Tápióka ez a kis áttetsző golyócska olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek az életmódváltóknak és az lisztérzékenyeknek. A glutén tartalmú élelmiszerek elkerülése érdekében természetes ételeket kezdünk keresni, ekkor került képbe a manióka és az abból készült tápióka, amelyek egyszerre táplálnak és extra egészséget nyújtanak nekünk. Ebben a megközelítésben a kutatók és a táplálkozási szakemberek azt vizsgálják, hogy az étel hogyan hat testünkre, mint megelőző „gyógyszer”.

Így jött létre a „szuperélelmiszerek” fogalma, amely a testünk számára kivételes tápértékű ételekre utal. Nem meglepő, hogy sok ilyen étel az emberiség legrégebbi civilizációitól származik, akik a természet erőforrásait felhasználva természetesen gluténmentes növények terméseit hagyományos módszerekkel termesztették, és évezredekig szinte változatlan receptek szerint fogyasztották őket. Ide tartoznak a chia magok, a quinoa és az amarant bab, a moszat, az erjesztett kombucha tea , a kókuszolaj és nem utolsósorban a manióka – egy olyan növény, amelyből tápióka származik.

Mi a tápióka és honnan származik?

 

A tápióka lisztes anyag, amelyet a manióka gyökér rostos részéből vonnak ki. A manióka (más néven yuca) egy trópusi cserje, amely Brazíliából származik, ahol vélhetően néhány törzs már 10 000 évvel ezelőtt termesztette.

Jelenleg, a szárazságnak és az extrém időjárási eseményeknek való ellenállása miatt, a manióka széles körben terem Afrika, Ázsia és Dél-Amerika nagy területein. A manióka növények a hatodik helyen állnak a világon termőhelyük és azon emberek számát tekintve, akik gyakran ebből a növényből származó ételt fogyasztanak: körülbelül 500 millió. Ezen országok közül Nigériában a világ legnagyobb mennyiségű manióka termelődik – a globális növények 21% -a.

Ezért nem véletlen, hogy ezt a növényt „afrikai kontinens burgonyájának” tekintik, gazdag keményítő összetétele, az általa nyújtott fontos kalóriabevitel és többszörös felhasználása miatt. A trópusokon a manióka alapvető élelmiszer, a rizs és a kukorica után a harmadik helyen áll az élelmiszer- és kalóriabevitel forrásaként. Különböző ételek vagy italok tartalmazzák, különféle formákban: szárított gyökérként paszta, de főleg tápióka formájában – akár gyöngy, pehely vagy liszt formájában készül.

Hazánkban vagy más olyan területeken, amelyek nemrégiben importálták ezt az ételt, a manióka újabban népszerűségre tett szert, az étkezési szokások megváltozásával, annak köszönhetően, hogy a belőle származó tápióka nem tartalmaz glutént. A világ ezen részein a tápióka elsősorban desszertek készítésére szolgál, a zselatinos állaga miatt, amelyet főzéskor nyer, hasonlóan a pudinghoz.

Tápioka a gluténmentes gabona

Hogyan dolgozzák fel a maniókát és hol lehet megvásárolni?

A manióka gyökér egyharmada keményítőből áll. A feldolgozás során a gyökeret levágják és megtisztítják, majd három-négy napig vízben hagyják. Ezt követően a manióka pasztává alakítható, készen áll a főzésre, vagy tovább feldolgozható, hogy tápiókkává alakuljon.

Tápióka lisztet vagy gyöngyöt kapunk, ha a kapott pasztát ismét összekeverjük vízzel, és hagyjuk, hogy a készítmény megszáradjon a napon. Ezt az eljárást többször megismétlik, amíg a keményítő elválik és lerakódik az edény alján. Ezután a tűz főlé helyezik és folyamatosan keverik, amíg a keményítő apró szemcséket, az úgynevezett tápióka gyöngyöt képez. A tápióka lisztet e gyöngy őrlésével nyerik, ezáltal jelentősen megnövelve a tápióka felhasználásának lehetőségeit, a történő felhasználástól kezdve a különféle ételekben való felhasználásig.

A tápióka különféle formáiban megvásárolható természetes / bioboltokból vagy szupermarketekből, amelyek számos természetes terméket kínálnak.

Gluténmentes tápióka energia és vitamin forrás

A tápióka a gluténmentes szénhidrátok egészséges forrása, amelyet az emberi test könnyen tolerál, és alkalmas lisztérzékenységben szenvedőknek (glutén-intolerancia). A tápióka nem tartalmaz telített zsírokat vagy fehérjéket, és nem gazdag vitaminokban, de különösen tápláló, és 100 gramm termék 358 kalóriát és jelentős mennyiségű vasat tartalmaz (a napi fogyasztási szükséglet 9% -a). a kalcium, a folsav (B9-vitamin), a foszfor, a kálium, a cink vagy a magnézium beviteléhez, ide pedig omega-3 és omega-6 savakat adva.

Tápióka felhasználása a gluténmentes konyhában

 

A tápióka sokféleképpen felhasználható a konyhában, és különböző formában kapható. Íme néhány módja, hogyan használhatod:

Gluténmentes és gabonamentes ételek: A tápióka kiválóan alkalmas gluténmentes kenyér, pizzatészta és péksütemények készítésére. Gyakran más lisztekkel kombinálják kihasználva a semleges ízét és magas keményitő tartalmát, ami segít stebilizálni a tészták szerkezetét.

Laposkenyér: Tápiókából készült laposkenyereket gyakran fogyasztják fejlődő országokban. A feltéttől függően reggelire, vacsorára vagy desszertként is fogyaszthatók.

