Ha gluténallergiád vagy intoleranciád van a sütemény sütése ijesztő feladatnak tűnhet. De a megfelelő alapanyagokkal és technikákkal továbbra is készíthetsz finom és gyönyörű gluténmentes süteményeket, amelyeket mindenki élvezhet. Ez az útmutató minden olyan információt és tippet tartalmaz, amelyre szüksége van egy ízletes, egészséges és ízletes gluténmentes sütemény elkészítéséhez. Olyan témákkal foglalkozunk, mint a megfelelő alapanyagok kiválasztása, sütési módok, díszítési ötletek, hogy mindenki által kedvelt gluténmentes süteményt készíthessünk. Tehát kezdjük!

Mi a gluténmentes diéta, és miért érdemes követni?

A gluténmentes diéta olyan étrend, amely kizárja a glutén fehérjét. A glutén olyan gabonákban található, mint a búza, árpa és rozs. A gluténérzékenyek megfontolhatják a gluténmentes diétát, hogy enyhítsék a cöliákia, a búzaallergia vagy a nem cöliákiás lisztérzékenység tüneteit. A gluténmentesség olyan egészségügyi előnyökkel is járhat, akiknek nincs ételérzékenysége, például fogyás, megnövekedett energia, jobb emésztés és jobb általános egészségi állapot.

A gluténmentes diéták gyakran könnyebben hatnak az emésztőrendszerre, mivel nem szükséges a szervezetnek lebontani a magas gluténtartalmú fehérjéket. Ez különösen előnyös lehet gluténérzékenység vagy cöliákia esetén, mivel csökkenti az emésztési zavarok vagy más tünetek kockázatát.

A gluténmentes sütés egyre népszerűbb, mivel egyre többen keresnek alternatív alapanyagokat a hagyományos süteményreceptekhez. Akár különleges alkalomra szeretne tortát készíteni, akár csak valami újat szeretne kipróbálni, van néhány dolog, amit tudnia kell, mielőtt a hagyományos süteményreceptekben gluténmentes összetevőket helyettesítene.

Gluténmentes sütemények sütésének és fogyasztásának problémái

A gluténmentes étrend egyik legnagyobb kellemetlensége a hagyományos módon készült sütemények fogyasztásának tilalma. Nem vásárolhatsz süteményeket élelmiszerboltban vagy cukrászdában kellő körültekintés nélkül. A cukrászdák túlnyomó többségében, ha használnak is természetesen gluténmentes alapanyagokat a gyártás, tárolás során, fenn áll a keresztszennyeződés lehetősége. Nem mindenki engedheti meg magának, hogy eltérjen a diétától. Már kis mértékű keresztszennyeződés is komoly problémákat tud okozni az arra érzékenyeknél.

A gluténmentes sütemény készítésről, azonban nem szükséges lemondani. A megfelelő alapanyagok kiválasztásával biztonságos sütemények süthetők otthon. Ehhez speciális lisztre, gluténmentes alapliszteket felhasználó sütemény receptekre, valamint specifikus anyagfelhasználási ismeretekre lesz szüksége. De nem kell megrémülni! Egy kis odafigyeléssel és gyakorlással rendkívüli eredményeket lehet elérni a konyhádban, még akkor is ha teljesen az alapoktól indulsz.

A gluténmentes táplálkozás még azokat is a konyhájuk mesterévé változtatja, akik eddig nem sokat bajlódtak a főzéssel, sütéssel. Szembesülniük kell azzal a ténnyel, hogy az eddigi megszokott táplálkozási formuláikat, étkezési helyeiket meg kell változtassák. Mivel a vendéglátó egységek kis számban ismerték fel a megváltozott táplálkozási igényű emberek kiszolgálásának a lehetőségét. A legtöbb ember számára a házi szakács és cukrász „továbbképzés” nyújt megfelelő alternatívát. Szerencsére nem kell egyedül megküzdeniük a kihívásokkal, egyre több oktató és ismeretterjesztő anyag található az interneten, írásos és videós formában. Most nézzük meg a legalapvetőbb gluténmentes alapanyagokat, amelyeket sikerrel alkalmazhatunk a süteménykészítés során.

Találja meg a megfelelő búzaliszt helyettesítőt gluténmentes süteményreceptjeihez

A búza, sütemények és pékáruk fő alapanyaga a hagyományos ételkészítési eljárásokban. Gluténmentes diétán ez tilos. Sokan mások is alkalmazhatnak gluténmentes liszteket, van aki fogyási szándékkal, van aki egyéb egészségügyi problémák kapcsán, mint például a cukorbetegség, vagy a laktóz intolerancia. Ezek az egészségügyi problémák gyakran kapcsolódnak a glutén felszívódási rendellenességhez. Addig, amíg nem kell odafigyeljünk a gluténmentes táplálkozásra, fel sem tűnik számunkra mennyi olyan alapanyag létezik, amelyek természetes formájukban nem tartalmaznak glutént. És ezekből mennyit nem fogyaszthatunk, mert a feldolgozás során szennyeződnek gluténnel.

