A gluténmentes diéta a cöliákia terápiás étrendje. Sok más betegségben, vagy egyéni elhatározás alapján és nem feltétlenül a cöliákiával élők kerülik a glutént, abban a reményben, hogy javítja egészségügyi állapotukat. A gluténmentes diéta során – főleg, ha előre csomagolt élelmiszereket fogyasztunk – sok keményítőt, cukrot és zsiradékot juttatunk a szervezetbe. Érdemes tehát foglalkozni a gluténmentes diéta témájával a cukorbetegséggel összefüggésben és megválaszolni azt a kérdést, hogy a gluténmentes diéta vezethet-e cukorbetegséghez.
Kapcsolat a cöliákia és a cukorbetegség között, létezik?
A cöliákia és a cukorbetegség együttélése egyre gyakoribb állapot, mind felnőtteknél, mind a gyermekek körében. A cukorbetegség anyagcserebetegség és előfordulásának mechanizmusától függően két típusra osztható:
Az 1-es típusú diabetes mellitus (inzulinfüggő cukorbetegség, korábban: fiatalkori cukorbetegség) autoimmun betegség. A test elpusztítja a hasnyálmirigy Langerhans béta sejtjeit, akiknek az a feladata, hogy inzulint termeljenek. Az inzulinhiány miatt a vércukorszint emelkedik. Hiperglikémia (hipoglikémia) alakul ki, vagyis túl magas a vércukorszintje (a normál glükózkoncentráció 3,4-5,5 mmol/l). A hipoglikémiás állapot hipoglikémia – a cukorbetegség szövődménye, amelyben a vércukorszint alacsonyabb, mint 70 mg / dl.
A 2-es típusú cukorbetegség (nem inzulinfüggő diabetes mellitus) metabolikus betegség. A szervezet megtartja az inzulintermelés képességét, de ellenállóvá válik e hormon hatásával szemben. A betegség első szakaszában inzulinrezisztencia fel. Az inzulinrezisztenciában szenvedők nem képesek megfelelő szinten tartani a vércukorszintjüket, ami krónikus hiperglikémiát eredményezhet; pre-diabetes és 2-es típusú diabetes kialakulása. Az inzulinrezisztencia tünetei közé tartozik, álmosság, apátia, depressziós állapotok, fokozott étvágy, súlygyarapodás, magas cukorszint, magas vérnyomás.
A cukorbetegség első tünetei:
- fokozott szomjúság
- gyakori éhségérzet
- pollakiuria
- polyuria
- fáradtság, apátia
- álmosság
- intim fertőzések
- éjszakai borjúgörcsök
- bőrelváltozások
- bőr mycosis.
Az 1-es típusú cukorbetegség tünetei gyorsan jelentkeznek (néha az első tünetek lehetnek diabéteszes kóma, vagy ketoacidózis) a tünetek hetek alatt jelentkeznek. Ezenkívül az ilyen típusú cukorbetegségben az aceton szaga jön a szájból, fogyás.
2-es típusú cukorbetegség esetén a tünetek változatosak, nem túl specifikusak – a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása évekig is eltarthat, és az első észrevehető tünetek a kis artériák károsodása (mikroangiopathia), azaz a diabéteszes szövődmények lehetnek.
1-es típusú diabetes mellitus – kockázati tényezők:
- gyakori fertőzések gyermekkorban;
- 1-es típusú diabetes mellitus első fokú rokonban;
- pre-eclampsia terhesség alatt;
- egyéb autoimmun betegségek (pl.: Hashimotó-kór, sclerosis multiplex, Addison-kór, Graves-kór).
2-es típusú cukorbetegség – kockázati tényezők:
- BMI 30 felett
- fizikai inaktivitás
- stressz, rossz étrend
- elhízás és túlsúly
- terhességi cukorbetegség.
Diabetes mellitus – akut szövődmények:
- ketoacidosis
- tejsavas acidózis
- hiperglikémia
- hipoglikémia
Az 1-es típusú cukorbetegség (krónikus) szövődményei:
- cukorbeteg kóma
- vesebetegség
- szívbetegségek
- diabéteszes láb (diabéteszes láb szindróma)
- diabéteszes neuropátia
- nephrophatia.
A cukorbetegség szövődményei: leggyakrabban az erek károsodott működéséhez kapcsolódnak.
- A diabéteszes makroangiopátia a nagy és közepes erek változásai (ischaemiás szívbetegség, koszorúér-betegség, szívizominfarktus, stroke, érelmeszesedés).
- A diabéteszes mikroangiopathia a kis erek változásai (retinopathia, neuropathia, nephropathia).
