Tojásmentes sós muffin – glutén, cukor, tejmentes recept
Tojásmentes sós muffin elkészítéséhez szükséges eszközök:
- mérleg
- keverőtál, vagy üst
- kézi mixer
- fakanál, vagy spatula
- kézi habverő
- nyomózsák, vagy evőkanál
- muffin sütőforma
- muffin sütőpapír
- tányér, vagy tálca az elkészült termékek szervirozásához
Tápanyag
Energia: 1534,97 kj/366,34 kcal
- Zsír: 24,43 gr
- – amelyből telített zsírsavak: 12,68 gr
- Szénhidrát: 19,92 gr
- – amelyből cukrok: 2,35 gr
- Fehérje: 7,41 gr
- só: 0,86 gr
Tojásmentes sós muffin recept:
- rizsital 230gr (21%)
- mandulaliszt 230gr (21%)
- vegán tejföl 125gr (11%)
- kókuszzsír 110gr (10%)
- víz 90gr (8%)
- rizsliszt 77gr (7%)
- tápiókakeményítő 77gr (7%)
- szezámmagliszt 77gr (7%)
- puffasztott quinoa 30gr (3%)
- lenmagliszt 15gr (1%)
- só 9gr (1%)
- szódabikarbóna 7gr (1%)
- almaecet 6gr (1%)
- útifű maghéj 5gr (0%)
Össz. súly
1000gr
Előkészítés
15 perc
Elkészítési idő
kb. 10 perc
Sütés
30 perc
Tojásmentes sós muffin elkészítése lépésről-lépésre
Ha inkább videót szeretsz nézni, kattints ide!
1. Alapanyagok kimérése
A munkánk megkönnyítése érdekében: minden alapanyagot gondosan mérjünk ki, készítsünk elő, így segítsük magunkat a gördülékeny feladat végzésben.
Lenmaglisztet keverjük össze a vízzel és hagyjuk állni a felhasználásig.
A száraz anyagokat ( rizsliszt, mandulaliszt, szezámmagliszt, tápiókakeményírő, só, útifű maghéj, puffasztott quinoa) mérjük össze egy tálba és alaposan keverjük össze.
A kókuszzsírt meg kell olvasztani, folyós állagú legyen, de ne forró.
Rizsitalt mikróban langyosítsuk meg.
2. Muffin tészta összeállítása
Egy nagyobb tálba tegyük bele a vegán tejfölt, rizsitalt, keverjük össze. Adjuk hozzá az olvasztott kókuszzsírt, elegyítsük. Majd az előzetesen vízben beáztatott lenmaglisztet, keverjük el.
A szódabikarbónát keverjük össze az almaecettel. Ennek hatására a szódabikarbóna felpezseg és elveszti a jellegzetes utóízét, amely jellemzően jelentkezik a kisűlt termékben. A pezsgés elmúlását követően adjuk hozzá az elegyünkhöz.
Ezután hozzá keverjük az előzetesen összekavart szárazanyagokat.
3. A sós muffin formázása, adagolása
A lágy állagú tésztánkat, simacsöves nyomózsák segítségével (vagy evőkanállal), muffin sütőformába, egyenletes mennyiségben kiadagoljuk.
4. Sütés
A sütés során kialakul a végleges szerkezet. A hőkezelés során kialakuló pörzs anyagok, plusz ízzel egészítik ki a tésztánkat.
Előmelegített sütőben először 200 C°-on sütjük 10 percig, majd lejjebb véve a hőfokot 180 C°-on további 20 percig sütjük.
Tojásmentes sósuffin készítés során előforduló hibák és azok megoldásai:
1. Fehér “galuskák”, anyag csomók vannak a tésztában.
Ilyen probléma, akkor jelentkezik, ha a kókuszzsírt nem olvasztottuk meg, vagy ha valamelyik alapanyag összeállt tárolás során. Előidézheti még, ha a szárazanyagokat nem kavarjuk össze a krémhez keverés előtt, ilyenkor az eltérő szemcseméretek miatt az alapanyagok összeállhatnak a folyadékkal való érintkezés során, „galuskák” alakulnak ki.
Megoldás:
A zsiradékot érdemes meglangyosítani, megolvasztani, de nem felforralni.
A szárazanyagokat felhasználás előtt kavarjuk össze, esetleg amennyiben szükséges szitáljuk át.
2. Nem tudom megtölteni a nyomózsákot
A nyomózsák töltése igényel egy kis rutint, de könnyen elsajátítható. Két módszer közismert.
Az elsőben a nyomózsákot az egyik kezünkben tartva a másik kézben fogott kanállal, vagy habkártyával megtöltjük. Ebben az esetben, rutintalanság esetén könnyen összekenhetjük a nyomózsák külső szélét, vagy magunkat.
A másik módszer esetében egy keskeny, de magasabb falú edénybe helyezzük a nyomózsákot (pl.: mércés kancsó), felső peremére hajlítjuk a zsák felső szélét, az így kialakított mélyedésbe, mind a két kezünket használva, biztosabban tudjuk megtölteni a nyomózsákunkat.
Cukrászmester tipp: amennyiben vizuális típus vagy, kattints ide egy rövid videóért.
3. Kemény, vagy nagyon lágy a tésztánk, nehéz kiadagolni
Valamelyik alapanyagot elmértünk! Ez a recept lágy, de nem folyós állagú tésztát eredményez.
Megoldás:
– amennyiben emlékszünk mit mértünk el, egy kis matekozás után a hiányzó alapanyagokat külön összekeverjük, majd hozzáadjuk a rossz tésztánkhoz
4. Égett, vagy nyers a muffinunk
A sütés a legfontosabb eleme a muffinunk készítésének. Ekkor alakul ki a tészta végleges alakja és íze. Hiába tettünk meg mindent a tökéletes eredmény eléréséért, ha nem megfelelő hőfokon sütünk, vagy nem megfelelő időben vesszük ki a sütőből.
Megoldás:
– amíg nem ismerjük a sütőnk sütés teljesítményét, folyamatosan figyeljük a tésztánkat miközben sül, minden sütő másképp viselkedik, egyedi hőfokbeállítások szükségesek a kívánt eredmény eléréséhez
5. Kemény, "bodagos", száraz, morzsalékos lett a muffin
A nem megfelelő állagú muffin több okra vezethető vissza:
– elmértük valamelyik alapanyagot
– alacsony hőfokon, sokáig sütöttük
– a zsiradékunk csomós maradt a készítés során és süléskor kisült a tésztából
Megelőzés:
– alapanyagok mennyiségének és a gyártás tehnológiai leírásnak pontos betartása
– sütés folyamatának figyelése, szükség szerinti hőfokszabályzás
6. Kevés lett, vagy gyorsan elfogyott a tojásmentes sós muffin
A rosszul megválasztott alapanyag mennyiség, vagy a túl jó ízű végtermék, a tojásmentes sós muffin tervezett időnél hamarabbi elfogyását eredményezheti.
Megoldás:
– Sütni kell még egy adagot, vagy el kell dugni a család elől.
Még több tojásmentes recept
Tojásmentes linzer
Glutén-, cukor-, laktóz-, és tojásmentes
Tojásmentes sajttorta
Glutén-, tejcukor-, tejfehérje-, és tojásmentes
Chia magos bounty
Glutén-, tejcukor-, tejfehérje-, és tojásmentes