A géntechnológiával módosított élelmiszerek elkerülése érdekében valóban természetes ételeket kezdünk keresni, ekkor került képbe a manióka és az abból készült tápióka, amelyek egyszerre táplálnak és extra egészséget nyújtanak nekünk. Ebben a megközelítésben a kutatók és a táplálkozási szakemberek átirányítják a funkcionális orvostudományt, és azt vizsgálják, hogy az étel hogyan hat testünkre, mint megelőző “gyógyszer”.

Így jött létre a “szuperélelmiszerek” fogalma, amely a testünk számára kivételes tápértékű ételekre utal. Nem meglepő, hogy sok ilyen étel az emberiség legrégebbi civilizációitól származik, akik hagyományos módszerekkel termesztették, és évezredekig szinte változatlan receptek szerint fogyasztották őket. Ide tartoznak a chia magok, a quinoa és az amarant bab, a moszat, az erjesztett kombucha tea , a kókuszolaj és nem utolsósorban a manióka – egy olyan növény, amelyből tápióka származik.

Mi a tápióka és honnan származik?

A tápióka lisztes anyag, amelyet a manióka gyökér rostos részéből vonnak ki. A manióka (más néven yuca) egy trópusi cserje, amely Brazíliából származik, ahol vélhetően néhány törzs már 10 000 évvel ezelőtt termesztette.

Jelenleg, a szárazságnak és az extrém időjárási eseményeknek való ellenállása miatt, a manióka széles körben terem Afrika, Ázsia és Dél-Amerika nagy területein. A manióka növények a hatodik helyen állnak a világon termőhelyük és azon emberek számát tekintve, akik gyakran ebből a növényből származó ételt fogyasztanak: körülbelül 500 millió. Ezen országok közül Nigériában a világ legnagyobb mennyiségű manióka termelődik – a globális növények 21% -a.

Ezért nem véletlen, hogy ezt a növényt „afrikai kontinens burgonyájának” tekintik, gazdag keményítő összetétele, az általa nyújtott fontos kalóriabevitel és többszörös felhasználása miatt. A trópusokon a manióka alapvető élelmiszer, a rizs és a kukorica után a harmadik helyen áll az élelmiszer- és kalóriabevitel forrásaként. Különböző ételek vagy italok tartalmazzák, különféle formákban: szárított gyökérként paszta, de főleg tápióka formájában – akár gyöngy, pehely vagy liszt formájában készül.

Hazánkban vagy más olyan területeken, amelyek nemrégiben importálták ezt az ételt, a manióka újabban népszerűségre tett szert, az étkezési szokások megváltozásával, annak köszönhetően, hogy a belőle származó tápióka nem tartalmaz glutént. A világ ezen részein a tápióka elsősorban desszertek készítésére szolgál, a zselatinos állaga miatt, amelyet főzéskor nyer, hasonlóan a pudinghoz.

Hogyan dolgozzák fel a maniókát és hol lehet megvásárolni?

A manióka gyökér egyharmada keményítőből áll. A feldolgozás során a gyökeret levágják és megtisztítják, majd három-négy napig vízben hagyják. Ezt követően a manióka pasztává alakítható, készen áll a főzésre, vagy tovább feldolgozható, hogy tápiókkává alakuljon.

Tápióka lisztet vagy gyöngyöt kapunk, ha a kapott pasztát ismét összekeverjük vízzel, és hagyjuk, hogy a készítmény megszáradjon a napon. Ezt az eljárást többször megismétlik, amíg a keményítő elválik és lerakódik az edény alján. Ezután a tűz főlé helyezik és folyamatosan keverik, amíg a keményítő apró szemcséket, az úgynevezett tápióka gyöngyöt képez. A tápióka lisztet e gyöngy őrlésével nyerik, ezáltal jelentősen megnövelve a tápióka felhasználásának lehetőségeit, a történő felhasználástól kezdve a különféle ételekben való felhasználásig.

A tápióka különféle formáiban megvásárolható természetes / bioboltokból vagy szupermarketekből, amelyek számos természetes terméket kínálnak.

Tápióka energia és vitamin forrás

A tápióka a gluténmentes szénhidrátok egészséges forrása, amelyet az emberi test könnyen tolerál, és alkalmas lisztérzékenységben szenvedőknek (glutén-intolerancia). A tápióka nem tartalmaz telített zsírokat vagy fehérjéket, és nem gazdag vitaminokban, de különösen tápláló, és 100 gramm termék 358 kalóriát és jelentős mennyiségű vasat tartalmaz (a napi fogyasztási szükséglet 9% -a). a kalcium, a folsav (B9-vitamin), a foszfor, a kálium, a cink vagy a magnézium beviteléhez, ide pedig omega-3 és omega-6 savakat adva.

Ezért a tápióka hasznos és sokoldalú összetevő. A többi sűrítőtől (például különböző lisztektől, rizstől vagy burgonyától) eltérően a tápióka semleges ízű, ízlés szerint ízesíthető, vagy bármilyen ételbe beletehető anélkül, hogy elrontaná az ízét. Édes vagy sós receptekben használható, valamint magas kalóriamutatója miatt megfelelő étel egy kiadós reggelihez.

Milyen jótékony hatásai vannak a tápióka fogyasztásnak?

Ezen sokoldalúság mellett a tápióka jótékony hatással van az emberi testre, ha kiegyensúlyozott adagokban és gyakran fogyasztják. A legfontosabbak a következők:

  • magas szénhidráttartalma miatt energiát és hosszan tartó jóllakottság érzetet ad
  • ezért a tápióka kiváló összetevő lehet azok számára, akik egészséges módon szeretnék növelni a napi kalóriabevitelt és hízni
  • magas glikémiás index miatt napi fogyasztásra, kiegyensúlyozott étrend részeként , hipoglikémiában szenvedőknek ajánlott
  • egy egyszerű étel könnyű megemészteni, így alkalmas minden korosztály számára, a csecsemőktől az időseknek. Ugyanakkor jó kiegészítő lehet a műtéten átesett, elhúzódó betegségben szenvedő vagy táplálkozási rendellenességekkel küzdő emberek gyógyulásában
  • nem tartalmaz koleszterint, és sikeresen helyettesítheti a reggelit vagy egy kevésbé egészséges alapanyagot, a tápióka sokkal egészségesebb lehetőség a magas koleszterinszintűek számára is, akik hajlamosak az arteriosclerosisra, a miokardiális infarktusra vagy a stroke-ra
  • könnyíti a vérkeringést és csökkenti a vérnyomást. A tápiókában található jelentős mennyiségű vas megakadályozza a vérszegénységet, a vas elengedhetetlen a vörösvértestek termeléséhez és a test véráramlásának növeléséhez. A tápiókában is megtalálható kálium értágító szerepet tölt be, csökkentve a vérnyomást és az ezzel járó összes orvosi kockázatot.
  • Tápiókában található ásványi anyagok elősegítik az életkor előrehaladtával a csontsűrűség fenntartását és a csontritkulás megelőzését
  • gasztronómiai hasznossága mellett antibakteriális és gyógyító tulajdonságokkal is rendelkezik az emberi test számára. Külsőleg, paszta formájában, néhány csepp folyadékkal kombinálva a tápióka csillapítja a bőrirritációt és megakadályozza a fertőzéseket.

Tápióka negatív egészségügyi hatásai

A tápiókával kapcsolatban nincs bizonyított negatív egészségügyi hatás.

A legtöbb probléma a manióka gyökér nem megfelelő feldolgozásából adódik.

Tiszta szénhidrát lévén a tápióka nem alkalmas cukorbetegek számára.