Gluténmentes Fekete-erdő torta recept

Gluténmentes és laktózmentes sütemény

Gluténmentes logó
Laktózmentes logó

Fekete-erdő torta elkészítéséhez szükséges eszközök:

  • mérleg
  • keverő tál, vagy üst
  • kézi habverő
  • kézi mixer
  • habkártya, fésűkártya
  • sütőpapír
  • kenőkés
  • tortakarika 24 cm átmérő
  • habzsák 3db
  • csillagcső
  • tányér, vagy tálca az elkészült sütemény tálalásához

Tápanyag 100g termékben

Energia: 986,73 kj/  235,50kcal

  • Szénhidrát: 19,68 g
  • – amelyből cukrok: 9,15 g
  • Zsír: 15,94 g
  • – amelyből telített zsírsavak: 1,28 g
  • Fehérje: 2,85 g
  • Só: 0,00 g
Fekete-erdő torta díszesen tálalva

Gluténmentes Fekete-erdő torta recept:

Kakaós piskóta karika:

  • tojás (4db XL-es)                                     260gr
  • kristálycukor                                              93gr
  • rizsliszt                                                     116gr
  • kakópor                                                     10gr

    Meggykrém:

    • befőtt meggylé                                         250gr
    • kristálycukor                                             45gr
    • útifű maghéj                                             23gr
    • kimagozott befőtt meggy                     250gr

    Tejszín

     

    • laktózmentes tejszín                           1000gr

    Étcsokoládés tejszínhab:

    • tejszínhab                                                         350gr
    • olvasztott étcsokoládé                                   100gr

    Meggypálinkás tejszínhab:

    • tejszínhab                                                       350gr
    • meggypálinka                                                  30gr
    • zselatin                                                             10gr
    • víz                                                                      50gr

    Díszítés:

     

    • tejszínhab                                                     300gr
    • étcsokoládé forgács                                      30gr
    • meggy                                                              16db

    Össz. Súly

    1800gr

    Össz. készítési idő

    kb. 90 perc

    Előkészítés

    15 perc

    Elkészítés

    Kb. 40 perc

    Sütés

    23 perc

    Díszítés

    10 perc

    Fekete-erdő torta elkészítése lépésről-lépésre

    Ha inkább videót szeretsz nézni, kattints ide!

    1. Alapanyagok kimérése

    A munkánk megkönnyítése érdekében: minden alapanyagot gondosan mérjünk ki, készítsünk elő, így segítsük magunkat a gördülékeny feladat végzésben.

    Szárazanyagokat a piskótához: – kakaópor, rizsliszt,  – mérjük egy tálba, kakót szitáljuk át, és alaposan keverjük össze a rizsliszttel. Tojásokat válasszuk szét, fehérjére és sárgájára.

    Meggykrémhez a meggybefőttet szűrjük le, magozzuk ki a meggyeket. Cukrot, útifű maghéjt keverjük össze.

    10gr zselatint, áztassunk be 50gr vízbe.

    Fekete-erdő torta kakaós tortakarikájához az alapanyagok kimérve
    Fekete-erdő torta meggykrémjéhez alapanyagok kimérve

    2. Kakaós piskóta karika készítése

    4db tojássárgáját (kb. 92g) 93g kristálycukrot 1/3 részével kihabosítjuk kézimixerrel, vagy habverő géppel.

    4db tojásfehérjét (kb. 160g) felverjük a maradék cukorral.

    A két részt összekeverjük és hozzá adjuk az előzetesen összekevert szárazanyagokat (116g rizsliszt, 10g kakaópor). Óvatosan dolgozzunk, hogy a habok ne essenek össze, ne legyen folyós a tésztánk.

    A felvert masszát 24cm átmérőjű tortakarikába tesszük és egyenletesen elkenjük benne.

    Fekete-erdő torta kakaós tortakarikájához felvert bekeverése
    Gluténmentes Fekete-erdő torta kakaós tortakarika kikenése

    3. Sütés

    A sütés során kialakul a végleges szerkezet, a pörzs anyagok, plusz ízzel egészítik ki a piskótalapunkat.

