Gluténmentes

Habos citromos recept

Gluténmentes és laktózmentes sütemény

Gluténmentes logó
Laktózmentes logó

A gluténmentes habos citromos sütemény két rizsliszttel készült piskótalapból áll, amit laktózmentes vaj hozzáadásával tettem szaftosabbá. A két lapot főzött citromkrémmel töltöttem össze és főzött tojásfehérje habbal díszítettem. A három textúrából álló édességben három íz keveredik. A jellegzetes piskóta íz szaftos lágysága, az intenzíven citromos ízű, de kellemesen savanykás, lágy, krémes, citromkrém, és a karakteresen édes, habkönnyű tojásfehérje habréteg, együttesen adják az üdítően édes, könnyed ízkavalkádot.

Recept elkészítéséhez szükséges eszközök:

  • mérleg
  • keverő tál, vagy üst
  • hőálló edény
  • fakanál
  • kézi mixer
  • kenőkés
  • habkártya, fésűkártya
  • sütőpapír
  • sütőlemez (36×31 cm)
  • tányér, vagy tálca az elkészült sütemény tálalásához

Tápanyag

Energia: 1411,64 kj/ 336,91 kcal

  • Szénhidrát: 43,63 g
  • – amelyből cukrok: 36,80 g
  • Zsír: 16,60 g
  • – amelyből telített zsírsavak: 0,00 g
  • Fehérje: 2,25 g
  • Só: 0,00 g
Habos citromos díszesen tálalva

Recept:

Piskótalap:

  • tojás (5db XL-es)                                325gr
  • kristálycukor                                       125gr
  • rizsliszt                                                 155gr
  • kukoricakeményítő                                9gr
  • laktózmentes vaj                                 60gr

Főzött citrom krém:

  • laktózmentes vaj                    325gr
  • tojás                                          130gr
  • kristálycukor                            230gr
  • citrom                                        2,5db

Főzött tojásfehérje hab:

  • tojásfehérje (XL-es)                    3db
  • kristálycukor                            300gr

Össz. Súly

1950gr

Össz. készítési idő

kb. 110 perc

Előkészítés

15 perc

Elkészítés

Kb. 55 perc

Sütés

10-12 perc

Főzött tojásfehérje hab

kb. 30 perc

Recept elkészítése lépésről-lépésre

Ha inkább videót szeretsz nézni kattints ide!

1. Alapanyagok kimérése

A munkánk megkönnyítése érdekében: minden alapanyagot gondosan mérjünk ki, készítsünk elő, így segítsük magunkat a gördülékeny feladat végzésben.

Szárazanyagokat a piskótához: kukoricakeményítő, rizsliszt,  – mérjük egy tálba és alaposan keverjük össze.

Nyolc tojást válasszuk szét, fehérjére és sárgájára. Három tojásfehérjét tegyünk külön.

60g vajat vegyünk ki a hűtőből, hogy megpuhuljon.

Citromos krémhez, egy hőáló tálba vékonyan reszeljük le két és fél citrom héját, facsarjuk ki a levét, mérjük hozzá a vajat, cukrot, tojást.

Habos citromos krémhez alapanyagok kimérve
Habos citromos piskótájához alapanyagok kimérve
Habos citromos piskótájához tojások szétválasztva

2. Főzött citromkrém készítése

325g laktózmentes vajat, 230g kristálycukrot, 2,5 db citrom levét és vékonyan reszelt héját, 130g egésztojást egy hőálló edényben összefőzzük. Ha kész félre tesszük hűlni.

Gluténmentes Habos citromos krémjének főzése
3. Piskótalap készítése

5db tojássárgáját, 325g cukrot 1/3 részével kihabosítjuk.

5db tojásfehérjét felverjük a maradék cukorral.

A két részt összekeverjük és hozzá adjuk az előzetesen összekevert szárazanyagokat (155g rizsliszt, 9g kukoricakeményítő). Óvatosan dolgozzunk, hogy a habok ne essenek össze, ne legyen folyós a tésztánk.

Keverjük hozzá az olvasztott vajat.

A felvert masszát egyenletes vastagságban sütőpapírral fedett sütőlemezre kenjük.

Habos citromos piskótahab bekeverése
Gluténmentes Habos citromos piskótához vaj hozzákeverése dúsításnak
Habos citromos piskótájának kikenése
4. Sütés

A sütés során kialakul a végleges szerkezet, a pörzs anyagok, plusz ízzel egészítik ki a piskótalapunkat.

Előmelegített 200 C°-os sütőben, 10-12 percig sütjük, amíg a felülete arany-barna színű nem lesz.

Figyelem: sütés közben a sütő ajtaját ne nyitogassuk, mert a piskóta lapunk  összeesik. A sütés során beáramló hideg levegő, meggátolhatja a térfogat változás folyamatát.

A megsült piskótalap felületét megszórjuk rizsliszttel és átfordítjuk a tetejére. Így hűtjük ki.

Gluténmentes Habos citromoshoz piskótalap sütése

5. Betöltés

A lehűtött citromos krémet kihabosítjuk.

A kihűlt felvertet megfelezzük és a két részre osztott krémmel összetöltjük. A felső krémet fésűkártyával, vagy villával megcsíkozzuk, azért hogy a később rákerülő tojásfehérje hab ne csússzon le a felületéről.

Hűtőben lehűtjük.

