Oreo Kekszes torta recept

Gluténmentes, és laktózmentes sütemény

Gluténmentes logó
Laktózmentes logó

Oreo keksz világszerte ismert és kedvelt édesség. Első darabjait az 1900-as évek elején késztették az USA-ban. Azóta számos formában és ízesítéssel készítik de a legtöbbet a vaníliakrémes változatból fogyasztják. Felhasználják torták, sütemények, muffinok készítésénél, pohárkrém és fagylalt előállításánál.

Bár nagyon szeretett keksz az oreo, de liszttel készült tésztája miatt a gluténmentes diétát folytatók számára nem fogyasztható.

Mit szólnál egy olyan recepthez, amiben minden alapanyag gluténmentes és laktózmentes és olyan íze van, hogy ha megkóstolod, csak ilyet ennél minden nap.

Gluténmentes kakaós zabkekszes alapon, laktózmentes krémes vaníliás töltelék és lágy kakaós puding, megszórva kakaós zabkeksszel. Ez a gluténmentes oreo kekszes torta, kicsik és nagyok kedvenc desszertje a családban.

Készítsd el Te is!

Oreo kekszes torta elkészítéséhez szükséges eszközök:

  • mérleg
  • keverő tál
  • fakanál
  • hőálló edény
  • kézi habverő
  • sütőlemez

  • tortakarika 25 cm átmérőjű
  • pohár
  • szita
  • habkártya
  • szeletelőkés
  • tányér, vagy tálca az elkészült sütemény tálalásához

Tápanyag 100g termékben

Energia: 1369,23 kj/ 326,79 kcal

  • Szénhidrát: 30,37 g
  • – amelyből cukrok: 16,62 g
  • Zsír: 20,85 g
  • – amelyből telített zsírsavak: 0,00 g
  • Fehérje: 3,56 g
  • Só: 0,00 g
Oreo kekszes torta

Oreo kekszes torta recept:

„Oreo” Kakaós zabkeksz

  • tojás                                                           50gr
  • zabliszt                                                    225gr
  • porcukor                                                  150gr
  • vaníliás pudingpor                                    10gr
  • laktózmentes tej                                     125gr
  • laktózmentes vaj                                     125gr
  • kakaópor                                                  100gr
  • sütőpor                                                       12gr
  • csipet só

„Oreo” torta alap

  • összetört kakaós keksz                          500gr
  • laktózmentes vaj                                    110gr

Vaníliakrém

 

  • laktózmentes tejszín                            500gr
  • laktózmentes vaj                                   125gr
  • kristálycukor                                         140gr
  • kukoricakeményítő                                50gr
  • vaníliarúd kikapart magja                       1db

Kakaós puding

 

  • kristálycukor                                                     100gr
  • vaníliás pudingpor                                              30gr
  • laktózmentes tej                                               500gr
  • kakaópor                                                             10gr
  • vaníliarúd kikapart magja                                   1db

Díszítés

 

  • kakaós keksz összetörve                                   100gr

Össz. Súly

1830gr

Előkészítés

10 perc

Sütés

10-12 perc

Elkészítés

35 perc

Betöltés

10 perc

Díszítés

5 perc

Oreo kekszes torta elkészítése lépésről-lépésre

Ha inkább videót szeretsz nézni, kattints ide!

1. Alapanyagok kimérése

Munkánk megkönnyítése érdekében: minden alapanyagot gondosan mérjünk ki, készítsünk elő, így segítsük magunkat a gördülékeny feladat végzésben.

250g laktózmentes vajat a krémhez és a tésztához vegyük ki a hűtőből, hogy puhuljon meg.

Vanília és kakaós krémhez, tésztához is mérjünk ki minden alapanyagot, 2db vaníliarudat vágjunk ketté és kaparjuk ki a magját.

Oreo keksz torta tésztájához alapanyagok kimérve
Vaníliakrémhez alapanyagok kimérve
Kakaós krémhez alapanyagok kimérve

2. „Oreo” Kakaós zabkeksz

Kimért száraz alapanyagokban: 225g gluténmentes zabliszt, átszitált 100g kakaópor, 12 g gluténmentes sütőpor, csipet só, 150g porcukor, 10g vaníliás pudingpor, morzsoljunk el 125g laktózmentes vajat.

