Vegán (tojásmentes) linzert recept

Glutén-, cukor-, tejfehérje-, tejcukor-, és tojásmentes aprósütemény

Recept elkészítéséhez szükséges eszközök:

  • mérleg
  • keverő tál, vagy üst
  • nyújtódeszka
  • nyújtófa
  • kiszúró
  • ecset
  • sütőlemez
  • nyomózsák, vagy evőkanál
  • tányér, vagy tálca az elkészült termékek szervirozásához

Tápanyag

Energia 1235,60 kj/294,89 kcal

  • Szénhidrát 32,48 gr
  • – amelyből cukrok 6,34 gr
  • Zsír 16,94 gr
  • – a melyből telített zsírsavak 9,64 gr
  • Fehérje 3,62 gr
  • Só 0,06 gr
Gluténmentes
Vegán linzerhez alapanyagok
Vegan linzerhez lenmag áztatása vízben
Vegán linzer begyúrás
Vegán linzer nyújtás
Vegán linzer kiszúrás
Vegán linzer betöltés

Recept:

Tészta:

  • rizsliszt                                               210gr         (13%)
  • kókuszzsír                                         180gr          (11%)
  • víz                                                       120gr           (7%)
  • mandulaliszt                                    120gr           (7%)
  • fruktóz (gyümölcscukor)             100gr            (6%)
  • kölesliszt                                            66gr            (6%)
  • kukoricakeményítő                         60gr           (4%)
  • burgonyakeményítő                       50gr           (3%)
  • eritrit                                                   50gr           (3%)
  • xilit                                                       50gr           (3%)
  • lenmagliszt                                        20gr           (1%)
  • citromhéj                                               1gr          (0%)
  • só                                                             1gr          (0%)

Díszítés

  • mogyoró                                                         40gr               (2%)

 

Betöltés

  • cukormentes sárgabaracklekvár              500gr             (30%)

Össz. súly

1500gr

Előkészítés

kb. 10 perc

Elkészítés

kg. 60 perc

Pihentetés

ajánlott 60 perc

Sütés

12 perc

Recept elkészítése lépésről-lépésre

Ha inkább videót szeretsz nézni, kattints ide!

1. Alapanyagok kimérése

A munkánk megkönnyítése érdekében: minden alapanyagot gondosan mérjünk ki, készítsünk elő, így segítsük magunkat a gördülékeny feladat végzésben. Kókuszzsírt olvasszuk meg mikróban, de ne legyen forró!

Túl meleg kókuszzsír a tésztánk minőségi romlását eredményezi. 

Lenmag lisztet áztassuk be a vízbe, az így kialakuló kocsonyás massza fogja helyettesíteni a tojást a receptünkben.

2. A tészta összeállítása

A begyúrással alakítjuk ki a megfelelő tészta szerkezetet.

Az összes alapanyagot egy tálba mérjük és határozott gyors mozdulatokkal összegyúrjuk azokat. Ez történhet kézzel, vagy géppel.

Fontos ügyelni arra, hogy ez a folyamat ne tartson sokáig, hiszen az olvadt zsiradék könnyen kicsapódik, “le ég” a tészta.

3. A tészta pihentetése

A pihentetés ugyan olyan fontos része a gyártás technológiának, mint a begyúrás, ekkor érnek össze az alapanyago, alkotnak egységes struktúrát.

Amennyiben jól dolgoztunk és a tésztánk összeállt, célszerű pihentetni, hűtőben. Csomagoljuk be, vagy takarjuk le folpakkal és fél, egy órára tegyük hűtőbe. Erre azért van szűkség, hogy könnyebben tudjuk a későbbiekben dolgozni a tésztával. Az olvasztott kókuszzsír megdermed.

Javaslat: egy nappal korábban készítsük el a tésztát és tároljuk hűtőben.

4. Nyújtás, formázás

A nyújtással kialakítjuk a süteményünk megfelelő vastagságát.

A hűtőből kivett linzertésztát, kézzel, vagy géppel átgyúrjuk. Az átgyúrás ne tartson sokáig, ne lágyítsuk el a tésztát. A tésztát lisztezett felületen (nyújtódeszka, asztallap), kb. 5 mm-es vastagságúra nyújtjuk.

Tetszőleges alakú és méretű, fém vagy műanyag kiszúróval, linzer lapokat szaggatunk. A kapott lapocskákat megfelezzük. Felének a közepét kiszúrjuk, egy kisebb méretű kiszúróval. Felső felületét megkenjük vízzel és megszórjuk dúrvára tört mogyoróval.