Habos citromos krémjének kihabosítása
Habos citromos betöltése

6. Főzött tojásfehérje hab készítés

210g kristálycukrot, annyi vízzel, hogy ellepje felfőzzük 119-120 C°-ra.

Amíg a cukor forr, habosítsunk ki három tojásfehérjét 90g kristálycukorra.

A besűrűsödött cukorszirupot öntsük hozzá a kihabosított tojásfehérjéhez és addig kavarjuk tovább, amíg egy masszív tojásfehérje masszát kapunk.

Habos citromos tojásfehérjehabjához cukorszirup keverése

7.Tojáshab réteg kikenése

A kész tojásfehérje habot kenjük el a lehűtött süteményen.

Felületét díszítsük tojáshab tuffal és citrom szeletekkel.

Habos citromoson tojásfehérjehab elkenése
Habos citromos díszítése

8. Befejezés

A betöltött habos citromost, hűtőben lehűtjük.

Dermedés után szeleteljük.

Kóstoljuk meg, kínáljuk meg vele rokonainkat, barátainkat és gyűjtsük be a dicséretet. smile

Gluténmentes Habos citromos díszítése
Ha inkább vizuális típus vagy. Nézd meg a videót!

Megosztanád másokkal is a receptet? Kattints az ikonokra:

Gluténmentes sütemények elkészítésekor, sajnos nem elég csak egy az egyben lecserélni a búzalisztet más gluténmentes alapanyagokra. A gluténmentes alaplisztek, szerkezetükben, ízükben, vízmegkötő képességükben is eltérnek a fehér liszttől, ezért, ha rizslisztet, kukoricalisztet, hajdinalisztet, köleslisztet, zablisztet, mandulalisztet, kókuszlisztet,vagy más gluténmentes alaplisztet használunk a süteményekben, azok, íze, állaga, szerkezete is megváltozik. A búzaliszttől eltérő szerkezetű és tulajdonságú gluténmentes alaplisztek, újfajta felhasználási és tárolási tudás megszerzését teszi szükségessé!

Gluténmentes sütemény készítési alapelvek

A készítés során előforduló hibák és azok megoldásai:

1. Anyagcsomók "galuskák" vannak a piskótában.

Ilyen probléma akkor jelentkezik, ha a szárazanyagokat nem keverjük össze. 

Megoldás: 

A megelőzés!

– Száraz anyagok össze keverése.

2. Folyós lett a tészta, vagy a krém.

Ennek oka az alapanyagok elmérésében keresendő, vagy a krém nem let megfelelően besűrítve.

Alapanyag elmérése esetében a megoldásokat attól függően tudjuk kiválasztani, hogy mikor vettük észre, valamit elmértünk. A felvert, vagy a krém végleges összeállítása után már nem tudunk javítani az eredményen. Valamelyik folyamat közben viszont van lehetőség az alapanyag mennyiségek korrigálására, amennyiben tudjuk hol hibáztunk.

A krémet addig főzzük, amíg bugyogva forr.

3. Sütés után a piskóta világos, nyers ízű, vagy nagyon megsült

A sütés a legfontosabb eleme a süteményünk készítésének. Ekkor alakul ki a tészta végleges alakja és íze. Hiába tettünk meg mindent a tökéletes eredmény eléréséért, ha nem megfelelő hőfokon sütünk, vagy nem megfelelő időben vesszük ki a lemezt a sütőből.

Megoldás:

Amíg nem ismerjük a sütőnk sütés teljesítményét, folyamatosan figyeljük a tésztánkat miközben sül, szükség esetén korrigáljuk a hőfokot, vagy a sütésidőt.

4. Lágy lett a tojásfehérje hab

Lágy állagú tojáshabot több hiba is elősegítheti.

– cukorszirup nem lett megfelelően besűrítve, túl híg volt az állaga

– tojáshab nem lett kellően kihabosítva a cukorszirup hozzáadása előtt

– túl gyorsan lett hozzáöntve a cukorszirup a tojáshabhoz, ezért az összeesett

Megoldás:

– cukorszirupot 119-120 C°-on öntsük a tojáshabhoz. Amennyiben nem rendelkezünk hőfokmérővel, végezhetünk golyó próbát. Hideg vízbe csöppentsünk egy kis mennyiségű cukorszirupot és ha a cukros masszát össze tudjuk gyűjteni a víz alján és nem mállik szét a vízben, cukorszirupunk megfelelő hőfokú.

– tojáshabnak olyan állagúnak kell lennie, hogy a hab megtartsa magát, ne folyjon el

– a cukorszirupot lassan csorgatva adjuk a tojásfehérje habhoz

5. Kevés lett, vagy gyorsan elfogyott a gluténmentes habos citromos

A rosszul megválasztott alapanyag mennyiség, vagy a túl jó ízű végtermék, a habos citromos tervezett időnél hamarabbi elfogyását eredményezheti.

Megoldás:

Sütni kell még egy adagot, vagy el kell dugni a család elől. 🙂

Szerezd meg a legfrissebb recepteket!

Csatlakozz a hírlevelünkhöz!
Adataid megadása után, értesítéseket  kapsz a  legújabb videókról, receptekről a honlapot érintő legfrissebb hírekről.



Hozzá járulok az adataim kezeléséhez, elolvastam és megértettem az Adatvédelmi Tájékoztatót