Gluténmentes diós linzer

a Vezúv aprósütemény

Laktózmentes logó

Vezúv aprósütemény elkészítéséhez szükséges eszközök:

 

  • mérleg
  • keverő tál, vagy üst
  • nyújtódeszka
  • nyújtófa
  • kiszúró
  • hőálló edény
  • fakanál
  • sütőlemez
  • nyomózsák, vagy evőkanál
  • tányér, vagy tálca az elkészült termékek szervirozásához

Tápanyag 100g termékben

Energia: 1610,83 kj/ 384,45 kcal

  • Szénhidrát 50,39 gr
  • – amelyből cukrok 34,74 gr
  • Zsír 18,75 gr
  • – amelyből telített zsírsavak 1,55 gr
  • Fehérje 4,36 gr
  • Só 0,00 gr
Gluténmentes Vezúv teasütemény

Diós linzer recept:

Gluténmentes linzer tészta

  • margarin                                                      200gr
  • sertészsír                                                      30gr
  • rizsliszt                                                        210gr
  • kristálycukor                                               120gr
  • mandulaliszt                                               120gr
  • egésztojás                                                    55gr
  • tojássárgája                                                 25gr
  • kölesliszt                                                      66gr
  • kukoricakeményítő                                     60gr
  • burgonyakeményítő                                    50gr
  • xilit                                                               50gr
  • eritrit                                                            50gr
  • só                                                                   1gr
  • citromhéj                                                       1gr
  • vaníliarúd kikapart magja                            1db

 

Diós-makron

  • dió                                                                 250gr
  • porcukor                                                      500gr
  • tojásfehérje                                                 150gr
  • útifű maghéj                                                   2gr
  • citromhéj

 

Töltelék

  • sárgabaracklekvár                                    250gr

Össz. súly

1800gr

Össz. Elkészítési idö

145 pec

Előkészítési idő

10 perc

Elkészítési idő

kb. 1 óra

Pihentetési idő

Min. 1 óra

Sütési idő

15 perc

Vezúv aprósütemény elkészítése lépésről-lépésre

Ha inkább videót szeretsz nézni, kattints ide!

1. Alapanyagok kimérése

Munkánk megkönnyítése érdekében: minden alapanyagot gondosan mérjünk ki (210g rizsliszt, 120g kristálycukor, 120g mandulaliszt, 66g kölesliszt, 50g kukoricakeményítő, 50g burgonyakeményítő, 50g xilit, 50g eritrit, 1g (csipet) só, 1g citromhéj, 1 db vaníliarúd kikapart magja), készítsünk elő, így segítsük magunkat a gördülékeny feladat végzésben.

200g margarint érdemes a felhasználás előtt kivenni a hűtőből, hogy puhább legyen, könnyebben dolgozhassuk vele. A kemény zsiradék eldolgozása a tésztában nehézkes, könnyen zsiradékcsomók maradhatnak benne.

Túl lágy zsiradék használata viszont nem jó, mivel ellágyítja a tésztát, sokáig kell a hűtőben tárolni az összegyúrt tésztát, hogy dolgozhassuk vele.

Az édesítőszerek, kettős szerepet játszanak ebben a receptben. Egyrészt a tészta állagát javítják, meggátolják a túlzott morzsalékosság kialakulását, stabilizálják a tészta szerkezetét. Másrészt a tészta cukortartalmát csökkentik.

Gluténmentes Vezúv aprósütemény alapanyagai kimérve
Gluténmentes Vezúv aprósüteményhez diós-makron alapanyagai kimérve

2. Linzer tészta összeállítása

A begyúrással alakítjuk ki a megfelelő tészta szerkezetet.

Száraz alapanyagokat (210g rizsliszt, 120g kristálycukor, 120g mandulaliszt, 66g kölesliszt, 60g kukoricakeményítőt, 50g burgonyakeményítőt, 50g xilit, 50g eritrit, 1g só, 1g citromhéj, 1db vaníliarúd kikapart magja) egy tálba tesszük és elmorzsolunk benne 200g margarint és 30g sertészsírt. Ez történhet kézzel, vagy géppel. Ekkor a tésztának még nem kell összeállni, csak a zsiradék egyenletes eloszlását segítjük elő. Ezután adjuk hozzá, 1db egésztojást és 1db tojássárgáját, határozott mozdulatokkal összedolgozzuk a tésztát.

