A barna rizs sokoldalú alapanyag, amely sokféle ételhez adható, nem csak az egész rizsszemeket használhatjuk köretként, hanem a barna rizslisztet felhasználhatjuk például a gluténmentes sütemények készítésénél. Továbbá magasabb a tápértéke, mint a fehér rizsé. A barna rizs (Oryza sativa) az egészségre gyakorolt ​​jótékony hatása miatt gyakran fogyasztott élelmiszer több diétában is, mint például a gluténmentes diéta, mivel a jó táplálkozási bevitel és az alacsony glikémiás index pozitív eredményeként nyilvánul meg. Teljesen finomítatlan és feldolgozatlan rizs, amelyet csak a külső héj eltávolításával állítanak elő. A korpából és a csírából származó tápanyagokat visszatartja, vajasabb szerkezetű, mint a fehér rizs.

Finom és könnyen főzhető, számos egészségügyi előnnyel jár, de kevésbé ismert. Gluténmentes táplálkozás térhódításának következményeként, egyre inkább visszakerül a köztudatba. Mind többen ismerik fel, hogy a fogyasztásával pozitív irányban tudják befolyásolni egészségügyi állapotukat a táplálkozás révén.

És ha nem rajongsz a barna rizsért, ebben a blogban hasznos információkat olvashatsz, amelyek megváltoztathatják nézőpontodat.

Barna rizs vagy fehér rizs

E két étel közötti különbség nemcsak színében, hanem számos tulajdonságában, különösen táplálkozási tulajdonságaiban is megmutatkozik. A fehér rizs az a finomított, feldolgozott rizs, amelynek korpáját és csíráit eltávolítják, hogy lerövidítsék a főzési időt, megváltoztassák az ízét, de tápértéke csökken. A barna rizs viszont nyers, ép rizs, amely a héját és a csírákat is tartalmazza, és sokkal több rostot tartalmaz, mint a fehér rizs. Mivel a rizsszem legfontosabb táplálkozási része, a korpa és a csíra gazdag rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban. A fehér rizs előállításakor a barna rizs feldolgozásával eltávolítják a csírákat és az aleuron réteget, amely rostokat és esszenciális zsírokat tartalmaz. A barna rizs a gabona szerves változata, csak a felső bevonatot távolítják el.

Más szavakkal:

 • A barna rizs megtartja a rostokban és az alapvető tápanyagokban gazdag részeket
 • A fehér rizs, az őrlés során elvesztette rostjait és csíráit, tápanyagban szegényebb
 • A barna rizs jobb magnézium forrás

Következésképpen a barna rizsnek számos kiemelkedő egészségügyi előnye van a fehér rizshez képest.

Természetesen ne úgy értsd, hogy a fehér rizs nem egészséges!

Mit tartalmaz a barna rizs?

Ez egy táplálkozási szempontból összetett élelmiszer, nagyon gazdag a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokban. Például:

 • kalcium
 • magnézium
 • kálium
 • cink
 • foszfor
 • mangán
 • Vas
 • rost
 • fehérjék
 • B1, B3, B6, E vitaminok
 • bioaktív fitotápanyagok, például lignánok, fitoösztrogének és fenolos vegyületek

A barna rizs vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, mint például mangán, vas, cink, foszfor, kalcium, szelén, magnézium vagy kálium. A vitaminokhoz tartoznak a B1-vitamin (tiamin), B2-vitamin (riboflavin), B3-vitamin (niacin), B6-vitamin, folsav, az E-vitamin (alfa-tokoferol) és K-vitamin

Tartalmaz szénhidrátokat, fehérjéket és alacsony zsírtartalma. A teljes tömeg legnagyobb részét a szénhidrátok teszik ki, az összes kalória 87% -át. Tartalmazza amilózból és amilopektinből, amely a rizs fokozott állagát és emészthetőségét kínálja. Rostot is tartalmaz, körülbelül 1,8%, a teljes összetétel pedig rost. Tartalmaz továbbá antioxidánsokat, lignánokat (amelyek támogatják az emésztés egészségét), ferulinsavat, 2-acetil-1-pirolint (felelősek a rizs ízéért és illatáért).

