Gluténmentes tejszínes képviselőfánk recept

Glutén-, és laktózmentes sütemény

Gluténmentes logó
Laktózmentes logó

Képviselőfánk elkészítéséhez szükséges eszközök:

  • mérleg
  • keverő tál, vagy üst
  • hőálló edény
  • fakanál
  • kézi habverő
  • kézi mixer
  • habkátya
  • nyomózsák
  • sütőpapír
  • sütőlemez
  • tányér, vagy tálca az elkészült sütemény tálalásához

Tápanyag

Energia: 862,63 kj/ 205,88 kcal

  • Szénhidrát: 19,01 g
  • – amelyből cukrok: 8,40 g
  • Zsír: 13,43 g
  • – amelyből telített zsírsavak: 0,00 g
  • Fehérje: 2,34 g
  • Só: 0,08 g
Gluténmentes képviselőfánk díszesen tálalva

Tejszínes képviselőfánk recept:

Tésztához:

  • víz                                                        250gr           (10%)
  • laktózmentes vaj                               100gr             (4%)
  • csipet só                                                                     (0%)
  • csipet kristálycukor                                                  (0%)
  • rizsliszt                                                 83gr              (3%)
  • kukoricaliszt                                        25gr              (1%)
  • kukoricakeményítő                            25gr              (1%)
  • burgonyakeményítő                           17gr             (1%)
  • egész tojás                                         200gr             (8%)

Sárgakrém:

  • laktózmentes tej                               700gr          (29%)
  • kristálycukor                                     100gr             (4%)
  • pudingpor                                           60gr             (3%)
  • keményítő                                           20gr             (1%)

Betöltés:

 

  • laktózmentes tejszín                            700 gr                 (29%)

Díszítés:

 

  • kristálycukor                                         100 gr                   (4%)
  • puffasztott quinoa

Össz. Súly

2000gr

Előkészítés

10 perc

Elkészítés

Kb. 80 perc

Sütés

50 perc

Díszítés

kb. 15 perc

Recept elkészítése lépésről-lépésre

Ha inkább videót szeretsz nézni, kattints ide!

1. Alapanyagok kimérése

A munkánk megkönnyítése érdekében: minden alapanyagot gondosan mérjünk ki, készítsünk elő, így segítsük magunkat a gördülékeny feladat végzésben.

Szárazanyagokat a tésztához: kukoricakeményítő, rizsliszt, kukoricaliszt, burgonyakeményítő – mérjük egy tálba és alaposan keverjük össze.

Szárazanyagokat a krémhez: pudingpor, kristálycukor, kukoricakeményítő, – mérjük egy tálba és alaposan keverjük össze.

Gluténmentes tejszínek képviselőfánk alapanyagai kimérve
Gluténmentes tejszínes képviselőfánk krémjéhez alapanyagok kimérve

2. A tészta összeállítása

250g vizet, 100g laktózmentes vajat,  csipet sót és egy csipet cukrot, egy hőálló edényben forraljuk fel. A zubogó folyadékba öntsük a már előre összekevert szárazanyagokat (83g rizsliszt, 25g kukoricaliszt, 25g kukoricakeményítő, 17g burgonyakeményítő),  csomómentesre keverjük el és reszteljük (főzzük, pirítsuk) a tésztát még egy percig.

Tűzről levéve, a még forró tésztához, keverjük 4db egésztojást 200g egyesével adagolva és alaposan keverjük bele az alaptésztába.

Gluténmentes tejszínes képviselőfánk tésztájának főzése
Gluténmentes tejszínek képviselőfánkhoz tésztaalap főzése szárazanyagokkal
Gluténmentes tejszínes képviselőfánk alaptésztájához a tojás hozzá keverése

3. Tészta formázása

A bekevert tésztánkat simacsöves nyomózsákba rakjuk és sütőpapírra tetszőleges méretű, de azonos nagyságú félgömböket nyomunk. Ügyelve a megfelelő távolság megtartására, mivel a tésztánknak sütés során megnő a térfogata. 2-3 újjnyi távolság megfelelő, minden irányban.

