Tojásmentes sajttorta – glutén és tejmentes recept
Sajttorta elkészítéséhez szükséges eszközök:
- mérleg
- keverő tál, vagy üst
- sajtreszelő
- kézi mixer
- spatula, vagy fakanál
- sütőlemez
- tömörítő eszköz pl.: pohár
- tortakarika, vagy egyébb sütőforma
- tányér, vagy tálca az elkészült termékek szervirozásához
Tápanyag
Energia 1237,00 kj/295,23 kcal
- Szénhidrát 35,76 gr
- – amelyből cukrok 9,47 gr
- Zsír 15,15 gr
- – a melyből telített zsírsavak 8,20 gr
- Fehérje 6,32 gr
- Só 0,20 gr
Tojásmentes sajttorta recept:
Keksz alap:
- tojásmentes és gluténmentes keksz 150gr (15%)
- tejmentes margarin 36gr (4%)
Tofu krém:
- növényi tejszín 200gr (20%)
- tofu 200gr (20%)
- vegán tejfől 100gr (10%)
- kristálycukor 60gr (6%)
- citromlé 20gr (2%)
- tápióka keményítő 4gr (0%)
- kukoricakeményítő 4gr (0%)
- citromhéj 1gr (0%)
- vaníliarúd kikapart magja 1gr (0%)
Díszítés
- meggylekvár 200gr (20%)
Össz. súly
900gr
Előkészítés
kb. 10 perc
Elkészítés
kg. 25 perc
Sütés
60 perc
Díszítés
5 perc
Recept elkészítése lépésről-lépésre
Ha inkább videót szeretsz nézni, kattints ide!
1. Alapanyagok kimérése
A munkánk megkönnyítése érdekében, minden alapanyagot gondosan mérjünk ki, készítsünk elő, így segítsük magunkat a gördülékeny feladat végzésben.
Tejmentes 36g margarint olvasszuk meg. Tojásmentes és gluténmentes kekszet 150g törjük össze a keksz alaphoz.
Tofu krémhez: natúr tofut 200g reszeljük le sajtreszelőn. És a többi alapanyagot is mérjük ki.
2. Kekszes alap összeállítása
Összetört 150g gluténmentes kekszet és a megolvasztott 36g tejmentes margarint egy tálban keverjük össze, majd a kiválasztott sütőformában egyengessük el és egy pohár talpával tömörítsük össze.
Fontos! Olyan formát válasszunk sütéshez, amelynek az oldala könnyen eltávolítható sülés után. Teljesen zárt formából nem tudjuk egészben kivenni a sajttortát.
Tömörítéshez használhatunk minden olyan tárgyat, ami elfér a formában és sima és tömör az alja. Pezsgős pohár nem feltétlenül jó választás.
Cukrászmester tipp:
Készíthetjük a sajttortát hőálló poharakban is. A kekszes alapot a poharak aljára helyezzük. Ebben a variációban ne tömörítsük a kekszes alapot, mert nehéz lesz kikanalazni a pohárból.
3. Kekszes alap elősütés
A megfelelően sima és tömör kekszes alapunkat 180 C°-os sütőben 10 percig elősütjük.
Az elősütés során a keksz és a margarin össze sül, karamellizálódik és pörzs anyagokkal kiegészülve ízesebbé válik.
4. Tofu krém készítés
200g lereszelt natúr tofuhoz tegyük hozzá a többi alapanyagot: 1g vanília mag, 200g növényi tejszín, 100g vegán tejföl, 1g citrom héj, 20g citromlé, 60g cukor, 4g kukoricakeményítő, 4g tápióka keményítő, és alaposan keverjük el kézi mixerrel. Cél egy síma krémes állag elérése. Ennek az ideje a tofu keménységétől függ.
5. Betöltés
A krémes alapanyagokat rárakjuk a kihűlt kekszes alapra, egyenletesen eloszlatjuk és elsimítjuk a tetejét.
Cukrászmester tipp:
Amennyiben szeretnénk egy kis csavart vinni a süteményünkbe a díszítéshez használt lekvárt, vagy egy részét, rákenhetjük a kekszes alapra, erre kerül a tofus krém, így kerül megsütésre.
A poharas verzió esetében is kerülhet lekvár a kekszes alapra, vagy krémrétegek közé is nyomhatunk lekvárt.
6. Sütés
A sütést 160 C°-os gőzös sütőben, 60 perc alatt történik.
A sütési idő hosszúságát befolyásolja a sütő sütési teljesítménye.
Cukrászmester tipp:
Gőzös sütőteret kialakíthatjuk úgy, hogy egy hőálló edényben (amelynek a füle, vagy a nyele nem műanyag) vizet teszünk a sütő aljára. Sütés közben a víz elpárolog és gőzpárát képezve meggátolja a sajttorta felületének a kiszáradását.
7. Díszítés
Kihűlt sajttortát kivesszük a formából, tetszőleges méretűre és formájúra szeleteljük. Tálalhatjuk meggylekvárral, vagy egyéb számunkra kedvelt lekvárral. De nagyon finom lekvár nélkül is.
Sajttorta készítés során előforduló hibák és azok megoldásai:
1. A kekszes alapból kifolyik a zsiradék a sütőlemezre
Ilyen probléma akkor jelentkezik, ha a margarint esetleg nem olvasztottuk meg előre. A margarin nehezen eldolgozható hideg állapotban. A nem megfelelően elkeveredett margarin, sütés során kiolvad a keksz közül és kifolyik a kekszes alapból.
Megoldás:
Olvasszuk meg a margarint.
2. Tofu krém darabos szemcsés
Ennek oka lehet a kemény, vagy a nem apróra reszelt tofu.
Elő fordulhat olyan szemcsés állapot, ami a tofu krém állagát befolyásolja. Ilyenkor átdolgozhatjuk az anyagot egy botmixerrel, vagy felhasználhatjuk a krémet. A sajttorta ízét nem befolyásolja a krém darabossága.
3. Sütés után a sajttorta száraz, kérges, égett ízű
Az ilyen probléma több módon is kialakulhat. Pl.: túl magas hőmérsékleten, gyorsan sütöttük, megég a sütemény. Alacsony hőmérsékletű, hosszú sütés esetén kiszárad a krém. Nem biztosítottuk a megfelelő párásságot.
Megoldás:
Amennyiben nem ismerjük a sütőnk sütési teljesítményét, figyelni kell a sütési folyamatot, szükség esetén szabályozni a hőfokot.
A megfelelő párásság kialakítása fontos eleme a jó minőségű sajttorta elérésének, mivel a krémes felület nincs lezárva sütés közben, ezért egy száraz sütőtérben vastag, kemény, kéreg alakulhat ki.
Megoldás:
Egy hőálló, vízzel töltött edényt (amelynek a füle, vagy a nyele is hőálló), helyezzünk a sütő aljába. Hő hatására vízpára keletkezik, ez gátolja meg a krémes rétek felületének a kiszáradását.
10. Kevés lett, vagy gyorsan elfogyott a sajttorta
A rosszul megválasztott alapanyag mennyiség, vagy a túl jó ízű végtermék, a sajttorta tervezett időnél hamarabbi elfogyását eredményezheti.
Megoldás:
Sütni kell még egy adagot, vagy el kell dugni a család elől. 🙂
Még több tojásmentes recept
Tojásmentes sós muffin
Glutén-, cukor-, tejcukor, tejfehérje és tojásmentes
Tojásmentes linzer
Glutén-, cukor-, tejfehérje-, tejcukor-, és tojásmentes
Chia magos bounty
Glutén-, tejfehérje-, tejcukor-, és tojásmentes