Cukormentes kakaós muffin – gluténmentes recept

Gluténmentes és laktózmentes sütemény

Laktózmentes logó

Cukormentes kakaós muffin elkészítéséhez szükséges eszközök:

  • mérleg
  • keverőtál, vagy üst
  • kézi mixer
  • fakanál, vagy spatula
  • kézi habverő
  • nyomózsák, vagy evőkanál
  • muffin sütőforma
  • muffin sütőpapír
  • tányér, vagy tálca az elkészült termékek szervirozásához

Tápanyag

Energia: 1238 kj/295,59 kcal

  • Szénhidrát: 30,75 gr
  • – amelyből cukrok: 0,46 gr
  • Zsír: 16,92 gr
  • – amelyből telített zsírsavak: 0,61 gr
  • Fehérje: 5,84 gr
  • só: 0,01 gr
Gluténmentes

Recept:

  • rizsliszt                                     220gr                   (21%)
  • laktózmentes tej                    170gr                   (16%)
  • laktózmentes vaj                   160gr                    (15%)
  • tojás                                          100gr                     (9%)
  • kölesliszt                                  100gr                     (9%)
  • őrölt xilit                                    75gr                     (7%)
  • őrölt eritrit                                75gr                     (7%)
  • mandulaliszt                            60gr                    (6%)
  • izomalt                                      50gr                     (5%)
  • kakaópor                                   50gr                    (5%)
  • sütőpor                                        6gr                     (1%)
  • kukoricakeményítő                   5gr                    (0%)

 

Össz. súly

1000gr

Elkészítési idő

kb. 15 perc

Előkészítési idő

10 perc

Sütés

30 perc

Cukormentes kakaós muffin elkészítése lépésről-lépésre

Ha inkább videót szeretsz nézni, kattints ide!

1. Alapanyagok kimérése

A munkánk megkönnyítése érdekében: minden alapanyagot gondosan mérjünk ki, készítsünk elő, így segítsük magunkat a gördülékeny feladat végzésben.

A szárazanyagokat: 220g rizsliszt, 100g kölesliszt, 5g kukoricakeményítő, 6g sütőpor, 60g mandulaliszt, 50g kakaóport szitáljuk le öntsük bele egy tálba és kavarjuk össze.

Laktózmentes vajat, vagy margarint érdemes a felhasználás előtt meglangyosítani, kicsit megolvasztani.

Gluténmentes

2. Muffin tészta összeállítása

Első lépés ként 160g laktózmentes vajat, vagy margarint keverjük össze 75g xilittel, 75g eritrittel és keverjük ki kézimixerrel, vagy habverő géppel.
A kihabosított zsiradékhoz, fokozatosan adagolva, egyesével adjunk hozzá 100g tojást és habosítsuk tovább a krémet, majd meglangyosított 170g laktózmentes tejet is keverjük hozzá.
Ezután az előzetesen összekavart szárazanyagokat (100g kölesliszt, 60g mandulaliszt, 50g kakaópor, 6g sütőpor, 5g kukoricakeményítő) határozott, gyors mozdulatokkal keverjük hozzá a krémünkhöz.

Glutén-, és cukormentes kakaós muffin lisztes anyagainak az összekeverése.

3.  A muffin formázása, adagolása

A lágy állagú tésztánkat, simacsöves nyomózsák segítségével (vagy evőkanállal), muffin sütőformába, egyenletes mennyiségben kiadagoljuk.

Glutén-, és cukormentes muffin sütés előtt, tulipán muffin sütőformába formába adagolva.

4. Sütés

A sütés során kialakul a végleges szerkezet. A hőkezelés során kialakuló pörzs anyagok, plusz ízzel egészítik ki a tésztánkat.

Előmelegített sütőben először 200 C°-on sütjük 20 percig, majd lejjebb véve a hőfokot 180 C°-on további 10 percig sütjük.

Glutén-, és cukormentes muffin díszesen tálalva és kóstolása.

Ha inkább vizuális típus vagy, nézd meg a videót!

Megosztanád másokkal is a receptet? Kattints az ikonokra:

Gluténmentes sütemények elkészítésekor, sajnos nem elég csak egy az egyben lecserélni a búzalisztet más gluténmentes alapanyagokra. A gluténmentes alaplisztek, szerkezetükben, ízükben, vízmegkötő képességükben is eltérnek a fehér liszttől, ezért, ha rizslisztet, kukoricalisztet, hajdinalisztet, köleslisztet, zablisztet, mandulalisztet, kókuszlisztet,vagy más gluténmentes alaplisztet használunk a süteményekben, azok, íze, állaga, szerkezete is megváltozik. A búzaliszttől eltérő szerkezetű és tulajdonságú gluténmentes alaplisztek, újfajta felhasználási és tárolási tudás megszerzését teszi szükségessé!

Gluténmentes sütemény készítési alapelvek

Cukormentes kakaós Muffin készítés során előforduló hibák és azok megoldásai:

1. Fehér, vagy sötét “galuskák”, anyag csomók vannak a tésztában.

Ilyen probléma, akkor jelentkezik, ha a vaj, vagy margarin túl kemény, vagy ha valamelyik alapanyag összeállt tárolás során pl.: porcukor, édesítőszerek. Előidézheti még, ha a szárazanyagokat nem kavarjuk össze a krémhez keverés előtt, ilyenkor az eltérő szemcseméretek miatt az alapanyagok összeállhatnak a folyadékkal való érintkezés során, „galuskák” alakulnak ki. A sötét „galuskák” az összeált kakaó miatt keletkezhetnek.

