Sok ember számára, akik gluténmentes étrendbe kezdenek, rejtély a csomagoláson található információ „nyomokban glutént tartalmazhat”. Használhat ilyen terméket? Vagy csak az áthúzott kalász emblémával hitelesített terméket választhatja?

Azért szükséges tisztázni ezeket a kérdéseket, mert ezek az információk meghatározzák az egészségi állapotát és az étkezésre szánt költségkeretet is átszabják.

Gluténmentes étel – tanúsított és természetesen gluténmentes

Köles, hajdina, kukorica, rizs – úgy tűnik ezek az alapanyagok biztonságosak a gluténmentes étrendet folytató emberek számára. Ezek természetesen gluténmentes termékek, ezért még a szigorúan gluténmentes étrendet folytató embereknek sem árthatnak.

Miről tájékoztatnak minket a csomagoláson szereplő információk? Arról, hogy a termék tartalmazhat nyomokban glutént, vagy sem. A gyártó a „nyomokban tartalmazhat” meghatározással, jelzi, hogy a termék, olyan üzemben készült, ahol a glutén szennyeződés lehetősége fenn áll. Ugyan azon gépet használja az előállítás során, mind a gluténtartalmú, mind a természetesen gluténmentes termékeknél, vagy a szálló részecskék szennyezhetik a termékeket. A lisztérzékenységben szenvedők számára az ilyen termékek súlyos komplikációkat okozhatnak.

Az áthúzott búzakalász embléma azt jelenti, hogy a termék, még nyomokban sem tartalmaz glutént. Az ilyen termékek sokkal drágábbak! De miért?

Gluténmentes – áthúzott kalász tanúsítvány

A tanúsítvánnyal rendelkező élelmiszerek a szigorú termelési előírások és a felhasznált alapanyagok garanciája miatt biztonságosak a lisztérzékenységben szenvedők számára. Ez kihatással van a termékek árára. Az előállítónak nem csak az egész termelőüzem tisztaságáról kell gondoskodnia. Be kell tanítsa az alkalmazottakat és szigorú ellenőrzési rendszert kell felállítania. Csak tanúsítvánnyal rendelkező alapanyagokat használhat fel az előállítás során. A tanúsítvánnyal rendelkező gabonáknak, külön tárolási, szállítási kapacitást kell biztosítani, ez megnöveli az előállítási költségüket.

További költség az előállítás tisztaságát igazoló laborvizsgálatok elvégzése. Ez az eljárás rendkívül fontos a lisztérzékenységben szenvedők és a gluténallergiában szenvedők számára, hiszen ezeket az ételeket elsősorban nekik készítik. Ismert azonban, hogy ez a probléma a lakosság 1 – 2 százalékát érinti. Viszont az önkéntes gluténmentes diétát a népesség egyre nagyobb százaléka választja.

Mi számít természetesen gluténmentes terméknek?

A törvény szerint, ha nincs glutént tartalmazó alapanyag a termék összetevőiben, és nincs információ a szennyeződés lehetőségéről, a fogyasztó feltételezheti, hogy a termék még a gluténintoleranciában, vagy gluténallergiában szenvedők számára is biztonsággal fogyasztható. Sajnos vannak esetek, amikor kiderül, hogy a gyártó figyelmen kívül hagy bizonyos szabályokat, vagy saját hibáján kívül szennyeződik a terméke. Vannak esetek amikor még a gluténmentesnek minősített termék is lényegesen több glutént tartalmaz, mint a megengedett 20 mg/kg határérték.