Javaslat: a megszórt felületen, gurítsuk végig a nyújtófánkat (gyengéden, nem lenyomva!), igy elkerülhetjük, hogy a díszítésünk leperegjen a felületről.

5. Sütés

A sütés során kialakul a végleges szerkezet, a pörzs anyagok, plusz ízzel egészítik ki a linzertésztánkat.

A lapocskákat sütőlemezre helyezzük, ügyelve arra, hogy ne érjenek össze, mivel sülés közben még terülnek. Előmelegített 200 C°-os sütőben 10-12 percig sütjük, amíg a széle aranybarna színű nem lesz. Ha valaki omlósabb állagot szereti, szereti a megpörkölődött dió ízét, nyugodtan süsse tovább. Viszont nem érdemes túlsütni a terméket, mert könnyen megkeseredik rajta a mogyoró.

6. Betöltés

Szoba hőmérsékletűre hűlt lapocskákat összetöltjük baracklekvárral.

A “kopasz” lapocskára, nyomózsák, vagy kiskanál segítségével felvisszük a lekvárt, tetszőleges mennyiségben és rátesszük a diós felületű lapot. Egy kicsit összenyomjuk őket, hogy a felső lapon kialakított lyukon, ránk tudjon mosolyogni a lekvár.

Tipp: minél több lekvárt juttatunk a két lapocska közé, annál puhább, ízesebb lesz a süteményünk, viszont túlzásokba sem érdemes esni. A túl sok lekvár, evés közben kipréselődik a lapok közül és elkenődhet a kezünkön, ruhánkon.

Ha inkább vizuális típus vagy, nézd meg a videót!

Megosztanád másokkal is a receptet? Kattints az ikonokra:

Linzer készítés során előforduló hibák és azok megoldásai:

1. Fehér “galuskák”, anyag csomók vannak a linzer tésztában.

Ilyen probléma akkor jelentkezik, ha a kókuszzsírt esetleg nem olvasztottuk meg előre. A kókuszzsír nagyon nehezen eldolgozható hideg állapotban, vagy ha valamelyik alapanyag összeállt, tárolás, összemérés során.

Megoldás: 

Amikor kókuszzsír darabok vannak a linzer tésztánkban, kisebb darabokra osztva, határozott, gyors mozdulatokkal, késhegy vékonyságúra nyújtjuk a tésztát. Így a kókuszzsír darabok szétnyomódnak, egyneműsödnek a többi alapanyaggal. Vigyázat! Túl sokáig nem lehet gyúrni, nyújtani, mozgatni a tésztát, mert könnyen “le ég”, kiválik a zsiradék. Főleg, ha kézzel dolgozunk, a kéz melegét hamar átveszik a zsiradékok.

2. Ellágyult a tészta.

Ennek oka lehet a túl puha zsiradék, vagy a hosszú idejű gyúrás, illetve a túl meleg kéz, amennyiben kézzel dolgozunk.

Megoldás:

A zsiradék megfelelő állaga kardinális kérdés. A túl kemény , illetve a túlzottan lány zsiradék is problémát jelenthet. Ha lágy a zsiradékunk, tegyük be a hűtőbe egy kicsit a megfelelő állag eléréséig, vagy nagyon gyorsan gyúrjuk össze a tésztát és azt hűtsük le. A túlzottan lágy zsiradék használatát kerülni kell! A lisztek, vagy a keményítő magába szívja, akkor a tészta szétesik!

 

3. Szétesik a tészta, nem áll össze

Az ilyen probléma több módon is kialakulhat. Pl.: kevés a folyadék, sokáig gyúrtuk, “le égett” a tészta. Valamelyik alapanyagot elmértünk.

Megoldás:

Amennyiben a tészta száraz-morzsalékos, még vizet lehet hozzá adagolni. Amennyiben “le égett” (morzsalékos, szétesik, “meleg” a tészta), le kel hűteni és még egy kis zsiradékot lehet hozzá gyúrni. Max. 5 %. Ennél többet nem érdemes, mert sütéskor szétterül a tészta.

4. A lehűtött tésztánk nagyon törik, nehezen nyújtható.

Ez a probléma, akkor jelentkezhet, ha sokáig tároltuk alacsony hőfokon a tésztát hűtőben.

