Cukor és tejentes linzer
Glutén-, cukor-, tejmentes aprósütemény
Linzer elkészítéséhez szükséges eszközök:
- mérleg
- keverőtál, vagy üst
- nyújtódeszka
- nyújtófa
- kiszúró
- ecset
- sütőlemez
- nyomózsák, vagy evőkanál
- tányér, vagy tálca az elkészült termékek szervirozásához
Tápanyag
Energia: 1280,04 kj/ 305,50 kcal
- Szénhidrát 29,26 gr
- – amelyből cukrok 0,36 gr
- Zsír 19,87 gr
- – amelyből telített zsírsavak 8,16 gr
- Fehérje 4,32 gr
- Só 0,0
Cukor és tejmentes linzer recept:
Linzertészta:
- rizsliszt 210gr (14%)
- mandulaliszt 120gr (8%)
- kacsazsír 100gr (7%)
- kókuszzsír 100gr (7%)
- tojás 80gr (5%)
- eritrit 75gr (5%)
- xilit 75gr (5%)
- kölesliszt 66 gr (4%)
- kukoricakeményítő 60gr (4%)
- burgonyakeményítő 50gr (3%)
- méz 50gr (3%)
Díszítés:
- mogyoró 40gr (3%)
- tojás 20gr (1%)
Töltelék:
- cukormentes sárgabaracklekvár 500gr (33%)
Össz. súly
1500gr
Előkészítés
kb.: 15 perc
Elkészítési idő
kb. 25 perc
Tészta pihentetése
Min. 1 óra
Sütési idő
kb. 12 perc
Cukor és tejmentes linzer elkészítése lépésről-lépésre
Ha inkább videót szeretsz nézni, kattints ide!
1. Alapanyagok kimérése
Munkánk megkönnyítése érdekében: minden alapanyagot gondosan mérjünk ki, készítsünk elő, így segítsük magunkat a gördülékeny feladat végzésben.
A kókuszzsírt felhasználás előtt érdemes megolvasztani, mivel a megdermedt kókuszzsírt rendkívül nehéz eldolgozni a tésztában. Viszont forró se legyen, mert a tésztánk szétesését eredményezheti.
2. Linzertészta összeállítása
Begyúrással alakítjuk ki a megfelelő tészta szerkezetet.
Minden alapanyagot egyszerre összemérünk egy edényben és határozott gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát.
Fontos ügyelni arra, hogy ez a folyamat ne tartson sokáig, hiszen a kéz melegétől a zsiradékok tovább olvadhatnak. Az olvadt zsiradék könnyen kicsapódik, „le ég” a tészta.
3. A tészta pihentetése
Pihentetés ugyan olyan fontos része a gyártás technológiának, mint a begyúrás, ekkor érnek össze az alapanyago, alkotnak egységes struktúrát.
Megfelelően kidolgozott tésztánk összeállt, célszerű pihentetni, hűtőben. Csomagoljuk be, vagy takarjuk le folpakkal és fél, egy órára tegyük hűtőbe. Erre azért van szűkség, hogy könnyebben tudjuk a későbbiekben dolgozni a tésztával. Az összegyúrt alapanyagok összeérnek, egy egységet képeznek a pihentetés alatt.
Javaslat: egy nappal korábban készítsük el a tésztát és tároljuk hűtőben.
4. Nyújtás, formázás
Nyújtással kialakítjuk a süteményünk megfelelő vastagságát.
Hűtőből kivett linzertésztát, kézzel, vagy géppel átgyúrjuk. Az átgyúrás ne tartson sokáig, ne lágyítsuk el az anyagot. A tésztát lisztezett felületen (nyújtódeszka, asztallap), kb. 5 mm-es vastagságúra nyújtjuk.
Tetszőleges alakú és méretű, fém vagy műanyag kiszúróval, linzer lapokat szaggatunk. A kapott lapocska mennyiséget megfelezzük. Felének a közepét kiszúrjuk, egy kisebb méretű kiszúróval. Felső felületét megkenjük tojással, vagy vízzel és megszórjuk durvára tört mogyoróval.
