Cukormentes muffin
Gluténmentes és tejmentes sütemény
Cukormentes muffin elkészítéséhez szükséges eszközök:
- mérleg
- keverőtál, vagy üst
- kézi mixer
- fakanál, vagy spatula
- kézi habverő
- nyomózsák, vagy evőkanál
- muffin sütőforma
- muffin sütőpapír
- tányér, vagy tálca az elkészült termékek szervirozásához
Tápanyag
Energia: 1363,70,11 kj/325,47 kcal
- Szénhidrát: 27,06 gr
- – amelyből cukrok: 0,89 gr
- Zsír: 23,26 gr
- – amelyből telített zsírsavak: 12,80 gr
- Fehérje: 5,51 gr
- só: 0,00 gr
Cukormentes muffin recept:
- rizsliszt 200gr (19%)
- mandulaital 170gr (16%)
- mandulaliszt 160gr (15%)
- kókuszzsír 150gr (14%)
- tojás 100gr (9%)
- őrölt xilit 75gr (7%)
- őrölt eritrit 75gr (7%)
- gesztenyeliszt 70gr (7%)
- izomalt 50gr (5%)
- szódabikarbóna 6gr (1%)
- almaecet 5gr (0%)
Az izomaltnak a muffin tészta szerkezeti stabilitásában van szerepe, mivel a háztartások igen kis százalékában található meg, elhagyható a receptből, vagy más édesítőszerrel helyettesíthető.
Össz. súly
1000gr
Előkészítési idő
kb. 10 perc
Elkészítési idő
kb. 10 perc
Sütési idő
kb. 30 perc
Cukormentes muffin készítése lépésről-lépésre
Ha inkább videót szeretsz nézni, kattints ide!
1. Alapanyagok kimérése
A munkánk megkönnyítése érdekében: minden alapanyagot gondosan mérjünk ki, készítsünk elő, így segítsük magunkat a gördülékeny feladat végzésben.
A kókuszzsírt érdemes a felhasználás előtt megolvasztani, de túlmelegíteni nem szabad!
A szárazanyagokat: rizsliszt, mandulaliszt, gesztenyeliszt, – rakjuk egy tálba és keverjük össze.
Szódabikarbónát pezsegtessül el az almaecettel.
2. Cukormentes muffin tészta összeállítása
Első lépésként az olvasztott 150g kókuszzsírt keverjük az édesítőszerekkel 75g xilit, 75g eritrit, 50g izomalt.
A kihabosított zsiradékhoz, fokozatosan adagolva, egyesével adjuk hozzá a tojásokat 100g (2db) és habosítsuk tovább a krémet, majd a meglangyosított mandulaitalt is keverjük bele 170g.
Ezután az előzetesen összekavart szárazanyagokat (200g rizsliszt, 160g mandulaliszt, 70g gesztenyeliszt) és az elpezsegtetett szódabikarbónát határozott, gyors mozdulatokkal keverjük hozzá a krémünkhöz.
3. A muffin formázása, adagolása
A lágy állagú tésztánkat, simacsöves nyomózsák segítségével (vagy evőkanállal), muffin sütőformába, egyenletes mennyiségben kiadagoljuk.
4. Sütés
A sütés során kialakul a végleges szerkezet. A hőkezelés során kialakuló pörzs anyagok, plusz ízzel egészítik ki a tésztánkat.
Előmelegített sütőben először 200 C°-on sütjük 15 percig, majd lejjebb véve a hőfokot 180 C°-on további 15 percig sütjük.
Cukormentes muffinffin készítés során előforduló hibák és azok megoldásai:
1. Fehér “galuskák”, anyag csomók vannak a tésztában.
Ilyen probléma, akkor jelentkezik, ha a kókuszzsírt nem olvasztottuk meg, vagy ha valamelyik alapanyag összeállt tárolás során. Előidézheti még, ha a szárazanyagokat nem kavarjuk össze a krémhez keverés előtt, ilyenkor az eltérő szemcseméretek miatt az alapanyagok összeállhatnak a folyadékkal való érintkezés során, „galuskák” alakulnak ki.
Megoldás:
A zsiradékot érdemes meglangyosítani, megolvasztani, de nem felforralni.
A szárazanyagokat felhasználás előtt kavarjuk össze, esetleg amennyiben szükséges szitáljuk át.
