Diós-vaníliás sütemény

a gluténmentes Trencsényi szeletet

Gluténmentes logó
Laktózmentes logó

Gluténmentes sütemények készítése sokak számára kihívást jelenthet, hiszen a hagyományos receptek gyakran tartalmaznak glutént, búzaliszttel készülnek. Azonban a Trencsényi szelet gluténmentes változata bizonyítja, hogy a házias ízeket és textúrákat meg lehet őrizni a gluténmentes alapanyagok használatával is.

A Trencsényi szelet alapja a diós felvert rizsliszttel, amely a süteménynek puha, szaftos, még is stabil alapot és textúrát ad. A dió nemcsak finom ízt ad a süteménynek, hanem gazdag forrása az egészséges zsíroknak és rostoknak is. A felvertben található csokoládé pasztillák roppanósságot visz a piskótába, ami izgalmas textúrát és ízélményt nyújt.

A sütemény krémrétege igazi különlegesség: intenzíven vaníliás főzött krém, amelynek napsárga színe és krémes állaga van. A vanília nemcsak finom ízt ad a krémnek, hanem illatával is elbűvöl.

Sütemény tetejét egy főzött tojásfehérje hab réteg koronázza meg, amely légies, puha és vakítóan fehér színe vonzza a szemet.

Összefoglalva, a Trencsényi szelet gluténmentes változata egy finom, egészséges és látványos sütemény, amely mindenki számára megfelelő ízélményt nyújt. A gluténmentes alapanyagok használata nemcsak azok számára előnyös, akik érzékenyek a gluténra, hanem mindannyiunk egészségére pozitív hatással van.

Próbálja ki Te is ezt a receptet, és élvezd a házias ízeket gluténmentesen!

Trencsényi szelet elkészítéséhez szükséges eszközök:

  • mérleg
  • keverő tál, vagy üst
  • forraló edény
  • kézi habverő
  • kézi mixer
  • habkártya, fésűkártya
  • sütőpapír, sütőlemez
  • kenőkés
  • habzsák
  • csillagcső
  • tányér, vagy tálca az elkészült sütemény tálalásához

Tápanyag 100g termékben

Energia: 1551,63 kj/ 370,32 kcal

  • Szénhidrát: 37,73 g
  • – amelyből cukrok: 33,68 g
  • Zsír: 22,52 g
  • – amelyből telített zsírsavak: 1,18 g
  • Fehérje: 2,55 g
  • Só: 0,00 g
Trencsényi szelet díszesen tálalva

Diós-vaníliás sütemény recept:

Vanília krém:

  • laktózmentes tej                                         300gr
  • kristálycukor                                               200gr
  • vaníliás pudingpor                                      25gr
  • tojássárgája 4db                                   kb. 80gr
  • vaníliarúd magja                                           1gr

 

  • laktózmentes vaj                                       500gr

Felvert lap:

  • tojás (5db M-es)                                          275gr
  • kristálycukor                                              104gr
  • rizsliszt                                                          60gr
  • dió                                                               100gr
  • étcsokoládé                                                 80gr

    Áztató cukorszirup:

    • kristálycukor                                                         50gr
    • víz                                                                           25gr

     

    • rum                                                                       20gr

    Főzött tojásfehérje hab:

    • kristálycukor                                                      300gr
    • víz                                                                        100gr

     

    • tojásfehérje 4db                                           kb120gr
    • kristálycukor                                                      100gr

    Díszítés:

     

    • csokoládé pasztillák

    Gluténmentes sütemény készítés nem csak a kezdők számára okoz számos kihívást.

    A Gluténmentes sütemény készítési alapelvek tudásanyag, ebben nyújt számodra eligazodást, ismereteid bővítését:

     

    • milyen gluténmentes lisztet válasszak
    • gluténmentes alaplisztek beszerzése
    • tárolása
    • saját sütemény receptek készítése
    Gluténmentes tortaszelet

    Össz. Súly

    1700gr

    Össz. készítési idő

    kb. 80 perc

    Előkészítés

    10 perc

    Elkészítés

    Kb. 45 perc

    Sütés

    20 perc

    Díszítés

    5 perc

    Trencsényi szelet elkészítése lépésről-lépésre

    Ha inkább videót szeretsz nézni, kattints ide!