Cukrászmester tipp: Nyomózsák megtöltése a gyakorlatlan kéz számára nehézséget okozhat. Összekeni a zsákot, kezet, esetleg a ruhát. Kattints ide egy rövid videóért, és ezek a gondok megoldódnak.

Gluténmentes tejszínes képviselőfánk tésztájának formázása sütőlemezre

4. Sütés

A sütés során kialakul a végleges szerkezet, a pörzs anyagok, plusz ízzel egészítik ki a képviselőfánk tésztánkat.

A sütőpapírral fedett sütőlemezre kiformázott tésztánkat, előmelegített 220 C°-os sütőben, 30 percig sütjük, amíg a két-háromszorosára duzzadt félgömbök felülete arany-barna színű nem lesz. Majd a hőfokot levéve 180 °-ra, további 20 percig sütjük.

Cukrászmester tipp: Sütő aljába, helyezzünk egy hőálló tálat vízzel (a tálnak ne legyen műanyag nyele, vagy füle). Az így keletkező gőzös sütőtér, elősegíti a sülés folyamatát és a tésztánk  kevésbé szárad ki.

Figyelem: sütés közben a sütő ajtaját ne nyitogassuk, mert a tésztánk lapos marad. A sütés során beáramló hideg levegő, meggátolhatja a térfogat változás folyamatát.

Gluténmentes tejszínes képviselőfánk kisülve

5. Sárgakrém főzés

700g laktózmentes tejet egy hőálló edényben meglangyosítjuk, kb 40-45 C°. És annyit öntünk belőle a már előzetesen kimért  (60g puding,100g kristálycukor, 20g keményítő) keverékhez, hogy egy sűrűn folyó masszát kapjunk. Csomómentesre elkeverjük.

A maradék tejet felforraljuk. Zubogó forrásban lévő tejhez hozzá öntjük a pudingos elegyet. Folyamatos keverés mellett besűrítjük a krémet. Amikor bugyog, levesszük a tűzről és félre tesszük hűlni.

Gluténmentes tejszínes képviselőfánk krémjének főzése

6. Díszítés

Egy hőálló edényben, olvasszunk (karamellizáljunk) 100g kristálycukrot.

Megolvadt cukorba a képviselőfánk tészta felső 1/3-át belemártjuk, majd a felületét megszórjuk puffasztott quinoával.

Vigyázat: az olvadt cukor rendkívül forró, figyelmetlenség esetén könnyen égési sérüléseket szenvedhetünk.

Gluténmentes tejszínes képviselőfánk díszítéséhez kristálycukor olvasztása
Gluténmentes tejszínes képviselőfánk díszítése
Gluténmentes tejszínes képviselőfánk díszítése puffasztott quinoa-val

7. Kalapolás

Az olvasztott cukorral díszített képviselőfánk felső 1/3-át egy éles késsel levágjuk.

A képviselőfánkot fordítsuk az oldalára fogjuk meg stabilan az alsó részénél és egy éles késsel vágjuk le a felső 1/3-át. Majd az alsó részébe nyomjuk a sárgakrémet. Ha szükséges a lágy belsejében képezzünk egy nyílást.

Gluténmentes tejszínes képviselőfánk tésztájának elvágása betöltés előtt

8. Betöltés

A 40-45 C°-ra hűlt sárgakrémet csillagcsöves nyomózsákkal, egyenletes mennyiségekre elosztva, belenyomjuk a képviselőfánk tészta aljába.

Először a fánkok közepét töltsük meg. A csillagcsövet engedjük le a fánk aljáig és bőven nyomjunk bele krémet, majd a peremén is vezessük végig a krémet. Ügyelve arra, hogy az oldalán ne folyjon le a krém.

Tegyük a hűtőbe hűlni.

Gluténmentes tejszínes képviselőfánk betöltése sárgakrémmel

9. Tejszínes réteg kialakítás

Amíg hűl a sárgakrémmel betöltött képviselőfánk verjük fel a laktózmentes tejszínt.

