Tojásmentes sós muffin – glutén, cukor, tejmentes recept

Tojásmentes logó
Laktózmentes logó
Cukormentes logó

Tojásmentes sós muffin elkészítéséhez szükséges eszközök:

  • mérleg
  • keverőtál, vagy üst
  • kézi mixer
  • fakanál, vagy spatula
  • kézi habverő
  • nyomózsák, vagy evőkanál
  • muffin sütőforma
  • muffin sütőpapír
  • tányér, vagy tálca az elkészült termékek szervirozásához

Tápanyag

Energia: 1534,97 kj/366,34 kcal

  • Zsír: 24,43 gr
  • – amelyből telített zsírsavak: 12,68 gr
  • Szénhidrát: 19,92 gr
  • – amelyből cukrok: 2,35 gr
  • Fehérje: 7,41 gr
  • só: 0,86 gr
Vegán sós muffin díszesen tálalva

Tojásmentes sós muffin recept:

  • rizsital                                                   230gr         (21%)
  • mandulaliszt                                       230gr         (21%)
  • vegán tejföl                                          125gr          (11%)
  • kókuszzsír                                             110gr         (10%)
  • víz                                                            90gr          (8%)
  • rizsliszt                                                    77gr          (7%)
  • tápiókakeményítő                              77gr           (7%)
  • szezámmagliszt                                   77gr           (7%)
  • puffasztott quinoa                              30gr           (3%)
  • lenmagliszt                                            15gr           (1%)
  • só                                                               9gr           (1%)
  • szódabikarbóna                                     7gr           (1%)
  • almaecet                                                 6gr           (1%)
  • útifű maghéj                                          5gr           (0%)

 

Össz. súly

1000gr

Előkészítés

15 perc

Elkészítési idő

kb. 10 perc

Sütés

30 perc

Tojásmentes sós muffin elkészítése lépésről-lépésre

Ha inkább videót szeretsz nézni, kattints ide!

1. Alapanyagok kimérése

A munkánk megkönnyítése érdekében: minden alapanyagot gondosan mérjünk ki, készítsünk elő, így segítsük magunkat a gördülékeny feladat végzésben.

Lenmaglisztet keverjük össze a vízzel és hagyjuk állni a felhasználásig.

A száraz anyagokat ( rizsliszt, mandulaliszt, szezámmagliszt, tápiókakeményírő, só, útifű maghéj, puffasztott quinoa) mérjük össze egy tálba és alaposan keverjük össze.

A kókuszzsírt meg kell olvasztani, folyós állagú legyen, de ne forró.

Rizsitalt mikróban langyosítsuk meg.

Vegán sós muffin alapanyagai kimérve
Lenmag áztatása vízben

2. Muffin tészta összeállítása

Egy nagyobb tálba tegyük bele a vegán tejfölt, rizsitalt, keverjük össze. Adjuk hozzá az olvasztott kókuszzsírt, elegyítsük. Majd az előzetesen vízben beáztatott lenmaglisztet, keverjük el.

A szódabikarbónát keverjük össze az almaecettel. Ennek hatására a szódabikarbóna felpezseg és elveszti a jellegzetes utóízét, amely jellemzően jelentkezik a kisűlt termékben. A pezsgés elmúlását követően adjuk hozzá az elegyünkhöz.

Ezután hozzá keverjük az előzetesen összekavart szárazanyagokat.

Vegán muffin nedves alapanyagainak az összekeverése
Vegán muffin összes alapanyagának az egybe keverése
3.  A sós muffin formázása, adagolása

A lágy állagú tésztánkat, simacsöves nyomózsák segítségével (vagy evőkanállal), muffin sütőformába, egyenletes mennyiségben kiadagoljuk.

Vegán muffin kiadagolva sütőformába
4. Sütés

A sütés során kialakul a végleges szerkezet. A hőkezelés során kialakuló pörzs anyagok, plusz ízzel egészítik ki a tésztánkat.

Előmelegített sütőben először 200 C°-on sütjük 10 percig, majd lejjebb véve a hőfokot 180 C°-on további 20 percig sütjük.

Ha inkább vizuális típus vagy, nézd meg a videót!

