Chia magos buonty vegán (tojásmentes) pohár desszert recept

Glutén-, tejfehérje-, tejcukor-, és tojásmentes sütemény

Recept elkészítéséhez szükséges eszközök:

  • mérleg
  • keverő tál, vagy üst
  • főző edény
  • nyomózsák
  • spatula, fakanál vagy kanál
  • pohár az elkészült termékek szervirozásához

Tápanyag

Energia 1228,53 kj/293,21 kcal

  • Szénhidrát 20,54 gr
  • – amelyből cukrok 12,69 gr
  • Zsír 23,16 gr
  • – a melyből telített zsírsavak 15,36 gr
  • Fehérje 4,04 gr
  • Só 0,02 gr
Chia magos buonty vegán pohárkré
Chia magos bounty alapanyagai kimérve
Kakaós alapkrém készítése a chia magos bountyhoz
Kakaós chia magos puding bekeverése
Kókuszos alapkrém főzése chia magos bountyhoz
Kókuszos chia magos puding bekeverése
Kakaós chia puding kiadagolása pohárba
Kókuszos chi puding kiadagolása pohárba
Chia magos bounty díszítése
Csokoládé öntet alapanyagai chia magos bounty díszítéséhez

Recept:

Kakaós chia puding

 

  • kakópor                                        30gr                       (3%)
  • kristálycukor                                30gr                       (3%)
  • kókuszital                                   450gr                     (41%)
  • chia mag                                       65gr                       (6%)

 

Kókuszos chia puding

 

  • kókuszliszt                                  30g                       (3%)
  • kristálycukor                              30g                       (3%)
  • kókuszital                                 300g                     (27%)
  • chia mag                                     15g                        (1%)

Díszítés

  • vegán étcsokoládé                                  50gr               (5%)
  • víz                                                           40gr               (4%)
  • kristálycukor                                          40gr               (4%)

Össz. súly

1100gr

Előkészítés

kb. 5 perc

Elkészítés

kg. 30 perc

Pihentetés

60 perc

Díszítés

5 perc

Recept elkészítése lépésről-lépésre

Ha inkább videót szeretsz nézni, kattints ide!

1. Alapanyagok kimérése

A munkánk megkönnyítése érdekében: minden alapanyagot gondosan mérjünk ki, készítsünk elő, így segítsük magunkat a gördülékeny feladat végzésben.

Kakaóport, amennyiben össze van állva, szitáljuk le, majd keverjük össze 30g kristálycukorral.

30g kókuszlisztet keverjünk össze 30g kristálycukorral.

Kókuszitalt mérjük szét 450g és 300g-os adagokra.

A chia magot 15 és 65g-os adagokra osszuk el.

2. Kakaós chia puding készítése

450g kókuszitalt egy hőálló edényben forraljuk fel, öntsük hozzá 30g cukor és 30g kakaó keveréket és forraljuk össze. Ha felfőtt, öntsük át egy tálba és hűtsük vissza 35 – 40 C°-ra, majd keverjünk hozzá 65g chia magot és hagyjuk állni 1 óra hosszát.

Ezalatt az idő alatt megduzzadnak a chia szemek, felveszik a folyadék víztartalmát, egy kocsonyás, sűrű állagú masszát kapunk.

3. Kókuszos chia puding készítése

Forraljunk fel 300g kókuszitalt, adjuk hozzá a 30g kókuszliszt és 30g kristálycukor keverékét, majd forraljuk össze. Az összefőzött kókuszkrémet öntsük egy tálba és hűtsük vissza 35 – 40 C°-ra, majd keverjünk hozzá 15g chia magot és hagyjuk állni egy óra hosszáig.

Ezalatt az idő alatt megduzzadnak a chia szemek, felveszik a folyadék víztartalmát, egy kocsonyás, sűrű állagú masszát kapunk.

4. Csokoládés öntet elkészítése

Amíg a chia magok duzzadnak, készítsük el a csokoládés öntetet. Egy hőálló edénybe tegyünk 50g vegán étcsokoládét, 40g kristálycukrot, 40g vizet és forraljuk össze az összetevőket. Forrás után még egy percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni a kapott csokoládés öntetet.

5. Betöltés

Tetszőleges méretű poharakba adagoljuk a pudingokat és tetszőleges mennyiségű adagokban osszuk szét. A chia mag fogyasztásának ajánlott napi mennyisége 15g!

Első lépésként a kakaós chia pudingot osszuk el két egyenlő részre.

Nyomózsákkal, (vagy kanállal)  poharak aljába nyomjuk a kakaós chia puding felét.

Erre a rétegre nyomjuk a kókuszos chia pudingot. Egy rétegben azonos mennyiségekben elosztva a poharakban.

Majd a kakaós chia puding másik felét adagoljuk a poharakba. A felső rétegnél törekedjünk a minél simább felület kialakítására.