Barna rizs

Milyen egészségügyi előnyei vannak a barna rizsnek?

A barna rizs gazdag antioxidánsokban, amelyek megvédik a testet a káros szabadgyököktől. Antioxidáns enzimeket tartalmaz, amelyek megvédik a sejteket a káros oxidációtól.

Tekintettel arra, hogy a barna rizs rostokban és csírákban sokkal gazdagabb, mint a fehér rizs, magától értetődik, hogy számos előnye van, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni.

A barna rizs szabályozza a vércukorszintet

Tanulmányok kimutatták, hogy a barna rizs állandó fogyasztása heti két / három adag mellett a vércukorszintet normál értéken tartja.

A Harvard Egyetem kutatói azt sugallják, hogy heti 5 vagy több adag fehér rizs elfogyasztása a 2-es típusú cukorbetegség magas kockázatával jár, míg heti két vagy több adag barna rizs fogyasztása kisebb kockázattal jár, 16% -kal csökken a kockázat. A barna rizs több rostot, ásványi anyagot, vitamint és fitokemikáliát tartalmaz, mint a feldolgozott fehér rizs, és étkezés után nem eredményez ilyen nagy vércukorszint-növekedést.

Ez az étel fokozatosan segít a glükóz eltávolításában és nagymértékben csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Javítja az emésztést

Gazdag élelmi rosttartalma miatt a barna rizs kiváló étel az emésztés javítására.

Így az olyan állapotok, mint a puffadás, emésztési zavar, a lassú emésztés miatti rossz közérzet, csak emlékek lesznek. Ezenkívül a szervezetből származó toxinokat kivonja, és az alakjára tett hatása is tetszeni fog Önnek.

Étrendje tartalmazzon barna rizs alapú ételeket.

Energiát és vitalitást biztosít

A barna rizs mindenképpen jót tesz az egészségének, sőt, az étel része, amely hosszú ideig energiát biztosít Önnek.

A mangán támogatja a fehérjék energiává történő átalakulását, részt vesz az idegrendszer egészsége szempontjából fontos zsírsavak szintézisében is. Emellett az antioxidáns enzim nélkülözhetetlen vegyülete, az úgynevezett szuperozid-dismutáz. A mitokondriumokban (az energia termelést elősegítő sejtkomponensek) található, védelmet nyújtva a szabad gyökök ellen. Így egy rizsen alapuló gyors snack, esetleg zöldségekkel, segít abban, hogy csúcsformában legyél.

A barna rizs lehetséges kardioprotektív hatásai

Magas magnézium tartalma miatt a barna rizs hasznos lehet a szív- és érrendszer egészségére. A magnézium ásványi anyag, amely szabályozza a vérnyomást. Rengeteg olyan fitotápanyagban is, amelyek megvédik a szív- és érrendszert. A lignánok olyan fitonutriensek, amelyek megtalálhatók a barna rizs összetételében.

Egyes tudományos adatok arra utalnak, hogy a barna rizs egyes komponensei harcba szállhatnak az angiotenzin II-vel. Az angiotenzin II egy endokrin fehérje, amelynek szerepe van a magas vérnyomás és az érelmeszesedés kialakulásában. A barna rizs szubaleuron rétege oligoszacharidokat és rostokat tartalmaz, amelyek támogathatják ezeket a jótékony hatásokat.

 

Hasznos a jó látásért

 

A barna rizs összetételében található E-vitamin segít megvédeni a látást.

Hetente két adag barna rizs segít megelőzni számos degeneratív szembetegséget, például a glaukómát.

 

Megakadályozza a rák különböző formáinak kialakulását

 

Megállapították, hogy a tartalmazott élelmi rostok, de a szelén miatt is a barna rizs megelőzheti a vastagbélrákot.

