A gluténmentes étkezéssel kapcsolatban sok tévhittel lehet találkozni, az egyik ezek közül, hogy le kell mondani a sütemények élvezetéről. Ennek az állításnak azonban nem szabad bedőlni! Egyre több és egyre jobb minőségű gluténmentes desszerttel találkozhatunk a boltok polcain, vagy készíthetünk magunknak, ha van bennünk egy kis kreativitás, tanulni vágyás.

Van aki már kisgyermek kortól, van akinél felnőtt korban jelentkeznek a gluténérzékenység tünetei. A diagnózis felállítása nem egyszerű, egy hosszú orvosi folyamat eredménye, de helyes táplálkozás betartásával megelőzhetőek a komolyabb problémák kialakulása.

A hivatalos diagnózis felállítása előtt, már sokak számára körvonalazódik a felismerés, hogy el kell hagyni a glutén tartalmú élelmiszereket a megszokott étkezési rutinból. Ez sokakból riadalmat vált ki, hiszen rengeteg tévhit kering a köztudatban, ami félre vezetheti az érintetteket. Meggyőzi Őket arról, hogy le kell mondaniuk, többek között az édes élvezetekről.

Nézzük meg mi is az a glutén, ami miatt a süteményeket gluténmentesen kell készítenünk

A glutén egy olyan fehérje, ami természetesen megtalálható bizonyos élelmiszerekbe: búzában, rozsban, árpában. A feldolgozott élelmiszerek térhódítása miatt, sajnos egyre több természetesen gluténmentes élelmiszerben is megtalálható a glutén valamilyen adalék anyag formájában. Ezért a gluténérzékenyeknek fokozottan oda kell figyelni arra, hogy mit fogyasztanak. A glutén-, vagy lisztérzékenység (szaknyelven: cöliákia) egy genetikai emésztőszervi megbetegedés, amely során glutén hatására a bélbolyhok elhalnak, ezáltal a tápanyagok és a vitaminok nehezebben szívódnak fel a szervezetbe, súlyosabb esetben a bélfal elvékonyodik, ami szivárgást eredményez, így kerülnek méreganyagok a szervezetbe.

Szerencsére az emberek többsége nem lisztérzékeny, mégis sokak számára nehézséget okoz a glutén emésztése. A glutén-érzékenységnek is megvannak a maga fokozatai, ezért nem kell mindjárt a legrosszabbra gondolni, ha ezek a tünetek jelentkeznek: puffadás, emésztési problémák, fejfájás, fáradság, fogyási nehézségek, hasmenés.

Mivel a cöliákia egy súlyos és jelenleg nem gyógyítható betegség, a tünetek felismerését követően mindig szakorvosi vizsgálat szükséges!

De nem kell megijedni! Szigorú gluténmentes diétával a tünetek teljes mértékben megszűnnek és teljes értékű életet élhetünk, megédesíthetjük a napjainkat gluténmentes sütemények készítésével is.

Leggyakoribb tévhitek a gluténmentes süteménykészítésben – ismerjünk meg hatot

1. Sütemények tiltólistán a gluténmentes étkezésben

 

Valóban igaz, hogy a nem elkülönítetten készült, vagy árusított sütemények a glutén-érzékenyek számára nem fogyaszthatóak, hiszen mind a gyártási, mind az értékesítési folyamat során fennáll a keresztszennyeződés lehetősége, de ettől még nem kell lemondani róluk.

A boltok polcain egyre több előre csomagolt süteményt található, amelyek tanúsítvánnyal rendelkeznek a gluténmentességüket illetően. A gyártójuk garantálja, hogy a csomagolás felbontásáig nem érintkezett a termék glutén tartalmú másik élelmiszerrel, se az értékesítés, se a gyártási folyamat során. Természetesen ezek a termékeket ipari mennyiségben állítják elő, nagyüzemi receptúrákat és speciális alapanyagokat felhasználva, ami sokak számára visszarettentő erővel bír, ezért nem szívesen fogyasztják.

 

2. A gluténmentes előre csomagolt sütemények nem egészségesek

 

Mivel a glutén hiánya befolyásolja a sütemények állagát és a tésztaszerkezetet, nagyon sok gluténmentes sütemény tartalmaz több cukrot, zsiradékot, állomány javítókat, valamint a hosszabb eltarthatóság érdekében tartósítószereket.

Megijedni nem kell a termék címkén felsorolt adalékanyagok, vagy magasabb szénhidráttartalom láttán, a felsorolt mennyiségeket és élettani hatásaikat szigorúan ellenőrzik és betartják.

Természetesen, ha édesség függőek vagyunk, de szeretnénk kiiktatni ezen adalék anyagokat az étkezéseinkből, magunk is elkészíthetjük a napi édesség adagunkat. Viszont fontos szem előtt tartani a mértékletesség elvének betartását.