Javaslat: a megszórt felületen, gurítsuk végig a nyújtófánkat (gyengéden, nem lenyomva!), igy elkerülhetjük, hogy a díszítésünk leperegjen a felületről.
5. Sütés
Sütés során kialakul a végleges szerkezet, a pörzs anyagok, plusz ízzel egészítik ki a linzertésztánkat.
Lapocskákat sütőlemezre helyezzük, ügyelve arra, hogy ne érjenek össze, mivel sülés közben még terülnek. Előmelegített 180-200 C°-os sütőben 10-12 percig sütjük, amíg a széle aranybarna színű nem lesz. Ha valaki omlósabb állagot szereti, szereti a megpörkölődött mogyoró ízét, nyugodtan süsse tovább. Viszont nem érdemes túlsütni a terméket, mert könnyen megkeseredik rajta a mogyoró, valamint a tészta is.
6. Betöltés
Szoba hőmérsékletűre hűlt lapocskákat összetöltjük cukormentes baracklekvárral. A „kopasz” lapocskára, nyomózsák, vagy kiskanál segítségével felvisszük a lekvárt, tetszőleges mennyiségben és rátesszük a diós felületű lapot. Egy kicsit összenyomjuk őket, hogy a felső lapon kialakított lyukon, ránk tudjon mosolyogni a lekvár.
Tipp: minél több lekvárt juttatunk a két lapocska közé, annál puhább, ízesebb lesz a süteményünk, viszont túlzásokba sem érdemes esni. A túl sok lekvár, evés közben kipréselődik a lapok közül és elkenődhet a kezünkön, ruhánkon.
Cukor és tejentes linzer készítése során előforduló hibák és azok megoldásai:
1. Fehér “galuskák”, anyag csomók vannak a linzer tésztában.
Ilyen probléma akkor jelentkezik, ha nem olvasztottukmeg a kókuszzsírt, vagy ha valamelyik alapanyag összeállt, tárolás, összemérés során.
Megelőzés:
– az összeált alapanyagok átszitálása.
Megoldás:
Amikor kokuszzsír csomók vannak a linzer tésztánkban, kisebb darabokra osztva, határozott, gyors mozdulatokkal, késhegy vékonyságúra nyújtjuk a tésztát. Így a zsiradék darabok szétnyomódnak, egyneműsödnek a többi alapanyaggal. Vigyázat! Túl sokáig nem lehet gyúrni, nyújtani, mozgatni a tésztát, mert könnyen „le ég”, kiválik a zsiradék.
2. Ellágyult a tészta.
Ennek oka lehet a hosszú idejű gyúrás, illetve a túl meleg kéz, amennyiben kézzel dolgozunk. Esetleg valamit elmértünk.
Megelőzés:
A lehető leggyorsabban állítsuk össze a tésztánkat, határozott gyors mozdulatokkal.
Megoldás:
Elmérés esetén, egy kis matekozás után pótoljuk a hiányzó alapanyagokat a megfelelő arányban és gyúrjuk hozzá a már meglévő tésztánkhoz.
Zsiradék megolvadása esetén, addig tartsuk hűtőben a tésztát, amíg kellően át nem hűl.
3. Szétesik a tészta, nem áll össze
Az ilyen probléma több módon is kialakulhat. Kicsi volt a tojásunk, ezért kevés a folyadék. Sokáig gyúrtuk, “le égett” a tészta. Valamelyik alapanyagot elmértünk.
Megoldás:
Amennyiben a tészta száraz-morzsalékos, még tojást, vagy vizet lehet hozzá adagolni.
Amennyiben „le égett” (morzsalékos, szétesik, „meleg” a tészta), le kel hűteni és még egy kis zsiradékot lehet hozzá gyúrni. Max. 5 %. Ennél többet nem érdemes, mert sütéskor szétterül a tészta.
4. A lehűtött tésztánk nagyon törik, nehezen nyújtható.
Ez a probléma, akkor jelentkezhet, ha sokáig tároltuk alacsony hőfokon a tésztát hűtőben.
