Gluténmentes Eszterházy torta recept

Gluténmentes és laktózmentes sütemény

Gluténmentes logó
Laktózmentes logó

Gluténmentes Eszterházy torta gluténmentes alapanyagokkal, klasszikus ízzel, laktózmentesen.

Az Eszterházy torta Európa szerte ismert és szeretett sütemény. Recept hódító útját az osztrák-magyar monarchia idején kezdte. A sütemény nem a készítőjéről, akinek a személye homályba vész, hanem az elterjesztőjéről kapta a nevét. Az Eszterházi család számára készült és a főúri lakomák során ismerte meg a nagyközönség és terjedt el világszerte.

Az Eszterházy tortának sokféle receptje létezik és a legtöbb egy összetevőben a lisztben megegyezik, így a sütemény nem gluténmentes.

Ezért szeretném bemutatni számotokra az Eszterházy torta lisztmentes receptjét. A receptben az alapanyagokon kívül több változtatás is történt. Diós felvert helyett, mandulás lapokkal készült. Dió a krémbe került. Az eredetileg fondánnal készült díszítés helyett, laktózmentes fehércsokoládéval készítettem, ezt a megoldást azért választottam, hogy csökkentsem a sütemény cukortartalmát (fondán=kristálycukor).

Eszterházy tortát azért szeretem elkészíteni, mert finom és sok, más süteményből megmaradt tojásfehérjét el tudok használni az előállításakor. Hiszen a tésztája könnyed, tojásfehérjéből, cukorból és mandulalisztből áll, amit főzött diókrémmel töltök össze. Könnyed, krémes és nagyon finom gluténmentes sütemény.

Gyorsan, könnyen elkészíthető minden gluténmentes hobbicukrász, háziasszony számára.

Eszterházy torta elkészítéséhez szükséges eszközök:

  • mérleg
  • kisseb tálak az alapanyagok kiméréséhez
  • keverő tál
  • fakanál
  • kézi habverő
  • hőálló edény
  • kézi mixer
  • sütőpapír
  • sütőlemez
  • kenőkés
  • szeletelőkés
  • tányér, vagy tálca az elkészült sütemény tálalásához

Tápanyag 100g termékben

Energia: 1503,63 kj/ 358,86 kcal

  • Szénhidrát: 32,70 g
  • – amelyből cukrok: 26,64 g
  • Zsír: 23,06 g
  • – amelyből telített zsírsavak: 1,43 g
  • Fehérje: 4,58 g
  • Só: 0,01 g
Gluténmentes Eszterházy torta díszítve

Gluténmentes Eszterházy torta recept:

Eszterházy felvert

 

  • tojásfehérje                                             400gr
  • rizsliszt                                                    110gr
  • kristálycukor                                           400gr
  • mandulaliszt                                           130gr

Eszterházy krém

 

  • tojássárgája                                                                   125gr
  • laktózmentes tej                                                            315gr
  • laktózmentes vaj                                                           375gr
  • kristálycukor                                                                  150gr
  • pirított darált dió                                                             65gr
  • rum (vagy rumaroma)                                                     20gr

Díszítés

 

  • glutén és laktózmentes vegán fehércsokoládé        120gr
  • étcsokoládé                                                                    10gr
  • pirított szeletelt mandula                                            100gr

Össz. Súly

1900gr

Előkészítés

15 perc

Elkészítés

30 perc

Sütés

6×8 perc

Betöltés

10 perc

Díszítés

10 perc

Eszterházy torta elkészítése lépésről-lépésre

Ha inkább videót szeretsz nézni, kattints ide!

1. Alapanyagok kimérése

A munkánk megkönnyítése érdekében: minden alapanyagot gondosan mérjünk ki, készítsünk elő, így segítsük magunkat a gördülékeny feladat végzésben.

375g laktózmentes vajat, vagymargarint a krémhez vegyük ki a hűtőből, hogy puhuljon meg.

Eszterházy felverthez: 110g rizslisztet, 130g mandulalisztet keverjük össze egy tálban. Készítsünk elő 400g tojásfehérjét és 400g kristálycukrot.