A mangán miatt a barna rizs csökkentheti a rák kockázatát, másrészt fontos szelén forrásként elősegíti az érintett sejtek helyreállítását, megállítja a daganatos sejtek fejlődését és terjedését.

A szelén egy olyan vegyület, amely különféle mechanizmusok révén védi a testet. Indukálja a DNS-javulást és szintézist a mutált sejtekben, gátolja a rákos sejtek szaporodását és kiváltja azok apoptózisát, azaz önpusztulást.

Ez a rizs az enterolakton nevű anyagot is tartalmazza, amely hasznos az emlőrák vagy más hormonális rák megelőzésében.

Barna rizs felhasználása

Barna rizst az étel és sütemény készítés során használhatjuk, ugyan úgy mint a fehér rizst. Egész szem ként, vagy liszt formájában. Feldolgozása során egész szem formájában hosszabb hőkezelést igényel a megfelelő fogyasztási állag eléréséhez, de ízében jelentősen nem tér el a fehér szemektől. Ételeink, süteményeink megszokott ízét jelentősen nem befolyásolja. Viszont pozitív élettani hatásai mindenképp a minél gyakoribb fogyasztása mellett szólnak.

A magyar konyhakultúrában, talán egy kicsit mellőzött alapanyag, mivel hosszú időt vesz igénybe az elkészítése, de az egészségtudatosabb táplálkozást követők számára, pozitív élettani hatásai miatt, kedvelt alapélelmiszer. Az újbóli köztudatba kerülését természetes gluténmentességének felismerése váltotta ki, mivel a gluténmentes diétát követők számára, fontos alap élelmiszer. A barna rizsliszt használata jó alternatívát jelent, amikor a búzalisztet próbáljuk meg lecserélni a sütemény receptjeinkben. Jól használható alternatíva, mind önmagában, mind más gluténmentes alaplisztekkel keverve.

A barna rizs fogyasztásának káros egészségügyi hatásai

A barna rizs a feldolgozás hiánya miatt allergiás reakciókat okozhat. A reakciók megnyilvánulhatnak bőrpír, viszketés stb.

A több mint 7 napig hűtőszekrényben tárolt és főzött barna rizs, kedvező környezetként szolgálhat a baktériumok, gombák fejlődéséhez. A triptofánt, a barna rizsben található aminosavat mikroorganizmusok átalakíthatják alfa-pikolinsavvá. Fogyasztása esetén az egészséges sejtek túlérzékenységet és apoptózist okozhat, amely állapot felgyorsítja a sejt- és szövetkárosodást.

A barna rizslisztnél, mint a legtöbb gluténmentes alaplisztnél, nem megfelelő tárolása esetén, rövid időn belül minőségromló változások következnek be, amelyek károsan befolyásolják az ízét. Gluténmentes diéta egyik alapproblémái közé tartozik, hogy a búzaliszt lecserélését követően a tárolási és felhasználási szokásainkat is meg kell változtatni.

Ebben nyújt segítséget a gluténmentes sütemény készítési alapelvek PDF ingyenes tudásanyag.

Gluténmentes sütemény készítési alapelvek

Összefoglalva a barna rizs kedvező tulajdonságait:

 

A barna rizsben megtalálható a vitaminok, ásványi anyagok széles tárháza, tartalmaz szénhidrátokat, fehérjéket, antioxidánsokat, ligánokat és alacsony a zsírtartalma. Magas rosttartalma segíti az emésztést. Fogyasztása segít szabályozni a vércukorszintet. Lassabb megemésztésének köszönhetően, hosszabb ideig biztosít energiát a szervezet számára. Magnézium tartalma támogatja a keringési rendszer optimális működését. Természetesen gluténmentes, ezért a gluténmentes diétába nélkülözhetetlen alapanyag a búzaliszt alternatívájaként, különösen lisztjét alkalmazhatjuk a gluténmentes sütemények elkészítésekor.

Tetszett a blogbejegyzés? Nem szeretnél lemaradni az újabb tartalmakról?

Gluténmentes feliratkozó