Az édesítőszereket nyújtófával, vagy kávédarálóval porítsuk vissza, vagy szitáljuk le.
2. A krémes része a tésztának nem veszi fel a folyadékot "futós" lett
A probléma több okból is kialakulhat:
– a zsiradékunk, vagy a folyadékunk hideg, ekkor a zsiradék kisebb-nagyobb csomókká áll össze és különválik a folyadéktól
– a tojást, vagy a „tejet” hirtelen adjuk hozzá a zsiradékhoz, ilyenkor a zsiradék csomókká áll össze, különválik a folyadéktól
Megelőzés:
– zsiradék puha, olvadt állagú legyen, de ne forraljuk fel
– „tejet” is langyosítsuk meg kb.: 36-40 C° (ne legyen forró, mert elfolyósítja a zsiradékot, vagy kicsapódik – megfő – a tojás)
– tojást, folyadékot fokozatosan, kisebb adagokban, folyamatos keverés közben adjuk hozzá a zsiradékhoz
Kialakult probléma megoldása:
– technológiai folyamatok betartása 🙂
– a „futós” állagú krém is felhasználható, alaposabban kell összekeverni a szárazanyagokkal, ezáltal a szétvált anyagok, egy idő után elkeverednek egymással. A muffinunk ízét nem befolyásolja ez az állapot, a kész termékünk mérete kisebb lesz és tömörebb állagú szerkezet alakul ki.
3. Nem tudom megtölteni a nyomózsákot
A nyomózsák töltése igényel egy kis rutint, de könnyen elsajátítható. Két módszer közismert.
Az elsőben a nyomózsákot az egyik kezünkben tartva a másik kézben fogott kanállal, vagy habkártyával megtöltjük. Ebben az esetben, rutintalanság esetén könnyen összekenhetjük a nyomózsák külső szélét, vagy magunkat.
A másik módszer esetében egy keskeny, de magasabb falú edénybe helyezzük a nyomózsákot (pl.: mércés kancsó), felső peremére hajlítjuk a zsák felső szélét, az így kialakított mélyedésbe, mind a két kezünket használva, biztosabban tudjuk megtölteni a nyomózsákunkat.
Cukrászmester tipp: amennyiben vizuális típus vagy, kattints ide egy rövid videóért.
4. Kemény, vagy nagyon lágy a tésztánk, nehéz kiadagolni
Valamelyik alapanyagot elmértünk! Ez a recept lágy, de nem folyós állagú tésztát eredményez.
Megoldás:
– amennyiben emlékszünk mit mértünk el, egy kis matekozás után a hiányzó alapanyagokat külön összekeverjük, majd hozzáadjuk a rossz tésztánkhoz
5. Égett, vagy nyers a muffinunk
A sütés a legfontosabb eleme a muffinunk készítésének. Ekkor alakul ki a tészta végleges alakja és íze. Hiába tettünk meg mindent a tökéletes eredmény eléréséért, ha nem megfelelő hőfokon sütünk, vagy nem megfelelő időben vesszük ki a sütőből.
Megoldás:
– amíg nem ismerjük a sütőnk sütés teljesítményét, folyamatosan figyeljük a tésztánkat miközben sül, minden sütő másképp viselkedik, egyedi hőfokbeállítások szükségesek a kívánt eredmény eléréséhez
6. Kemény, "bodagos", száraz, morzsalékos lett a muffin
A nem megfelelő állagú muffin több okra vezethető vissza:
– elmértük valamelyik alapanyagot
– alacsony hőfokon, sokáig sütöttük
– a zsiradékunk csomós maradt a készítés során és süléskor kisült a tésztából
Megelőzés:
– alapanyagok mennyiségének és a gyártás tehnológiai leírásnak pontos betartása
– sütés folyamatának figyelése, szükség szerinti hőfokszabályzás
7. Kevés lett, vagy gyorsan elfogyott a muffin
A rosszul megválasztott alapanyag mennyiség, vagy a túl jó ízű végtermék, a muffin tervezett időnél hamarabbi elfogyását eredményezheti.
Megoldás:
– Sütni kell még egy adagot, vagy el kell dugni a család elől. 🙂
Még több cukormentes recept
Cukormentes linzer
Gluténmentes és tejmentes
Cukormentes Néró
Gluténmentes és tejmentes
Cukormentes meggyes lepény
Gluténmentes és tejmentes