65g diót pirítsunk meg, majd daráljuk le.

Pirítsunk meg 100g szeletelt mandulát.

Gluténmentes Eszterházy torta felvertjéhez alapanyagok kimérve
Gluténmentes Eszterházy torta alapkrémjéhez alapanyagok kimérve
Gluténmentes Eszterházy torta felvertjéhez szárazanyagok összekeverése

2. Eszterházy alapkrém

315g laktózmentes tejet, 150g kristálycukorral főzzük fel 45-50 C°-ra, egy keveset keverjünk hozzá 125g tojássárgájához. Erre egyrészt azért van szükség, hogy a tojássárgáját hígítsuk, azért hogy csomómentesen tudjuk hozzákeverni a felforrt mandulaitalhoz, másrészt a tojássárgája hőfokát megemeljük, így nem rántja össze a forró folyadék, amikor összekeverjük a két alapanyagot.

A maradék laktózmentes tejet forraljuk fel, öntsük hozzá a hígított tojássárgáját és addig főzzük, amíg besűrűsödik.

Tegyük félre hűlni.

Gluténmentes Eszterházy torta alapkrémjének főzése 1
Gluténmentes Eszterházy torta alapkrémjének főzése 2
Gluténmentes Eszterházy torta alapkrémjének főzése 3
Gluténmentes Eszterházy torta alapkrémjének főzése 4

3. Eszterházy felvert

400g tojásfehérjét 400g kristálycukorral verjük kemény habbá, majd keverjük hozzá a 110g rizsliszt, 130g mandulaliszt keveréket. Óvatosan, hogy ne törjük össze a tojáshabot.

Gluténmentes Eszterházy torta felvertjéhez tojásfehérje kihabosítása
Gluténmentes Eszterházy torta felvertjéhez tojásfehérjehab és szárazanyagok összekeverése

4. Sütés

Eszterházy felvertet osszuk hat egyenlő részre zsírpapírra és kenjük el azokat 25 cm átmérőjű kerek lapoknak.

A lapokat 200 C°-os sütőben 8-10 perc alatt süssük meg.

Kisült lapok felületét szórjuk meg rizsliszttel és fordítsuk meg.

Erre azért van szükség, hogy a lehető legsimább legyen a lapok felülete, valamint könnyebben tudjuk lehúzni a lapokról a zsírpapírt, mivel a felfelé szálló vízgőz megkönnyíti a felvert és a sütőpapír elválasztását.

Gluténmentes Eszterházy torta felvertje szétosztva hat részre
Gluténmentes Eszterházy torta felvertjének kikenése
Gluténmentes Eszterházy tortához felvert kisülve

5. Eszterházy krém

375g laktózmentes vajat keverjünk ki krémes állagúra, majd keverjük hozzá a kihűlt alapkrémet, ezután 65g pirított, darált diót és 20g rumot, vagy rumaromát.

Gluténmentes Eszterházy torta krémjének bekeverése 1
Gluténmentes Eszterházy torta krémjének bekeverése 2
Gluténmentes Eszterházy torta krémjének bekeverése 3

6. Betöltés

Hat Eszterházy lapot töltsünk össze a Eszterházy krémmel.

Betöltéshez a krémet úgy osszuk el, hogy minden lap ugyanolyan mennyiségű krémmel legyen összetöltve. Az utolsó lap lekenését követően a torta oldalát is kenjük körbe krémmel, majd tegyük hűtőbe hűlni.

Gluténmentes Eszterházy torta betöltése 1
Gluténmentes Eszterházy torta betöltése 2

7. Díszítés

Megdermedt Eszterházy torta tetejére kenjünk 100g olvasztott glutén és laktózmentes vegán fekércsokoládét.

A fehércsokoládéra papírzacskóból húzzunk vékony csíkokat olvasztott étcsokoládéval. A csíkok sűrűn, de nem összeérve, egymással párhuzamosan helyezkedjenek el.

Papírzacskó tekeréséhez itt találsz segítséget!

Gyorsan dolgozzunk, hogy a csokoládé ne kössön meg.

