Talán a cím egy kicsit erős, de vállalom! Egy olyan témában ragadtam klaviatúrát és bátorkodtam gondolataimat írásba foglalni, ami sok embert érint ezért mindenki találkozik vele, de egyénenként más és más reakciót vált ki. Ez a gluténmentes táplálkozás kapcsán az éttermi, cukrászdai vendéglátásban tapasztalt visszásságok. Gondolok itt arra, hogy bár egyre több helyen értékesítenek gluténmentes ételeket, gluténmentes süteményeket a szakszerű tájékoztatással, előállítással, értékesítéssel még sok helyen problémák vannak. De tágíthatnánk az érintettek körét, hiszen hasonló cipőben járnak más étel-intoleranciával élők is, mint a tej-, tojás-, cukor-, állati fehérje mentes diétát követők. Ti mindannyian, előbb, vagy utóbb találkoztok ezzel a problémával, hiszen jártok étterembe, cukrászdába, gyorsétterembe, vagy csak a nyári melegben vásároltok valahol egy fagylaltot.

A végső lökést az adta a témával kapcsolatos írásomhoz, hogy egy ismert média személyiség, akinek egyébként a műsorait nézem és szeretem. Terjedelmes közösségi média bejegyzésben fakadt ki a vendéglátósokkal szemben és ebben a véleményében sokan megerősítették.

Gluténmentes táplálkozás és az intelligencia romlása

A főcímben kérdem is és állítom is, hogy összefüggés van a két dolog között, persze ez attól függ honnan nézem a problémát.

Már jó pár éve készítek gluténmentes süteményeket, foglalkozom a gluténmentesség témakörével és időről-időre vissza tér ugyan az a problémakör, ami a gluténmentes ételek, gluténmentes sütemények értékesítésével kapcsolatban felmerül. Ez az értékesítés, gyártás probléma köre. Az én meglátásom szerint két részre bontható, két résztvevős a probléma.

Egyik oldalon van egy természetes igény arra, hogy megfelelő ellátást, kiszolgálást kapjon az is aki valamilyen speciális diétát folytat: glutén-, cukor-, tej-, tojás-, stb.-, diéta.

A másik oldalon pedig van egy szándék arra, hogy ezeknek az elvárásoknak megfeleljenek, de sajnos e mellé nem társul megfelelő tudás. Ebből következően egyre több konfliktus alakul ki a diétázók és a vendéglátásban dolgozók között.

A diétázók jogosnak vélt elvárása, hogy őket megfelelő módon tájékoztassák az étel, sütemény összetételét illetően, betartsák a számukra fontos mentességet, de időről, időre szembesülnek azzal, hogy ezen a területen vannak hiányosságok. Ők azonban kitartóak és tovább próbálkoznak, hangos szóval, felháborodással, dühvel próbálják meg edukálni az ebben nem érintett személyzetet. Eddig szerintem csekély sikerrel.

Való igaz, a vendéglátó oktatás szerves részét alkotja a mentes élelmiszerek készítése, de elárulom kedves olvasó, ez a tananyagnak kb. egy tized része. Tudom, mert igaz nincs tanári végzettségem, de részt veszek diákok oktatásában. Ezzel a felületes a probléma felszínét érintő tudással próbálják meg kiszolgálni a Te speciális igényeidet. Gondold meg, még az ebben érintettek is sokszor rossz, vagy félinformációkkal rendelkeznek, akkor miért várod el, hogy az ebben nem érintett a megfelelő mértékben legyen tájékozott.

Megpróbálom példával is alátámasztani a leírtakat, hátha így érthetőbb lesz. Amikor valamilyen egészségügyi problémád van értelem szerűen az erre specializálódott orvoshoz mész a megoldásért. Nőgyógyászati problémával, nőgyógyászhoz. Vakbélgyulladással sebészhez. Megfázással háziorvoshoz. Minden orvos részesül alapképzésben, ezért vélhetően valamilyen szinten tudná orvosolni a problémádat. Mégis fel sem merül senkiben, hogy az urológussal vetesse ki a manduláját. Ennek ellenére sokan, speciális táplálkozási igényükkel beülnek egy étterembe, cukrászdába és magától érhetően elvárják, hogy a megfelelő ellátást kapják.

Miért rontja a gluténmentes diéta az intelligenciaszintet

Van megoldás az intelligenciaszint csökkenésének elkerülésére, gluténmentes diéta alatt?

Egy ideje már figyelem ezt a konfliktust, hallom és értem mind a két oldal érveit, frusztráltságát, esetleges indulatait.

Hallom, mivel több speciális táplálkozással foglalkozó közösségi média csoportnak is tagja vagyok. Ezért olvasom az egyes bejegyzéseket és az azokhoz kapcsolódó kommenteket, amelyek sokszor kifejezetten indulatosak és számonkérőek az őket megillető ellátást követelve.

Értem, mivel magam is érintett vagyok. Egyrészt speciális diétát illetően, másrészt cukrászként a másik oldal szempontjait, problémáit is ismerem.

Nem kívánok igazságot tenni. Az írásom célja, hogy Te kedves olvasó, lásd és értsd, hogy IGEN, TE IS HIBÁS, és egyben áldozata, elszenvedője vagy, egy olyan helyzetnek, amelynek a megoldására, még nem alakultak ki a megfelelő törvényi szabályozás a társadalmilag elfogadott szokásrendszerek, kultúra. És amíg ezek az értékrendszerek nem épülnek ki, Te tehetsz azért a legtöbbet, hogy minimalizáld a csalódottság és a konfliktus kialakulásának esélyét.