    Előmelegített 200 C°-os sütőben, 15 percig sütjük, majd visszavesszük a hőfokot 180 C°-ra, és további 8 percig sütjük a karikát.

    Figyelem: sütés közben a sütő ajtaját ne nyitogassuk, mert a kakaós karikán  összeesik. A sütés során beáramló hideg levegő, meggátolhatja a térfogat változás folyamatát.

    4. Meggykrém

    250g meggyléhez hozzákeverünk 45g porcukor, 23g útifű maghéj keveréket. Amikor el kezd sűrűsödni az elegyünk, hozzá kavanruk 250g kimagozott meggyet.

    Meggykrémhez alapanyagok keverése
    Meggykrémhez meggy keverése

    5. Kakaós piskótakarika előkészítése betöltéshez

    A kihűlt kakaós piskótakarikáról eltávolítjuk a tortakarikát, majd három egyenlő vastagságú lapot vágunk belőle.

    Cukrászmester tipp: Torta karikát nem úgy szeletelünk mit egy kenyeret! Éles, lehetőleg recés pengéjű késsel, folyamatosan oda-vissza húzzuk a kést, miközben a tortakarikát a másik kezünkkel forgatjuk, lassan haladunk a torta közepe felé, ne tépjük szét a tésztát, a kést mindig tartsuk egyenesen.

    Fekete-erdő torta alap vág
    Fekete-erdő torta felvertje felvágva

    6. Tejszín kihabosítása

    A kellően előhűtött, jó minőségű laktózmentes min. 30% tejszínt 1000g, kihabosítjuk. Először alacsony fokozaton kezdjük el kevertetni a kézi mixerrel, majd ahogy egyre több levegő kerül a folyadékba, megnő a térfogata, nem csapódik szét, növelhetjük a mixer sebességet fokozatosan, mindaddig, amíg el nem érjük a kívánt állagot.

    Fekete-erdő tortához tejszín kihabosítása

    7. Csokoládés tejszínhab

    100g jó minőségű étcsokoládét olvasszunk meg mikróban, vagy víz-gőz felett. 350g laktózmentes tejszínhabot mérjünk ki egy nagyobb tálba. Tegyünk egy keveset az olvasztott, de nem forró csokoládéhoz és keverjük össze. Gyors határozott mozdulatokkal kavarjuk csomómentesre. Majd keverjük össze a többi kimért tejszínhabbal.

    Gluténmentes Fekete-erdő tortához csokoládés tejszín keverése
    Fekete-erdő tortához csokoládés tejszín keverése
    Fekete-erdő tortához meggypálinkás tejszín keverés

    8. Pálinkás tejszínhab

    Egy nagyobb tálba mérjünk 350g tejszínhabot, 30g meggypálinkát, olvasszuk meg az előzetesen beáztatott zselatinmasszát (10g zselatin, 50g hideg víz, folyós legyen, de ne forró), öntsük hozzá és keverjük össze a tejszínhabbal.

    Fekete-erdő tortához meggypálinkás tejszín keverés

    9. Betöltés

    Tortakarikába tesszük az egyik kakaós lapot. A felvert és a tortakarika közé papír, vagy fólia csíkot helyezünk, azért hogy később könnyen el tudjuk távolítani a tortáról a karikát.

    A három bekevert krémet, három különböző nyomózsákba tesszük.

    Kakaós lapra először az étcsokoládés tejszínből nyomunk egy csíkot, körbe a lap szélénél. Ezután a meggykrémből nyomunk egy csíkot, szorosan az étcsokoládés tejszín mellé. Majd a meggypálinkás tejszínhabból nyomunk egy csíkot, körbe, szorosan a meggykrém mellé. Ezt addig ismételjük, amíg el nem érjük a torta közepét.

    Krémekre ráhelyezzük a következő kakaós lapot és újra krémcsíkokat nyomunk körbe, de most a világos tejszínnel kezdjük, ezután a csokoládés, majd a meggyes, egészen a lap közepéig.