A tésztának még nem kell összeállni, csak a zsiradék egyenletes eloszlását segítjük elő.

Tésztát 1 db tojással (50g) és 125g laktózmentes tejjel elkeverjük. Addig gyúrjuk, amíg a kakaós tészta összeáll.

Oreo keksz torta tészta begyúrás 1
Oreo keksz torta tészta begyúrás 2
Oreo keksz torta tészta begyúrva

3. Sütés

Kakaós tésztát sütőlemez nagyságúra nyújtjuk, vagy csak kisebb darabkákat tépkedve dobáljuk a lemezre. Mivel a kisült tésztát a későbbiekben összetörjük, mind a tészta formája, mind a vastagsága nem releváns.

200 C°-os sütőben, 10-12 perc alatt készre sütjük. Ha vastagabb tésztát tettünk a lemezre, a sütési idő is meghosszabbodik.

Miután kihűlt a tészta, törjük össze, vagy daráljuk le, és osszuk szét két részre, egy 500g-os és egy 100g-os mennyiségre.

Oreo keksz torta tészta kinyújtva
Oreo keksz torta tészta kisütve
Oreo keksz torta tészta összetörve

4. Oreo torta alap

500g összetört, vagy ledarált kakaós kekszet, fakanállal keverjünk össze 110g olvasztott laktózmentes vajjal.

25 cm átmérőjű tortakarika aljába nyomkodjuk bele a kekszes alapot.

Cukrászmester tipp: Olyan csatos tortakarikát válasszunk, aminek van alja, és az oldala könnyen eltávolítható. A kekszes alap dermedés után elválik a tortaformától, ezért nem kell kipapírozni, vagy zsiradékkal kikenni.

Tegyük a torta alapot hűtőbe, dermedni.

Oreo keksz torta alap bekeverése
Oreo keksz torta alap tömörítése

5. Vaníliakrém

500g laktózmentes tejszínt langyosítsunk meg egy edényben.

50g kukoricakeményítőhöz keverjünk annyi tejszínt, hogy egy hígan folyós masszát kapjunk.

A többi tejszínt forraljuk fel egy vaníliarúd kikapart magjával és 140g kristálycukorral. Forrásban lévő tejszínhez keverjük hozzá a hígított keményítőt és főzzük, amíg besűrűsödik. Még forró krémhez keverjünk 125g laktózmentes vajat.

Még melegen öntsük rá a kekszes torta alapra, egyenletesen terítsük el, és tegyük hűtőbe hűlni.

Vaníliakrémhez kukoricakeményítő hígítása
Vaníliakrém főzése
Vaníliakrémhez laktózmentes vaj keverése
Vaníliakrém oreo kekszes torta alapra kenése

6. Kakaós krém

500g laktózmentes tejet langyosítsunk meg. Keverjünk egy keveset 30g vaníliás pudingporhoz és 10g átszitált kakaóporhoz. Hígan folyós masszát kapjunk. A kakaóport és a pudingot még szárazon keverjük el egymással, így a kakaópor nem tud becsomósodni.

A többi tejet forraljuk fel 100g kristálycukorral és egy vaníliarúd kikapart magjával. A forró tejhez keverjük a hígított kakaós pudingot és addig főzzük, amíg besűrűsödik.

Kakaós krémet még forrón öntsük a kihűlt vaníliás krém tetejére és egyenletesen terítsük el.

Kakaós krémhez száraz alapanyagok hígítása langyos laktózmentes tejjel
Kakaós krém főzése 1
Kakaós krém főzése 2
Kakaós krém elterítése a vaníliás krémen

7. Díszítés

Forró kakaós krém tetejére szórjuk a 100g összetört kakaós kekszet. Mivel a krém még lágy a kekszdarabok hozzá tapadnak és megpuhulnak a krém kigőzölgésétől. Így könnyű lesz a torta szeletelése.

„Oreo” kekszes tortát tegyük hűtőbe hűlni.