Megoldás: 

A zsiradékot érdemes meglangyosítani, megolvasztani, de nem felforralni.

A szárazanyagokat felhasználás előtt kavarjuk össze, esetleg amennyiben szükséges szitáljuk át. A kakaó átszitálása és összekeverése a többi szárazanyaggal különösen fontos. A kakaó folyadék hatására könnyen összeállkissebb nagyobb göbökké.

Az összeállt édesítőszereket nyújtófával, vagy kávédarálóval porítsuk vissza, vagy szitáljuk le.

2. Vajas része a tésztának nem veszi fel a folyadékot "futós" lett

A probléma több okból is kialakulhat:

– a zsiradékunk, vagy a folyadékunk hideg, ekkor a zsiradék kisebb-nagyobb csomókká áll össze és különválik a folyadéktól

– a tojást, vagy a tejet hirtelen adjuk hozzá a zsiradékhoz, ilyenkor a zsiradék csomókká áll össze, különválik a folyadéktól

Megelőzés:

– zsiradék puha, olvadt állagú legyen, de ne forraljuk fel

– tejet is langyosítsuk meg kb.: 36-40 C° (ne legyen forró, mert elfolyósítja a zsiradékot, vagy kicsapódik – megfő – a tojás)

– tojást, folyadékot fokozatosan, kisebb adagokban, folyamatos keverés közben adjuk hozzá a zsiradékhoz

Kialakult probléma megoldása:

– technológiai folyamatok betartása 🙂

– a „futós” állagú krém is felhasználható, alaposabban kell összekeverni a szárazanyagokkal, ezáltal a szétvált anyagok, egy idő után elkeverednek egymással. A muffinunk ízét nem befolyásolja ez az állapot, a kész termékünk mérete kisebb lesz és tömörebb állagú szerkezet alakul ki.

3. Nem tudom megtölteni a nyomózsákot

A nyomózsák töltése igényel egy kis rutint, de könnyen elsajátítható. Két módszer közismert.
Az elsőben a nyomózsákot az egyik kezünkben tartva a másik kézben fogott kanállal, vagy habkártyával megtöltjük. Ebben az esetben, rutintalanság esetén könnyen összekenhetjük a nyomózsák külső szélét, vagy magunkat.
A másik módszer esetében egy keskeny, de magasabb falú edénybe helyezzük a nyomózsákot (pl.: mércés kancsó), felső peremére hajlítjuk a zsák felső szélét, az így kialakított mélyedésbe, mind a két kezünket használva, biztosabban tudjuk megtölteni a nyomózsákunkat.
Cukrászmester tipp: amennyiben vizuális típus vagy, kattints ide egy rövid videóért.

4. Kemény, vagy nagyon lágy a tésztánk, nehéz kiadagolni

Valamelyik alapanyagot elmértünk! Ez a recept lágy, de nem folyós állagú tésztát eredményez.

Megoldás:

– amennyiben emlékszünk mit mértünk el, egy kis matekozás után a hiányzó alapanyagokat külön összekeverjük, majd hozzáadjuk a rossz tésztánkhoz

5. Égett, vagy nyers a muffinunk

A sütés a legfontosabb eleme a muffinunk készítésének. Ekkor alakul ki a tészta végleges alakja és íze. Hiába tettünk meg mindent a tökéletes eredmény eléréséért, ha nem megfelelő hőfokon sütünk, vagy nem megfelelő időben vesszük ki a sütőből.

Megoldás:

– amíg nem ismerjük a sütőnk sütés teljesítményét, folyamatosan figyeljük a tésztánkat miközben sül, minden sütő másképp viselkedik, egyedi hőfokbeállítások szükségesek a kívánt eredmény eléréséhez

6. Kemény, "bodagos", száraz, morzsalékos lett a muffin

A nem megfelelő állagú muffin több okra vezethető vissza:

– elmértük valamelyik alapanyagot

– alacsony hőfokon, sokáig sütöttük

– a zsiradékunk csomós maradt a készítés során és süléskor kisült a tésztából

Megelőzés:

– alapanyagok mennyiségének és a gyártás tehnológiai leírásnak pontos betartása

– sütés folyamatának figyelése, szükség szerinti hőfokszabályzás

7. Kevés lett, vagy gyorsan elfogyott a muffin

A rosszul megválasztott alapanyag mennyiség, vagy a túl jó ízű végtermék, a muffin tervezett időnél hamarabbi elfogyását eredményezheti.

Megoldás:

Sütni kell még egy adagot, vagy el kell dugni a család elől. 🙂

Még több cukormentes recept

Cukormentes linzer

Glutén-, cukor-, laktózmentes

Megnézem

Glutén-, és cukormentes almás lepény díszesen tálalva

Cukormentes almáslepény

Glutén-, cukor-, és laktózmentes

Megnézem

Glutén-, és cukormentes néró díszesen tálalva

Cukormentes néró

Glutén-, cukor és laktózmentes

Megnézem

Szerezd meg a legfrissebb recepteket!

Csatlakozz a hírlevelünkhöz!
Adataid megadása után, értesítéseket  kapsz a  legújabb videókról, receptekről a honlapot érintő legfrissebb hírekről.



Hozzá járulok az adataim kezeléséhez, elolvastam és megértettem az Adatvédelmi Tájékoztatót