Gluténmentes aprósütemény:

Narancs galette

Gluténmentes és tejmentes sütemény recept

Gluténmentes logó
Laktózmentes logó

Minden háztartásban, ahol szeretik az édességet, így a gluténmentes diétát követőben is, jó egy olyan sütemény recept, amiből hosszan eltartható, gyorsan elkészíthető, finom aprósüteményt lehet készíteni és milyen jó lenne, ha csak tojásfehérje kellene hozzá.

Hiszen egy aprósüteményre bármikor szükség lehet, például ha beállít egy váratlan vendég, vagy egy baráti, családi beszélgetésnél édes kis nassolni való, vagy csak úgy. Milyen jó, ha rád tör az édesség utáni vágy és nem kell nekilátni sütni, hanem előveszel egy kis vésztartalékot.

Sütemény készítésekor találkozhatunk olyan receptekkel, amelyekben csak a tojás sárgáját kell felhasználni. Felvetődik ilyenkor a kérdés: mi legyen a tojás fehérjével?

Jó megoldás, ha zárható edényben lefagyasztjuk, hiszen így skáig eltartható és újra felhasználható, de egy idő után csak kellene vele valamit kezdeni. Ebben az esetben jó egy tojásfehérjéből készített sütemény. Ha ez a sütemény még finom is, gyorsan elkészíthető, sokáig eltartható és gluténmentes, úgy gondolom kijelenthetjük, hogy egy főnyeremény!

Ezért ajánlom figyelmedbe és javaslom, hogy készítsd el a tojásfehérje újrahasznosító gluténmentes narancs galette aprósüteményt.

Narancs galette elkészítéséhez szükséges eszközök:

  • mérleg
  • keverő tál, vagy üst
  • húsdaráló
  • fakanál, vagy spatula
  • kézi mixer
  • nyomózsák
  • sütőpapír
  • sütőlemez
  • tányér, vagy tálca az elkészült sütemény tálalásához

Tápanyag 100g termékben

Energia: 1429,12 kj/ 341,08 kcal

  • Szénhidrát: 53,47 g
  • – amelyből cukrok: 40,43 g
  • Zsír: 13,12 g
  • – amelyből telített zsírsavak: 1,09 g
  • Fehérje: 2,78 g
  • Só: 0,01 g
Gluténmentes narancs galette tálcán

Gluténmentes aprósütemény recept:

Narancs galette felvert:

 

  • tojásfehérje                                                      180gr
  • porcukor                                                           180gr
  • kandírozott narancshéj                                180gr
  • tejmentes margarin                                       150gr
  • mandulaliszt                                                     90gr
  • kristálycukor                                                     90gr
  • rizsliszt                                                              180gr
  • sertészsír                                                           30gr
  • kukoricakeményítő                                        20gr

Betöltés:

 

  • sárgabaracklekvár                                                               350gr
  • kandírozott narancshéj                                                       40gr

 

Díszítés:

 

  • étcsokoládé                                                                            40gr

Össz. Súly

1200gr

Össz: elkészítési idő

kb. 85 perc

Előkészítés

10 perc

Elkészítés

Kb. 35 perc

Sütés

12 perc/lemez

Gluténmentes narancs galette elkészítése lépésről-lépésre

Ha inkább videót szeretsz nézni, kattints ide!

1. Alapanyagok kimérése

A munkánk megkönnyítése érdekében: minden alapanyagot gondosan mérjünk ki, készítsünk elő, így segítsük magunkat a gördülékeny feladat végzésben.

Margarint felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből és szobahőmérsékleten tartva hagyjuk megpuhulni, vagy mikróban puhítsunk rajta.

A szárazanyagokat: kukoricakeményítő, rizsliszt, mandulaliszt, – mérjük egy tálba és alaposan keverjük össze.

Kandírozott narancshéjt daráljuk le, húsdarálóval.

Gluténmentes Narancs galette alapanyagai kémérve

2. Narancsos lekvár főzés

350g sárgabaracklekvárt, 40g darált, kandírozott narancshéjjal felfőzünk, ha szükséges egy kis vízzel hígítjuk.

Félre tesszük hűlni.

Gluténmentes Narancs galette-hez narancslekvár főzése

3. Narancs galette felvert készítése

A puha zsiradékhoz (150g margarin, 30g sertészsír) hozzá adunk 180g porcukrot, elkeverjük és kihabosítjuk.

A felhabosodott alapkrémmel elkeverünk 180g darált, kandírozott narancshéjt.

180g tojásfehérjét kihabosítunk 90g kristálycukorral. A kemény tojásfehérje habból egy keveset hozzákeverünk a narancsos alapkrémhez. Ezután a fellazított alapkrémet és a többi tojásfehérje habot összekeverjük, óvatosan, hogy ne essen össze a tojáshab.

Majd hozzá keverjük az előzetesen kimért 180g rizsliszt, 90g mandulaliszt, 20g kukoricakeményítő elegyet.

