Gluténmentes tejszínes képviselőfánk recept
Glutén-, és laktózmentes sütemény
Képviselőfánk elkészítéséhez szükséges eszközök:
- mérleg
- keverő tál, vagy üst
- hőálló edény
- fakanál
- kézi habverő
- kézi mixer
- habkátya
- nyomózsák
- sütőpapír
- sütőlemez
- tányér, vagy tálca az elkészült sütemény tálalásához
Tápanyag
Energia: 862,63 kj/ 205,88 kcal
- Szénhidrát: 19,01 g
- – amelyből cukrok: 8,40 g
- Zsír: 13,43 g
- – amelyből telített zsírsavak: 0,00 g
- Fehérje: 2,34 g
- Só: 0,08 g
Tejszínes képviselőfánk recept:
Tésztához:
- víz 250gr (10%)
- laktózmentes vaj 100gr (4%)
- csipet só (0%)
- csipet kristálycukor (0%)
- rizsliszt 83gr (3%)
- kukoricaliszt 25gr (1%)
- kukoricakeményítő 25gr (1%)
- burgonyakeményítő 17gr (1%)
- egész tojás 200gr (8%)
Sárgakrém:
- laktózmentes tej 700gr (29%)
- kristálycukor 100gr (4%)
- pudingpor 60gr (3%)
- keményítő 20gr (1%)
Betöltés:
- laktózmentes tejszín 700 gr (29%)
Össz. Súly
2000gr
Előkészítés
10 perc
Elkészítés
Kb. 80 perc
Sütés
50 perc
Díszítés
kb. 15 perc
Recept elkészítése lépésről-lépésre
Ha inkább videót szeretsz nézni, kattints ide!
1. Alapanyagok kimérése
A munkánk megkönnyítése érdekében: minden alapanyagot gondosan mérjünk ki, készítsünk elő, így segítsük magunkat a gördülékeny feladat végzésben.
Szárazanyagokat a tésztához: kukoricakeményítő, rizsliszt, kukoricaliszt, burgonyakeményítő – mérjük egy tálba és alaposan keverjük össze.
Szárazanyagokat a krémhez: pudingpor, kristálycukor, kukoricakeményítő, – mérjük egy tálba és alaposan keverjük össze.
2. A tészta összeállítása
250g vizet, 100g laktózmentes vajat, csipet sót és egy csipet cukrot, egy hőálló edényben forraljuk fel. A zubogó folyadékba öntsük a már előre összekevert szárazanyagokat (83g rizsliszt, 25g kukoricaliszt, 25g kukoricakeményítő, 17g burgonyakeményítő), csomómentesre keverjük el és reszteljük (főzzük, pirítsuk) a tésztát még egy percig.
Tűzről levéve, a még forró tésztához, keverjük 4db egésztojást 200g egyesével adagolva és alaposan keverjük bele az alaptésztába.
3. Tészta formázása
A bekevert tésztánkat simacsöves nyomózsákba rakjuk és sütőpapírra tetszőleges méretű, de azonos nagyságú félgömböket nyomunk. Ügyelve a megfelelő távolság megtartására, mivel a tésztánknak sütés során megnő a térfogata. 2-3 újjnyi távolság megfelelő, minden irányban.
Cukrászmester tipp: Nyomózsák megtöltése a gyakorlatlan kéz számára nehézséget okozhat. Összekeni a zsákot, kezet, esetleg a ruhát. Kattints ide egy rövid videóért, és ezek a gondok megoldódnak.
4. Sütés
A sütés során kialakul a végleges szerkezet, a pörzs anyagok, plusz ízzel egészítik ki a képviselőfánk tésztánkat.
A sütőpapírral fedett sütőlemezre kiformázott tésztánkat, előmelegített 220 C°-os sütőben, 30 percig sütjük, amíg a két-háromszorosára duzzadt félgömbök felülete arany-barna színű nem lesz. Majd a hőfokot levéve 180 °-ra, további 20 percig sütjük.
Cukrászmester tipp: Sütő aljába, helyezzünk egy hőálló tálat vízzel (a tálnak ne legyen műanyag nyele, vagy füle). Az így keletkező gőzös sütőtér, elősegíti a sülés folyamatát és a tésztánk kevésbé szárad ki.
Figyelem: sütés közben a sütő ajtaját ne nyitogassuk, mert a tésztánk lapos marad. A sütés során beáramló hideg levegő, meggátolhatja a térfogat változás folyamatát.
5. Sárgakrém főzés
700g laktózmentes tejet egy hőálló edényben meglangyosítjuk, kb 40-45 C°. És annyit öntünk belőle a már előzetesen kimért (60g puding,100g kristálycukor, 20g keményítő) keverékhez, hogy egy sűrűn folyó masszát kapjunk. Csomómentesre elkeverjük.
