Chia magos buonty pohár desszert recept
Gluténmentes, tejmentes, és tojásmentes sütemény
Chia magos bounty elkészítéséhez szükséges eszközök:
- mérleg
- keverőtál, vagy üst
- főző edény
- nyomózsák
- spatula, fakanál vagy kanál
- pohár az elkészült termékek szervirozásához
Tápanyag
Energia 1228,53 kj/293,21 kcal
- Szénhidrát 20,54 gr
- – amelyből cukrok 12,69 gr
- Zsír 23,16 gr
- – a melyből telített zsírsavak 15,36 gr
- Fehérje 4,04 gr
- Só 0,02 gr
Chia magos bounty recept:
Kakaós chia puding
- kakópor 30gr (3%)
- kristálycukor 30gr (3%)
- kókuszital 450gr (41%)
- chia mag 65gr (6%)
Kókuszos chia puding
- kókuszliszt 30g (3%)
- kristálycukor 30g (3%)
- kókuszital 300g (27%)
- chia mag 15g (1%)
Díszítés
- vegán étcsokoládé 50gr (5%)
- víz 40gr (4%)
- kristálycukor 40gr (4%)
Össz. súly
1100gr
Előkészítés
kb. 5 perc
Elkészítés
kg. 30 perc
Pihentetés
60 perc
Díszítés
5 perc
Chia magos bounty elkészítése lépésről-lépésre
Ha inkább videót szeretsz nézni, kattints ide!
1. Alapanyagok kimérése
A munkánk megkönnyítése érdekében: minden alapanyagot gondosan mérjünk ki, készítsünk elő, így segítsük magunkat a gördülékeny feladat végzésben.
Kakaóport, amennyiben össze van állva, szitáljuk le, majd keverjük össze 30g kristálycukorral.
30g kókuszlisztet keverjünk össze 30g kristálycukorral.
Kókuszitalt mérjük szét 450g és 300g-os adagokra.
A chia magot 15 és 65g-os adagokra osszuk el.
2. Kakaós chia puding készítése
450g kókuszitalt egy hőálló edényben forraljuk fel, öntsük hozzá 30g cukor és 30g kakaó keveréket és forraljuk össze. Ha felfőtt, öntsük át egy tálba és hűtsük vissza 35 – 40 C°-ra, majd keverjünk hozzá 65g chia magot és hagyjuk állni 1 óra hosszát.
Ezalatt az idő alatt megduzzadnak a chia szemek, felveszik a folyadék víztartalmát, egy kocsonyás, sűrű állagú masszát kapunk.
3. Kókuszos chia puding készítése
Forraljunk fel 300g kókuszitalt, adjuk hozzá a 30g kókuszliszt és 30g kristálycukor keverékét, majd forraljuk össze. Az összefőzött kókuszkrémet öntsük egy tálba és hűtsük vissza 35 – 40 C°-ra, majd keverjünk hozzá 15g chia magot és hagyjuk állni egy óra hosszáig.
Ezalatt az idő alatt megduzzadnak a chia szemek, felveszik a folyadék víztartalmát, egy kocsonyás, sűrű állagú masszát kapunk.
4. Csokoládés öntet elkészítése
Amíg a chia magok duzzadnak, készítsük el a csokoládés öntetet. Egy hőálló edénybe tegyünk 50g vegán étcsokoládét, 40g kristálycukrot, 40g vizet és forraljuk össze az összetevőket. Forrás után még egy percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni a kapott csokoládés öntetet.
5. Betöltés
Tetszőleges méretű poharakba adagoljuk a pudingokat és tetszőleges mennyiségű adagokban osszuk szét. A chia mag fogyasztásának ajánlott napi mennyisége 15g!
Első lépésként a kakaós chia pudingot osszuk el két egyenlő részre.
Nyomózsákkal, (vagy kanállal) poharak aljába nyomjuk a kakaós chia puding felét.
Erre a rétegre nyomjuk a kókuszos chia pudingot. Egy rétegben azonos mennyiségekben elosztva a poharakban.
Majd a kakaós chia puding másik felét adagoljuk a poharakba. A felső rétegnél törekedjünk a minél simább felület kialakítására.
