Egy másik 2005-ös tanulmány szemlélteti, hogy hetente legalább 6 adag teljes kiőrlésű gabona elfogyasztása lelassítja a lepedék felhalmozódását a szív artériáiban. A vizsgálatot 229 posztmenopauzás nők mintáján végezték.

Számos állatkísérlet is bizonyítja, hogy a vadrizs segít csökkenteni a rossz koleszterint (LDL) és megakadályozni a szív artériáinak megvastagodását, ami csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát

A teljes kiőrlésű gabonákban lévő étrendek, például a vadrizs, körülbelül 20-30% -kal csökkenthetik a cukorbetegség 2 kockázatát. Ugyanakkor számos, 286 125 emberen végzett vizsgálat adatai azt mutatják, hogy napi két adag teljes kiőrlésű gabona mennyisége a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatának akár 21% -os csökkenésével jár.

Sőt, egy patkányokon végzett vizsgálat azt mutatja, hogy a vadrizs javítja a vércukorszintet, de jelenleg nincsenek olyan vizsgálatok, amelyek ezt emberen kimutatnák.

Vadrizs a táplálkozásban

A vadrizs gluténmentes

A glutén hiánya a vadrizs összetételében tökéletes választást kínál a glutén intoleranciában vagy a lisztérzékenységben szenvedők számára. A vadrizs vásárlásakor gondosan olvassa el a címkét, vagy győződjön meg arról, hogy biztonságos forrásokból származik az élelmiszer feldolgozása után gluténnal szennyeződhet.

Segít növelni az energiaszintet

A vad rizs magnéziumot tartalmaz, amely fontos szerves ásványi anyag az adenozin-trifoszfát szerves vegyület aktiválásához, amely felelős az energia tárolásáért a szervezetben. Ez a szerves vegyület megakadályozza a fáradtságot is, különösen edzés közben.

Amikor a test stresszt szenved, a test sejtjeinek nehezebb megszerezni a szükséges oxigénmennyiséget. Itt jelentkezik a vadrizs fogyasztásának hatása, amely megakadályozza, hogy a szervezet kimerüljön. Magnézium hiányában a test gyorsabban fogyaszt energiát, és fáradtnak érzi magát.

Henry C. Lukaski fiziológus és Forrest H. Nielsen táplálkozási szakértő által készített, e témával kapcsolatos tanulmány bemutatja a kapcsolatot a magnézium és a szervezet energia-anyagcseréje között. Mérsékelt intenzitású tevékenység során azt figyelték meg, hogy az alacsony magnéziumszintű résztvevők gyorsabban fáradtak el, mint azok, akiknek a szervezetben jelentős a magnéziumtartalma.

Segít megerősíteni a csontokat

A vadrizs fogyasztása erősíti a csontrendszert, mivela magas foszfortartalom ásványi anyag segít csökkenteni a csonttörések kockázatát.

A Michigani Egyetem kutatói tanulmányt végeztek a kalcium- és foszfor-kiegészítők bevezetésére az alanyok étrendjébe a csontvesztés megelőzése érdekében. A vizsgálat során a résztvevőket megfigyelték mind rövid távú (3 hétig tartó) gyakorlatok, mind pedig a 8 hetes fizikai gyakorlatok során.

A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy az ásványi anyagok fogyasztásának növekedése hozzájárult a résztvevők csonttömegének növekedéséhez.

Hogyan vezessük be a vadrizst életünkbe

A vadrizs egészséges alternatíva az olyan ételekhez, mint a burgonya, a tészta vagy a klasszikus rizs. Fogyasztható önmagában, vagy más típusú rizzsel vagy gabonafélékkel keverve.

A vadrizs tökéletes összetevő különféle ételekhez, például levesekhez, salátákhoz és még desszertekhez is. A vad rizs egyetlen hátránya, hogy kb. 60 percig kell forralni.

Vannak-e káros hatásai a vadrizs fogyasztásának

A vadrizs fogyasztása általában biztonságos, de nehézfémekkel szennyeződhet.

Például az Egyesült Államokban 26 nehézfémeket, például ólmot és arzént tartalmazó vadrizs márkát azonosítottak. Ezek az anyagok, még kis mennyiségben is fogyasztva, befolyásolják a testet. Ilyen eseteket azonban még nem jelentettek Magyarországon.

Tetszett a blogbejegyzés? Nem szeretnél lemaradni az újabb tartalmakról?

Gluténmentes feliratkozó