Cukorbetegség és magas koleszterinszint
A krónikusan emelkedett vércukorszint hozzájárulhat a nem megfelelő lipidprofil (összkoleszterin, az úgynevezett rossz koleszterin – LDL, valamint a jó koleszterin – HDL és trigliceridek – TG) kialakulásához. A cukorbetegeknek azt javasoljuk, hogy évente legalább egyszer végezzenek lipidprofilt (különösen hiperlipidémia esetén).
Cukorbetegség és érelmeszesedés
A cukorbetegeknél gyakori szövődmények a makroangiopátiák, különösen az érelmeszesedés és a koszorúér-betegség. A cukorbetegeknél az érelmeszesedés nagyobb kockázatának mechanizmusa nem teljesen ismert – feltételezik, hogy az érelmeszesedés kockázata növekszik az anyagcsere és a hormonális rendellenességek, a magas vérnyomás és a lipid rendellenességek miatt.
Cukorbetegség és a gluténmentes diéta
A cukorbeteg diétánál, mint minden más diétánál az energiamenyiséget egyénileg a beteg életkorához, testsúlyához és fizikai aktivitásához kell igazítani. Az energia körülbelül 50-60%-a szénhidrátból, 20%-a fehérjéből, a többi pedig zsírokból származzon. Étkezz gyakran kisebb mennyiségben, meghatározott időpontokban, akár napi 5-6 alkalommal is.
Megnövekedett fizikai megterhelés esetén figyelembe kell venni a további energia bevitelt. Az élelmiszerekkel bevitt szénhidrátok, összetett szénhidrátok, rostokban gazdag, teljes kiőrlésű termékekből származhatnak. Ennek köszönhetően étkezés után alacsonyabb vércukorszint emelkedés valószínű. Ezért cukorbetegség esetén, gluténmentes termékek közül, azokat érdemes választani, amelyeknek alacsonyabb a glikémiás indexe (alacsonyabb vércukorszint emelkedése okoznak).
Milyen gluténmentes süteményeket válasszunk cukorbetegség esetén?
Alacsonyabb glikémiás indexű alapanyagok közé tartoznak a quinoa, az amarant, a csicseriborsó, hajdinaliszt, zab, barna rizs, mandula. Ezek azok az összetevők, amelyeket, ha édesítőszerrel kombináljuk, olyan süteményeket tudunk készíteni glutén és cukormentesen, amelyek a vércukorszint kismértékű ingadozását eredményezik.
Kerüljük a fehér rizsliszt, kukorica, burgonyaliszt és keményítő tartalmú, magas glikémiás indexű alapanyagok nagy mennyiségben történő alkalmazását a receptekben.
Diabéteszes étrend – alapvető szabályok:
- kevesebbet egyél, de gyakrabban
- kerülje az étkezések közötti hosszú szüneteket
- kontrollrész mérete
- kevesebb telített zsírt fogyasszon
- korlátozza az egyszerű szénhidrátokat (pl. gyümölcs, méz)
- korlátozza a hozzáadott cukrokat (édességek, édesített joghurtok, gyümölcslevek).
Diabetes mellitus – kezelés
Az 1-es típusú cukorbetegséget inzulinnal kezelik. Az inzulinkezelés az inzulin szisztematikus beadásán alapul inzulin tollak vagy inzulinpumpa segítségével.
2-es típusú cukorbetegség esetén a kezelés főként a megfelelő önkontrollból és a helyes vércukorszint fenntartásából áll. Hat csoportba tartoznak antidiabetikus gyógyszerek is (metformin; inzulin; gliflozinok – SGLT-2 inhibitorok; inkretin gyógyszerek; tiazolidindionok és α-glükozidáz inhibitorok).
Összegzés:
A cukorbetegség egy összetett és nagyon veszélyes betegség. Sokszor alattomosan megbújva, gyenge tüneteket okozva fejti ki kártékony hatását az emberi szervezetre. A felismert tünetek esetén mindig vizsgáltassuk ki magunkat szakorvossal és az általa meghatározott terápiát, étrendet szigorúan tartsuk be!
A gluténmentes diéta, megfelelő odafigyelés mellett segíthet szabályozni a megfelelő vércukorszintet, de ennek érdekében kerülni kell az előre gyártott, csomagolt élelmiszereket, süteményeket. Célszerű arra törekedni, hogy magunk készítsük el az ételeinket, olyan alacsony glikémiás indexű gluténmentes alapanyagok felhasználásával, amelyek teljes kiőrlésűek, így magas a tápanyag, ásványi anyag és vitamin tartalmuk, de lassabban szívódnak fel a szervezetben, ezért szabályozzák a vércukorszint alakulását.
A blogban szereplő adatok forrása az internet. A felsorolt adatok összegző és tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi diagnózist! Célja a cukorbetegséggel kapcsolatos ismeretek összegzése, bővítése.
Tetszett a blogbejegyzés? Nem szeretnél lemaradni az újabb tartalmakról?