A maradék tejet felforraljuk. Zubogó forrásban lévő tejhez hozzá öntjük a pudingos elegyet. Folyamatos keverés mellett besűrítjük a krémet. Amikor bugyog, levesszük a tűzről és félre tesszük hűlni.
6. Díszítés
Egy hőálló edényben, olvasszunk (karamellizáljunk) 100g kristálycukrot.
Megolvadt cukorba a képviselőfánk tészta felső 1/3-át belemártjuk, majd a felületét megszórjuk puffasztott quinoával.
Vigyázat: az olvadt cukor rendkívül forró, figyelmetlenség esetén könnyen égési sérüléseket szenvedhetünk.
7. Kalapolás
Az olvasztott cukorral díszített képviselőfánk felső 1/3-át egy éles késsel levágjuk.
A képviselőfánkot fordítsuk az oldalára fogjuk meg stabilan az alsó részénél és egy éles késsel vágjuk le a felső 1/3-át. Majd az alsó részébe nyomjuk a sárgakrémet. Ha szükséges a lágy belsejében képezzünk egy nyílást.
8. Betöltés
A 40-45 C°-ra hűlt sárgakrémet csillagcsöves nyomózsákkal, egyenletes mennyiségekre elosztva, belenyomjuk a képviselőfánk tészta aljába.
Először a fánkok közepét töltsük meg. A csillagcsövet engedjük le a fánk aljáig és bőven nyomjunk bele krémet, majd a peremén is vezessük végig a krémet. Ügyelve arra, hogy az oldalán ne folyjon le a krém.
Tegyük a hűtőbe hűlni.
9. Tejszínes réteg kialakítás
Amíg hűl a sárgakrémmel betöltött képviselőfánk verjük fel a laktózmentes tejszínt.
A tejszínt habosítás előtt minimum 12 órán keresztül 0-5 C°-között hűtsük. Fontos, hogy a tejszín kellően áthűlt legyen. Meleg tejszínt nem lehet felverni, kicsapódik belőle a zsiradék.
Öntsük a tejszínt egy tálba és kézi mixerrel először alacsony fokozaton kezdjük a habosítást, azért hogy ne csapjuk szét a tejszínt. Majd, ahogy egyre több levegő kerül a tejszínbe és beindul a habosodás, fokozatosan emeljük a sebességet. Addig kevertessük, amíg kemény habot nem kapunk.
A kemény tejszínhabbot, csillagcsöves nyomózsákkal körkörösen rányomjuk a kihűlt sárgakrémre.
Minőségi és megfelelően előkészített tejszín esetén nem kell semmilyen lékötő, habfixáló és zselatin a tejszínbe. Stabil, tartós habot kapunk.
10. Befejezés
A sárgakrémmel betöltött és tejszínhabos réteggel ellátott képviselőfánkot megkoronázzuk az olvasztott cukorral díszített felső lappal.
Kóstoljuk meg, kínáljuk meg vele rokonainkat, barátainkat és gyűjtsük be a dicséretet.
Gluténmentes sütemények elkészítésekor, sajnos nem elég csak egy az egyben lecserélni a búzalisztet más gluténmentes alapanyagokra. A gluténmentes alaplisztek, szerkezetükben, ízükben, vízmegkötő képességükben is eltérnek a fehér liszttől, ezért, ha rizslisztet, kukoricalisztet, hajdinalisztet, köleslisztet, zablisztet, mandulalisztet, kókuszlisztet,vagy más gluténmentes alaplisztet használunk a süteményekben, azok, íze, állaga, szerkezete is megváltozik. A búzaliszttől eltérő szerkezetű és tulajdonságú gluténmentes alaplisztek, újfajta felhasználási és tárolási tudás megszerzését teszi szükségessé!
Képviselőfánk készítés során előforduló hibák és azok megoldásai:
1. Anyagcsomók "galuskák" vannak a tésztában.
Ilyen probléma akkor jelentkezik, ha a szárazanyagokat nem keverjük össze, vagy a folyadékba kerülés után nem keverjük simára az alaptésztát.
Megoldás:
A megelőzés! Lisztes anyagok elkeverése.
Miután a forró folyadékhoz öntjük a szárazanyagokat, azonnal és határozott mozdulatokkal kavarjuk el az anyagot. Pár pillanatnyi hezitálás is azt eredményezheti, hogy a keményítő összecsomósodik a tésztában.
2. Folyós lett a tészta.
Ennek oka az alapanyagok elmérésében keresendő, vagy nagyobb mennyiségű tojást juttattunk a tésztába.
