A chia mag, vagy spanyol zsálya (Salvia hispancia L.) magja Mexicóban és Guatemalában őshonos növény. A chia mag egészségre gyakorolt pozitív hatásait és tápértékét már az ősi azték törzsek is ismerték és alkalmazták gyógyításra is. A chia mag a kukorica és a bab után a harmadik legfontosabb termés volt az aztékok számára.
Napjainkban az egészségtudatos táplálkozás révén a gluténmentes diétát követők számára nyújt alternatívát a búzaliszt lecserélésére az étkezésben, sütemény receptekben. A modern kor vizsgálatai megállapították, hogy több omega-3 zsírsavat tartalmaz, mint a tenyésztett atlanti lazac. Magasabb a kalcium tartalma, mint a tejnek, és több vasat tartalmaz, mint a spenót.
Ezentúl, magas a fehérje tartalma. Antioxidáns tulajdonságai megakadályozzák a rák kialakulását, kálium szintje vérnyomás csökkentő hatású, magas rosttartalma szabályozza az emésztést, magnézium tartalma nyugtató hatással bír az idegek számára, foszfor tartalma csonterősítő hatású.

Chia mag – tápérték és kalória 100g-ban

  • energia: 486 kcal

  • zsír: 16,54g

  • szénhidrát: 30,74g

  • rost: 42,12g

Vitaminok: 34,4g

  • C-vitamin: 1,6mg

  • tiamin: 0,620mg

  • niacin: 8,830mg

  • A-vitamin: 54 NE

  • E-vitamin: 0,50mg

Ásványi anyagok:

  • kalcium: 631mg

  • magnézium: 335mg

  • foszfor: 860mg

  • kálium: 407mg

  • nátrium: 16mg

  • cink: 4,58mg

Zsírsavak:

  • telített: 3,330g

  • egyszeresen telített: 2,309g

  • többszörösen telített: 23,665g

  • transz-zsír: 0,140g

Chia mag hatása az egészségre

A chia mag több omega-3 zsírsavat tartalmaz, mint az atlanti tenyésztett lazac. Az omega-3 zsírsavak támogatják az agy munkáját, megkönnyítik a tanulást, javítják a memóriát és koncentrációs késséget. Ezen kívül támogatja az idegrendszert, nyugtató hatású, segíthet a depresszió tüneteinek az enyhítésében.

Az összes magolaj közül a chia magolaj leggazdagabb omega-3 zsírsavforrás, amely ennek a 63%-a. Összehasonlításképpen a lenmagolaj 54% omega-3 zsírsavat tartalmaz.

Időseknél az omega-3 zsírsavak megakadályozzák a demencia kialakulását.

Ezenkívül az omega-3 zsírsavak elengedhetetlenek a terhesség alatt.

Az omega-3 zsírsavak pozitív hatással vannak a szív és érrendszerre.

A chia magban magas a kálium tartalom, amely felelős a vérnyomás szabályozásáért.

Chia mag, emésztési problémákra

A chia mag magas rosttartalma javítja az emésztőrendszer működését, támogatja az emésztési folyamatokat és serkenti a bélműködést. Szabályozza a bélmozgás ritmusát, megakadályozva ezzel a székrekedést, támogatja a belek hasznos baktériumflórájának a fejlődését. Ezenkívül csökkenti a vastagbélrák kialakulását.

Az egészségügyi Világszervezet (WHO), napi legalább 35g rosttartalmú étrendet javasol. 100g chia mag 34,4g élelmi rostot tartalmaz.

A chia magot azonban nem szabad enni a belek gyulladása és egyéb gyomor-bélrendszeri betegségek esetén.

Chia mag napi ajánlott fogyasztási mennyisége

Pozitív tulajdonságai mellett, a chia magnak lehetnek káros egészségügyi hatásai is, a Nébih közleménye szerint. A magas rosttartalma miatt ugyan is túlzott fogyasztása emésztőszerv rendszeri problémákat idézhet elő. Ennek okán napi 15g-nál magasabb napi fogyasztása nem javasolt.

Sőt a az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) azt sem tartja kizártnak , hogy a chiának allergizáró hatása van. Néhány esetben a szezámmagra, illetve a mustárra érzékenyeknél léphet fel keresztallergiás reakció.

Chia magok a fogyáshoz

A chia magok vízzel keverve úgy viselkednek, mint a lenmag, megduzzadnak. Ennek eredményeként kitöltik a gyomrot, így hosszú ideig telt érzetet biztosítanak. Ennek következtében kevesebbet eszünk, így segíti elő a fogyási folyamatok beindulását.

A chia mag magas és jó minőségű fehérje forrás – gluténmentes diéta és a vegetáriánus étrend fontos kiegészítője

A chia magnak magas a fehérje tartalma. A chia magok 100 féle aminósavból 91-et tartalmaznak. Ez a majdnem tökéletes aminósav-profil a chia magot nagyszerű fehérjeforrássá teszi a gluténmentes diétát és a vegetáriánus étrendet követők számára, valamint jó energiaforrás testépítők és más sportolók számára.

Chia mag az erős csontokért

A chia mag magas kalcium forrás 100g akár 631mg-ot tartalmaz, ez magasabb mint azonos mennyiségű tejé. Ezenkívül, gazdag foszforban 100g/860mg. Mindkét ásványi anyag felelős a az erős csontokért és fogakért.

Chia mag használata a konyhában

 

A chia magokat egészben vagy őrölve adhatjuk müzlihez, joghurthoz, salátához, gluténmentes pékárukhoz és süteményekhez. Esetleg vízben vagy gyümölcslevekben is áztathatjuk, természetes sűrítőként is használhatjuk levesekben, mártásokban, pudingokban.

A chia magot, egészségügyi pozitív hatásai miatt, érdemes olyan ételekben felhasználni, ahol nem kerül sor hőkezelésre, mivel hő hatására a tápanyagai és egészségre gyakorolt pozitív hatásai nagy részét elveszíti. Sűrítő tulajdonságát nem csak hőhatására tudja kifejteni, mint a gluténmentes keményítők.

Gluténmentes sütemények elkészítésekor, sajnos nem elég csak egy az egyben lecserélni a búzalisztet más gluténmentes alapanyagokra. A búzaliszttől eltérő szerkezetű és tulajdonságú gluténmentes alaplisztek, újfajta felhasználási és tárolási tudás megszerzését teszi szükségessé!

Ebben nyújt segítséget a gluténmentes sütemény készítési alapelvek ingyenes PDF tudásanyag.

Gluténmentes sütemény készítési alapelvek

Tetszett a blogbejegyzés? Nem szeretnél lemaradni az újabb tartalmakról?

Gluténmentes feliratkozó