Gluténmentes süteménykészítés alapproblémái

 

Gluténmentes táplálkozás kihívásaival egyre több ember néz szembe. A diagnózis felállítása után szembesül azzal a ténnyel, hogy az ipari élelmiszer feldolgozás során még a természetesen gluténmentes alapanyagokból készült ételek, sütemények is szennyeződnek, így az addig természetes táplálkozási szokásokat újra kell gondolni.

A legkézenfekvőbb megoldás az, ha otthonunkban képezzük magunkat tovább és tanuljuk ki a gluténmentes étel és süteménykészítés rejtelmeit.

Szerencsére egyre több elárusítóhely szakosodik a tanúsítvánnyal rendelkező gluténmentes alapanyagok értékesítésére. Tehetik ezt azért, mert az alapanyag előállítók is egyre nagyobb számban állnak át a gluténmentes alapanyagok előállítására. És az interneten is egyre nagyobb számban találhatóak gluténmentes receptek. Az alapanyagok minőségének a javulása és az hogy mind több az érintett, egyre többen foglalkoznak a probléma megoldásával, azt eredményezi, hogy az étkezés és az azt megkoronázó desszertek is élvezetesebbek, egyre inkább jobb minőségűek, sokszor nem lehet megkülönböztetni a hagyományos (lisztes) változatuktól.

Ekkor jelentkezik egy fő probléma az ár!

 

Olcsóbb, vagy a kényelmesebb megoldást válasszam?

 

A garantáltan gluténmentes alapanyagok drágábbak és ezért az ebből készült édességek is, mint a lisztes változatuk. Ennek oka többrétű, számos gazdasági, gyártási és engedélyeztetési folyamat eredménye. Sajnos egyénileg ezek a folyamatok nem befolyásolhatók. Viszont egy kis odafigyeléssel a költségek csökkenthetők.

Egy kis után járással találhatóak olyan webáruházak, vagy boltok, ahonnan az átlagostól olcsóbban tudjuk beszerezni az alapanyagokat. Ez idő és energia ráfordítást igényel, de hosszútávon megéri.

 

Lisztkeverékek előnye és hátránya

 

Alapanyaggyártók felismerték azt az igényt, hogy a jelenlegi felgyorsult életvitel mellett egyre kevesebb idő jut az alapanyag beszerzésre. Ezért olyan komplex megoldásokat dolgoztak ki, amikor is kész lisztkeverékeket állítanak elő. Találhatunk pl. általános-, kenyér-, sütemény lisztkeverékeket.

Ezeknek az összetevőit olvasva, azonban számos állományjavító jelenlétéről tájékoztatnak minket. Ezek az állomány javítok ugyan a mai ismereteink szerint nem károsak az egészségre, de túlzott fogyasztásuk tudományosan és orvosilag sem ajánlott.

Lisztkeverékek se nyújtanak megoldást minden problémára, hiszen süteményfajtánként más és más lisztkeverékeket kell használjunk. Sajnos nem mindig a kívánt eredményt hozzák minden esetben.

Erre jelent megoldást az ha mi magunk szerezzük be a szükséges alapanyagokat, egyesével mérjük ki az alapanyagokat, nem előre összeállított formában és így állítjuk össze a süteményeinket. Ez mindenképp több utánajárást és odafigyelést igényel, de hosszú távon meghálálja az egészségi állapotunk és a pénztárcánk, ezt a „kis” erőfeszítést.

 

Alapliszt, vagy lisztkeverék?

 

Egy sütemény recept példáján keresztül szeretném bemutatni, hogy az utánajárás anyagi haszna hogyan realizálódik. Receptből csak a lisztek árát emeltem ki.