    1. Alapanyagok kimérése

    A munkánk megkönnyítése érdekében: minden alapanyagot gondosan mérjünk ki, készítsünk elő, így segítsük magunkat a gördülékeny feladat végzésben.

    Daráljuk 100g diót apróra, 80g étcsokoládét durvára.

    Szárazanyagokat a piskótához: – 60g rizsliszt, 100g darált dió, 80g durvára darált étcsokoládé  – mérjük egy tálba, és alaposan keverjük össze. 5db tojást válasszuk szét, fehérjére és sárgájára.

    Szárazanyagokat a vaníliás krémhez – 25g pudingpor, 1 db vaníliarúd kikapart magja, 200g kristálycukor – keverjük össze. 300g laktózmentes tejet mérjük ki. 4db tojást válasszunk szét fehérjére és sárgájára. Tojássárgája a krémbe kel, fehérje a tojáshab réteghez. 500g laktózmentes vajat vegyük ki a hűtőből, hogy puhuljon.

    Áztató szirzphoz 50g kristálycukrot, 25g vizet, 20g rumot mérjünk ki.

    Főzött tojásfehérje habhoz: 400g kristálycukor, 100g víz előkészítése szükséges.

    Gluténmentes Trencsényi szelet felvertjéhez alapanyagok kimérve
    Gluténmentes Trencsényi szelethez vanília krém alapanyagai kimérve

    2. Vaníliás alapkrém

    300g laktózmentes tejet melegítsük 45 C°-ra és annyit keverjük belőle az előzetesen összekevert pudingos alaphoz (vaníliás pudingpor 25g, 200g kristálycukor  4db tojássárgája), hogy egy sűrűn folyós masszát kapjunk.

    A maradék tejet forraljuk fel. A zubogó tejbe öntsük bele a pudingos alapot és addig főzzük, amíg besűrűsödik.

    Tegyük félre hűlni. Néha kavarjuk meg, hogy ne bőrösödjön be a felülete.

    Gluténmentes Trencsényi szelethez vanília krém főzése

    3. Felvert készítése

    5db tojássárgáját, 104g kristálycukrot 1/3 részével kihabosítjuk.

    5db tojásfehérjét felverjük a maradék cukorral.

    A két részt összekeverjük és hozzá adjuk az előzetesen összekevert szárazanyagokat (60g rizsliszt, 100g darált dió). Óvatosan dolgozzunk, hogy a habok ne essenek össze, ne legyen folyós a tésztánk.

    A felvert masszát 35x15cm méretű szögletes sütőformába tesszük, egyenletesen elkenjük benne.

    Trencsényi szelet felvert készítése
    Trencsényi szelet felvert szárazanyagainak bekeverése
    Trencsényi szelet felvertje kisülve

    4. Sütés

    A sütés során kialakul a végleges szerkezet, a pörzs anyagok, plusz ízzel egészítik ki a piskótalapunkat.

    Felvertet, előmelegített 200 C°-os sütőben, 15 percig sütjük, majd visszavesszük a hőfokot 180 C°-ra, és további 5 percig sütjük.

    Figyelem: sütés közben a sütő ajtaját ne nyitogassuk, mert a felvertünk összeesik. A sütés során beáramló hideg levegő, meggátolhatja a térfogat változás folyamatát.

    5. Rumos áztatószirup

    50g kristálycukrot, 25g vizet forraljuk fel és sűrítsük még egy percig. Utána tegyük félre hűlni.

    Ha meghűlt keverjük hozzá 20g rumot.

    6. Felvert áztatása

    A kihűlt felvertről eltávolítjuk a keretet és a sütőpapírt. Tálcára helyezzük, majd lekenjük a rumos áztatószirupot.

    Trencsényi szelethez cukorszirup főzése
    Trencsényi szelet felvertjének cukorsziruppal lekenése

    7. Vanília krém

    Egy tálban 500g laktózmentes vajat keverjük el krémes állagúra. Tegyük hozzá  a lehűtött vaníliás alapkrémet és habosítsuk ki.

    Trencsényi szelethez vaníliakrém kikeverése

    8. Betöltés

    Beáztatott felvertre egyenletesen kenjük rá a vaníliás vajkrémet. A tetejét mintázzuk fésűkártyával, majd tegyük a hűtőbe, hűlni.