Fontos ügyelni arra, hogy ez a folyamat ne tartson sokáig, hiszen a kéz melegétől, megolvadhat a tésztában a zsiradék. Az olvadt zsiradék könnyen kicsapódik, „le ég” a tészta.

Gluténmentes Vezúv aprósütemény alapanyagai begyúrása
Gluténmentes Vezúv aprósütemény alapanyagai begyúrva

3. Linzer tészta pihentetése

A pihentetés ugyan olyan fontos része a gyártás technológiának, mint a begyúrás, ekkor érnek össze az alapanyago, alkotnak egységes struktúrát.

Amennyiben jól dolgoztuk és a tészta összeállt, célszerű pihentetni, hűtőben. Csomagoljuk be, vagy takarjuk le folpakkal és egy órára tegyük hűtőbe. Erre azért van szűkség, hogy könnyebben tudjuk a későbbiekben dolgozni a tésztával. Az összegyúrt alapanyagok összeérnek, egy egységet képeznek a pihentetés alatt.

Cukrászmester javaslat: Még jóbban járunk el, ha egy nappal korábban készítjük el a tésztát és tároljuk hűtőben.

4. Diós-makron

250g darált diót, 500g porcukrot, 150g tojásfehérjét, 2g útifű maghéjat, keverjünk össze egy hőálló edényben és forraljuk fel.

A tészta előkészítéséig tegyük félre hűlni.

Cukrászmester tipp: Ha úgy gondoljuk, hogy a tészta nyújtása, kiszúrása hosszabb ideig fog tartani, mert nem vagy olyan gyors mint egy cukrász. smile Utána készítsd el a makront, mert ha nagyon kihűl, nehéz lesz a linzer tetejére nyomni.

Gluténmentes Vezúv aprósüteményhez diós-makron alapanyagai főzése

5. Linzer tészta nyújtása, formázása

A nyújtással kialakítjuk a süteményünk megfelelő vastagságát.

Hűtőből kivett linzertésztát kézzel, vagy géppel átgyúrjuk. Az átgyúrás ne tartson sokáig, ne lágyítsuk el a tésztát. A tésztát lisztezett felületen (nyújtódeszka, asztallap), kb. 4-5 mm-es vastagságúra nyújtjuk.

Tetszőleges méretű kiszúróval, hullámos szélű linzer lapokat szaggatunk.

Fontos, hogy a linzertészta egyenletes vastagságú legyen! Eltérő tésztavastagság esetén a sütés nem lesz egyenletes. Az egyik diós linzer átsül, míg a másik sületlen marad. Ha szeretnéd megtudni hogyan tudsz egyenlő vastagságú tésztát nyújtani segítek!

Gluténmentes Vezúv aprósüteményhez linzertészta nyújtása
Gluténmentes Vezúv aprósüteményhez linzertészta kiszúrása

6. Diós-makron dresszírozása

Linzer lapokat sütőlemezre helyezzük. A még meleg diós-makront nyomózsákból a linzer lapok szélére, körbe nyomjuk úgy, hogy a közepén egy lyuk maradjon.

Cukrászmester tipp: Mivel a diós masszát még melegen kell használjuk, érdemes egy kis praktikát használni a nyomózsák megtöltéséhez, hogy minél kevesebb ideig melegítse kezünket a massza. Kattints ide a rövid videóért!

Gluténmentes Vezúv aprósüteményhez diós-makron dresszírozása a linzertésztára

7. Töltelék

A diós-makronnal határolt lyukakba, nyomózsákkal 250g sárgabaracklekvárt nyomunk egyenletesen elosztva. Vigyázzunk arra, hogy a lekvár a diós rétegen ne bukjon át, körölbelül egy magasságban legyenek. Így sütés közben nem fog kicsorogni, még akkor sem, ha a lekvár hígabb állagú.

Gluténmentes Vezúv aprósütemény sárgabaracklekvárral töltése

8. Sütés

Sütés során kialakul a végleges szerkezet, a pörzs anyagok, plusz ízzel egészítik ki a diós linzer süteményünket.

Előmelegített 200 C°-os sütőben 15 percig sütjük, amíg a széle aranybarna színű nem lesz. Ha valaki omlósabb állagot kedveli, szereti a megpörkölődött dió ízét, nyugodtan süsse tovább. Viszont nem érdemes túlsütni a terméket, mert könnyen megkeseredik rajta a dió.