    Harmadik lappal lezárjuk a krémeket, majd a maradék tejszínnel körbekenjük a tortát. Torta oldalát fésűkártyával mintázzuk.

    Fekete-erdő torta alap tölt
    Gluténmentes Fekete-erdő torta körbekenése tejszínnel, díszítése fésűkártyával

    10. Díszítés

    Torta tetejének szélére tejszínhab tuffokat nyomunk. Tuffokra félbevágott meggyszemeket teszünk.

    Torta közepét csokoládé forgáccsal díszítjük.

    Gluténmentes Fekete-erdő torta díszítése tejszín tuffal
    Gluténmentes Fekete-erdő torta díszítése kész
    Ha inkább vizuális típus vagy, nézd meg a videót

    Megosztanád másokkal is a receptet? Kattints az ikonokra:

    Gluténmentes sütemények elkészítésekor, sajnos nem elég csak egy az egyben lecserélni a búzalisztet más gluténmentes alapanyagokra. A gluténmentes alap lisztek, szerkezetükben, ízükben, vízmegkötő képességükben is eltérnek a fehér liszttől, ezért, ha rizslisztet, kukoricalisztet, hajdinalisztet, köleslisztet, zablisztet, mandulalisztet, kókuszlisztet,vagy más gluténmentes alap lisztet használunk a süteményekben, azok, íze, állaga, szerkezete is megváltozik. A búzaliszttől eltérő szerkezetű és tulajdonságú gluténmentes alap lisztek, újfajta felhasználási és tárolási tudás megszerzését teszi szükségessé!

    Gluténmentes sütemény készítési alapelvek

    Fekete-erdő torta készítés során előforduló hibák és azok megoldásai:

    1. Anyagcsomók "galuskák" vannak a piskótában.

    Ilyen probléma akkor jelentkezik, ha a szárazanyagokat nem keverjük össze, vagy a tojásfehérjét túlverjük, kemény törős habot kapunk. 

    Megoldás: 

    A megelőzés!

    – Száraz anyagok össze keverése.

    – Tojásfehérjét, csak addig habosítsuk, amíg megtartja a formáját. Túlzottan kemény habot nehezen tudjuk hozzákeverni a többi alapanyaghoz. Vagy fehérje csomók maradnak a tésztában. Vagy összetörik a fehérje bekavarás során és elfolyósodik a tésztánk.

    2. Folyós lett a tészta.

    Ennek oka az alapanyagok elmérésében keresendő, vagy a tojásfehérje állaga nem megfelelő.

    Alapanyag elmérése esetében a megoldásokat attól függően tudjuk kiválasztani, hogy mikor vettük észre, valamit elmértünk. A felvert végleges összeállítása után már nem tudunk javítani az eredményen. Valamelyik folyamat közben viszont van lehetőség az alapanyag mennyiségek korrigálására, amennyiben tudjuk hol hibáztunk.

    3. Sütés után a piskótakarika ragacsos felületű, vagy nagyon megsült

    A sütés a legfontosabb eleme a süteményünk készítésének. Ekkor alakul ki a tészta végleges alakja és íze. Hiába tettünk meg mindent a tökéletes eredmény eléréséért, ha nem megfelelő hőfokon sütünk, vagy nem megfelelő időben vesszük ki a lemezt a sütőből.

    Megoldás:

    Amíg nem ismerjük a sütőnk sütés teljesítményét, folyamatosan figyeljük a tésztánkat miközben sül, szükség esetén korrigáljuk a hőfokot, vagy a sütésidőt.

    4. Nincs torta karikánk

    Tortánk elkészítéséhez nem feltétlenül szükséges fém tortakarika megléte. Helyettesíthetjük papírból készült tortakarikával is.

    Vékony kartonlapot kb. 6 cm széles csíkra vágunk, ezt a kívánt átmérőjű köralakra formázzuk. Tűzőgéppel össze tűzzük így megtartja a kerek formáját.

