Cukormentes meggyes lepény
Gluténmentes és tejmentes sütemény
Cukormentes meggyes lepény elkészítéséhez szükséges eszközök:
- mérleg
- keverőtál, vagy üst
- nyújtódeszka
- nyújtófa
- ecset
- peremes sütőlemez (36×31 cm)
- szeletelőkés
- tányér, vagy tálca az elkészült termékek tálalásához
Tápanyag
Energia: 617,85 kj/ 147,46 kcal
- Szénhidrát 15,11 gr
- – amelyből cukrok 0,47 gr
- Zsír 8,82 gr
- – amelyből telített zsírsavak 2,48 gr
- Fehérje 3,57 gr
- Só 0,04 gr
Cukormentes meggyes lepény recept:
Lepény tészta
- alma 240gr (10%)
- rizsliszt 168gr (7%)
- tojás 150gr (6%)
- mandulaliszt 126gr (5%)
- xilit 75gr (3%)
- víz 90 gr (4%)
- kókuszzsír 60gr (2%)
- tápiókakeményítő 42gr (2%)
- útifű maghéj 42gr (2%)
- almaecet 7gr (0%)
- szódabikarbóna 7gr (0%)
- só 1gr (0%)
- citromhéj 1gr (0%)
Össz. súly
2200gr
Előkészítés
kb. 20 perc
Elkészítési idő
kb. 40 perc
Tészta pihentetése (ajánlott)
egy éjszakát hűtőben
Sütés
kb. 45 perc
Cukormentes meggyes lepény készítése lépésről-lépésre
Ha inkább videót szeretsz nézni, kattints ide!
1. Alapanyagok kimérése
A munkánk megkönnyítése érdekében: minden alapanyagot gondosan mérjünk ki, készítsünk elő, így segítsük magunkat a gördülékeny feladat végzésben.
Tésztához:
Száraz anyagokat (168g rizsliszt, 126g mandulaliszt, 42g tápiókakeményítő, 42g útifű maghéj) mérjük ki egy tálba és kavarjuk össze.
240g almát pucoljuk meg, vágjuk apróra, vagy reszeljük le.
90g vizet, 60g kókuszzsírt, 75g xilitet mérjük egy forraló edénybe.
7g almaecetben pezsegtessünk el 7g szódabikarbónát.
Töltelékhez:
Magozzunk ki annyi friss meggyet, hogy 1250g-ot kapjunk, vagy vegyünk ki a fagyasztóból. (Fagyasztott meggy esetén nem kell a meggyet teljesen kiolvasztani, mert elfolyik az értékes meggylé, csak annyira legyen olvadt – félig jeges, – hogy a többi alapanyaggal össze tudjuk keverni.)
Külön tálba mérjük ki a 125g mandulalisztet, 75g xilit, 75g eritrit, 2g citromhéj, 1g fahéj, 1g szegfűszeg, 8g útifű maghéjt és keverjük össze a száraz alapanyagokat egymással. (A meggyhez még ne keverjük a száraz alapanyagokat, mert elfolyósodik a töltelék, majd közvetlenül az előtt keverjük össze, mielőtt a tésztára terítjük.)
2. Főzött lepénytészta összeállítása
Egy főzőedénybe tegyük bele 240g almát, 90g vizet, 75g xilitet, 60g kókuszzsírt, 1g citromhéjt, 1g sót és főzzük 1-2 percig, amíg az alma megpuhul. (Nem szabad túlfőzni, mert a nagy folyadék párolgás rontja a tészta szerkezetét!)
Még forró alaplénkhez keverjük hozzá a szárazanyagokat (168g rizsliszt, 126g mandulaliszt, 42g tápiókakeményítő), majd 150g egész tojást.
Ezután az almaecetben elpezsegtetett szódabikorbónát is keverjük a tésztába.
3. A tészta pihentetése
A pihentetés ugyan olyan fontos része a gyártás technológiának, mint a tészta összeállítása, ekkor érnek össze az alapanyagok, alkotnak egységes struktúrát.
Amennyiben jól dolgoztuk és a tésztánk összeállt, célszerű pihentetni, hűtőben. Csomagoljuk be folpakba és egy éjszakára tegyük hűtőbe. Erre azért van szűkség, hogy könnyebben tudjuk a későbbiekben dolgozni a tésztával. Az összegyúrt alapanyagok összeérnek, egy egységet képeznek a pihentetés alatt.
4. Nyújtás, formázás
Hűtőből kivett tésztát kézzel, vagy géppel átgyúrjuk. Az átgyúrás ne tartson sokáig, ne lágyítsuk el a tésztát. A tésztát rizslisztezett felületen (nyújtódeszka, asztallap), kb. 5 mm-es vastagságúra nyújtjuk a peremes sütőlemez méretének megfelelően.