6. Díszítés
A kihűlt csokoládés öntetet egyenletesen elosztva, csorgassuk a puding felületére. Amennyiben a puding felülete sima az öntet szétterül a felületén. Ha kisebb felületi egyenetlenségek megakadályozzák ezt, vagy esetleg a krémünk sűrű a poharat felemelve és megdöntve elősegíthetjük az elterülést.
Chia magos bounty készítés során előforduló hibák és azok megoldásai:
1. Kakaós chia pudingban, kakaó csomók maradnak
Ilyen probléma akkor jelentkezik, ha a kakaót nem szitáltuk le, vagy a kakaót és a cukrot összekeverés nélkül öntöttük a kókuszitalhoz.
Megelőzés:
A kakaó átszitálása és utána a cukorral való összekeverése.
Cukrászmester tipp: megelőzhetjük a probléma kialakulását úgy is, hogy a cukros-kakaó keverékhez először hozzá öntünk egy kisebb mennyiséget a felmelegített, de még nem forró kókuszitalból, elkeverjük csomómentesre. Majd ezt az elegyet öntjük hozzá a már forrásban lévő kókuszitalhoz.
2. Chia pudingunk nem sűrűsödik, kocsonyásodik be
Ez több okból is kialakulhat.
A hűtő hideg, vagy a túl meleg kakaós, vagy kókuszos krém is befolyásolhatja a chia szemek folyadék felszívásának az idejét.
Megoldás:
Többszöri átkeveréssel és a pihentetési idő meghosszabbításával a probléma meg fog oldódni.
3. Nem tudom megtölteni a nyomózsákot
A nyomózsák töltése igényel egy kis rutint, de könnyen elsajátítható. Két módszer közismert.
Az elsőben a nyomózsákot az egyik kezünkben tartva a másik kézben fogott kanállal, vagy habkártyával megtöltjük. Ebben az esetben, rutintalanság esetén könnyen összekenhetjük a nyomózsák külső szélét, vagy magunkat.
A másik módszer esetében egy keskeny, de magasabb falú edénybe helyezzük a nyomózsákot (pl.: mércés kancsó), felső peremére hajlítjuk a zsák felső szélét, az így kialakított mélyedésbe, mind a két kezünket használva, biztosabban tudjuk megtölteni a nyomózsákunkat.
Cukrászmester tipp: amennyiben vizuális típus vagy, kattints ide egy rövid videóért.
4. Túl sűrű a csokoládé öntet, nehezen terül
A csokoládé öntethez felhasznált csokoládé minősége, vagy a főzési idő hossza nagymértékben befolyásolja az öntet szerkezetét.
Megoldás:
Mindenképpen törekedjünk a minőségi alapanyagok felhasználására. Ez nem csak a süteményeink élvezeti értékét javítja, hanem az egészségünkre is jótékony hatással bír.
Amennyiben a hosszú főzési idő miatt vált sűrűvé a csokoládé öntetünk. Adjunk hozzá még egy kis vizet és forraljuk át az öntetet.
Az öntet úgy is besűrűsödhet, hogy pontosan betartottuk a főzési időt, de a főzőedényünk anyagvastagsága miatt nem indul el azonnal a hűlési folyamat, mivel a vastag anyag lassan hűl és tovább főzi az öntetet.
Célszerű a hűtési folyamatot egy másik edényben elvégezni.
5. Kevés lett, vagy gyorsan elfogyott a chia magos bounty
A rosszul megválasztott alapanyag mennyiség, vagy a túl jó ízű végtermék, a chia magos bounty tervezett időnél hamarabbi elfogyását eredményezheti.
Megoldás:
Készíteni kell még egy adagot, vagy el kell dugni a család elől. 🙂
Még több tojásmentes recept
Tojásmentes sós muffin
Glutén-, cukor-, tejcukor, tejfehérje és tojásmentes
Tojásmentes sajttorta
Glutén-, tejfehérje-, tejcukor-, és tojásmentes
Tojásmentes linzer
Glutén-, cukor-, tejcukor, tejfehérje és tojásmentes