Süssünk Vegán sajttortát házilag

Glutén-, tejfehérje-, tejcukor-, és tojásmentes

A recept elkészítéséhez szükséges eszközök:
  • mérleg
  • keverő tál, vagy üst
  • sajtreszelő
  • kézi mixer
  • spatula, vagy fakanál
  • sütőlemez
  • tömörítő eszköz pl.: pohár
  • tortakarika, vagy egyébb sütőforma
  • tányér, vagy tálca az elkészült termékek szervirozásához

Tápanyag

Energia 1237,00 kj/295,23 kcal

  • Szénhidrát 35,76 gr
  • – amelyből cukrok 9,47 gr
  • Zsír 15,15 gr
  • – a melyből telített zsírsavak 8,20 gr
  • Fehérje 6,32 gr
  • Só 0,20 gr
Vegán sajttorta meggylekvárral díszítve
Vegán sajttortához alapanyagok kimérve
Vegán sajttortához keksz és olvasztott margarin összekeverése
Vegán sajttortához kekszes alap tömörítése
Vegán sajttortához alapanyagok krémesítése
Vegán sajttorta betöltése
Vegán sajttorta kisütve

Összetevők:

Tészta:

  • vegán és gluténmentes keksz             150gr               (15%)
  • tejmentes margarin                                 36gr                (4%)

 

 Tofu krém:

  • növényi tejszín                                         200gr             (20%)
  • tofu                                                             200gr             (20%)
  • vegán tejfől                                               100gr              (10%)
  • kristálycukor                                              60gr                (6%)
  • citromlé                                                       20gr                (2%)
  • tápióka keményítő                                     4gr                (0%)
  • kukoricakeményítő                                    4gr                (0%)
  • citromhéj                                                       1gr                (0%)
  • vaníliarúd kikapart magja                         1gr                (0%)

Díszítés

  • meggylekvár                                         200gr               (20%)

Össz. súly

900gr

Előkészítés

kb. 10 perc

Elkészítés

kg. 25 perc

Sütés

60 perc

Díszítés

5 perc

Készítsük el, lépésről-lépésre

Ha inkább videót szeretsz nézni, kattints ide!

1. Alapanyagok kimérése

A munkánk megkönnyítése érdekében: minden alapanyagot gondosan mérjünk ki, készítsünk elő, így segítsük magunkat a gördülékeny feladat végzésben.

Tejmentes margarint olvasszuk meg.

Vegán és gluténmentes kekszet törjük össze.

Natúr tofut reszeljük le sajtreszelőn.

2. Kekszes alap összeállítása

Az összetört kekszet és a megolvasztott tejmentes margarint egy tálban keverjük össze, majd a kiválasztott sütőformában egyengessük el és egy pohár talpával tömörítsük össze.

Fontos! Olyan formát válasszunk sütéshez, amelynek az oldala könnyen eltávolítható sülés után. Teljesen zárt formából nem tudjuk egészben kivenni a sajttortát.

Tömörítéshez használhatunk minden olyan tárgyat, ami elfér a formában és sima és tömör az alja. Pezsgős pohár nem feltétlenül jó választás.

Tipp:

Készíthetjük a sajttortát hőálló poharakban is. A kekszes alapot a poharak aljára helyezzük. Ebben a variációban ne tömörítsük a kekszes alapot, mert nehéz lesz kikanalazni a pohárból.

3. Kekszes alap elősütés

A megfelelően sima és tömör kekszes alapunkat 180 C°-os sütőben 10 percig elősütjük.

Az elősütés során a keksz és a margarin össze sül, karamellizálódik és pörzs anyagokkal kiegészülve ízesebbé válik.

4. Alapanyagok krémesítése

A lereszelt natúr tofuhoz tegyük hozzá a többi alapanyagot: vanília mag, növényi tejszín, vegán tejföl, citrom héj és lé, porcukor, kukoricakeményítő, tápióka keményítő és alaposan keverjük el kézi mixerrel. Cél egy síma krémes állag elérése. Ennek az ideje a tofu keménységétől függ.

5. Betöltés

A krémes alapanyagokat rárakjuk a kihűlt kekszes alapra, egyenletesen eloszlatjuk és elsimítjuk a tetejét.

Tipp:

Amennyiben szeretnénk egy kis csavart vinni a süteményünkbe a díszítéshez használt lekvárt, vagy egy részét, rákenhetjük a kekszes alapra, erre kerül a tofus krém, így kerül megsütésre.