Gluténmentes Narancs galette-hez zsiradékok, porcukor krémesítése
Gluténmentes Narancs galette-hez tojásfehérje habosítása
Gluténmentes Narancs galette-hez zsiradék lazítása tojásfehérje habbal
Gluténmentes Narancs galette-hez alapanyagok összekeverése

4. Felvert dresszírozása (sütés előtti forma kialakítása)

A bekavart tésztánkat simacsöves nyomózsákba rakjuk és sütőpapírra tetszőleges méretű félgömböket nyomunk. Ügyelve a megfelelő távolság megtartására, mivel a tésztánknak sütés során megnő a térfogata.

Félgömbök tetejét, rumba mártott villával megnyomjuk. Ezzel egy barázdált felületet kapunk sülés után.

Cukrászmester tipp: Ha szeretnéd megtudni hogyan tudod úgy megtölteni a nyomózsákot, hogy nem kensz össze mindent, kattints ide.

Gluténmentes Narancs galette formázása
Gluténmentes Narancs galette formázása villával

5. Sütés

A sütés során kialakul a végleges szerkezet, a pörzs anyagok, plusz ízzel egészítik ki a narancs galette tésztánkat.

A sütőpapírral fedett sütőlemezre kiformázott tésztánkat, előmelegített 200 C°-os sütőben 13 percig sütjük, amíg a széle aranybarna színű nem lesz.

6. Betöltés

A szoba hőmérsékletűre hűlt félgömböket összetöltjük narancslekvárral.

A félgömbök felét felfordítjuk a tetejére és nyomózsák, vagy kiskanál segítségével tetszőleges mennyiségű lekvárt nyomunk, majd ráhelyezzük a félgömbök másik felét. Egy kicsit összenyomjuk őket, annyira, hogy a széléig terüljön a lekvár.

Tipp: minél több lekvárt juttatunk a két lapocska közé, annál puhább, ízesebb lesz a süteményünk, viszont túlzásokba sem érdemes esni. A túl sok lekvár, evés közben kipréselődik a lapok közül és elkenődhet a kezünkön, ruhánkon.

Gluténmentes Narancs galette betöltése narancslekvárral

7. Díszítés

A diétánkhoz illeszkedő étcsokoládét, mikróban, vagy vízgőz felett megolvasztjuk, papír nyomózsákba tesszük és a sütemény felső felületére csorgatjuk.

Tipp: a csokoládéval történő díszítés történhet többféleképpen. „Egyszerű” csíkozás variálható különböző formákkal, vagy márthatjuk is süteményünket a csokoládéba.

Cukrászmester tipp: Ha gondot okoz a papírzacskó tekerése, kattints ide egy rövid videóért, amiből megtanulhatod hogyan tekerj egyszerűen egy kis darab zsírpapírból olyan zacskót, ami nem nyílik szét használat közben.

Gluténmentes Narancs galette díszítése étcsokoládéval

Ha inkább vizuális típus vagy, nézd meg a videót!

Megosztanád másokkal is a receptet? Kattints az ikonokra:

Gluténmentes sütemények elkészítésekor, sajnos nem elég csak egy az egyben lecserélni a búzalisztet más gluténmentes alapanyagokra. A gluténmentes alaplisztek, szerkezetükben, ízükben, vízmegkötő képességükben is eltérnek a fehér liszttől, ezért, ha rizslisztet, kukoricalisztet, hajdinalisztet, köleslisztet, zablisztet, mandulalisztet, kókuszlisztet,vagy más gluténmentes alaplisztet használunk a süteményekben, azok, íze, állaga, szerkezete is megváltozik. A búzaliszttől eltérő szerkezetű és tulajdonságú gluténmentes alaplisztek, újfajta felhasználási és tárolási tudás megszerzését teszi szükségessé!

Gluténmentes sütemény készítési alapelvek

Narancs galett készítés során előforduló hibák és azok megoldásai:

1. “Galuskák”, anyag csomók vannak a tésztában.

Ilyen probléma akkor jelentkezik, ha a margarin túl kemény, nem olvasztottuk meg megfelelően, vagy ha valamelyik alapanyag összeállt, tárolás során. 

Megoldás: 

A megelőzés! Zsiradék megolvasztása, lisztes anyagok átszitálása.

Amennyiben kialakult a probléma, megoldást jelenthet, ha a képlékeny tésztánkat szitán, vagy szűrőn, fakanál, spatula segítségével átnyomkodjuk.

2. Folyós lett a tészta.

Ennek oka az alapanyagok elmérésében keresendő, vagy lekevertük a tésztát.

Megoldás:

– amennyiben emlékszünk melyik alapanyagból mértünk a recepttől elmérő mennyiséget, egy kis matekozás után korrigáljuk.