    Trencsényi szelethez vaníliakrém kikenése
    Trencsényi szelethez vaníliakrém mintázása

    9. Főzött tojásfehérjehab

    300g kristálycukrot és 100g vizet forraljunk fel és főzzük 119 C°-ig.

    4 db tojásfehérjét 100g kristálycukorral habosítsuk ki.

    A forró cukorszirupot fokozatosan csorgassuk a felvert tojásfehérje habhoz és addig keverjük amíg kihűl és besűrűsödik.

    Trencsényi szelethez tojásfehérjehab készítése
    Trencsényi szelethez tojásfehérjehab elkenése
    Trencsényi szelethez tojásfehérjehab mintázása

    10. Díszítés

    Tojásfehérje hab 1/3-át tegyük csillagcsöves nyomózsákba. A többi habot kenjük rá a lehűtött vaníliás krém tetejére. Felületét fésűkártyával mintázzuk.

    Szeletenként nyomózsákkal tuffokkal díszítjük. A tuffokra csokoládé pasztillát teszünk.

    Tipp: Ha a nyomózsák megtöltésével problémáid vannak, mutatok egy egyszerű módszert. Kattints ide egy rövid videóért!

    Gluténmentes Trencsényi szelethez tojásfehérjehab díszítése szeletenként
    Trencsényi szelet kidíszítve

    Ha inkább vizuális típus vagy, nézd meg a videót!

    Megosztanád másokkal is a receptet? Kattints az ikonokra:

    Trencsényi szelet készítése során előforduló hibák és azok megoldásai:

    1. Anyagcsomók "galuskák" vannak a piskótában.

    Ilyen probléma akkor jelentkezik, ha a szárazanyagokat nem keverjük össze, vagy a tojásfehérjét túlverjük, kemény törős habot kapunk. 

    Megoldás: 

    A megelőzés!

    – Száraz anyagok össze keverése.

    – Tojásfehérjét, csak addig habosítsuk, amíg megtartja a formáját. Túlzottan kemény habot nehezen tudjuk hozzákeverni a többi alapanyaghoz. Vagy fehérje csomók maradnak a tésztában. Vagy összetörik a fehérje bekavarás során és elfolyósodik a tésztánk.

    2. Folyós lett a tészta.

    Ennek oka az alapanyagok elmérésében keresendő, vagy a tojásfehérje állaga nem megfelelő.

    – Alapanyag elmérése esetében a megoldásokat attól függően tudjuk kiválasztani, hogy mikor vettük észre, valamit elmértünk. A felvert végleges összeállítása után már nem tudunk javítani az eredményen. Valamelyik folyamat közben viszont van lehetőség az alapanyag mennyiségek korrigálására, amennyiben tudjuk hol hibáztunk.

    – Tojásfehérjét, csak addig habosítsuk, amíg megtartja a formáját. Túlzottan kemény habot nehezen tudjuk hozzákeverni a többi alapanyaghoz. Vagy fehérje csomók maradnak a tésztában. Vagy összetörik a fehérje bekavarás során és elfolyósodik a tésztánk.

    3. Sütés után a piskóta ragacsos felületű, vagy nagyon megsült

    A sütés a legfontosabb eleme a süteményünk készítésének. Ekkor alakul ki a tészta végleges alakja és íze. Hiába tettünk meg mindent a tökéletes eredmény eléréséért, ha nem megfelelő hőfokon sütünk, vagy nem megfelelő időben vesszük ki a lemezt a sütőből.

    Megoldás:

    Amíg nem ismerjük a sütőnk sütés teljesítményét, folyamatosan figyeljük a tésztánkat miközben sül, szükség esetén korrigáljuk a hőfokot, vagy a sütésidőt.

    4. Nincs a receptben megadott méretű sütőformánk

    Felvertünk elkészítéséhez nem feltétlenül szükséges fém sütőforma megléte. Helyettesíthetjük papírból készült sütőkerettel is.

    Vékony kartonlapot kb. 3 cm széles csíkra vágunk, ezt a kívánt méretűre formázzuk. Tűzőgéppel össze tűzzük így megtartja a  méretét. Oldalait kitámasztjuk, hogy megtartsa a formáját.

    Fontos: Olyan papírt válaszunk, ami nem ázik el és semmilyen olyan anyaggal nincs átitatva, ami kioldódhat a papírból.

    5. Lágy lett a vaníliás alapkrémünk

    Ez a hiba vagy az alapanyagok elméréséből, vagy a nem megfelelő főzés miatt alakulhat ki.