Linzer Mennyiség   Kg ár   Mennyiség ár  
             
laktózmentes vaj 230 g        
rizsliszt 210 g 657 Ft/kg 137,97 Ft
kristálycukor 122 g        
mandulaliszt 120 g 6630 Ft/kg 795,6 Ft
tojás 80 g        
kölesliszt 66 g 1120 Ft/kg 73,92 Ft
kukoricakeményítő 60 g 532 Ft/kg 31,92 Ft
burgonyakeményítő 50 g 962 Ft/kg 48,1 Ft
xilit 50 g        
eritrit 50 g        
1 g        
citromhéj 1 g        
        Össz: 1087,51 Ft

A táblázatból látható az adott recepthez szükséges lisztes anyagok ára: 1087,51 Ft

Teljesség igénye nélkül nézzünk egy pár süteményliszt árat:

Gluténmentes süteményliszt ár
     
Mester család 1255 Ft/kg
Doves Farm 1285 Ft/kg
NutriFree 1699 Ft/kg
Broll 1346 Ft/kg

 

Eredmény

 

Jól látható, hogy a legolcsóbb lisztkeveréket alapul véve is 167 Ft kilónként a megtakarítás. Ha rendszeresen készítünk süteményeket és tudjuk, hogy nagyjából mennyit használunk évente könnyen kiszámolható a megtakarított összeg.

Ez az összeg tovább növelhető, ha nem a példában szereplő kisebb kiszerelésben szerezzük be az alapanyagokat, hanem nagyobb egy vagy öt kilós csomagokban. Hiszen a nagyobb kiszerelés esetén 10-20%-kal olcsóbban juthatunk az alapanyagokhoz.

Érdemes figyelembe venni még azt a tényt is, hogy hiába választunk ki egy lisztkeveréket, mondjuk a kedvező ára miatt. A legtöbb esetben egyes sütemény fajtánkként más-más lisztkeveréket kell kipróbálnunk, mire az általunk kívánt eredményt elérjük. Valamint a lisztkeverékeknek nagyobb a folyadékmegkötő képességük, ezért egy lisztes receptbe nem lehet egy az egyben behelyettesíteni, ez is további kísérletezést igényel.

 

Miért kell többfajta alaplisztet használni egy receptben?

 

 

A búza liszt alkalmazásának egyik fő tulajdonsága a sikérháló kialakításának a képessége. Az ezt elősegítő gliadin és glutenin fehérjék hiányoznak a gluténmentes alapanyagokból. Ami főleg az élesztős tészták készítésekor szembetűnő, de minden süteményfajta minőségét, állagát befolyásolja. A sikérháló elősegíti a süléskor felszabaduló, gőzök és gázok megkötését, ami a tészták szerkezetét, szivacsos, puha állagúvá teszik.

A gluténmentes alapanyagokat azért kell kombinálni, mert magukban csak morzsalékos, száraz süteményeket eredményeznek. Viszont, ha több fajta alapanyagot alkalmazunk egy receptben, az alapanyagok jó tulajdonságai összeadódnak és a lisztes alapanyagú süteménnyel megegyező ízvilágot és állagot eredményeznek.

 

Összegzés:

 

A lisztkeverékek praktikus, gyors és egyszerű megoldást ajánlanak a liszt kiváltására a receptekben, de használatukkor szembesülünk azzal, hogy minden süteményfajtához nem alkalmazható egy szimpatikusnak vélt lisztkeverék. Ennek a problémának a megoldása is utánajárást, sok próbálkozást, esetleg kudarcot, pénzt és időt igényel.

Az alapanyagok fajtánkénti beszerzése elsőre sok időt vesz igénybe, viszont nem a drága lisztkeverékkel kell kísérleteznünk, hanem megadott recept alapján tudjuk elkészíteni süteményeinket.

Egy átlagos háztartást alapul véve, ahol minden hétvégén van édesség az asztalon és a többi étel elkészítéséhez gluténmentes alapanyagokat használnak, pl. kenyér, főzelékek sűrítése stb., akár 30 000-40 000 Ft megtakarítást is elérhető éves szinten, ha nem a kényelmet választjuk.

 

 

Tetszett a blogbejegyzés? Nem szeretnél lemaradni az újabb tartalmakról?

Kattints ide és nem maradsz le semmiről!