– lekeverés (túl gyors, vagy hosszú idejű keverés) esetén készíteni kell még egy adagot és össze kell keverni óvatosan. A lekavart tészta sűrű, „bodagos”, kemény állagú lesz. Élvezeti értéke csökken.

3. Nehezen tudom megtölteni a nyomózsákot

A nyomózsák töltése igényel egy kis rutint, de könnyen elsajátítható. Két módszer közismert. Az elsőben a nyomózsákot az egyik kezünkben tartva a másik kézben fogott kanállal, vagy habkártyával megtöltjük. Ebben az esetben, rutintalanság esetén könnyen összekenhetjük a nyomózsák külső szélét, vagy magunkat.
A másik módszer esetében egy keskeny, de magasabb falú edénybe helyezzük a nyomózsákot (pl.: mércés kancsó), felső peremére hajlítjuk a zsák felső szélét, az így kialakított mélyedésbe, mind a két kezünket használva, biztosabban tudjuk megtölteni a nyomózsákunkat.

Cukrászmester tipp: amennyiben vizuális típus vagy, kattints ide egy rövid videóért.

4. Sütés után a félgömbök, nyers ízűek, vagy nagyon megsültek

A sütés a legfontosabb eleme a süteményünk készítésének. Ekkor alakul ki a tészta végleges alakja és íze. Hiába tettünk meg mindent a tökéletes eredmény eléréséért, ha nem megfelelő hőfokon sütünk, vagy nem megfelelő időben vesszük ki a lemezt a sütőből.

Megoldás:

– amíg nem ismerjük a sütőnk sütés teljesítményét, folyamatosan figyeljük a tésztánkat miközben sül, szükség esetén korrigáljuk a hőfokot, vagy a sütésidőt.

5. A kisült félgömbök méretükben eltérnek

A különböző méret kialakulását okozhatja, hogy a dresszírozás során nem egyenletes mennyiségű tésztából alakítottuk ki a félgömböket.

Az alapanyagokat nem kellő alapossággal kavartuk össze, így az egyes félgömbökben, eltérő mennyiségű zsiradék található, ezért eltérő nagyságúra terülnek.

Megoldás:

– megelőzés!

– már kisült félgömböknek megkeressük a méretben hozzá illő párját és azzal illesztjük össze betöltéskor.

7. Csokoládénk sűrű, nehezen kezelhető

A kiskereskedelmi forgalomban kapható csokoládék és csokoládé szerű készítmények, minőségükben széles skálán mozognak. A jó minőségű csokoládék, amennyiben az olvasztásuk során nem vétettünk technológiai hibát, jól kezelhetőek. Ha mégis szükséges a hígításuk, olvasztott kakaóvajjal, szőlőmagolajjal esetleg napraforgóolajjal hígíthatjuk.

Olvasztás során előforduló hibák:

– vízgőz felett történő olvasztáskor, vízpára csapódik a csokoládéra ettől besűrűsödik

Megelőzés:

– ne zubogó víz felett olvasszuk, vagy olyan oldalirányban kinyúló peremmel rendelkező edényt használjunk, ami meggátolja a vízpára csokoládéba jutását.

– mikróban történő olvasztáskor hosszabb ideig melegítjük a csokoládét, ettől a közepében megég a csokoládé

Megelőzés:

– többször, rövidebb időtartamokra helyezzük a csokoládét a mikróba és minden visszahelyezés előtt kavarjuk át

– túlmelegítettük a csokoládét! A csokoládék, fajtától függően 28-31 C°-on használhatók a legoptimálisabban

Tipp: a minőségi csokoládét melegítsük 40-45 C°-ra, majd folyamatos mozgatás közben, hűtsük vissza, fajtától függően 28–31 C°-ra, ebben a hőmérsékleti tartományban a minőségi csokoládék dermedés után csillogó fényűek, nem mattúlnak, nem szürkülnek ki.

8. Kevés lett, vagy gyorsan elfogyott a narancs galett

A rosszul megválasztott alapanyag mennyiség, vagy a túl jó ízű végtermék, a sütemény tervezett időnél hamarabbi elfogyását eredményezheti.

Megoldás:

Sütni kell még egy adagot, vagy el kell dugni a család elől. 🙂

Gluténmentes linzer díszesen tálalva

Gluténmentes linzer recept

saját lisztkeverékből

Megnézem

Gluténmentes néró sárgabaracklekvárral étcsokoládéval díszítve

Néró teasütemény

Gluténmentesen saját lisztkeverékből

Megnézem

Gluténmentes Vezúv teasütemény

Diós linzer

Vezúv aprósütemény

Megnézem

Szerezd meg a legfrissebb recepteket!

Csatlakozz a hírlevelünkhöz!
Adataid megadása után, értesítéseket  kapsz a  legújabb videókról, receptekről a honlapot érintő legfrissebb hírekről.



Hozzá járulok az adataim kezeléséhez, elolvastam és megértettem az Adatvédelmi Tájékoztatót