    Az alapanyagokat, mindig pontosan mérjük ki. A folyós vanília alapkrémtől, ikrás, kásás, lágy álagú lesz a krémünk. Könnyen szétcsúszhat tőle a süteményünk.

    Az alapkrémet addig főzzük amíg besűrűsödik és bugyogva forr. Amennyiben hamarabb fejezzük be a hőkezelést, folyós maradhat a krémünk.

    Tipp: Ha folyós lett az alapkrém, inkább főzzünk egy újabb adagot. Vagy készítsünk belőle pohárkrémet.

    6. Ikrás, kásás lett a vaníliás vajkrémünk

    Ez a probléma két esetben szokott előfordulni. Híg a vaníliás  alapkrém, vagy hideg a vaj, vagy az alapkrém.

    Megoldások:

    Ha híg volt a vaníliás alapkrémünk és ettől ikrás, kásás állagú lett a vajkrémünk, adagolhatunk hozzá még olvasztott, meleg vajat. Ettől a vajkrémünk stabilizálódhat, de az íze megváltozik.

    Amennyiben vagy a vajunk, vagy az alapkrémünk túlzottan hideg volt és ikrás, kásás állagú lett a vajkrémünk, vegyünk ki a vajkrémből egy kisebb adagot, olvasszuk meg és folyamatos keverés közben csorgassuk vissza a többi vajkrémhez. Ettől kisimul a vajkrémünk, megszűnik a szétesett állapot.

    Fontos: Inkább többször kisebb adagokat olvasszunk, mert ha túl lágy lesz a vajkrémünk, lefolyik a felvertünk tetejéről.

    7. Főzött tojásfehérje hab készítés leggyakoribb hibái

    – cukorszirup nem lett megfelelően besűrítve, túl híg volt az állaga

    – tojáshab nem lett kellően kihabosítva a cukorszirup hozzáadása előtt

    – túl gyorsan lett hozzáöntve a cukorszirup a tojáshabhoz, ezért az összeesett

    Megoldás:

    – cukorszirupot 119-120 C°-on öntsük a tojáshabhoz. Amennyiben nem rendelkezünk hőfokmérővel, végezhetünk golyó próbát. Hideg vízbe csöppentsünk egy kis mennyiségű cukorszirupot és ha a cukros masszát össze tudjuk gyűjteni a víz alján és nem mállik szét a vízben, cukorszirupunk megfelelő hőfokú.

    – tojáshabnak olyan állagúnak kell lennie, hogy a hab megtartsa magát, ne folyjon el

    – a cukorszirupot lassan csorgatva adjuk a tojásfehérje habhoz

    8. Nehezen tudom megtölteni a nyomózsákot

    A nyomózsák töltése igényel egy kis rutint, de könnyen elsajátítható. Két módszer közismert.

    Az elsőben a nyomózsákot az egyik kezünkben tartva, a zsák felső peremét a kezünkre hajlítva, a másik kézben fogott kanállal, vagy habkártyával megtöltjük. Ebben a formában, rutintalanság esetén könnyen összekenhetjük a nyomózsák külső szélét, vagy magunkat.

    A másik módszer esetében egy keskeny, de magasabb falú edénybe helyezzük a nyomózsákot (pl.: mércés kancsó), felső peremére hajlítjuk a zsák felső szélét, az így kialakított mélyedésbe, mind a két kezünket használva, biztosabban tudjuk megtölteni a nyomózsákunkat.

    Tipp: amennyiben vizuális típus vagy, kattints ide egy rövid videóért.

    9. Kevés lett, vagy gyorsan elfogyott a Trencsényi szelet

    A rosszul megválasztott alapanyag mennyiség, vagy a túl jó ízű végtermék, a Trencsényi szelet tervezett időnél hamarabbi elfogyását eredményezheti.

    Megoldás:

    Sütni kell még egy adagot, vagy el kell dugni a család elől. smile

    Szerezd meg a legfrissebb recepteket!

    Csatlakozz a hírlevelünkhöz!
    Adataid megadása után, értesítéseket  kapsz a  legújabb videókról, receptekről a honlapot érintő legfrissebb hírekről.



    Hozzá járulok az adataim kezeléséhez, elolvastam és megértettem az Adatvédelmi Tájékoztatót