A mandulaliszt az egyik népszerű gluténmentes termék, amely az utóbbi időben felkerült az egészséges élelmiszereket árusító üzletek polcaira is. Az iránta való érdeklődés szorosan összefügg a paleo, keto, gluténmentes diétákkal, valamint a vegán táplálkozás szerves részét képzi. De ne felejtsük el, hogy a mandulaliszt mindenek előtt finom, és egyedi aromát ad a süteményeknek.

A mandulaliszt valójában nem más, mint finomra őrölt mandula. Lisztnek, vagy pornak nevezik, de az állaga mindig kissé szemcsésebb, mint a hagyományos gabonafélékből, vagy az alternatív „gabonákból” készült lisztek, mint például a köles-, hajdina-, rizsliszt. A mandulalisztet megkülönbözteti még a magas nedvesség tartalom és a jellegzetes mandula íz. Kétféle formában kapható a piacon. Hántolt (blansírozott) és hántolatlan őrlemény formájában. A fehérített mandulából nyert liszt jobban elterjedt a gasztronómiában, mivel könnyedebbé, lazábbá, ízesebbé változtatja azokat a készítményeket ahol alkalmazzák. A hántolatlan mandulalisztnek sokkal kisebb a felhasználása, pedig tápértékek tekintetében sokkal jobb tulajdonságokkal rendelkezik.

A mandulaliszt története

A mandulalisztnek meglehetősen nagy hagyománya van, még akkor is, ha eleinte még nem tekintették lisztnek. Már a XIII. századi Olaszországban az emberek fogyasztották a „frangipine” desszertet, amely mandula, tojás, vaj és cukor sült krémje volt. Elkészítésének első fázisa a mandula blansírozása és őrlése volt – ezt a folyamatot ma mandulaliszt előállításának nevezzük.

A történelmi források azt is jelzik, hogy a középkor folyamán más európai országokban őrölt mandulát használtak mártások és levesek sűrítésére, és még korábban az ókori rómaiak is felhasználták desszertekhez. És valószínűleg nem ez a történetének a kezdete, mert a Kínából származó mandula már megjelent a Bibliában.

A mandulaliszt vitamin-, tápanyag tartalma és táplálkozási tulajdonságai

A korszerű táplálkozásban egyre nagyobb teret hódít magának a mandulaliszt. Ez főleg természetes gluténmentességének a rendkívül finom íze miatt.

Racionális szempontból, azonban a mandulaliszt mindenek előtt rendkívül tápláló és egészséges élelmiszer. Ez a mag társaival ellentétben nem tartalmaz sok szénhidrátot, az emésztési folyamatok szempontjából hasznos rostokat viszont annál inkább. A mandula önmagában elsősorban a növényi fehérje és az egyszeresen telítetlen zsírsavak tökéletes kombinációja, különösen jótékony hatással van a szív egészségére. Egy tanulmányt már végeztek annak bizonyítására, hogy egy adott szénhidrátmennyiség azonos mennyiségű mandulával történő helyettesítése a szívbetegségek kockázatának 30%-os csökkenését eredményezi. A klasszikus mandulaliszt pótlásának előnyei közé tartozik a rossz DLL-koreszterin frakció csökkenése is vérben, és az alacsony glikémiás terhelésnek köszönhetően a vér glükózszintjének szabályozása is.

Ezenkívül a mandula nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, amelyek csökkentik a szervezetben a gyulladásos folyamatokat. Ebben az esetben azonban a nem blansírozott magokból származó liszt nagyobb egészségügyi előnyöket nyújt, mivel a hántolás során eltávolított réteg antioxidáns vegyületekben a leggazdagabb.

A mandula és a mandulaliszt fogyasztásának egészségügyi előnyei

  • magas E-vitamin tartaloma, amely megvédi a bőrt az öregedéstől és az artériákat az érelmeszedéstől,
  • a fogyás támogatása az éhségrohamokat csökkentő rost- és fehérjetartalomnak köszönhetően,
  • bőségesen tartalmaz magnéziumot az izmok és idegek védelmében,
  • valamint a foszfor, kalcium és a vas az egészséges csontok és a vörös vérsejtek újratermelődésének érdekében

Mandulaliszt tápanyagtartalma 100 g termékben:

  • Energia: 607 g
  • Fehérje: 21,4 g
  • Zsír: 53,6 g
  • ebből telítetlen:3,6 g
  • Szénhidrát: 17,9 g
  • ebből cukor: 3,6 g

A mandulaliszt felhasználása a gluténmentes táplálkozásban

Mandulaliszt beszerezhető szinte minden élelmiszerboltban, egészség tudatos vásárlók igényeit kielégítő üzletekben, vagy elkészíthető otthon is. Az ínyencek azzal érvelnek, hogy a blansírozott, szárított mandula házi körülmények közötti őrlési folyamatában készült házi termék ízében és aromájában sokkal finomabb. Az elkészített liszt, légmentesen zárt üvegedényben körülbelül három hónapig tárolható az eltarthatósági idő meghosszabbítása érdekében. Tovább hosszabbítható a tárolás ideje minőség romlás nélkül, hűtőben, vagy fagyasztóban.

Ha részletesebben is érdekel a mandulaliszt és más gluténmentes lisztek felhasználása és tárolás, töldsd le az alábbi anyagot.

Gluténmentes sütemény készítési alapelvek

Természetesen a mandulaliszt nem helyettesíti teljes mértékben a búzalisztet a süteményekben. Általános szabály, hogy az adott receptben található lisztmennyiség körülbelül ¼ részét lehet helyettesíteni mandulaliszttel. Ily módon megtarthatjuk a termék kívánt formáját és megjelenését, és kellemes mandulaaromát, valamint magasabb nedvességtartalmat nyerünk.

Olyan recepteket keresel, amelyek mandulalisztel is készülnek?

Itt megtalálod!

Ezen túlmenően a mandulalisztet lehet használni levesek, szószok sűrítésére, valamint a húsok és halak panírozására. A cukrászdákban, olyan bevonat elkészítéséhez alkalmazzák, amely a torták díszítésében játszik fontos szerepet.

A gluténmentes, paleo és vegán táplálkozásban a mandulalisztet hajdina-, köles-, vagy rizsliszttel keverik. Egyes receptekben csak mandulalisztet is lehet használni, például a szaftos és finom brownie tésztába. A búza, vagy rozsliszttel ellentétben, amelyeket jobb emészthetőségük érdekében főzni, vagy sütni kell, a mandulaliszt tökéletesen alkalmazható a „nyers” édességek elkészítéséhez is, minden hőkezelés nélkül.

Tetszett a blogbejegyzés? Nem szeretnél lemaradni az újabb tartalmakról?

Gluténmentes feliratkozó