Pudingok és sütemények: A tápióka gyöngyeit használják pudingokban, ahol ragacsos, édes textúrát adnak, és összekötik az összes többi hozzávalót. Édes vagy sós receptekben használható. Semleges íze és tésztaszerkezet javítás, valamint a különböző gluténmentes alaplisztek keverékének a konzisztenciájának javítása okán.

Sűrítőanyag: Tapiókalisztet használhatunk levesek, szószok és mártások sűrítésére. A többi sűrítőtől (például különböző lisztektől, rizstől vagy burgonyától) eltérően a tápióka semleges ízű, ízlés szerint ízesíthető, vagy bármilyen ételbe beletehető anélkül, hogy elrontaná, módosítaná az ízét.

Kötőanyag: A tápióka javíthatja a burgerek, nuggets és tészták textúráját, nedvességet szív fel, és megakadályozza a puhulást.

Ezért a tápióka hasznos és sokoldalú összetevő, valamint magas kalóriamutatója miatt megfelelő étel egy kiadós reggelihez.

Gluténmentes süteményeket készítenél, de még sok benned a bizonytalanság a témával kapcsolatban? Nem tudod milyen gluténmentes lisztet válasz és azt hogyan tárold? Nem tudod hogyan készítsd el a gluténmentes sütemény recepteket? Nem tudod hogyan készíts saját gluténmentes sütemény receptet?

Ezekre a kérdésekre ad választ a Gluténmentes sütemény készítési alapelvek PDF.

Kattints a videó alatti linkre!

Milyen jótékony hatásai vannak a gluténmentes tápióka fogyasztásnak?

Ezen sokoldalúság mellett a tápióka jótékony hatással van az emberi testre, ha kiegyensúlyozott adagokban és gyakran fogyasztják. A legfontosabbak a következők:

  • magas szénhidráttartalma miatt energiát és hosszan tartó jóllakottság érzetet ad
  • ezért a tápióka kiváló összetevő lehet azok számára, akik egészséges módon szeretnék növelni a napi kalóriabevitelt és hízni
  • magas glikémiás index miatt napi fogyasztásra, kiegyensúlyozott étrend részeként, hipoglikémiában szenvedőknek ajánlott
  • egy egyszerű étel könnyű megemészteni, így alkalmas minden korosztály számára, a csecsemőktől az időseknek. Ugyanakkor jó kiegészítő lehet a műtéten átesett, elhúzódó betegségben szenvedő vagy táplálkozási rendellenességekkel küzdő emberek gyógyulásában
  • nem tartalmaz koleszterint, és sikeresen helyettesítheti a reggelit vagy egy kevésbé egészséges alapanyagot, a tápióka sokkal egészségesebb lehetőség a magas koleszterinszintűek számára is, akik hajlamosak az arteriosclerosisra, a miokardiális infarktusra vagy a stroke-ra
  • könnyíti a vérkeringést és csökkenti a vérnyomást. A tápiókában található jelentős mennyiségű vas megakadályozza a vérszegénységet, a vas elengedhetetlen a vörösvértestek termeléséhez és a test véráramlásának növeléséhez. A tápiókában is megtalálható kálium értágító szerepet tölt be, csökkentve a vérnyomást és az ezzel járó összes orvosi kockázatot.
  • Tápiókában található ásványi anyagok elősegítik az életkor előrehaladtával a csontsűrűség fenntartását és a csontritkulás megelőzését
  • gasztronómiai hasznossága mellett antibakteriális és gyógyító tulajdonságokkal is rendelkezik az emberi test számára. Külsőleg, paszta formájában, néhány csepp folyadékkal kombinálva a tápióka csillapítja a bőrirritációt és megakadályozza a fertőzéseket.

Tápióka negatív egészségügyi hatásai

A tápiókával kapcsolatban nincs bizonyított negatív egészségügyi hatás.

A legtöbb probléma a manióka gyökér nem megfelelő feldolgozásából adódik. Mint minden természetesen gluténmentes élelmiszernél a tápiókánál is, az arra érzékenyeknek, fokozottan ellenőrizni kell a gluténmentességet igazoló jelölések meglétét a csomagoláson.

Tiszta szénhidrát lévén a tápióka nem alkalmas cukorbetegek számára. A magas szénhidrát tartalom hirtelen megemelheti a vércukorszintet, ezért az elfogyasztott mennyiségre figyelni kell a cukorbetegeknek.

A tápióka valóban egy rejtett hős a gluténmentes étrendben?!

 

A tápióka olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek az életmódváltóknak és a gluténérzékenyeknek. Foglaljuk össze, miért érdemes bevezetni a tápiókát az étrendünkbe:

Gluténmentesség: A tápióka teljesen gluténmentes, így ideális választás a lisztérzékenyek és gluténérzékenyek számára. Kiváló alternatíva a hagyományos búzalisztek helyett.

Könnyen emészthető: A tápióka könnyen emészthető, ami különösen fontos azoknak, akiknek érzékeny a gyomruk vagy emésztőrendszerük.

Magas keményítőtartalom: A tápióka főleg keményítőből áll, ami hosszú távon energiát biztosít. Ez különösen előnyös a sportolók és az aktív életmódot folytatók számára.

Textúra és sűrítő hatás: A tápióka gyöngyei sűrűséget és ragacsos textúrát adnak ételeknek, például pudingoknak és szószoknak. Kiválóan használható sűrítőként, valamint a sütemények, kenyerek gluténmentes alaplisztjeinek kötőanyagaként.

Ha még nem próbáltad a tápiókát, ne hagyd ki!  Legyen a tápióka a titkos fegyvered a gluténmentes konyhában!

Tetszett a blogbejegyzés? Nem szeretnél lemaradni az újabb tartalmakról?

Gluténmentes feliratkozó