Gluténmentes Vezúv aprósütemény kisülve
Gluténmentes Vezúv aprósütemény

Gluténmentes sütemények elkészítésekor, sajnos nem elég csak egy az egyben lecserélni a búzalisztet más gluténmentes alapanyagokra. A gluténmentes alaplisztek, szerkezetükben, ízükben, vízmegkötő képességükben is eltérnek a fehér liszttől, ezért, ha rizslisztet, kukoricalisztet, hajdinalisztet, köleslisztet, zablisztet, mandulalisztet, kókuszlisztet,vagy más gluténmentes alaplisztet használunk a süteményekben, azok, íze, állaga, szerkezete is megváltozik. A búzaliszttől eltérő szerkezetű és tulajdonságú gluténmentes alaplisztek, újfajta felhasználási és tárolási tudás megszerzését teszi szükségessé!

Gluténmentes sütemény készítési alapelvek

Ha inkább vizuális típus vagy, nézd meg a videót!

Megosztanád másokkal is a receptet? Kattints az ikonokra:

Diós linzer sütemény készítése során előforduló hibák és azok megoldásai:

1. Fehér “galuskák”, anyag csomók vannak a linzer tésztában.

Ilyen probléma akkor jelentkezik, ha a zsiradékunk túl kemény, vagy ha valamelyik alapanyag összeállt, tárolás során. Előidézheti még, ha mindent egyszerre gyúrunk össze, így nem tud kialakulni a morzsalékosság. A keményítő felveszi a tojás nedvesség tartalmát, becsomósodik.

Megoldás: 

Amikor zsiradékdarabok vannak a linzer tésztánkban, kisebb darabokra osztva, határozott, gyors mozdulatokkal, késhegy vékonyságúra nyújtjuk a tésztát. Így a margarindarabok szétnyomódnak, egyneműsödnek a többi alapanyaggal. Vigyázat! Túl sokáig nem lehet gyúrni, nyújtani, mozgatni a tésztát, mert könnyen „le ég”, kiválik a zsiradék. Főleg, ha kézzel dolgozunk, a kéz melegét hamar átveszik a zsiradékok.

A „galuska” kialakulhat azért is , mert a keményítő, vagy valamelyik liszt felszívta a tojás nedvesség tartalmát és összecsomósodott, megkeményedett. Célszerű új tésztát készíteni, betartva a technológiai leírást.

2. Ellágyult a tészta.

Ennek oka lehet a túl puha zsiradék, vagy a hosszú idejű gyúrás, illetve a túl meleg kéz, amennyiben kézzel dolgozunk.

Megoldás:

Zsiradék megfelelő állaga kardinális kérdés. Túl kemény , illetve a túlzottan lány zsiradék is problémát jelenthet. Ha lágy a zsiradékunk, tegyük be a hűtőbe egy kicsit a megfelelő állag eléréséig, vagy nagyon gyorsan gyúrjuk össze a tésztát és azt hűtsük le. A túlzottan lágy zsiradék használatát kerülni kell!

3. Szétesik a tészta, nem áll össze

Ilyen probléma több módon is kialakulhat. Kicsi volt a tojásunk, ezért kevés a folyadék. Sokáig gyúrtuk, “le égett” a tészta. Valamelyik alapanyagot elmértünk.

Megoldás:

Tésztánk állaga száraz-morzsalékos, még tojást, vagy vizet lehet hozzá adagolni. Amennyiben „le égett” (morzsalékos, szétesik, „meleg” a tészta), le kel hűteni és még egy kis zsiradékot lehet hozzá gyúrni. Max. 5 %. Ennél többet nem érdemes, mert sütéskor szétterül a tészta. Alapanyag elmérése esetén, ha emlékszünk mit mértünk el, egy kis matekozás után pótoljuk a hiányzó alapanyagokat. 🙂

4. A lehűtött tésztánk nagyon törik, nehezen nyújtható.

Ez a probléma, akkor jelentkezhet, ha sokáig tároltuk alacsony hőfokon a tésztát hűtőben.

Megoldás:

Ha a tésztánk túlzottan lehűlt, gyúrjuk át, kézzel, vagy géppel. Érdemes kisebb darabokra tördelni és 5-10 perc után átgyúrni. A konyha hőmérsékletétől és a kéz melegétől, gyorsan feldolgozásra kész állapotba kerül.

5. Nyújtás során leragad a tészta.

Kiváltó oka lehet az ellágyult, puha tészta. Kevés lisztet szórtunk a tészta alá nyújtás előtt.