    Fontos: Olyan papírt válaszunk, ami nem ázik el és semmilyen olyan anyaggal nincs átitatva, ami kioldódhat a papírból.

    5. Lágy lett vagy nem verődik fel a tejszín

    Jó állagú tejszínhabot minőségi tejszínből, aminek a zsírtartalma minimum 30%, lehet készíteni.

    A tejszínt jól le kell hűteni felhasználás előtt. Minimum 1 éjszakát tároljuk 0-5 C°-os hűtőben. Kézi mixerrel először lassú fokozaton kezdjük el keverni a tejszínt és amikor el kezd habosodni, fokozatosan emeljük a sebességet. Addig keverjük amíg a hab meg nem keményedik.

    Fontos: Ne verjük túl a habot, mert a zsiradék kiválik a folyadékból és vajat kapunk.

    A tejszínhabot nem szükséges cukrozni a krém tartalmaz annyi cukrot, ami megízesíti a tejszínhabot. A natúr jó minőségű tejszínnek cukor nélkül is fantasztikusan jó íze van.

    Jó minőségű, megfelelően lehűtött tejszínhez semmilyen állományjavítót, habfixálót, zselatint nem kel hozzáadni, stabil habot fogunk kapni.

    6. Ízesített tejszínhabok nem megfelelő állagúak

    Ízesített tejszínhabok megfelelő állagának a kialakítása nem bonyolult feladat, de egy pár dologra oda kell figyelni.

    Étcsokoládés tejszínhabnál:

    – A csokoládé megfelelő hőfokú legyen. Ha a csokoládé nem keveredik össze a tejszínhabbal, darabos marad. Meleg csokoládétól összeesik a tejszínhab.

    – A csokoládét nem szabad egyszerre hozzákeverni a tejszínhabhoz, mert a hideg tejszíntől hamarabb köt meg a csokoládé mint ahogy el tudjuk keverni, ezért darabos marad.

    Meggypálinkás tejszínhabnál:

    – A túlmelegített zselatinmasszától összeesik a tejszínhab. A zselatin massza olyan meleg legyen mint a testhőmérsékletünk, ezt az ujjunkkal tudjuk megállapítani legegyszerűbben.

    7. Ízesített tejszínhabokat rosszul osztottuk el

    Betöltés során az egyik leggyakrabban előforduló hiba, hogy az ízesített tejszínhabokból vagy sok marad, vagy kevés lesz.

    Ennél a műveletnél elég nehéz pontos mennyiségeket meghatározni a kívánt eredmény eléréséhez. A megadott nyomózsák lyuk átmérő és a videóban látottak alkalmazásával viszont eredményesek lehetünk.

    Ha kevés lett valamelyik ízesített tejszínhabunk kevernünk kell még egy kis adagot. Ha sok maradt, akkor kenjük vele körbe a tortát.

    8. Ízesített tejszínhabokat megkötnek betöltés közben

    Mielőtt elkezdjük összeállítani az ízesített tejszínhabokat mindent készítsünk elő és gondoljuk át a betöltési folyamatot. Miután beízesítettük és összekevertük a tejszínhabokat, ütemesen kell dolgoznunk, mert a kötési folyamatok hamar kialakulhatnak a tejszínhabban. Ha ez megtörtént, már nem tudunk korrigálni, elölről kell kezdenünk az ízesítést, betöltést.

    9. Kevés lett, vagy gyorsan elfogyott a Fekete-erdő torta

    A rosszul megválasztott alapanyag mennyiség, vagy a túl jó ízű végtermék, a fekete-erdő torta tervezett időnél hamarabbi elfogyását eredményezheti.

    Megoldás:

    Sütni kell még egy adagot, vagy el kell dugni a család elől. smile

    Szerezd meg a legfrissebb recepteket!

    Csatlakozz a hírlevelünkhöz!
    Adataid megadása után, értesítéseket  kapsz a  legújabb videókról, receptekről a honlapot érintő legfrissebb hírekről.



    Hozzá járulok az adataim kezeléséhez, elolvastam és megértettem az Adatvédelmi Tájékoztatót