Megoldás:
Ha a tésztánk túlzottan lehűlt, gyúrjuk át, kézzel, vagy géppel. Érdemes kisebb darabokra tördelni és 5-10 perc után átgyúrni. A konyha hőmérsékletétől és a kéz melegétől, gyorsan feldolgozásra kész állapotba kerül.
5. Nyújtás során leragad a tészta.
Kiváltó oka lehet az ellágyult, puha tészta. Kevés lisztet szórtunk a tészta alá nyújtás előtt.
Megoldás:
A tészta leragadása egy bosszantó eset, de nem kell pánikba esni. Könnyebb megelőzni a bajt, min meg oldani. Amikor nyújtás közben elkezdjük érezni, hogy megragad a tésztánk, egy hosszú pengéjű, egyenes kenőkéssel vágjunk alá, tekerjük fel a tésztát egy sodrófára, lisztezzünk alá és folytathatjuk a nyújtást.
A leragadás a tészta ellágyulása miatt történt. Szedjük össze a tésztát, hűtsük vissza, majd újból nyújtsuk ki.
6. Nem lett egyenletes vastagságú a tésztánk nyújtás során.
Okozója lehet az egyenlőtlen erőkifejtés, amitől hullámos eltérő vastagságú tésztarészek alakulnak ki.
Megoldás:
Az egyenletes nyújtási vastagság elérésének a legbiztosabb módszere, ha „szamár vezetőt” 🙂 használunk. A nyújtófánk szélességében rakjunk le két olyan vastagságú falécet, vonalzót, karton lap csíkot, amilyen vastagságot szeretnénk elérni, és a két Pl.: faléc között nyújtsuk ki a tésztát. Így a faléceken gurul a nyújtófa és a tésztánk egyenletesen fog elnyúlni.
Tipp: amennyiben vizuális típus vagy kattints ide egy rövid videóért.
7. Beleragad a kiszúróba a tészta
Kellemetlen és bosszantó, ha a kiszúróból nem, vagy csak nehezen jön ki a tészta. ennek kiváltója lehet, ha túl vastagon kentük meg a tészta felületét tojással, vagy már kezd ellágyulni a tésztánk.
Megoldás:
Kiszúrónk lisztbe mártása, kiszúrás előtt. Újabb használat előtt pedig töröljük le a ráragadt maradványokat, úgy mártsuk ismét a lisztbe.
8. Sütés után a lapocskáink világosak, nyers ízűek, vagy nagyon megsültek
A sütés a legfontosabb eleme a linzerünk készítésének. Ekkor alakul ki a tészta végleges alakja és íze. Hiába tettünk meg mindent a tökéletes eredmény eléréséért, ha nem megfelelő hőfokon sütünk, vagy nem megfelelő időben vesszük ki a lemezt a sütőből.
Megoldás:
Amíg nem ismerjük a sütőnk sütés teljesítményét, folyamatosan figyeljük a tésztánkat miközben sül, szükség esetén korrigáljuk a hőfokot.
9. A lekvár kifolyik a linzerlapocskák közül, nagyon eláztatta a tésztát
Az elkészült linzerünk végleges minőségét nagyban befolyásolja a jól megválasztott, jó minőségű lekvár. Szükséges, hogy a lekvárunknak megfelelő tartása legyen és ne engedje a levét, mert attól teljesen szétázik a linzerünk.
10. Kevés lett, vagy gyorsan elfogyott a linzer
A rosszul megválasztott alapanyag mennyiség, vagy a túl jó ízű végtermék, a linzer tervezett időnél hamarabbi elfogyását eredményezheti.
Megoldás:
Sütni kell még egy adagot, vagy el kell dugni a család elől. 🙂
Még több cukormentes recept
Cukormentes linzer
Glutén-, cukor, laktózmentes
Cukormentes Eszterházy torta
Glutén-, cukor, tejmentes
Cukormentes meggyes lepény
Glutén-, cukor, tejmentes