A népszerűbb gluténmentes alaplisztek például:

Ezek alkalmazásával fogyaszthatsz mindent, amit eddig ettél:

  • cukrász sütemények,
  • péksütemények,
  • fánkok,
  • palacsinták

Ízük kissé eltérhet, néha az állaguk is, de finomak. Gluténmentes táplálkozás azt jelenti, hogy kísérletezni kell a konyhában. Az egyik alapanyag helyébe egy másik lép. A lehetőségek tárháza végtelen, csak a kreativitásod és a kitartásod szabhat gátat a sikernek.

Fontos megjegyeni, hogy gluténmentes sütemények elkészítésekor, sajnos nem elég csak egy az egyben lecserélni a búzalisztet más gluténmentes alapanyagokra. A búzaliszttől eltérő szerkezetű és tulajdonságú gluténmentes alaplisztek, újfajta felhasználási és tárolási tudás megszerzését teszi szükségessé!

Gluténmentes sütemény készítési alapelvek

Gluténmentes sütemények sütésénél elegedő csak a gluténmentes liszt?

A sütemények különböző alapanyagokból készülnek. A gluténmentes liszt a legfontosabb, de nem csak annak kell gluténmentesnek lennie. Hiába használunk gluténmentes alap lisztet,  ha más összetevőket szennyeznének ezzel a fehérjével? Egy ilyen sütemény nem lenne biztonságos gluténmentes étrendet választók számára. A tészta összes összetevőjét nagyon gondosan kell kiválasztani. A természetesen gluténmentes élelmiszerek tárháza igen széles, viszont a feldolgozás során könnyen szennyeződhetnek gluténnel, ezért ezek kiválasztásakor is fontos a megfelelő odafigyelés.

Természetesen gluténmentes élelmiszerek például:

  • gyümölcsök
  • tejtermékek
  • húsok tojás
  • gombák

Tényleg gluténmentes a sütemény?

A gluténmentes sütéshez olyan termékekre van szükség, amelyekből hiányzik ez az összetevő. Óvatosan kell eljárni azonban a termelőüzemekből érkezőkkel szemben. A gluténmentes liszt nem csak olyasmi, amely természetes módon nem tartalmazza ezt a fehérjét. A gyártás során gluténnel szennyeződhetett. Ezért külön jelöléssel ellátott termékeket kell választania.

Óvatosan kell eljárni akkor is, ha süteményt akarunk enni vendégségben. Meg kell győződni arról, hogy a vendéglátónk tisztában van-e azzal, hogy mi a gluténmentes termék. Azok akik nem érintettek ezzel a problémával sokszor elintézik egy vállrándítás keretében azzal, hogy „Csak egy kicsi került bele annyit ki lehet bírni”. Ez az érintettség fokától függően változik, de a legkisebb kellemetlenség is árnyékot vethet a nap hátralevő részére.

Élvezheti a süteményt gluténmentes étrenden, de a csomagoláson mindig meg kell győződni arról, hogy a kiválasztott termék megfelelő szabályok betartásával készült.

Ahhoz, hogy a sütemények és pékáruk ne csak ízletesek, hanem biztonságosak legyenek, saját magunk is elkészítheti őket. Kezdetben nem kell bonyolult receptekkel kezdeni. Hiszen a kezdeti kudarcok, könnyen visszavethetik a fejlődést, de kitartással és gyakorlással könnyen válhatunk a konyhánk cukrász mesterévé. A kulináris siker a pozitív visszajelzések további tevékenységekre, fejlődésre ösztönöz minket.

Összegzés:

Bátran fogyaszthatunk süteményeket a gluténmentes diétánk alatt, viszont amennyiben nem vagyunk megbizonyosodva arról, hogy az értékesítő helyen megfelelő körülmények között és a megfelelő alapanyagokból készül a termék, célszerű magunk által elkészíteni az kívánt süteményt. Az alapanyagok kiválasztásakor is fontos odafigyelnünk, hiszen az ipari feldolgozás során könnyen szennyeződhet a kiválasztott alapanyag gluténnel. A hagyományos lisztes receptektől eltérő alapanyagok használata új ismeretek megszerzését teszi szükségessé, de egy kis gyakorlással könnyedén válhatunk konyhánk cukrász mesterévé, okozhatunk örömet családunknak, vagy vendégeinknek. Kiváló recepteket és részletes leírást találsz a Mi Sütink gluténmentes oldalon.

Tetszett a blogbejegyzés? Nem szeretnél lemaradni az újabb tartalmakról?

Gluténmentes feliratkozó