A tejszínt habosítás előtt minimum 12 órán keresztül 0-5 C°-között hűtsük. Fontos, hogy a tejszín kellően áthűlt legyen. Meleg tejszínt nem lehet felverni, kicsapódik belőle a zsiradék.

Öntsük a tejszínt egy tálba és kézi mixerrel először alacsony fokozaton kezdjük a habosítást, azért hogy ne csapjuk szét a tejszínt. Majd, ahogy egyre több levegő kerül a tejszínbe és beindul a habosodás, fokozatosan emeljük a sebességet. Addig kevertessük, amíg kemény habot nem kapunk.

A kemény tejszínhabbot, csillagcsöves nyomózsákkal körkörösen rányomjuk a kihűlt sárgakrémre.

Minőségi és megfelelően előkészített tejszín esetén nem kell semmilyen lékötő, habfixáló és zselatin a tejszínbe. Stabil, tartós habot kapunk.

Gluténmentes tejszínes képviselőfánk díszítéséhez tejszín habosítása
Gluténmentes tejszínes képviselőfánk betöltése tejszínnel

10. Befejezés

A sárgakrémmel betöltött és tejszínhabos réteggel ellátott képviselőfánkot megkoronázzuk az olvasztott cukorral díszített felső lappal.

Kóstoljuk meg, kínáljuk meg vele rokonainkat, barátainkat és gyűjtsük be a dicséretet. smile

Gluténmentes tejszínes képviselőfánk befejezése
Gluténmentes tejszínes képviselőfánk betöltve, kidíszítve

Gluténmentes sütemények elkészítésekor, sajnos nem elég csak egy az egyben lecserélni a búzalisztet más gluténmentes alapanyagokra. A gluténmentes alaplisztek, szerkezetükben, ízükben, vízmegkötő képességükben is eltérnek a fehér liszttől, ezért, ha rizslisztet, kukoricalisztet, hajdinalisztet, köleslisztet, zablisztet, mandulalisztet, kókuszlisztet,vagy más gluténmentes alaplisztet használunk a süteményekben, azok, íze, állaga, szerkezete is megváltozik. A búzaliszttől eltérő szerkezetű és tulajdonságú gluténmentes alaplisztek, újfajta felhasználási és tárolási tudás megszerzését teszi szükségessé!

Gluténmentes sütemény készítési alapelvek

Ha inkább vizuális típus vagy, nézd meg a videót!

Megosztanád másokkal is a receptet? Kattints az ikonokra:

Képviselőfánk készítés során előforduló hibák és azok megoldásai:

1. Anyagcsomók "galuskák" vannak a tésztában.

Ilyen probléma akkor jelentkezik, ha a szárazanyagokat nem keverjük össze, vagy a folyadékba kerülés után nem keverjük simára az alaptésztát. 

Megoldás: 

A megelőzés! Lisztes anyagok elkeverése.

Miután a forró folyadékhoz öntjük a szárazanyagokat, azonnal és határozott mozdulatokkal kavarjuk el az anyagot. Pár pillanatnyi hezitálás is azt eredményezheti, hogy a keményítő összecsomósodik a tésztában.

2. Folyós lett a tészta.

Ennek oka az alapanyagok elmérésében keresendő, vagy nagyobb mennyiségű tojást juttattunk a tésztába.

Ennél a tészta tipusnál az utólagos korrigálás már nehezen megoldható. Sűrű tészta esetén lehet még plusz tojást hozzáadni. Híg tésztánál a szárazanyag pótlás már jelentős minőségromlást is okozhat.

Megoldás:

Mindig fokozatosan adagoljuk a tojást és ellenőrizzük a tészta állagát.

3. Nehezen tudom megtölteni a nyomózsákot

A nyomózsák töltése igényel egy kis rutint, de könnyen elsajátítható. Két módszer közismert. Az elsőben a nyomózsákot az egyik kezünkben tartva a másik kézben fogott kanállal, vagy habkártyával megtöltjük. Ebben az esetben, rutintalanság esetén könnyen összekenhetjük a nyomózsák külső szélét, vagy magunkat.
A másik módszer esetében egy keskeny, de magasabb falú edénybe helyezzük a nyomózsákot (pl.: mércés kancsó), felső peremére hajlítjuk a zsák felső szélét, az így kialakított mélyedésbe, mind a két kezünket használva, biztosabban tudjuk megtölteni a nyomózsákunkat.
Cukrászmester tipp: amennyiben vizuális típus vagy, kattints ide egy rövid videóért.