Megoldás:

Tészta leragadása egy bosszantó eset, de nem kell pánikba esni. Amikor nyújtás közben elkezdjük érezni, hogy megragad a tésztánk, egy hosszú pengéjű, egyenes kenőkéssel vágjunk alá, tekerjük fel a tésztát egy sodrófára, lisztezzünk alá és folytathatjuk a nyújtást.

Leragadás a tészta ellágyulása miatt történt. Szedjük össze a tésztát, hűtsük vissza, majd újból nyújtsuk ki.

6. Nem lett egyenletes vastagságú a tésztánk nyújtás során.

Okozója lehet az egyenlőtlen erőkifejtés, amitől hullámos eltérő vastagságú tésztarészek alakulnak ki.

Megoldás:

Egyenletes nyújtási vastagság elérésének a legbiztosabb módszere, ha „szamár vezetőt” 🙂 használunk. A nyújtófánk szélességénél keskenyebben, rakjunk le két olyan vastagságú falécet, vonalzót, karton lap csíkot, amilyen vastagságot szeretnénk elérni, és a két Pl.: faléc között nyújtsuk ki a tésztát. Így a faléceken gurul a nyújtófa és a tésztánk egyenletesen fog elnyúlni.

Tipp: ha vizuális típus vagy kattints ide és néz meg egy rövid videót

7. Beleragad a kiszúróba a tészta

Kellemetlen és bosszantó, ha a kiszúróból nem, vagy csak nehezen jön ki a tészta. ennek kiváltója lehet, ha túl vastagon kentük meg a tészta felületét tojással, vagy már kezd ellágyulni a tésztánk.

Megoldás:

Kiszúrónk lisztbe mártása, kiszúrás előtt. Újabb használat előtt pedig töröljük le a ráragadt maradványokat, úgy mártsuk ismét a lisztbe.

8. Diós-makron hibák

Diós-makron készítése során több hiba is felléphet. Túl híg, túl sűrű, leég, nagyon kihűl.

– pontos receptúra betartása esetén megfelelő sűrűségű a diós-makron, viszont ha friss szedésű dióval dolgozunk, ami még nincs kiszáradva, előfordulhat, hogy lágy lesz a makronunk. Ekkor max. 10% rizslisztet, vagy édes morzsát keverjünk hozzá.

– sűrű makron esetén egy kevés tojásfehérjével hígíthatjuk az anyagunkat

– leéghet a makronunk, ha nagyon erős tűzön főzzük és nem keverjük egyenletesen, vagy ha vastag falú a főzéshez választott edényünk és a főzés befejezése után a még mindig forró edény aljához sül az anyagunk

– diós-makron dresszírozása egy kis odafigyelést igényel. A friss makron forró, ezért könnyen megégetheti a tenyerünk. Megoldás jelenthet, ha a nyomózsákunkat konyharuhával fogjuk meg. Fontos odafigyelni arra, hogy nagyon ne hűtsük le, mert ha hideg, nehéz kinyomni a nyomózsákból

9. Sütés után a süteményünk világosak, nyers ízűek, vagy nagyon megsültek

Sütés a legfontosabb eleme a süteményünk készítésének. Ekkor alakul ki a tészta végleges alakja és íze. Hiába tettünk meg mindent a tökéletes eredmény eléréséért, ha nem megfelelő hőfokon sütünk, vagy nem megfelelő időben vesszük ki a lemezt a sütőből.

Megoldás:

Amíg nem ismerjük a sütőnk sütés teljesítményét, folyamatosan figyeljük a tésztánkat miközben sül.

10. Kevés lett, vagy gyorsan elfogyott a diós linzer

Rosszul megválasztott alapanyag mennyiség, vagy a túl jó ízű végtermék, a süteményünk tervezett időnél hamarabbi elfogyását eredményezheti.

Megoldás:

Sütni kell még egy adagot, vagy el kell dugni a család elől. smile

Gluténmentes linzer díszesen tálalva

Gluténmentes linzer recept

saját lisztkeverékből

Megnézem

Gluténmentes néró sárgabaracklekvárral étcsokoládéval díszítve

Néró teasütemény

Gluténmentes saját lisztkeverékből

Megnézem

Gluténmentes narancs galette tálcán

Narancs galette

Gluténmentes aprósütemény

Megnézem

Szerezd meg a legfrissebb recepteket!

Csatlakozz a hírlevelünkhöz!
Adataid megadása után, értesítéseket  kapsz a  legújabb videókról, receptekről a honlapot érintő legfrissebb hírekről.



Hozzá járulok az adataim kezeléséhez, elolvastam és megértettem az Adatvédelmi Tájékoztatót