Cöliákia betegség és glutén intolerancia – ismerje meg a legfontosabb különbségeket

 

Az egyik leggyakoribb ételintolerancia a lisztérzékenység. Gyakran tévesen allergiás vagy gyermekkori betegségnek tekintik. Az emberiséget érintő betegségek rohamában néha nehéz egyértelmű diagnózist felállítani. Milyen tünetek és különbségek vannak a glutén intolerancia és a lisztérzékenység között?

 

Hogyan lehet felismerni a glutén intoleranciát vagy a lisztérzékenységet?

 

Gyakran felmerül a kérdés, glutén intolerancia vagy lisztérzékenység? Nem csoda, mert a lisztérzékenységnek és a gluténallergiának sokféle és hasonló tünete van. Sőt, ezek a tünetek gyakran jelentkeznek más betegségek, esetén is. Ezért a világos diagnózis felállítása nem olyan egyszerű. Vannak azonban irányelvek a lisztérzékenységre, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy megkülönböztessük azt a gyakori gluténallergiától.

A lisztérzékenység olyan betegség, amelyaz egész testet érinti, nemcsak emésztőrendszeri tüneteket okoz, hanem egyéb szervekre (pl. csontrendszer, bőr) is kihatással van. Gyulladás növényi fehérje (glutén) bevitele esetén következik be, ami károsítja a belek belső bélését. Ez egy genetikai, immunológiai és környezeti tényezők közötti kölcsönhatások eredményeként kialakuló állapot. Az autoimmun lisztérzékenység lényege, hogy a szervezet saját maga ellen indít károsító (immun)választ, mely a vékonybélbolyhok pusztulását eredményezi. Ezáltal csökken a tápanyagok, a vitaminok és ásványi anyagok felszívódása, és felszívódási zavar alakul ki.

A betegség nem gyógyítható, nem kinőhető, de gluténmentes diétával nagyon jól karban tartható, kezelhető.

A glutén intolerancia, vagy a glutén túlérzékenység vagy allergia nem számol a bélbélés károsodásával. Ahhoz azonban, hogy megtudja, melyik problémával van dolgunk, keresse fel orvosát, és hajtsa végre a megfelelő vizsgálatokat.

 

A lisztérzékenység tünetei:

 

A fejfájástól a hasmenésen át a hányásig hosszú út vezet. A jelzett három tünet azonban hasonló a gluténallergiában és a lisztérzékenységben. A különbség az, hogy a cöliákia tüneteinek megfigyelésekor megvizsgálhatjuk annak különféle formáit. Ennek a betegségnek a klasszikus teljes formája átlagosan 1: 1000 ember gyakoriságával fordul elő, míg a lisztérzékenység tünetmentes formája átlagosan ötször gyakrabban fordul elő.

 

1. Cöliákia tünetei:

  • gyomorfájdalom
  • hasmenés
  • fogyás
  • depresszió
  • puffadás
  •  

2. A lisztérzékenységtünetei:

  • fejfájás
  • rossz fogzománc
  • fáradtság
  • epilepszia
  • szájgyulladás
  • emelkedett koleszterinszint
  • herpeszes dermatitis (Dühring-kór)


A lisztérzékenység tünetei korcsoportonként változik

 

A lisztérzékenység tünetei elsősorban a beteg életkorától, de a lisztérzékenység típusától is függenek. Egy csecsemő vagy serdülő másképp reagál a gluténra, mint egy felnőtt, Hasonlóképpen más tünetek is megjelennek a teljes vagy enyhén tüneti cöliákia esetén. Ezért azok az emberek, akik elméletileg ugyanazzal a betegséggel küzdenek, különböző tünetekkel járnak.

 

A cöliákia a csecsemőknél általában klasszikus formában fordul elő, amely megnyilvánul:

  • hasmenés
  • hányás
  • székrekedés
  •  

A serdülőkori cöliákiamagában foglalja:

  • alacsony súlygyarapodás és hiány,
  • a szexuális érés késése,
  • szájfekélyek,
  • tanulási nehézségek, székrekedés,
  • laktóz intolerancia.


