Mi Sütink gluténmentes kezdőkép

Üdvözöllek kedves látogató!

Enged meg, hogy bemutatkozzak neked.

Molnár Mihály cukrászmester vagyok.

Történetem

Azért készült ez az oldal, mert szeretném átadni a gluténmentes sütemény készítéssel kapcsolatos tudásomat az élelmiszer-intoleranciával élő emberek számára.

Több mint 30 éve készítek hivatásszerűen süteményeket, és az évek során egyre többen kerestek meg olyan kéréssel, hogy valamilyen alapanyagtól mentes – leggyakrabban gluténmentes, cukormentes, tejmentes – süteményeket készítsek számukra.

A feladatok elvégzése közben fel kellett ismerjem, hogy hiába a sok éves cukrász tapasztalat és mester végzettség, még sem sikerült azonnal elfogadható süteményeket készítenem. A megváltozott alapanyagok újfajta tudás megszerzését tették szükségessé. A hagyományos lisztes sütemény recepteket a sutba lehetett dobni, hiszen, ha csak egy az egyben lecseréltem az alapanyagokat, furcsa ízű, állagú, kinézetű sütemények készültek.

Először Én is, mint mindenki, akinek gluténmentes süteményt kell készíteni, a legnyilvánvalóbb és legismertebb gluténmentes alapanyaghoz nyúltam, a rizsliszthez, de az eredmény nem minden esetben hozta a várt eredményt, sokszor éreztem száraz, szemcsés állagot, csiszolópapír ízt. Majd következtek a különböző lisztkeverékek, egyik a másik után. A végén már egész lisztkeverék arzenállal rendelkeztem, de a sütemények csak úgy voltak elfogadhatóak, ha az egyes süteményekhez, más-más lisztkeveréket használtam. Nem találtam olyan univerzális lisztkeveréket, ami minden süteményhez használható.

Beléptem különböző gluténmentes facebook csoportokba, hogy mások tapasztalatait felhasználva jussak jobb eredményre. De ezekben a csoportokban arról kaptam megerősítést, hogy mások is hasonló problémákkal szembesülnek. Vett egy lisztkeveréket, ami az egyik süteménynél jól működött, de a másik sütemény készítésekor már nem hozott megfelelő eredményt. Kipróbált különböző gluténmentes alap liszteket, de az elkészült sütemények, vagy ízükben, vagy állagukban nem a várt eredményt hozták.

Ezért fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy mi lenne, ha mindenki tudna házilag készíteni lisztkeveréket, minden süteményhez olyat, amitől az adott sütemény a legjobb ízű lesz! Hiszen azoknál a családoknál ahol gluténmentesen étkeznek a legalapvetőbb és legismertebb gluténmentes alap lisztek megtalálhatók: rizsliszt, kölesliszt, hajdinaliszt, mandulaliszt, kukoricaliszt, stb. És ha ezek már úgy is ott lapulnak a kamrában, miért ne használhatnánk fel? Miért vegyünk drága lisztkeveréket szinte minden süteményhez külön-külön? Vagy azért használjuk el a lisztkeveréket egy süteményhez, mert már megvásároltuk, de az elkészült édesség nem megfelelő ízű, állagú, kinézetű?

Ekkor indult el az igazi alkotói munka. Az egyes süteményeket különböző gluténmentes alap lisztekből, vagy alap liszt keverékekből elkészítem, és a legjobban sikerült receptet átadom Neked kedves látogató.

Azért vagyok itt, hogy Te is a lehető legjobb és legfinomabb gluténmentes alapanyagokból készült süteményeket, desszerteket tudd elkészíteni. De nem csak receptet, hanem részletes elkészítési útmutatót is adok számodra. Felsorolva az egyes sütemények elkészítése során fellépő leggyakoribb hibákat, és azok megoldásait.

Nem is olyan régen már nem csak szakmai elhivatottságból, hanem személyes érintettség okán is szükségessé vált a gluténmentes, cukormentes és tejmentes sütemények készítése, mivel nálam és a páromnál is jelentkeztek olyan tünetek, amelyek kivizsgálása után, orvosi javaslatra, áttértünk a mentes étkezésre.

Ez a módszer, amit kidolgoztam és követek, lehetővé teszi, hogy a gluténmentes sütemények ízükben, állagukban, kinézetükben a lehető legjobban hasonlítsanak az eredeti búzalisztes változatukra. A legtöbb esetben, aki nem tudja, hogy „mentes” süteményt eszik, észre sem veszi! Megszűnnek az ízetlen, száraz, bodagos, fűrészporos ízhatású sütemények. És nem utolsó sorban olcsóbb is az előállításuk, mint ha lisztkeverékből készült volna.

Annyira elkeserítő, hogy az emberek többsége még mindig küzd a gluténmentes sütemények elkészítésével! Ezért szeretnék neked segítséget nyújtani gluténmentes sütemény receptekkel, hogy minél több sikerélménnyel és finomabbnál-finomabb süteményekkel legyél gazdagabb.

Ehhez az első lépés egyszerű. Iratkozz fel a hírlevelekre, hogy ne maradj le az újabb receptekről és a gluténmetességet érintő további hasznos információkról!

Majd nézz körül az oldalon! Találd meg a számodra legmegfelelőbb receptet! A gluténmentességhez kapcsolódóan: gluténmentes, cukormentes, tojásmentes recepteket is találhatsz.

Valamint a blog oldalon további hasznos gluténmentességgel ismeretes anyagokkal bővítheted a tudásodat.

 

Vegan, cukormentes, gluténmentes.
Gluténmentes
Gluténmentes

Életpálya, sztori

Már egész kis gyermek koromban a konyhában segédkeztem, hol édesanyámnak, hol valamelyik nagymamának. Az édességek iránti kielégíthetetlen vágyakozás ösztönzött arra Én is készíteni akarom azokat. Családom támogatott és segített az ismeretek megszerzésében. Korán belém ivódott a sütemények készítés szeretete. Egyenes út vezetett az elhatározáshoz cukrász leszek.

Tudásom alapjait a Kereskedelmi és Vendéglátóipari iskolában szeretem Békéscsabán. A további gyakorlati ismereteim számos cukrászmester és mestercukrász szárnyai alatt volt lehetőségem fejleszteni. Valamint rendszeresen képeztem magam cukrász szakmai képzéseken.

2015- ben a szakmai munkám elbírálásának eredményeként lettem cukrászmester.

Az évek során magam is érintett lettem az ételintoleranciában, többek között ezért is fordultam a cukrász szakma számára alternatívnak tartott süteménykészítési eljárások irányába.

Eleinte számos buktatóval kellett szembesülnöm, hiszen a számomra újonnan megismert alapanyagok teljesen máshogy viselkedtek, mint az eddig megszokottak. Ez újabb kihívást, újabb lehetőségeket nyitott más technikák megismerésének az irányába.

Ezt a tudást szeretném megosztani veletek a recepteken, technológiai leírásokon keresztül. Bemutatva a buktatókat és azok megoldási lehetőségeit. Ti is tudjatok minél finomabb Gluténmentes, Cukormentes, Tojásmentes,  süteményeket készíteni.

Süssünk együtt!

Cím:

5711 Gyula

Telefonszám:

+36 30 910 72 62

Szerezd meg a legfrissebb recepteket!

Csatlakozz a hírlevelünkhöz!
Adataid megadása után, értesítéseket  kapsz a  legújabb videókról, receptekről a honlapot érintő legfrissebb hírekről.Hozzá járulok az adataim kezeléséhez, elolvastam és megértettem az Adatvédelmi Tájékoztatót