4. Sütés után a képviselőfánkok világos, nyers ízűek, vagy nagyon megsültek

A sütés a legfontosabb eleme a süteményünk készítésének. Ekkor alakul ki a tészta végleges alakja és íze. Hiába tettünk meg mindent a tökéletes eredmény eléréséért, ha nem megfelelő hőfokon sütünk, vagy nem megfelelő időben vesszük ki a lemezt a sütőből.

Megoldás: amíg nem ismerjük a sütőnk sütés teljesítményét, folyamatosan figyeljük a tésztánkat miközben sül, szükség esetén korrigáljuk a hőfokot, vagy a sütésidőt.

5. Lapos a képviselőfánk

Kialakulhat lágy tészta esetén, vagy ha a sütőajtót nyitogatjuk sütés közben.

Sütés közben ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert a beáramló hideg levegő hatására a tészta összeesik, lapos marad.

A lapos tészta is felhasználható, betölthető, de az élvezeti értéke csökken, „bodagos” sűrű marad a tészta.

Megoldás:

A megelőzés. Gyártás technológiai folyamatok betartása.

6. Díszítés....

Az olvasztott cukorral történő díszítés, nagy odafigyelést igényel, baleset veszélyessége és az anyaghasználat miatt.

Több hiba lehetőség lehet a gyakorlatlan süteménykészítő esetében. Nem megfelelő olvasztás esetén, vagy kristályos marad az olvadék, vagy túlmelegszik és megkeseredik.

Képviselőfánk olvasztott cukorba mártása közben, figyelmetlenség esetén fokozott az égési sérülések lehetősége! A művelet közben óvatosan járjunk el a kiemelésnél kifejezetten figyeljünk arra, hagy az olvadt cukor ne csorogjon a kezünkre.

Megoldás:

Az olvasztás során folyamatosan kevergessük a kristálycukrot és figyeljük az állagát. Kerüljük el a túlforrósodását. Ha már nagyon folyós, de még kristályszemcsés, vegyük le a tűzről és kevergessük, ha sűrűsödik vissza tesszük és tovább olvasszuk.

Tipp: a receptben szereplő cukormennyiségnél többet olvasszunk, hogy könnyebben tudjuk belemártani a fánkokat. A maradék olvadt cukrot kiönthetjük egy zsírozott lemezre, ha kihűlt a gyerekek boldogan elropogtatják.

7. Nem verődik fel a tejszín, vagy össze esik a hab

A tejszínhab készítése nem bonyolult folyamat. Be kell tartani alapvető szabályokat és nem lesz kudarcélményünk.

Mindig minőségi alapanyagot használjunk! Minimum 30% legyen a tejszín zsírtartama. Megfelelően hűtsük le. Ne verjük túl.

Megfelelő hőmérsékletű és minőségű tejszín esetén nincs szükség állományjavító és stabilizáló szerekre!

A tejszínt nem szükséges cukrozni, a  sárgakrém és az olvasztott cukormáz megfelelő édességet biztosít a süteményünknek.

8. Kevés lett, vagy gyorsan elfogyott a képviselőfánk

A rosszul megválasztott alapanyag mennyiség, vagy a túl jó ízű végtermék, a képviselőfánk tervezett időnél hamarabbi elfogyását eredményezheti.

Megoldás:

Sütni kell még egy adagot, vagy el kell dugni a család elől. 🙂

Szerezd meg a legfrissebb recepteket!

Csatlakozz a hírlevelünkhöz!
Adataid megadása után, értesítéseket  kapsz a  legújabb videókról, receptekről a honlapot érintő legfrissebb hírekről.



Hozzá járulok az adataim kezeléséhez, elolvastam és megértettem az Adatvédelmi Tájékoztatót