Megoldás:

Ha a tésztánk túlzottan lehűlt, gyúrjuk át, kézzel, vagy géppel. Érdemes kisebb darabokra tördelni és 5-10 perc után átgyúrni. A konyha hőmérsékletétől és a kéz melegétől, gyorsan feldolgozásra kész állapotba kerül.

5. Nyújtás során leragad a tészta.

Kiváltó oka lehet az ellágyult, puha tészta. Kevés lisztet szórtunk a tészta alá nyújtás előtt.

Megoldás:

A tészta leragadása egy bosszantó eset, de nem kell pánikba esni. Amikor nyújtás közben elkezdjük érezni, hogy megragad a tésztánk, egy hosszú pengéjű, egyenes kenőkéssel vágjunk alá, tekerjük fel a tésztát egy sodrófára, lisztezzünk alá és folytathatjuk a nyújtást.

Ha a leragadás a tészta ellágyulása miatt történt. Szedjük össze a tésztát, hűtsük vissza, majd újból nyújtsuk ki.

6. Nem lett egyenletes vastagságú a tésztánk nyújtás során.

Okozója lehet az egyenlőtlen erőkifejtés, amitől hullámos eltérő vastagságú tésztarészek alakulnak ki.

Megoldás:

Az egyenletes nyújtási vastagság elérésének a legbiztosabb módszere, ha “szamár vezetőt” 🙂 használunk. A nyújtófánk szélességében rakjunk le két olyan vastagságú falécet, vonalzót, karton lap csíkot, amilyen vastagságot szeretnénk elérni, és a két Pl.: faléc között nyújtsuk ki a tésztát. Így a faléceken gurul a nyújtófa és a tésztánk mindenhol egyenletesen fog elnyúlni.

Tipp: amennyiben vizuális típus vagy, kattints ide egy rövid videóért.

7. Beleragad a kiszúróba a tészta

Kellemetlen és bosszantó, ha a kiszúróból nem, vagy csak nehezen jön ki a tészta.

Ennek kiváltója lehet, ha túl vastagon kentük meg a tészta felületét tojással, vagy már kezd ellágyulni a tésztánk.

Megoldás:

Kiszúrónk lisztbe mártása, kiszúrás előtt. Újabb használat előtt pedig töröljük le a ráragadt maradványokat, úgy mártsuk ismét a lisztbe.

8. Sütés után a lapocskáink világosak, nyers ízűek, vagy nagyon megsültek

A sütés a legfontosabb eleme a linzerünk készítésének. Ekkor alakul ki a tészta végleges alakja és íze. Hiába tettünk meg mindent a tökéletes eredmény eléréséért, ha nem megfelelő hőfokon sütünk, vagy nem megfelelő időben vesszük ki a lemezt a sütőből.

Megoldás:

Amíg nem ismerjük a sütőnk sütés teljesítményét, folyamatosan figyeljük a tésztánkat miközben sül és szükség esetén korigáljuk a hőfokot.

9. A lekvár kifolyik a linzerlapocskák közül, nagyon eláztatta a tésztát

Az elkészült linzerünk végleges minőségét nagyban befolyásolja a jól megválasztott, kiváló minőségű lekvár. Szükséges, hogy a lekvárunknak megfelelő tartása legyen és ne engedje a levét, mert attól teljesen szétázik a linzerünk.

10. Kevés lett, vagy gyorsan elfogyott a linzer

A rosszul megválasztott alapanyag mennyiség, vagy a túl jó ízű végtermék, a linzer tervezett időnél hamarabbi elfogyását eredményezheti.

Megoldás:

Sütni kell még egy adagot, vagy el kell dugni a család elől. 🙂

Még több vegán (tojásmentes) recept

Vegán sós muffin díszesen tálalva

Vegán sós muffin

Glutén-, cukor-, tejcukor, tejfehérje és tojásmentes

Megnézem

Vegán sajttorta meggylekvárral díszítve

Vegán sajttorta

Glutén-, cukor-, tejfehérje-, tejcukor-, tojásmentes

Megnézem

Chia magos buonty vegán pohárkré

Chia magos bounty

Glutén-, tejfehérje-, tejcukor-, és tojásmentes

Megnézem

Szerezd meg a legfrissebb recepteket!

Csatlakozz a hírlevelünkhöz!
Adataid megadása után, értesítéseket  kapsz a  legújabb videókról, receptekről a honlapot érintő legfrissebb hírekről.



Hozzá járulok az adataim kezeléséhez, elolvastam és megértettem az Adatvédelmi Tájékoztatót