A hajdina egy alapvető természetesen gluténmentes élelmiszer, ami hasznos a szervezet számára. A búzával ellentétben gluténmentes, és a vérnyomás szabályozásával javítja a szív- és érrendszeri keringést. Gazdag flavinoid- és magnézium tartalommal bír.

A Fagopyrum esculentum, /Hajdina/, nálunk kevésbé ismert, nem azért, mert nem használták, hanem mert egy ideig elfelejtették. Inkább Kínában és Kelet-Európában alkalmazzák a gasztronómiában. Oroszország ma a világ legnagyobb hajdina-exportőre.

Miért fontosak és szükségesek a gluténmentes élelmiszerek?

Gluténmentes élelmiszerek nem egy mesterségesen felállított kategória, nagyon sokféle természetesen gluténmentes élelmiszert fogyasztunk a mindennapokba, de akinek nem kel erre odafigyelni észre sem veszi. Természetes módon glutén csak a búzában, rozsban, zabban, vagy az azok felhasználásával készült élelmiszerekben található. Sajnos az ipari élelmiszer előállítás során sok élelmiszer szennyeződik gluténnal. Ezért azok számára, akik glutén-intoleranciával élnek fontos odafigyelni a feltüntetett összetevőkre a csomagoláson.

A lisztérzékenység még csak a társadalom kis részét érinti, de mivel a glutén valamilyen szintű emésztési rendellenességet okoz egyeseknél, emiatt a gluténmentes diétát folytatók tábora egyre nagyobb számban nő.

Glutén-intolerancia, vagy lisztérzékenység, tudományos nevén cöliákia esetén a glutén fehérjét a szervezet nem tudja feldolgozni, ezáltal káros egészségügyi folyamatok alakulnak ki, amelyek súlyos esetben az emésztőrendszer bélbolyhainak a elhalásához vezethetnek, veszélyeztetve a szervezet megfelelő működését.

A diagnózis és a kezelési protokollt mindig szakembernek kell felállítani, de szigorú gluténmentes diétával a szervezet megfelelő működése, a megfelelő egészségügyi állapot visszaállítása, fenntartása biztosítható.

A gluténmentes hajdina fogyasztásának előnyei

A hajdina számtalan előnnyel jár a szervezet számára, többek között:

– mivel természetesen gluténmentes, a glutén hiánya segíti a glutén-intoleranciában szenvedő embereket, hogy a gluténtartalmú gabonaféléket kiváltsák a receptekben

– segít stabilizálni a vérnyomást

– segíti a máját, hogy megtisztuljon a méreganyagoktól

– segít csökkenteni a vér koleszterinszintjét

– segít csökkenteni a vérnyomást

– elősegíti a felesleges víz eltávozását a testből

– segít a vércukorszint szabályozásában

– gátolja a korai öregedést és segíti a sejtek regenerálódását

– javítja az emésztőrendszer működését

– előnyös a fogyókúrás étrendekben és az ideális testsúly fenntartására tett kísérletekben

– javítja a kognitív funkciókat, például a koncentrációt és a memóriát

– rákellenes, különösen a végbélben, a gyomor területén és a nyelőcsőben kialakult daganatok ellen.

Miben segít még a hajdina?

Mint látható, a hajdina olyan étel, amely számos jó tulajdonsággal bír. Ennek számtalan előnye van. Oka az aminosavak, mangán, réz, kalcium, magnézium, rost és fehérje gazdag tartalma.

Felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt ajánlott. Tulajdonságai hasonlóak gabonafélékhez. Még az íze is hasonlít a gabonafélék ízére. Sőt, gyermekek székrekedésének leküzdésére használják.

Gluténmentes diétában felhasználhatjuk süteményekbe, kenyerekbe, köretnek. Egyéb természetesen gluténmentes alapanyagokkal keverve, vagy önmagában.

Hajdina tulajdonságai

A hajdina a következő előnyös tulajdonságokkal rendelkezik a test számára:

A hajdinának igen magas a rosttartalma, 8 esszenciális aminosavat tartalmaz, beleértve (metionin, lizin, arginin), telítetlen zsírsav-, valamint vitamintartalommal bír (B1, B2, E, P), melynek köszönhetően fogyasztása mindenki számára ajánlott.