Tortát tetszés szerint díszíthetjük tejszínhabbal és kekszdarabokkal, vagy gluténmentes oreo keksszel.

Oreo kekszes torta díszítése összetört kakaós keksszel
Oreo kekszes torta kidíszítve

Gluténmentes sütemények elkészítésekor, sajnos nem elég csak egy az egyben lecserélni a búzalisztet más gluténmentes alapanyagokra. A gluténmentes alaplisztek, szerkezetükben, ízükben, vízmegkötő képességükben is eltérnek a fehér liszttől, ezért, ha rizslisztet, kukoricalisztet, hajdinalisztet, köleslisztet, zablisztet, mandulalisztet, kókuszlisztet,vagy más gluténmentes alaplisztet használunk a süteményekben, azok, íze, állaga, szerkezete is megváltozik. A búzaliszttől eltérő szerkezetű és tulajdonságú gluténmentes alaplisztek, újfajta felhasználási és tárolási tudás megszerzését teszi szükségessé!

Gluténmentes sütemény készítési alapelvek

Ha inkább vizuális típus vagy, nézd meg a videót!

Megosztanád másokkal is a receptet? Kattints az ikonokra:

„Oreo” Kekszes torta készítése során előforduló hibák és azok megoldásai:

1. Anyagcsomók "galuskák" vannak a keksz tésztában, krémben.

Ez a probléma akkor jelentkezik, ha a száraz alapanyagokat nem keverjük össze megfelelően.

Megoldás: 

A megelőzés!

– kakaós krémhez a kakaópor, keményítő, langyos laktózmentes tej alapos össze keverése. Ha mégis kialakulnának csomósodások, még főzés előtt szűrjük át az anyagot, így le tudjuk távolítani a csomókat

– ugyan ez vonatkozik a vaníliás krémre is

– kakaós kekszes tészta készítésekor kakaópor darabok maradhatnak a masszában, ez azért fordulhat elő, mert a kakaóport nem szitáltuk át felhasználás előtt.

2. "Ikrás" szétesik a vanília krém

Ilyen probléma azért jelentkezik, mert az alapanyagok nem tudnak összekeveredni

Megoldás: 

– az ikrásság általában azért alakul hat ki, mert az összetevőket nem kevertük össze megfelelően, vagy a laktózmentes vaj vizes, rossz minőségű. Visszamelegítéssel, alapos átkeveréssel legtöbb esetben orvosolható a probléma.

3. Folyósak lettek a krémek

Krém elfolyósodását két hiba okozhatja, vagy nem lett megfelelően besűrítve alapkrém, vagy valamelyik alapanyagot elmértünk

Megoldás:

– az elfolyósodott krém már nem javítható. Ezért midig figyeljünk a megfelelő mennyiségű alapanyag kimérésére. A megfelelő főzési idő betartására.

Cukrászmester tipp: Ha még is folyósak lettek a krémek, torta helyett készítsünk pohárkrémet. smile

4. Kevés lett, vagy gyorsan elfogyott az "oreo" kekszes torta

A rosszul megválasztott alapanyag mennyiség, vagy a túl jó ízű végtermék, az „Oero” kekszes torta tervezett időnél hamarabbi elfogyását eredményezheti.

Megoldás:

Sütni kell még egy adagot, vagy el kell dugni a család elől. laughing

Még több gluténmentes recept

Gluténmentes gesztenyetorta kidíszítve

Gluténmentes gesztenye torta

Glutén, és laktózmentes

Megnézem

Gluténmentes Grillász kocka díszesen tálalva

Gluténmentes grillázs kocka

Glutén és laktózmentes

Megnézem

Gluténmentes Trencsényi szelet díszesen tálalva

Diós-vaníliás sütemény

gluténmentes Trencsényi szelet

Megnézem

Szerezd meg a legfrissebb recepteket!

Csatlakozz a hírlevelünkhöz!
Adataid megadása után, értesítéseket  kapsz a  legújabb videókról, receptekről a honlapot érintő legfrissebb hírekről.



Hozzá járulok az adataim kezeléséhez, elolvastam és megértettem az Adatvédelmi Tájékoztatót