A poharas verzió esetében is kerülhet lekvár a kekszes alapra, vagy krémrétegek közé is nyomhatunk lekvárt.

6. Sütés

A sütést 160 C°-os gőzös sütőben, 60 perc alatt történik.

A sütési idő hosszúságát befolyásolja a sütő sütési teljesítménye.

Tipp: Gőzös sütőteret kialakíthatjuk úgy, hogy egy hőálló edényben (amelynek a füle, vagy a nyele nem műanyag) vizet teszünk a sütő aljára. Sütés közben a víz elpárolog és gőzpárát képezve meggátolja a sajttorta felületének a kiszáradását.

7. Tálalás, díszítés

Kihűlt sajttortát tetszőleges méretűre és formájúra szeleteljük. Tálalhatjuk meggylekvárral, vagy egyéb számunkra kedvelt lekvárral. De nagyon finom lekvár nélkül is.

Ha inkább vizuális típus vagy, nézd meg a videót!

Megosztanád másokkal is a receptet? Kattints az ikonokra:

A készítés során előforduló hibák és azok megoldásai:

1. A kekszes alapból kifolyik a zsiradék a sütőlemezre

Ilyen probléma akkor jelentkezik, ha a margarint esetleg nem olvasztottuk meg előre. A margarin nehezen eldolgozható hideg állapotban. A nem megfelelően elkeveredett margarin, sütés során kiolvad a keksz közül és kifolyik a kekszes alapból.

Megoldás: 

Olvasszuk meg a margarint.

2. Tofu krém darabos szemcsés

Ennek oka lehet a kemény, vagy a nem apróra reszelt tofu.

Elő fordulhat olyan szemcsés állapot, ami a tofu krém állagát befolyásolja. Ilyenkor átdolgozhatjuk az anyagot egy botmixerrel, vagy felhasználhatjuk a krémet. A sajttorta  ízét nem befolyásolja a krém darabossága. 

3. Sütés után a sajttorta száraz, kérges, égett ízű

Az ilyen probléma több módon is kialakulhat. Pl.: túl magas hőmérsékleten, gyorsan sütöttük, megég a sütemény. Alacsony hőmérsékletű, hosszú sütés esetén kiszárad a krém. Nem biztosítottuk a megfelelő párásságot.

Megoldás:

Amennyiben nem ismerjük a sütőnk sütési teljesítményét, figyelni kell a sütési folyamatot, szükség esetén szabályozni a hőfokot.

A megfelelő párásság kialakítása fontos eleme a jó minőségű sajttorta elérésének, mivel a krémes felület nincs lezárva sütés közben, ezért egy száraz sütőtérben vastag, kemény, kéreg alakulhat ki.

Megoldás:

Egy hőálló, vízzel töltött edényt (amelynek a füle, vagy a nyele is hőálló), helyezzünk a sütő aljába. Hő hatására vízpára keletkezik, ez gátolja meg a krémes rétek felületének a kiszáradását.

 

10. Kevés lett, vagy gyorsan elfogyott a sajttorta

A rosszul megválasztott alapanyag mennyiség, vagy a túl jó ízű végtermék, a sajttorta tervezett időnél hamarabbi elfogyását eredményezheti.

Megoldás:

Sütni kell még egy adagot, vagy el kell dugni a család elől. 🙂

Emberek, akik ezt a receptet elkészítették

Ha tetszett a recept és jól sikerült elkészíteni, kérjük oszd meg velünk a facebook oldalunkon. Posztolj egy képet róla.

Még több recept

Vegán sós muffin díszesen tálalva

Vegán sós muffin

Glutén-, cukor-, tejcukor, tejfehérje és tojásmentes

Megnézem

Vegán linzer díszesen tálalva

Vegán linzer

Glutén-, cukor-, tejfehérje-, tejcukor-, és tojásmentes

Megnézem

Chia magos buonty vegán pohárkré

Chia magos bounty

Glutén-, tejfehérje-, tejcukor-, és tojásmentes

Megnézem

 

Szerezd meg a legfrissebb recepteket!

Csatlakozz a hírlevelünkhöz!
Adataid megadása után, értesítéseket  kapsz a  legújabb videókról, receptekről a honlapot érintő legfrissebb hírekről.



                  Hozzá járulok az adataim kezeléséhez, elolvastam és megértettem az Adatvédelmi Tájékoztatót

                                                                                    felhasználási feltételeket elfogadom

                                                                                    hozzá járulok hírlevelek és eDM-ek küldéséhez