Tipp: használhatunk szilikon lapot, ami megkönnyíti a kinyújtott linzerlap sütőlemezre helyezését. Nem kell a tésztát sodrófára feltekerjük, vagy kézzel alányúlva átemelni. A szilikon lappal együtt felemelve, ráboríthatjuk a kiszemelt helyre.
Javaslat: a szilikonlapos megoldás esetén ajánlatos kevesebb lisztet használni a nyújtás során, hogy a tésztánk egy kicsit megragadjon. Ellenkező esetben könnyen lecsúszhat a tészta a szilikon lapról.
5. Meggytöltelék összeállítása
Az alsó tésztalap kinyújtását és peremes sütőlemezbe helyezését követően kavarjuk össze az 1250g kimagozott, vagy félig olvadt meggyet és a szárazanyagokat 125g mandulalisztet, 75g xilit, 75g eritrit, 2g citromhéj, 1g fahéj, 1g szegfűszeg, 8g útifű maghéj.
6. Betöltés
A kinyújtott tésztánk felületét vékonyan megszórjuk 5g útifűmaghéjjal, majd ráterítjük az alaposan összekavart meggytölteléket.
Tipp: a tölteléket érdemes egy kicsit megnyomkodni, tömöríteni, azért hogy a sütés során fellépő térfogatváltozás ne alakítson ki hullámos felületet.
A töltelékre helyezzük rá a kinyújtott felső tésztalapot. Nyújtófát nem erősen lenyomva, görgessük végig a felsőlapon, elősegítve az egyenletes felület kialakulását.
A lepény tetejét kenjük le vékonyan kikevert egész tojással.
Majd szurkáljuk meg villával, vagy hústűvel. (A szurkálásra azért van szükség, hogy a sütés során keletkező vízgőz számára utat biztosítsunk.)
7. Sütés
Sütés során kialakul a végleges szerkezet, a pörzs anyagok, plusz ízzel egészítik ki a linzertésztánkat.
Meggyes lepényt előmelegített 200 C°-os sütőben 20 percig, majd a hőfokot levéve 180 C°-on további 25 percig sütjük.
A sütési időt nagymértékben befolyásolja a sütő sütési teljesítménye, valamint az tölteléknek használt meggy nedvesség tartalma és hőfoka. Minél lédúsabb és hidegebb a meggy, annál hosszabb sütési idő szükséges a 180 C°-os hőmérsékleten, hogy elkerüljük a „szalonnás” félig sült tészta kialakulását.
Megosztanád másokkal is a receptet? Kattints az ikonokra:
Cukormentes meggyes lepény készítés során előforduló hibák és azok megoldásai:
1. Fehér “galuskák”, anyag csomók vannak a tésztában.
Ilyen probléma akkor jelentkezik, ha a szárazanyagokat előzetesen nem kavarjuk össze. A tápiókakeményítő folyadék hatására összecsomósodik. Előidézheti még, ha az alma keményebb húsú, nem főztük meg eléggé és nem keveredik el a többi alapanyaggal.
Megoldás:
Alma darabok esetén gyors keverés, vagy átgyúrás segíthet, valamint előkészítés során lehető legkisebb darabokra vágjuk, vagy reszeljük az almát.
Amennyiben tápiókakeményítő felszívta az alaplé nedvesség tartalmát és összecsomósodott, megkeményedett. Célszerű új tésztát készíteni, betartva a technológiai leírást.
2. Lágy lett a tészta.
Ennek oka lehet ha a felhasznált tojást nem mérjük le, ezért több folyadék kerül a tésztába. Rövid idejű volt az alma hőkezelése, ezért több folyadék maradt a tésztánkban. Nagyon lédús a kiválasztott almánk.
Megelőzés:
Az alapanyagokat mindig pontosan mérjük ki, ne saccoljunk.
Megoldás:
Szükség esetén plusz rizsliszttel sűríthetjük a tésztát. Viszont ebben az esetben megváltozik a tészta szerkezete, veszít a puhaságából kisülés után.
3. Szétesik a tészta, nem áll össze
Ilyen probléma több módon is kialakulhat. Kicsi volt a tojásunk, ezért kevés a folyadék. Valamelyik alapanyagot elmértünk.
Megoldás:
Tésztánk állaga száraz-morzsalékos, még tojást, vagy vizet lehet hozzá adagolni.
Alapanyag elmérése esetén, ha emlékszünk mit mértünk el, egy kis matekozás után pótoljuk a hiányzó alapanyagokat.
