Kókuszdió: egészségügyi hatásai, fogyasztásának előnyei és tápértékek

A kókuszolaj, a kókuszvíz a kókusztej és a kókusz reszelék a kókuszdió népszerű változatai, amelyeket egyre többen használnak a konyhában, de különböző egészségügyi problémák orvoslására is. Ugyanakkor a kókusz húsos magja különféle ételekben használható, de főleg süteményekben alkalmazzák. Egyre inkább terápiás tulajdonságai miatt is alkalmazzák.

Itt vannak a legfontosabb dolgok, amelyeket tudnia kell, amikor erről az egzotikus gyümölcsről van szó!

A kókusz tápértéke

A magas szénhidráttartalmú gyümölcsöktől eltérően a kókusz zsírokat, fehérjéket, ásványi anyagokat és néhány B-komplex vitamint tartalmaz.

100 gramm friss diómag:

  • 354 kalóriát,
  • 3 gramm fehérjét,
  • 15 gramm szénhidrátot,
  • 9 gramm rostot,
  • 33 gramm zsírt,
  • a mangán ajánlott napi adagjának (RDA) 75% -át,
  • a réz RDA, 14%
  • a szelén DRZR, 8%
  • a magnézium RDA, 11%
  • a foszfor RDA, 13%
  • a kálium RDA 10%-át.

Másrészt 100 gramm szárított diómag több tápanyagot szolgáltat a szervezet számára, de több kalóriát is:

  • 650 kalória,
  • 7,5 gramm fehérje,
  • 25 gramm szénhidrát,
  • 18 gramm rost,
  • 65 gramm zsír,
  • 137 % mangán RDA,
  • 40% réz RDA,
  • 26% szelén RDA,
  • 23% magnézium RDA,
  • 21% foszfor RDA,
  • 18%
  • 16% kálium RDA.

Kókuszdió egészségügyi hatásai

A kókusz összetételében található összes tápanyag számos előnnyel jár a szervezet számára, a rostok, az egészséges zsírok, a fenolos vegyületek és az antioxidánsok, és mindegyiknek meg van a célzott szerepe, miután felszívódnak a testben.

Védi a test sejtjeit az oxidatív stressztől

A kókuszmag olyan fenolos vegyületeket tartalmaz, amelyek antioxidáns szerepet játszanak, ami azt jelenti, hogy megvédi a szervezet sejtjeit az oxidatív stressztől. Ezenkívül a polifenolok megakadályozzák a “rossz” koleszterin (LDL) oxidációját, csökkentve ezzel az artériák zsírokkal való eltömődésének kockázatát, ami a szív- és érrendszeri problémák kiváltásának kockázati tényezője.

Támogatja a szív megfelelő működését

A kókuszdióból nyert olaja szív és érrendszeri betegségek számos rizikófaktorára gyakorolt ​​hatása miatt segíti a szív megfelelő működését. Először is, ez a fajta olaj segít csökkenteni a “rossz” koleszterin (LDL) szintjét a vérben és növelni a jó (“HDL”) szintet.

Ezenkívül a kókuszolaj állandó fogyasztása segít csökkenteni a hasi zsírokat, amelyekről ismert, hogy befolyásolják azokat az ereket, amelyek vért és tápanyagokat visznek a szívbe. A malajziai kutatók által vezetett kísérleti tanulmány kimutatta, hogy az elhízott férfiak, akik 4 héten keresztül minden nap 30 ml szűz kókuszolajat fogyasztottak, körülbelül 3 cm-rel csökkentették a derék kerületét.

Segít a vércukorszint szabályozásában

A kókuszdió kókuszrostban alacsony a szénhidráttartalom, viszont a rostban és a jó zsírokban a vércukorszint szabályozásában segítenek. Ezekhez a tápanyagokhoz arginint adnak, ami egy aminosav, amely biztosítja a hasnyálmirigy sejtjeinek megfelelő működését. Ezek a sejtek szabadítják fel az inzulint, egy olyan hormont, amely a vércukorszintet kordában tartja.

Az indiai kutatók cukorbetegségben szenvedő patkányokból végzett vizsgálata azt mutatja, hogy a kókuszmagfehérje táplálása javította a glükóz anyagcserét és az inzulinszintet. Ezenkívül a hasnyálmirigy-béta-sejtek elkezdtek több inzulint termelni, szabályozva a vércukorszintet. A kutatók úgy vélik, hogy a béta-sejtek jobban működni kezdtek a kókuszban jelen lévő nagy mennyiségű arginin miatt.

Kókusz serkenti az immunitást

A kókuszdió két savat tartalmaz, amelyek természetes módon erősítik az imminrendszert. Ezek laurinsav és kaprilsav, mind antivirális, mind antibakteriális tulajdonságokkal.

A kókusz összetételében a laurinsav nagy mennyiségben található meg, és miután elfogyasztotta, a szervezet monolaurinná változtatja, amely vírusellenes szer, amely különféle kórokozókkal küzdhet, beleértve a herpeszt, a giardiát, a helicobacter pylori-t és a citomegalovírust.

Ugyanakkor a kókuszzsírokat az anyagcsere felhasználja az energiatermelésre, de a vér tisztítására, az emésztés javítására és a fogyásra is.

A kókusz mindezen pozitív hatásainak kihasználásához elegendő minden nap egy teáskanál kókuszolajat fogyasztani, legfeljebb 10-12 hétig. Mivel ennek a gyógymódnak lehetnek olyan mellékhatásai, mint például fejfájás, fáradtság és izomfájdalmak, mivel az immunrendszer még jobban kezd működni, ezért ajánlatos az olajat turmixként fogyasztani vagy a reggeli kávéhoz adni.

Hogyan vezessük be a kókuszt az életünkbe?

A kókusz húsos magja többféle formában is megtalálható: friss, fagyasztott vagy szárított, de a választott lehetőségtől függetlenül többféleképpen is hozzáadhatja étrendjéhez.

Adjon kókuszmagot a gyümölcssalátákhoz vagy zabkásaként, vagy fogyassza joghurttal együtt.

Jó hozzávaló a turmixokhoz vagy szószokhoz is.

Száraz változatban zsemlemorzsával kombinálható, ha sertéshúst, csirkét vagy halat akarunk sütni.

Friss mag adható a sült krumpli vagy a pörkölt elkészítéséhez.

Választhat kókuszolajat vagy vajat, valamint kókuszvizet is, ha ez az Ön preferenciái közé tartozik.

A kókuszreszelék, kókuszzsír, kókuszliszt, kókusz ital, kiváló alapanyaga számos süteménynek is.

A kókusz káros hatásai

Ha étrendjébe belefoglalja a kókuszt, fontos, hogy ügyeljen a nap során elfogyasztott összes kalória számára. 80 gramm friss kókuszmag 283 kalóriát tartalmaz, ezért csökkentenie kell az egyéb ételek fogyasztásával nyert kalóriák számát. Ellenkező esetben kockáztathatja a súlygyarapodást, még akkor is, ha ez egészségesen étkezik.

Figyelni kell akkor is, amikor a kókuszvíz fogyasztása mellett dönt, mert az magas káliumtartalma megemelheti a szervezet kálium szintjét. Ezért tanácsos orvosával beszélni, ha a vérében már magas a káliumszint vagy veseproblémái vannak.

A kókuszvíz műtét előtt nem ajánlott, mivel befolyásolhatja a vérnyomás szabályozását. Ha kókuszvizet szokott inni, kerülje a fogyasztását legalább 2 héttel a műtét előtt.