Vagy születésed kezdetétől, vagy életed valamelyik szakaszában az orvosod felállított egy diagnózis, amelyben közölte veled, hogy bizonyos ételt, vagy ételeket ki kell iktass az étkezésedből. Azóta folyamatosan tájékozódsz arról, hogy ezeket mivel helyettesítsd, milyen alternatív alapanyagokkal tudod kiváltani azokat. Hogyan tudod beszerezni, alapanyag formájában, vagy feldolgozva kész élelmiszerként, esetleg frissen előállított étel, vagy sütemény formájában. Feliratozol különféle, hozzád hasonló táplálkozást folytatókat egybegyűjtő csoportokba, ismereteket gyűjtesz, tapasztalatokat cserélsz. Böngészed az internetet, felkeresed, magadba szívod mind azt a tudást, amihez csak hozzá férsz. Minden tőled telhetőt megteszel azért, hogy az életedet a táplálkozási igényednek lehető legmegfelelőbben éld.

Gluténmentes táplálkozás mégis egyenlő csökkenő intelligencia?

Majd valamilyen, számomra megmagyarázhatatlan okból beülsz, ez még nem is lenne gond, de rendelsz és fogyasztasz egy olyan étteremben, cukrászdában, fagyizóban, stb. ahol gluténmentességet illetően fenn áll a keresztszennyeződés lehetősége, majd miután esetleg negatív tüneteket észlelsz magadon, felháborodsz, számonkérsz, mérgelődsz és úgy általában haragszol az egész világra! Na erre mondom én, hogy a gluténmentes diéta negatívan hat az intelligenciára!

Az így kialakult, a Te tevékeny részvételeddel gerjesztett problémát rázúdítod a vendéglátós személyzetre, számonkéred a témában fennálló tudásbeli hiányosságaikat a tájékoztatás hiányát.

Természetesen ez nem mindenkire igaz és nem minden esetben, de azért elég számban előfordul ahhoz, hogy egy kicsit boncolgassuk az események hátterét és az esetleges megoldásra meg próbáljak tenni egy észszerű javaslatot.

Van megoldás

Nem szeretnék pálcát törni senki feje felett és elefántcsonttoronyból osztani az észt. Én is sok hibát elkövettem, amikor még a táplálkozási szokásaim kialakításával, megismerésével foglalkoztam. Azóta eltelt időben, annyi információhoz és olyan sok a témával foglalkozó, ebben érintett ember, vagy orvos tanácsaihoz, tapasztalataihoz lehet hozzájutni, hogy az ilyen hibák már, már bosszantóak.

Kérlek kedves a témában érintett olvasó, fogadd meg azt a legegyszerűbb és minden szakértő által hangoztatott tanácsot:

„ NE MENJ OLYAN HELYRE, AHOL NEM KIZÁRÓLAG GLUTÉNMENTES ALAPANYAGOKBÓL KÉSZÍTENEK ÉTELEKET, SÜTEMÉNYEKET!”

Igen én is tisztában vagyok azzal, hogy egyénenként változik a szervezet tolerancia szintje. Mindenki másképp reagál az esetlegesen szervezetbe kerülő glutént illetően. Ezért például a közösségi média csoportokban elhangzó információk félrevezetőek lehetnek arról, hogy egyes vendéglátó egységek, mennyire felelnek meg a gluténmentes étel, sütemény készítési kritériumoknak.

És még ha megengeded rávilágítanék egy másik problémára is. Egyre többen nyitnak gluténmentes éttermet, cukrászdát és hiába készítenek finomabbnál-finomabb ételeket, süteményeket a mindennapi megélhetésért, fennmaradásért küzdenek, mert Te kedves olvasó mindenki által látogatott vendéglátóhelyeken próbálod meg kielégíteni a gluténmentes étel, vagy édesség utáni, olthatatlan vágyadat.

Kimerem jelenteni, hogy egy kis utánjárással, információ szerzéssel találsz olyan helyt, ahol téged várnak, neked készülnek az ételek, sütemények, fagylaltok és ezek ízükben, minőségükben nem maradnak el a „hagyományos”, mindenki által ismert és megszokott élelmiszerektől.

Tudom, van egy másik aspektusa a problémának. Nem szeretünk egyedül étkezni és az élelmiszer-intoleranciával nem érintett ismerősök, rokonok, kollégák, baráti társaságok idegenkednek a számukra ismeretlen alapanyagokból készült élelmiszerektől. Szerintem elég egyszer elvinni őket egy jó helyre, megismertetni velük a gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, cukormentes táplálkozásban rejlő lehetőségeket és örökre beleszeretnek. Na jó legyünk reálisak, nem idegenkednek majd tőle. smile

Összegzés

Gluténmentes étkezéssel kapcsolatban szerzett negatív tapasztalatok a vendéglátás terén, egyeseknél intelligencia szint csökkenést eredményezi. Ez rossz döntések, az eddig megszokott táplálkozási szokások el nem hagyásának következtében kialakult düh és vádaskodás formájában nyilvánulnak meg. Amikor is a társadalmilag elfogadott viselkedési formákat felrúgva, magukból kikelve, kérnek számon tudást az őket kiszolgáló vendéglátós személyzettől, a speciális táplálkozási szokásaikat illetően. Szerencsére ezek a tünetek csak ritka esetben okoznak maradandó károsodást. Kellő odafigyeléssel, tanulással az eddigi szokások felülírásával orvosolható, elkerűlhető.

Hidd el kedves olvasó könnyebb saját magadat, szokásaidat megváltoztatni, edukálni a hozzád közelállókat, mint kierőszakolni, számonkérni olyanokon a gluténmentes élet ismereteinek elsajátítását, akik ebben nem érintettek.

Egy életed van, ezt élheted boldogan, vagy mérgelődve, másoktól várva a megoldást.

Döntés a tiéd!

Gluténmentes feliratkozó