A nyílgyökér eredete

A nyílgyökeret már 7000 évvel ezelőtt termesztették a Karib-tengeri térségben. Nevét a nyílvesszőhöz való hasonlósága miatt, valamint a nyilak által okozott sebekre történő alkalmazása miatt kapta.

A növény körülbelül egy méter magasságot ér el. A levelek mély sötétzöld színűek, lándzsa alakúak és a végén hegyesek. A növény apró fehér virágokkal virágzik.

A latin nevén Maranta gumók keményítőben (kb. 25 százalék) és cellulózban gazdagok. Sok dél-amerikai országban termesztik, így a Fidzsi-szigeteken is. A szárított és összetört Maranta gumókat keményítő lisztté őrlik.

A nyíl alakú rizóma (gyökértörzs) tulajdonságai már jóval a nyugati orvoslás megjelenése előtt ismertek voltak. Az Amazonas indiánjai ősidők óta ismerik a nyílgyökeret és alkalmazzák, a lesoványodott betegek gondozásában.

A nyílgyökér keményítője hasonló kémiai és táplálkozási tulajdonságai miatt közel áll a burgonyakeményítőhöz. Ezért a főzés során burgonyakeményítő helyett sikeresen felhasználható. Továbbá természetesen gluténmentes alapanyag.

Nyílgyökérliszt a táplálkozásban

A nyílgyökér keményítő tartalmú gyökérzöldség, tápanyag tartalmában közel áll a maniókához, az édesburgonyához.

Sok keményítőhöz hasonlóan magas a szénhidráttartalma, de különféle tápanyagokat tartalmaz. Egy csésze (120 gramm) szeletelt, nyers nyílgyökér a következőket tartalmazza:

  • Kalória: 78
  • Szénhidrát: 16 gramm
  • Rost: 2 gramm
  • Fehérje: 5 gramm
  • Zsír: 0 gramm
  • Folát: a napi érték (DV) 102% -a
  • Foszfor: a DV 17% -a
  • Vas: a DV 15% -a
  • Kálium: a DV 11% -a

Az nyílgyökér fehérjetartalma magasabb, mint a többi gumós növényben. Továbbá, magas a B9-vitamin tartalma, ami nélkülözhetetlen a terhesség alatti fejlődéshez és a DNS-képződéshez.

A nyílgyökér ráadásul jelentős mennyiségű foszfort, vasat és káliumot tartalmaz.

Az ősidőkben a nyílgyökeret gyógyászati ​​tulajdonságai miatt alkalmazták. Potenciális egészségügyi előnyeinek többsége keményítő tartalmához és összetételéhez kapcsolódik.

Nyílgyökérliszt segítheti a fogyást

Az nyílgyökérliszt, 32% -ban rezisztens keményítőt tartalmaz, amelyet a tested nem tud megemészteni. Vízzel keverve viszkózus gélt képez, és a bélben oldható rostként viselkedik.

A magas rosttartalmú és ellenálló keményítőtartalmú ételek lassítják az emésztés sebességét, hosszan tartó teltségérzetet nyújtva. Ez szabályozhatja az étvágyat és fogyáshoz vezethet.

Egy 20 felnőtten végzett vizsgálatban azok, akik 1,5 uncia (48 gramm) rezisztens keményítőt tartalmazó étrend-kiegészítőket szedtek, a következő 24 órában szignifikánsan alacsonyabb kalória bevitelt tapasztaltak, mint a kontroll csoportnál.

Harcolhat a hasmenés ellen

Az nyílgyökérliszt segíthet a hasmenés kezelésében, mind a széklet feszesítésével, mind pedig a rehidratálásával.

A súlyos hasmenés folyadékvesztéshez, kiszáradáshoz és akár halálhoz is vezethet – különösen a veszélyeztetett csoportokban, például a gyermekeknél.

Egy hónapon át tartó vizsgálatban 11 hasmenéses ember, aki naponta háromszor vett 2 teáskanál (10 mg) nyílgyökérlisztet, kevesebb hasmenést és hasi fájdalmat tapasztalt.

Támogatja az immunrendszert

A nyílgyökérliszt rezisztens keményítő tartalma stimulálhatja az immunrendszert.

Valójában ez a gumó a prebiotikumok egyik lehetséges forrása, amelyek táplálják a bélbaktériumokat.

A hasznos bélbaktériumok fokozhatják az immunrendszerét, mivel több vitamint termelnek és felszívják azokat az ásványi anyagokat, amelyekre az immunrendszernek a megfelelő működéshez szüksége van. Sőt, még azt is befolyásolhatják, hogy a test hogyan reagál számos betegségre.

Gluténmentes étrendbe illeszthető a nyílgyökérliszt

 

A legtöbb gumóhoz hasonlóan a nyílgyökér is természetesen gluténmentes. Akiknek cöliákiája van fogyaszthatja, de a feldolgozás során fellépő keresztszennyeződések esetleges lehetőségét meg kell vizsgálni.

A nyílgyökér-rezisztens keményítője különösen alkalmazható a gluténmentes termékeknél, mert segíti, javítani azok textúráját, ropogósságát és ízét. Ezt a könnyen emészthető keményítőt sűrítőszerként használják édes és sós mártásokhoz. Mivel a nyílgyökérliszt alacsonyabb hőmérsékleten sűrűsödik, mint a búza- vagy kukoricaliszt, gyakran használják olyan finom szószokhoz, amelyek nem igényelnek elég hosszú főzést.

Noha főzheti magát a gyökeret, a nyílgyökeret főleg liszt formájában fogyasztják.

Sűrítőszerként használják mártásokhoz, pudingokhoz és zselékhez, valamint pékáruk, süteményekben. Ezenkívül a búzaliszt népszerű helyettesítője gluténmentes receptekben.

Foglaljuk össze mit tudunk a nyílgyökérlisztről

A nyílgyökér magas keményítőtartalmú zöldség, jelentős mennyiségű fehérjével és számos ásványi anyaggal.

Magas keményítőtartalma miatt a nyílgyökérliszt alkalmas gluténmentes étrendre, elősegítheti a fogyást, elősegítheti a hasmenés kezelését és erősítheti immunrendszerét. A nyílgyökér lisztet gyakran használják sűrítőszerként az élelmiszerekben vagy a búzaliszt gluténmentes helyettesítőjeként. Habár a házi kozmetikumokhoz is hozzáadják, ezekről az alkalmazásokról nincs tudományos kutatás.

 

Tetszett a blogbejegyzés? Nem szeretnél lemaradni az újabb tartalmakról?

Gluténmentes feliratkozó