Villát, vagy hústűt húzzuk végig a csokoládéban, először az egyik, majd mellette párhuzamosan a másik irányban, ezt mindaddig ismételjük, amíg a torta felülete teljesen díszített lesz.

Az Eszterházy torta oldalát 100g pirított, szeletelt mandulával panírozzuk.

Eszterházy tortát alapdísszel, vagy tovább díszített formában fogyaszthatjuk.

Jó étvágyat hozzá!

Gluténmentes Eszterházy torta díszítése 1
Gluténmentes Eszterházy torta díszítése 2
Gluténmentes Eszterházy torta díszítése 3
Gluténmentes Eszterházy torta kidíszítve

Ha inkább vizuális típus vagy, nézd meg a videót!

Megosztanád másokkal is a receptet? Kattints az ikonokra:

Gluténmentes sütemények elkészítésekor, sajnos nem elég csak egy az egyben lecserélni a búzalisztet más gluténmentes alapanyagokra. A gluténmentes alap lisztek, szerkezetükben, ízükben, vízmegkötő képességükben is eltérnek a fehér liszttől, ezért, ha rizslisztet, kukoricalisztet, hajdinalisztet, köleslisztet, zablisztet, mandulalisztet, kókuszlisztet,vagy más gluténmentes alap lisztet használunk a süteményekben, azok, íze, állaga, szerkezete is megváltozik. A búzaliszttől eltérő szerkezetű és tulajdonságú gluténmentes alap lisztek, újfajta felhasználási és tárolási tudás megszerzését teszi szükségessé!

Gluténmentes sütemény készítési alapelvek

Eszterházy torta készítése során előforduló hibák és azok megoldásai:

1. Anyagcsomók "galuskák" vannak a piskótában, krémben.

Ez a probléma akkor jelentkezik, ha a dobos felverthez a szárazanyagokat nem keverjük össze, vagy a tojásfehérjét túlverjük, kemény törős habot kapunk. Krémben nem keverjük el csomómentesre a laktózmentes vajat.

Megoldás: 

A megelőzés!

– száraz anyagok össze keverése.

– tojásfehérjét, csak addig habosítsuk, amíg megtartja a formáját. Túlzottan kemény habot nehezen tudjuk hozzákeverni a többi alapanyaghoz. Vagy fehérje csomók maradnak a tésztában. Vagy összetörik a fehérje bekavarás során és elfolyósodik a tésztánk

– krémhez a vajat felhasználás előtt puhítsuk meg és keverjük el csomómentesre, habosítsuk ki, majd ezután adjuk hozzá az alapkrémet. Az alapkrém szoba hőmérsékletű legyen, mert ha hidegebb könnyen ikrás állagú lehet az Eszterházy krém

2. "Ikrás" szétesik az Eszterházy krém

Ilyen probléma azért jelentkezik, mert az alapanyagok nem tudnak összekeveredni

Megoldás: 

– az ikrásság általában azért alakul ki, mert az Eszterházy alapkrém túlzottan hideg nem tud megfelelően összekeveredni a kihabosított margarinnal, ezért esik szét a krém. Vegyünk ki egy kevés krémet, olvasszuk meg, majd keverjük hozzá a többi krémhez.

3. Folyós lett az Eszterházy krém

Eszterházy krém elfolyósodását két hiba okozhatja, vagy nem lett megfelelően besűrítve alapkrém, vagy valamelyik alapanyagot elmértünk

Megoldás:

– az elfolyósodott krém már nehezen javítható. Megoldást jelenthet, ha még kihabosított laktózmentes vajat és diót keverünk hozzá. Ennek mennyiségét az adott helyzet határozza meg, először kisebb menyiséget adjunk hozzá, majd addig növeljük amíg nem lesz megfelelő állagú a krém. 

4. Sütés után az Eszterházy lap ragacsos, nyers ízű, vagy nagyon megsült

A sütés a legfontosabb eleme a süteményünk készítésének. Ekkor alakul ki a tészta végleges alakja és íze. Hiába tettünk meg mindent a tökéletes eredmény eléréséért, ha nem megfelelő hőfokon sütünk, vagy nem megfelelő időben vesszük ki a lemezt a sütőből. Egyenetlen sülést eredményezhet, ha nem egyenletes vastagságra kenjük a piskótalapot.