Megosztanád másokkal is a receptet? Kattints az ikonokra:

Tojásmentes sósuffin készítés során előforduló hibák és azok megoldásai:

1. Fehér “galuskák”, anyag csomók vannak a tésztában.

Ilyen probléma, akkor jelentkezik, ha a kókuszzsírt nem olvasztottuk meg, vagy ha valamelyik alapanyag összeállt tárolás során. Előidézheti még, ha a szárazanyagokat nem kavarjuk össze a krémhez keverés előtt, ilyenkor az eltérő szemcseméretek miatt az alapanyagok összeállhatnak a folyadékkal való érintkezés során, „galuskák” alakulnak ki.

Megoldás: 

A zsiradékot érdemes meglangyosítani, megolvasztani, de nem felforralni.

A szárazanyagokat felhasználás előtt kavarjuk össze, esetleg amennyiben szükséges szitáljuk át.

2. Nem tudom megtölteni a nyomózsákot

A nyomózsák töltése igényel egy kis rutint, de könnyen elsajátítható. Két módszer közismert.
Az elsőben a nyomózsákot az egyik kezünkben tartva a másik kézben fogott kanállal, vagy habkártyával megtöltjük. Ebben az esetben, rutintalanság esetén könnyen összekenhetjük a nyomózsák külső szélét, vagy magunkat.
A másik módszer esetében egy keskeny, de magasabb falú edénybe helyezzük a nyomózsákot (pl.: mércés kancsó), felső peremére hajlítjuk a zsák felső szélét, az így kialakított mélyedésbe, mind a két kezünket használva, biztosabban tudjuk megtölteni a nyomózsákunkat.
Cukrászmester tipp: amennyiben vizuális típus vagy, kattints ide egy rövid videóért.

3. Kemény, vagy nagyon lágy a tésztánk, nehéz kiadagolni

Valamelyik alapanyagot elmértünk! Ez a recept lágy, de nem folyós állagú tésztát eredményez.

Megoldás:

– amennyiben emlékszünk mit mértünk el, egy kis matekozás után a hiányzó alapanyagokat külön összekeverjük, majd hozzáadjuk a rossz tésztánkhoz

4. Égett, vagy nyers a muffinunk

A sütés a legfontosabb eleme a muffinunk készítésének. Ekkor alakul ki a tészta végleges alakja és íze. Hiába tettünk meg mindent a tökéletes eredmény eléréséért, ha nem megfelelő hőfokon sütünk, vagy nem megfelelő időben vesszük ki a sütőből.

Megoldás:

– amíg nem ismerjük a sütőnk sütés teljesítményét, folyamatosan figyeljük a tésztánkat miközben sül, minden sütő másképp viselkedik, egyedi hőfokbeállítások szükségesek a kívánt eredmény eléréséhez

5. Kemény, "bodagos", száraz, morzsalékos lett a muffin

A nem megfelelő állagú muffin több okra vezethető vissza:

– elmértük valamelyik alapanyagot

– alacsony hőfokon, sokáig sütöttük

– a zsiradékunk csomós maradt a készítés során és süléskor kisült a tésztából

Megelőzés:

– alapanyagok mennyiségének és a gyártás tehnológiai leírásnak pontos betartása

– sütés folyamatának figyelése, szükség szerinti hőfokszabályzás

6. Kevés lett, vagy gyorsan elfogyott a tojásmentes sós muffin

A rosszul megválasztott alapanyag mennyiség, vagy a túl jó ízű végtermék, a tojásmentes sós muffin tervezett időnél hamarabbi elfogyását eredményezheti.

Megoldás:

Sütni kell még egy adagot, vagy el kell dugni a család elől. smile

Még több tojásmentes recept

Vegán sós muffin díszesen tálalva.

Tojásmentes linzer

Glutén-, cukor-, laktóz-, és tojásmentes

Megnézem

Vegán sajttorta meggylekvárral díszítve

Tojásmentes sajttorta

Glutén-, tejcukor-, tejfehérje-, és tojásmentes

Megnézem

Chia magos buonty vegán pohárkré

Chia magos bounty

Glutén-, tejcukor-, tejfehérje-, és tojásmentes

Megnézem

Szerezd meg a legfrissebb recepteket!

Csatlakozz a hírlevelünkhöz!
Adataid megadása után, értesítéseket  kapsz a  legújabb videókról, receptekről a honlapot érintő legfrissebb hírekről.



Hozzá járulok az adataim kezeléséhez, elolvastam és megértettem az Adatvédelmi Tájékoztatót