6. Díszítés

A kihűlt csokoládés öntetet egyenletesen elosztva, csorgassuk a puding felületére. Amennyiben a puding felülete sima az öntet szétterül a felületén. Ha kisebb felületi egyenetlenségek megakadályozzák ezt, vagy esetleg a krémünk sűrű a poharat felemelve és megdöntve elősegíthetjük az elterülést.

Ha inkább vizuális típus vagy, nézd meg a videót!

Megosztanád másokkal is a receptet? Kattints az ikonokra:

Chia magos bounty készítés során előforduló hibák és azok megoldásai:

1. Kakaós chia pudingban, kakaó csomók maradnak

Ilyen probléma akkor jelentkezik, ha a kakaót nem szitáltuk le, vagy a kakaót és a cukrot összekeverés nélkül öntöttük a kókuszitalhoz.

Megelőzés:

A kakaó átszitálása és utána a cukorral való összekeverése.

Cukrászmester tipp: megelőzhetjük a probléma kialakulását úgy is, hogy a cukros-kakaó keverékhez először hozzá öntünk egy kisebb mennyiséget a felmelegített, de még nem forró kókuszitalból, elkeverjük csomómentesre. Majd ezt az elegyet öntjük hozzá a már forrásban lévő kókuszitalhoz. 

2. Chia pudingunk nem sűrűsödik, kocsonyásodik be

Ez több okból is kialakulhat.

A hűtő hideg, vagy a túl meleg kakaós, vagy kókuszos krém is befolyásolhatja a chia szemek folyadék felszívásának az idejét.

Megoldás:

Többszöri átkeveréssel és a pihentetési idő meghosszabbításával a probléma meg fog oldódni.

3. Nem tudom megtölteni a nyomózsákot

A nyomózsák töltése igényel egy kis rutint, de könnyen elsajátítható. Két módszer közismert.
Az elsőben a nyomózsákot az egyik kezünkben tartva a másik kézben fogott kanállal, vagy habkártyával megtöltjük. Ebben az esetben, rutintalanság esetén könnyen összekenhetjük a nyomózsák külső szélét, vagy magunkat.
A másik módszer esetében egy keskeny, de magasabb falú edénybe helyezzük a nyomózsákot (pl.: mércés kancsó), felső peremére hajlítjuk a zsák felső szélét, az így kialakított mélyedésbe, mind a két kezünket használva, biztosabban tudjuk megtölteni a nyomózsákunkat.
Cukrászmester tipp: amennyiben vizuális típus vagy, kattints ide egy rövid videóért.

4. Túl sűrű a csokoládé öntet, nehezen terül

A csokoládé öntethez felhasznált csokoládé minősége, vagy a főzési idő hossza nagymértékben befolyásolja az öntet szerkezetét.

Megoldás:

Mindenképpen törekedjünk a minőségi alapanyagok felhasználására. Ez nem csak a süteményeink élvezeti értékét javítja, hanem az egészségünkre is jótékony hatással bír.

Amennyiben a hosszú főzési idő miatt vált sűrűvé a csokoládé öntetünk. Adjunk hozzá még egy kis vizet és forraljuk át az öntetet.

Az öntet úgy is besűrűsödhet, hogy pontosan betartottuk a főzési időt, de a főzőedényünk anyagvastagsága miatt nem indul el azonnal a hűlési folyamat, mivel a vastag anyag lassan hűl és tovább főzi az öntetet.

Célszerű a hűtési folyamatot egy másik edényben elvégezni.

5. Kevés lett, vagy gyorsan elfogyott a chia magos bounty

A rosszul megválasztott alapanyag mennyiség, vagy a túl jó ízű végtermék, a chia magos bounty tervezett időnél hamarabbi elfogyását eredményezheti.

Megoldás:

Készíteni kell még egy adagot, vagy el kell dugni a család elől. 🙂

Még több vegán (tojásmentes) recept

Vegán sós muffin díszesen tálalva

Vegán sós muffin

Glutén-, cukor-, tejcukor, tejfehérje és tojásmentes

Megnézem

Vegán sajttorta meggylekvárral díszítve

Vegán sajttorta

Glutén-, tejfehérje-, tejcukor-, és tojásmentes

Megnézem

Vegán linzer díszesen tálalva

Vegán linzer

Glutén-, cukor-, tejcukor, tejfehérje és tojásmentes

Megnézem

Szerezd meg a legfrissebb recepteket!

Csatlakozz a hírlevelünkhöz!
Adataid megadása után, értesítéseket  kapsz a  legújabb videókról, receptekről a honlapot érintő legfrissebb hírekről.



Hozzá járulok az adataim kezeléséhez, elolvastam és megértettem az Adatvédelmi Tájékoztatót