Megoldás:

– amíg nem ismerjük a sütőnk sütés teljesítményét, folyamatosan figyeljük a tésztánkat miközben sül, szükség esetén korrigáljuk a hőfokot, vagy a sütésidőt.

– az egyenetlen vastagságú lap esetén a vékonyabb részek szárazak, törősek esetleg égettek lehetnek, addigra amíg a vastagabb részek megsülnek.

Megoldás:

– egyenletes elkenés.

5. Eszterházy lapról nem jön le a sütőpapír

Eszterházy lapok tetejét kisülés után rizsliszttel szórjuk meg és fordítsuk át. Erre azért van szükség, hogy a forró felvertből távozó vízgőz csapdába essen a sütőpapír és a felvert közt, felpuhítja az Eszterházy lap és a sütőpapír kapcsolatát. Ez a folyamat megkönnyíti a papír eltávolítását, nem fogja a papírt széttépni a lapot miközben megpróbáljuk eltávolítani.

6. Eszterházy torta díszítésének hibái

Eszterházy torta díszítése nem bonyolult folyamat, egy pár alapvető dolgot kell figyelembe venni és betartani ahhoz, hogy megfelelő eredményt érjünk el.

– fehércsokoládét 28-30 C°-ra kell melegíteni. Az ennél alacsonyabb, vagy magasabb hőfok esetén a csokoládé sűrű állagúvá válhat, ezert nem lesz szép a díszítés

– ha a csokoládé megfelelő hőfokú, de mégis sűrű, hígíthatjuk valamilyen magolajjal

– díszítés előtt minden eszközt készítsünk elő, csokoládékat olvasszuk meg. A díszítést a lehető leggyorsabban végezzük el, ne hezitáljunk közben, mert ha a fehércsokoládé kötni kezd nem lesz szép a díszítésünk

– az étcsokoládé minta kialakításakor a villát, vagy hústűt, csak annyira nyomjuk a csokoládéba, hogy a minta kialakuljon, ha teljesen lenyomjuk az eszközt a piskótáig, könnyen egy árok marad a csokoládéban, ami a csokoládé dermedése után is megmaradhat

7. Szeleteléskor összetörik a torta teteje

Eszterházy torta szeletelésekor a csokoládé összetörhet. Ez azért alakulhat ki mert vastag a csokoládé réteg, puha a torta a csokoládé alatt, vagy életlen késsel szeletelünk.

– vastag csokoládé réteget legjobban úgy tudjuk átvágni, ha a szeletelőkést forró vízbe mártjuk vágás előtt, szárazra töröljük, majd vágás úgy kezdjük, hogy a késélével megolvasztjuk a csokoládét

– csak lehűlt tortát szeleteljünk. A megdermedt torta nem csúszik szét szeletelés közben, nem törik össze a tetején a csokoládé

– szeleteléshez lehetőleg recés pengéjű kést válasszunk, így reszelő mozdulatokkal vágva, nem nyomjuk szét a tortát

8. Kevés lett, vagy gyorsan elfogyott az Eszterházy torta

A rosszul megválasztott alapanyag mennyiség, vagy a túl jó ízű végtermék, a Gluténmentes Eszterházy torta tervezett időnél hamarabbi elfogyását eredményezheti.

Megoldás:

Sütni kell még egy adagot, vagy el kell dugni a család elől. laughing

Gluténmentes sütemények, amelyekhez több tojásfehérje szükséges

Gluténmentes narancs galette tálcán

Narancs galette

Gluténmentes aprósütemény

Megnézem

Gluténmentes Vezúv teasütemény

Diós linzer

Vezúv aprósütemény

Megnézem

Szerezd meg a legfrissebb recepteket!

Csatlakozz a hírlevelünkhöz!
Adataid megadása után, értesítéseket  kapsz a  legújabb videókról, receptekről a honlapot érintő legfrissebb hírekről.



Hozzá járulok az adataim kezeléséhez, elolvastam és megértettem az Adatvédelmi Tájékoztatót