Cöliákia betegség felnőtteknél

 

40-70 évesen is megjelenhet. Ez azért fordulhat elő, mert a betegség diagnózisa az első tünetek megjelenése után évekkel igazolódik. A felnőtteknél a klasszikus hasmenés és hányás mellett a következők is megkülönböztethetők:

  • depresszió vagy depressziós hangulat
  • amenorrhoea nőknél,
  • meddőség,
  • osteopenia vagy osteoporosis,
  • pajzsmirigy túlműködése
  • ízületi és csontfájdalom


A lisztérzékenység diagnózisa és kutatása

 

Csak azt feltételezheti, hogy cöliákia vagy gluténallergia van-e Önben. A megfelelő diagnózis, megelőzés és kezelés érdekében konzultálnia kell orvosával. A legjobb, ha az emésztőrendszer betegségeiért felelős szakemberhez, azaz gasztroenterológushoz fordul. Tőle megmutatja, milyen teszteket kell elvégezni a lisztérzékenység diagnosztizálásához. Rendszerint a következő teszteket rendelik el a glutén intoleranciára:

  • A HLA-DQ2 és HLA-DQ8 gének terjeszkedését értékelő genetikai vizsgálatok,
  • Szerológiai vizsgálatok (vérszérum tesztek) elvégzése EmA, tTG, DGP vagy GAF antitestek jelenlétére
  • Vékonybél biopszia

 

A lisztérzékenység kezelése és az étrend

 

A gluténmentes étrendnek nem kell negatív dolognak lennie, mivel csak a gluténtartalmú termékek gluténmentesre cserélését jelenti. Nem kell feladnunk a reggeli kását, a szendvicseket a munkához vagy a desszerteket. Feltéve, hogy nem búzalapúak. A piacon sokféle gluténmentes termék található. Nekik köszönhetően, gluténmentes étrenden megjelenhetnek az édes sütemények, kenyerek.

Táplálkozási szempontból szintén rendkívül fontos az étrend megfelelő kiegyensúlyozása, és más csoportokból származó termékek, például gyümölcs, zöldség, tej, hús és ezekből készült termékek bevonása – ezek a termékek nem lehetnek szennyezettek gluténnel. A lisztérzékenység betegség, ezért a kezelés kérdését továbbra is orvoshoz kell fordulni, az étrend kiválasztását pedig egy speciális táplálkozási szakemberrel kell elvégeztetni.

 

Összegzés

 

Jelenleg a cöliákiát leggyakrabban a 30-50 éves embereknél diagnosztizálják – a nőknél kétszer olyan gyakran, mint a férfiaknál. Az elmúlt években megnőtt az érdeklődés a lisztérzékenység iránt, és új tesztek jelentek meg, amelyek lehetővé teszik a jobb diagnózist. Számos tanulmány készül a piacra bevezetett termékek, különösen az élelmiszer-intoleranciában szenvedőknek szánt termékek allergén hatásának csökkentésére is. Ezért érdemes naprakésznek lenni, követni az ipari portálokat és olvasni az orvosi folyóiratokat.

 

Glutén intolerancia és lisztérzékenység – gyakran feltett kérdések

 

Miben különbözik a lisztérzékenység a gluténintoleranciától?

 

A lisztérzékenység egy olyan autoimmun betegség, amelyben a bélbélés gyulladásos folyamatok indulnak el, ha glutént fogyasztanak. A glutén intolerancia viszont azonnali vagy késleltetett allergiás reakció a gluténre. A tünetek mindkét esetben nagyon hasonlóak, de intolerancia esetén a bél nyálkahártyájának gyulladása nem figyelhető meg. Ezenkívül a lisztérzékenységben szenvedőknek egész életükben szigorúan gluténmentes étrendet kell követniük.

 

Milyen tünetei vannak a glutén intoleranciának?

 

A glutén intolerancia különféle tüneteket okozhat, különféle okokkal. Ezek lehetnek betegségek: bél (hasmenés, puffadás, székrekedés), osteoarticularis (ízületi gyulladás, izomfájdalom), bőr (ekcéma, csalánkiütés, Dühring-kór), neurológiai és pszichiátriai (ataxia, epilepszia, depresszió), endokrin (cukorbetegség, Hshimoto, Addison-kór) és nőgyógyászati (meddőség, vetélések, menstruációs rendellenességek).

 

A glutén intoleranciából kigyógyulás?

 

A glutén intolerancia az életkor előrehaladtával megoldódhat. A glutént azonban annak előfordulása során – a tünetek remissziójáig – ki kell választani az étrendből. Az intoleranciát nem szabad összetéveszteni a cöliákiával, amely gyógyíthatatlan betegség.

 

Hogyan tesztelje a glutén intoleranciát?

 

A glutén intolerancia diagnosztizálásához és a lisztérzékenység kizárásához a következő ajánlások ajánlottak: genetikai tesztek a HLA-DQ2 és HLA-DQ8 gének terjeszkedésének értékelésére, szerológiai tesztek (vérszérum tesztek) az EmA, tTG, DGP vagy GAF antitestek jelenlétére, valamint egy vékonybél biopszia.

 

 

Tetszett a blogbejegyzés? Nem szeretnél lemaradni az újabb tartalmakról?

Kattints ide és nem maradsz le semmiről!