Ennél a tészta tipusnál az utólagos korrigálás már nehezen megoldható. Sűrű tészta esetén lehet még plusz tojást hozzáadni. Híg tésztánál a szárazanyag pótlás már jelentős minőségromlást is okozhat.
Megoldás:
Mindig fokozatosan adagoljuk a tojást és ellenőrizzük a tészta állagát.
3. Nehezen tudom megtölteni a nyomózsákot
A nyomózsák töltése igényel egy kis rutint, de könnyen elsajátítható. Két módszer közismert. Az elsőben a nyomózsákot az egyik kezünkben tartva a másik kézben fogott kanállal, vagy habkártyával megtöltjük. Ebben az esetben, rutintalanság esetén könnyen összekenhetjük a nyomózsák külső szélét, vagy magunkat.
A másik módszer esetében egy keskeny, de magasabb falú edénybe helyezzük a nyomózsákot (pl.: mércés kancsó), felső peremére hajlítjuk a zsák felső szélét, az így kialakított mélyedésbe, mind a két kezünket használva, biztosabban tudjuk megtölteni a nyomózsákunkat.
Cukrászmester tipp: amennyiben vizuális típus vagy, kattints ide egy rövid videóért.
4. Sütés után a képviselőfánkok világos, nyers ízűek, vagy nagyon megsültek
A sütés a legfontosabb eleme a süteményünk készítésének. Ekkor alakul ki a tészta végleges alakja és íze. Hiába tettünk meg mindent a tökéletes eredmény eléréséért, ha nem megfelelő hőfokon sütünk, vagy nem megfelelő időben vesszük ki a lemezt a sütőből.
Megoldás: amíg nem ismerjük a sütőnk sütés teljesítményét, folyamatosan figyeljük a tésztánkat miközben sül, szükség esetén korrigáljuk a hőfokot, vagy a sütésidőt.
5. Lapos a képviselőfánk
Kialakulhat lágy tészta esetén, vagy ha a sütőajtót nyitogatjuk sütés közben.
Sütés közben ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert a beáramló hideg levegő hatására a tészta összeesik, lapos marad.
A lapos tészta is felhasználható, betölthető, de az élvezeti értéke csökken, „bodagos” sűrű marad a tészta.
Megoldás:
A megelőzés. Gyártás technológiai folyamatok betartása.
6. Díszítés....
Az olvasztott cukorral történő díszítés, nagy odafigyelést igényel, baleset veszélyessége és az anyaghasználat miatt.
Több hiba lehetőség lehet a gyakorlatlan süteménykészítő esetében. Nem megfelelő olvasztás esetén, vagy kristályos marad az olvadék, vagy túlmelegszik és megkeseredik.
Képviselőfánk olvasztott cukorba mártása közben, figyelmetlenség esetén fokozott az égési sérülések lehetősége! A művelet közben óvatosan járjunk el a kiemelésnél kifejezetten figyeljünk arra, hagy az olvadt cukor ne csorogjon a kezünkre.
Megoldás:
Az olvasztás során folyamatosan kevergessük a kristálycukrot és figyeljük az állagát. Kerüljük el a túlforrósodását. Ha már nagyon folyós, de még kristályszemcsés, vegyük le a tűzről és kevergessük, ha sűrűsödik vissza tesszük és tovább olvasszuk.
Tipp: a receptben szereplő cukormennyiségnél többet olvasszunk, hogy könnyebben tudjuk belemártani a fánkokat. A maradék olvadt cukrot kiönthetjük egy zsírozott lemezre, ha kihűlt a gyerekek boldogan elropogtatják.
7. Nem verődik fel a tejszín, vagy össze esik a hab
A tejszínhab készítése nem bonyolult folyamat. Be kell tartani alapvető szabályokat és nem lesz kudarcélményünk.
Mindig minőségi alapanyagot használjunk! Minimum 30% legyen a tejszín zsírtartama. Megfelelően hűtsük le. Ne verjük túl.
Megfelelő hőmérsékletű és minőségű tejszín esetén nincs szükség állományjavító és stabilizáló szerekre!
A tejszínt nem szükséges cukrozni, a sárgakrém és az olvasztott cukormáz megfelelő édességet biztosít a süteményünknek.
8. Kevés lett, vagy gyorsan elfogyott a képviselőfánk
A rosszul megválasztott alapanyag mennyiség, vagy a túl jó ízű végtermék, a képviselőfánk tervezett időnél hamarabbi elfogyását eredményezheti.
Megoldás:
Sütni kell még egy adagot, vagy el kell dugni a család elől. 🙂
Gluténmentes piskótatekercs
Glutén-, és laktózmentes
Gluténmentes Muffin csokoládé pasztillákkal
Glutén-, és laktózmentes
Gluténmentes almás lepény
Glutén-, és laktózmentes