Gluténmentes étrend – megengedett és tiltott termékek

TERMÉKCSOPORT NEM TARTALMAZNAK GLUTÉNT GLUTÉNT TARTALMAZHATNAK GLUTÉNT TARTALMAZNAK
Gabona termékek Természetesen gluténmentes gabonafélék: rizs, kukorica, hajdina, köles, amarant, quinoa, teff, cirok, mandulaliszt és ezek felhasználásával készült: darák, lisztek, pelyhek, keményítők, kenyerek, tészták, sütemények. A kereskedelemben kapható jelölés nélküli természetesen gluténmentes alapanyagok. A feldolgozás során szennyeződhettek. Búza, árpa, rozs, sima zab és ezek feldolgozásával készült termékek: lisztek, darák, pelyhek, keményítők, kenyerek, tészták, sütemények.
Hús, hal, tojás Frissen feldolgozott hús, hal, tojás. Gluténmentesként megjelölt húsok. Ipari feldolgozás során előállított: húsok, kolbászok, darált húskészítmények, halpaszták, konzervek, előre csomagolt „friss” termékek. Panírozott hús és halkészítmények, húsgombócok, pogácsák és minden olyan termék amelyeknek a jelölésében szerepel a gabona származék.
Tej és tejtermékek Friss tej, UHT tej, sűrített tej, tejpor, kefir, író, tejszín, natúr joghurt, natúr túró, sajt. Ízesített tej és tejtermékek. Zsírszegény tejtermékek. Lágy sajtok. Olcsó sárga sajtok (úgynevezett sajttermékek). Tejitalok árpa maláta hozzáadásával, joghurtok gabonafélék, vagy korpa hozzáadásával, tej desszertek gabona adalékanyagokkal.
Zsírok Vaj, sertésszír, növényi olaj, olivaolaj, mogyoróvaj. Majonéz, margarin.
Zöldségek és zöldségkonzervek Minden zöldség friss, adalékanyagok nélkül tartósítva, beleértve a hüvelyeseket (borsó, bab, lencse), burgonyát, burgonyakeményítőt. Saláta, majonézzel és öntettel, reszelt torma, konzervek, vegetáriánus termékek, néhány fagyasztott zöldség. Panírozott, vagy sűrített zöldség készítmények, seitan (húspótló a vegetáriánusoknak – ez tisztán glutén.
Gyümölcsök Minden friss, vagy adalékanyagok nélkül tartósított gyümölcs. Lekvárok. Egyes szárított és fagyasztott gyümölcsök.
Cukrok, édesítőszerek, édességek, sütemények Cukrok, édesítőszerek, mézek, juharszirup, melasz, ezek és gluténmentes alapanyagok felhasználásával készült sütemények, cukorkák, fagylaltok. Rágógumi, zselé, töltött cukorka, pudingok, fagylalt, csokoládék, vaníliás cukor. Gabona származékokkal, vagy közönséges sütőporral készített sütemények, fagylaltok, töltött cukorkák, csokoládék.
Italok Természetes tea, kávé, gyümölcslevek, ásványvizek, kompótok, gyógynövényes italok, tiszta alkohol, bor, gluténmentes sör. Bizonyos instant kávék, 2 az 1-ben kávéitalok, ízesített szeszes italok, forró csokoládék, teakeverékek. Gabonakávé, zabitalok, valamint: árpamalátával, gabona „tejjel” és vegán „tejszínnel”, sörrel ízesített élelmiszerek.
Fűszerek Só, bors, borecet, almaecet, gluténmentes szójaszósz. Fűszerek, fűszerkeverékek: vegeta ételízesítők, curry, mustár, ketchup, kész mártások és öntetek, húsleves kockák. Sima szójaszósz.
Levesek Levesek megengedett alapanyagok felhasználásával. Rántással, habarással készült levesek. Gabona származékokkal ízesített, sűrített levesek, levestészták.
Egyéb Gluténmentes sütőpor, szódabikarbóna, élesztő. Fogyasztó hatású készítmények, étrend kiegészítők és multivitaminok.

Összegezve:

A hitelesített gluténmentes termék elsősorban cöliákiások és gluténallergiások számára készülnek. Drágábbak, de a vevő biztos lehet benne, hogy a termék, még nyomokban sem tartalmaz glutént. Hátrányuk gyakran az összetételük. Annak érdekében, hogy ízük és megjelenésük hasonló legyen a gluténmentes megfelelőikhez és hosszú eltarthatóságuk legyen, az ipari előállítás során, sokféle adalékanyagot adnak hozzájuk. Amennyiben azonban az ebben érintettek otthonosan mozognak a konyhában, a saját maguk által előállított ételek, sütemények előállíthatók teljesen természetes alapanyagok felhasználásával. A minőségi, természetes alapanyagok felhasználásával készíthető sütemények előállításában nyújt segítséget a MI SÜTINK oldal.

Azok a természetesen gluténmentes élelmiszerek, amelyek a csomagoláson található információk szerint, tartalmazhatnak glutént nyomokban, a gluténmentes diétát követők számára fogyaszthatók, amennyiben nem cöliákiások, vagy nem gluténallergiások. Érdemes azonban a szervezet reakcióját megfigyelni az elfogyasztásuk után, hogyan reagál a kisebb mennyiségű gluténra, mennyire vált ki válaszreakciót a bevitt mennyiség.

Gluténmentes étrendben megengedett segédanyagok:

agar, guargumi, xantángumi, karragén, szentjánoskenyér, pektin, glükóz-fruktóz szirup, dextróz, maltodextrinek, módosított keményítő, mononátrium-gluteamát (kivéve ha egyértelműen, hogy búzából készült), acetilezett kétbázisú adipát.

Figyelem! Az itt szereplő információk tájékoztató jellegűek, a teljes bizonyosság érdekében mindig el kell olvasni a terméken szereplő információkat felhasználás, fogyasztás előtt.

Tetszett a blogbejegyzés? Nem szeretnél lemaradni az újabb tartalmakról?

Gluténmentes feliratkozó