Alacsony a nátrium tartalma, fogyasztásával korlátozódik a túlzott nátriumbevitel, így magas vérnyomás kezelésére is alkalmas. Rutintartalma (P-vitamin) erősíti a kötőszövetet és az érfalakat, vénás betegségeknél kiegészítő kezelésként fogyasztható.

Olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint réz, kalcium, mangán és magnézium.

Hajdina tápanyagtartalma

Jellemző tápanyaga – a többi gabonaféléhez hasonlóan – a szénhidrát, amely 56–77%-ban keményítő, 17–20%-ban élelmi rost, melynek körülbelül 12–17%-a cellulóz, továbbá hemicellulózt és lignint is tartalmaz.

154 kalóriát tartalmaz 100 grammonként.

A hajdina rosttartalma a hagyományos táplálkozásban fellelhető egyéb gabonafélék rosttartalmához képest kiemelkedően magas 25,7g/100g, míg ez az érték a búzánál csupán csak 11,71g/100g.

A hajdinaliszt 8,3 g/100g fehérjét tartalmaz, amely a többi gabonaféléhez hasonló, ám ennél mélyebbre tekintve láthatod, hogy aminosav-összetételét figyelembevéve fogyasztása kedvezőbb. Jelentősen magasabb a metionin (3,4 g/100 g fehérje), a lizin (6,53 g/100 g fehérje) és az arginin tartalma (11,26 g 100 g fehérje), mint a többi gabonanövénynek.

Zsírtartalma valamivel magasabb ugyan (1,9 g/100 g termék), mint a búzalisztté (1,3 g/100 g), jelentősége azonban magas, mintegy 77%-os telítetlen zsírsavtartalmában rejlik.

Segít a fogyásban és a súly megtartásában

A hajdinát a gluténmentes étkezés mellett, elsősorban fogyás és diétás kezelések során használják. Mivel fehérjében, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag étel, sikeresen helyettesítheti a gabonaféléket. A testnek energiát ad, és a jóllakottság állapota hosszú ideig fennmarad. Ez sokat segít a felesleges kilók leküzdésében.

A hajdina fogyókúrás étrend segítségével 10 nap alatt 6 és 10 kilogramm között fogyhat. Hozzájárul a test erős méregtelenítéséhez is. Az étrend azonban meglehetősen korlátozó jellegű, és nem biztos, hogy tetszik azoknak, akik a könnyű ételeket kedvelik.

Az étrend szigorú, amely ebben az időszakban csak hajdina és joghurt fogyasztását teszi lehetővé, de kiváló eredményeket ad, és nem borítja fel a szervezet egyensúlyát, mint más szigorú diéták. Ez annak köszönhető, hogy gazdag ásványi anyagokat, vitaminokat, fehérjéket, rostokat és más anyagokat visz be a szervezetbe.

GLUTÉNÉRZÉKENYEK ÉS CUKORBETEGEK SZÁMÁRA IS AJÁNLOTT

Nagyon alacsony a vékonybél nyálkahártyáját irritáló prolamin koncentrációja, így alkalmazható lisztérzékeny betegek gluténmentes diétájában is, természetesen az egyéni tűrőképesség figyelembevételével. Mivel alacsony glikémiás indexű élelmiszer, így a cukorbetegek is fogyaszthatják.

Glikémiás indexe körülbelül 55–59%, a benne található szénhidrátok felszívódása lassabb, a vércukorszintet tehát nem igazán emeli meg, szemben a búzalisztből készült fehér kenyérrel vagy a péksüteményekkel.

Az élelmi rostok egyébként növelik a szervezet inzulinérzékenységét is, ily módon a cukorbetegek diétájába is beépíthető a fogyasztása.

Magas élelmirost-tartalmánál fogva a hajdina a hyperlipoproteinaemiák (csökkent fehérjetermelés, illetve csökkent fehérjefelszívódás) diétájában is kiválóan alkalmazható, ugyanis a fokozott rostbevitelnek bizonyítottan koleszterinszintet csökkentő hatása van.

Ellenjavallatok hajdina fogyasztásával kapcsolatban

A hajdina tekintetében nincsenek ellenjavallatok. Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt ajánlott. Hagyni kell, hogy a test kissé megszokja, ha még nem kóstolta meg. Túlzott fogyasztás káros lehet.

Tetszett a blogbejegyzés? Nem szeretnél lemaradni az újabb tartalmakról?

Gluténmentes feliratkozó