4. A lehűtött tésztánk nagyon törik, nehezen nyújtható.
Ez a probléma, akkor jelentkezhet, ha sokáig tároltuk alacsony hőfokon a tésztát hűtőben.
Megoldás:
Ha a tésztánk túlzottan lehűlt, gyúrjuk át, kézzel, vagy géppel. Érdemes kisebb darabokra tördelni és 5-10 perc után átgyúrni. A konyha hőmérsékletétől és a kéz melegétől, gyorsan feldolgozásra kész állapotba kerül.
5. Nyújtás során leragad a tészta.
Kiváltó oka lehet, hogy kevés lisztet szórtunk a tészta alá nyújtás előtt.
Megoldás:
Tészta leragadása egy bosszantó eset, de nem kell pánikba esni. Amikor nyújtás közben elkezdjük érezni, hogy megragad a tésztánk, egy hosszú pengéjű, egyenes kenőkéssel vágjunk alá, tekerjük fel a tésztát egy sodrófára, lisztezzünk alá és folytathatjuk a nyújtást.
6. Nem lett egyenletes vastagságú a tésztánk nyújtás során.
Okozója lehet az egyenlőtlen erőkifejtés, amitől hullámos eltérő vastagságú tésztarészek alakulnak ki.
Megoldás:
Egyenletes nyújtási vastagság elérésének a legbiztosabb módszere, ha „szamár vezetőt” 🙂 használunk. A nyújtófánk szélességénél keskenyebben, rakjunk le két olyan vastagságú falécet, vonalzót, karton lap csíkot, amilyen vastagságot szeretnénk elérni, és a két Pl.: faléc között nyújtsuk ki a tésztát. Így a faléceken gurul a nyújtófa és a tésztánk egyenletesen fog elnyúlni.
Tipp: amennyiben vizuális típus vagy, kattints ide egy rövid videóért.
7. Tésztát nem tudjuk áttenni a sütőlemezre
Kellemetlen és bosszantó, ha a kinyújtott tésztát nem sikerül egyben áttenni a sütőlemezre, ez több okból is előfordulhat:
– hozzáragadt a tészta a nyújtott felülethez
– áthelyezés során szétszakad a tészta
Megoldás:
Szedjük össze a tésztát és rövid pihentetés után nyújtsuk ki újra.
Nyújtsuk a tésztát papír, vagy szilikon lapra és ezek segítséggel helyezzük a kiszemelt helyre.
8. Sütés során a felső lap felpúposodik, vagy megtöredezik
Ez a probléma akkor alakul ki, ha a pite felső lapját nem szurkáltuk meg és a sütéskor keletkező vízgőz felfújja, vagy szétrepeszti a tészta felületét.
Megoldás: a felső lapot mindig szurkáljuk meg villával, vagy hústűvel.
Figyelem: a tojással kenés mindig előzze meg a szurkálást, hiszen, ha az előzetesen kilyukasztott lap felületére kenjük a tojást a kialakított lyukak eltömődnek a tojás belesül és elzárja a vízgőz útját.
9. Sütés után a tésztánk szalonnás, nyers ízű, vagy nagyon megsült
Sütés a legfontosabb eleme a lepényünk készítésének. Ekkor alakul ki a sütemény végleges alakja és íze. Hiába tettünk meg mindent a tökéletes eredmény eléréséért, ha nem megfelelő hőfokon sütünk, vagy nem megfelelő időben vesszük ki a lemezt a sütőből.
A „szalonnásságot” okozhatja a gyors sütés, amikor a tészta felülete már sült állapotot mutat, de a belseje még nyers „szalonnás”.
Tipp: mivel a meggy lédús, alacsony hőfokon hosszabb ideig süssük a lepényt, ezáltal biztosítsuk, hogy a tészta megfelelően átsüljön.
Megoldás:
Amíg nem ismerjük a sütőnk sütés teljesítményét, folyamatosan figyeljük a tésztánkat miközben sül, szabályozzuk a hőfokot és a sütési időt.
10. Kevés lett, vagy gyorsan elfogyott a cukormentes meggyes lepény
Rosszul megválasztott alapanyag mennyiség, vagy a túl jó ízű végtermék, a cukormentes meggyes lepény tervezett időnél hamarabbi elfogyását eredményezheti.
Megoldás:
Sütni kell még egy adagot, vagy el kell dugni a család elől.
Még több mentes recept
Cukormentes linzer
Gluténmentes és tejmentes
Cukormentes Néró
Gluténmentes és tejmentes
Cukormentes Muffin
Gluténmentes és tejmentes