3. Otthon nagyon nehéz elkészíteni a gluténmentes süteményeket

 

A hagyományos sütemény készítési receptúrák, többsége a búzaliszt felhasználására épül. A búza glutén nevű fehérjéi tartalmazzák a betegséget kiváltó alkotórészt a gliadint. Azonban rengeteg hétköznapi gabonaféle és magliszt található, amelyek önmagukban, természetesen gluténmentesek. Ezek felhasználása remekül helyettesíti a búzalisztet. Mivel kevésbé ismertek, sokakban bizonytalanságot vált ki a felhasználásuk. Némelyikkel már találkoztunk étkezéseink során, főleg köret ként – rizs, hajdina, köles – vagy sütemények töltelékekeként – dió, mogyoró, kókusz – esetleg boltok polcain, egzotikus különlegesség ként – teff, tápióka, quinoa. Főleg eredeti alakjában, vagy őrleményként ismerhetjük ezeket, de a közismert gasztronómiában ezen anyagok lisztes változatainak a felhasználását nem alkalmazzák széles körben, nem ismert felhasználásuknak a technikája, sem a főétkezésekben, se az ezeket megkoronázó sütemények készítésében.

Ezen félelmek nem állnak a realitás talaján, hiszen egy kis bátorsággal, kreativitással, utána járással, rövid időn belül családunk kedvenc házi cukrászává válhatunk.

Ebben nyújt segítséget a gluténmentes sütemény készítési alapelvek ingyenes PDF tudásanyag.

Gluténmentes sütemény készítési alapelvek

4. Gluténmentes sütemény drága és ízetlen

 

A legtöbben találkoztunk már azzal, hogy egy rendezvényen – munkahelyi sütizésen, családi, baráti összejövetelen, ünnepek alkalmával – a gluténérzékenyek, szomorú mosollyal az arcukon magyarázzák, már sokadszorra, hogy a sütemény kínálatból ők sajnos nem ehetnek.

Ha esetleg mégis volt „mentes” süti, azért sajnáltuk Őket, hogy ilyen íztelen, élvezhetetlen rémséget kell megenniük desszert címén, ráadásul dupla áron.

De ezeknek az időknek most már vége! Hiszen ma már olyan széles és megfizethető a gluténmentes alapanyagok kínálata, hogy bárki, könnyen készíthet mentes desszertet a vendégsereg számára. És nem csak az alapanyagok, hanem a gluténmentes sütemény receptek tárháza is nagymértékben bővült.

 

5. Gluténmentes sütemény rizslisztből, vagy  gluténmentes lisztkeverékből készül

 

Amikor először készítünk gluténmentes süteményt, rendszerint a legkézenfekvőbb megoldásokat választjuk – rizsliszt, lisztkeverékek. Ezek elsőre azért tűnhetnek jó megoldásnak, mert könnyen beszerezhetők és viszonylag sok receptben is szerepelnek. Viszont egy idő után felismerjük, hogy sajnos nem nyújtanak univerzális, minden süteményhez alkalmazható megoldást. A rizsliszt csak magában kevés süteményben alkalmazható úgy, hogy a süteménynek az élvezeti értéke ne romoljon. És ugyan ez igaz a lisztkeverékekre is, kis túlzással, minden sütemény fajtához, más és más lisztkeveréket kell beszerezni, ha nem szeretnénk kompromisszumot kötni a minőség terén. És ez ismerjük be, ebben a formában nem olcsó mulatság.

A gluténérzékenység, vagy lisztérzékenység egy civilizációs ártalom, ami miatt egyre több az érintett és ez egyre több embert – bloggert, cukrászt – inspirál arra, hogy újabbnál-újabb receptet kísérletezzenek ki, és osszák meg az érintettekkel, vagy a gluténmentes sütemények készítése iránt érdeklődőkkel. Így a gluténmentes alaplisztek széles tárházának felhasználásával készíthetünk gluténmentes süteményeket.

Imerj meg minél több gluténmentes sütemény receptet

6. Egy falat nem árthat!

 

Talán a legismertebb, és a gluténérzékenyeket leginkább elkeserítő mondat, ami sajnos elég sűrűn hangzik el a laikusok szájából: „Egy falat nem árthat!”

Egy cöliákiáva küzdő szervezet számára a legkisebb szennyeződés is súlyos tünetekkel, és hosszútávon komoly egészségügyi kockázattal járhat. Fokozottan figyelni kell arra, hogy a gluténmentes sütemények, mindig elkülönített környezetben készüljenek és egyik összetevőjük sem tartalmazhat glutént, a legkisebb mértékben sem. Ugyan ez vonatkozik a tárolásukra, vagy az esetleges szállításukra is. Ezen alapvető, de fontos szabályok betartása esetén, megédesíthetjük a glutén-intoleránsok életét is.

 

Összegzés:

 

A gluténmentes táplálkozásról és ezen belül a gluténmentes sütemények készítéséről számos negatív sztereotípia terjed a köztudatban. Laikusok számára ez egy ismeretlen terület, hiszen számos olyan alapanyagot szükséges bevezetni a táplálkozásukba az érintetteknek, amelyek a közismert gasztronómiából hiányoznak, vagy csak felszínesen találkoztunk velük. Ebben az összefoglalóban csak a 6 legelterjedtebbet soroltam fel, de még sokáig lehetne folytatni a frázisokat, amelyek első hallásra eltántoríthatják a gluténmentes sütemény készítésétől a próbálkozókat.

Bizton kijelenthetem, hogy bár a gluténmentes sütemény készítés kihívásokkal teli, de egy kis kreativitással, tanulási vággyal és egy csepp kitartással, megédesíthetjük az életünket, ha elkészítjük a vágyott süteményt. Amihez minden alapanyag, recept és útmutatás is megtalálható.

Gluténmentes feliratkozó