Oreo Kekszes torta recept
Gluténmentes, és laktózmentes sütemény
Oreo keksz világszerte ismert és kedvelt édesség. Első darabjait az 1900-as évek elején késztették az USA-ban. Azóta számos formában és ízesítéssel készítik de a legtöbbet a vaníliakrémes változatból fogyasztják. Felhasználják torták, sütemények, muffinok készítésénél, pohárkrém és fagylalt előállításánál.
Bár nagyon szeretett keksz az oreo, de liszttel készült tésztája miatt a gluténmentes diétát folytatók számára nem fogyasztható.
Mit szólnál egy olyan recepthez, amiben minden alapanyag gluténmentes és laktózmentes és olyan íze van, hogy ha megkóstolod, csak ilyet ennél minden nap.
Gluténmentes kakaós zabkekszes alapon, laktózmentes krémes vaníliás töltelék és lágy kakaós puding, megszórva kakaós zabkeksszel. Ez a gluténmentes oreo kekszes torta, kicsik és nagyok kedvenc desszertje a családban.
Készítsd el Te is!
Oreo kekszes torta elkészítéséhez szükséges eszközök:
- mérleg
- keverő tál
- fakanál
- hőálló edény
- kézi habverő
- sütőlemez
- tortakarika 25 cm átmérőjű
- pohár
- szita
- habkártya
- szeletelőkés
- tányér, vagy tálca az elkészült sütemény tálalásához
Tápanyag 100g termékben
Energia: 1369,23 kj/ 326,79 kcal
- Szénhidrát: 30,37 g
- – amelyből cukrok: 16,62 g
- Zsír: 20,85 g
- – amelyből telített zsírsavak: 0,00 g
- Fehérje: 3,56 g
- Só: 0,00 g
Oreo kekszes torta recept:
„Oreo” Kakaós zabkeksz
- tojás 50gr
- zabliszt 225gr
- porcukor 150gr
- vaníliás pudingpor 10gr
- laktózmentes tej 125gr
- laktózmentes vaj 125gr
- kakaópor 100gr
- sütőpor 12gr
- csipet só
„Oreo” torta alap
- összetört kakaós keksz 500gr
- laktózmentes vaj 110gr
Vaníliakrém
- laktózmentes tejszín 500gr
- laktózmentes vaj 125gr
- kristálycukor 140gr
- kukoricakeményítő 50gr
- vaníliarúd kikapart magja 1db
Kakaós puding
- kristálycukor 100gr
- vaníliás pudingpor 30gr
- laktózmentes tej 500gr
- kakaópor 10gr
- vaníliarúd kikapart magja 1db
Díszítés
- kakaós keksz összetörve 100gr
Össz. Súly
1830gr
Előkészítés
10 perc
Sütés
10-12 perc
Elkészítés
35 perc
Betöltés
10 perc
Díszítés
5 perc
Oreo kekszes torta elkészítése lépésről-lépésre
Ha inkább videót szeretsz nézni, kattints ide!
1. Alapanyagok kimérése
Munkánk megkönnyítése érdekében: minden alapanyagot gondosan mérjünk ki, készítsünk elő, így segítsük magunkat a gördülékeny feladat végzésben.
250g laktózmentes vajat a krémhez és a tésztához vegyük ki a hűtőből, hogy puhuljon meg.
Vanília és kakaós krémhez, tésztához is mérjünk ki minden alapanyagot, 2db vaníliarudat vágjunk ketté és kaparjuk ki a magját.
2. „Oreo” Kakaós zabkeksz
Kimért száraz alapanyagokban: 225g gluténmentes zabliszt, átszitált 100g kakaópor, 12 g gluténmentes sütőpor, csipet só, 150g porcukor, 10g vaníliás pudingpor, morzsoljunk el 125g laktózmentes vajat.
A tésztának még nem kell összeállni, csak a zsiradék egyenletes eloszlását segítjük elő.
Tésztát 1 db tojással (50g) és 125g laktózmentes tejjel elkeverjük. Addig gyúrjuk, amíg a kakaós tészta összeáll.
3. Sütés
Kakaós tésztát sütőlemez nagyságúra nyújtjuk, vagy csak kisebb darabkákat tépkedve dobáljuk a lemezre. Mivel a kisült tésztát a későbbiekben összetörjük, mind a tészta formája, mind a vastagsága nem releváns.
200 C°-os sütőben, 10-12 perc alatt készre sütjük. Ha vastagabb tésztát tettünk a lemezre, a sütési idő is meghosszabbodik.
Miután kihűlt a tészta, törjük össze, vagy daráljuk le, és osszuk szét két részre, egy 500g-os és egy 100g-os mennyiségre.
4. Oreo torta alap
500g összetört, vagy ledarált kakaós kekszet, fakanállal keverjünk össze 110g olvasztott laktózmentes vajjal.
25 cm átmérőjű tortakarika aljába nyomkodjuk bele a kekszes alapot.
Cukrászmester tipp: Olyan csatos tortakarikát válasszunk, aminek van alja, és az oldala könnyen eltávolítható. A kekszes alap dermedés után elválik a tortaformától, ezért nem kell kipapírozni, vagy zsiradékkal kikenni.
Tegyük a torta alapot hűtőbe, dermedni.
5. Vaníliakrém
500g laktózmentes tejszínt langyosítsunk meg egy edényben.
50g kukoricakeményítőhöz keverjünk annyi tejszínt, hogy egy hígan folyós masszát kapjunk.
A többi tejszínt forraljuk fel egy vaníliarúd kikapart magjával és 140g kristálycukorral. Forrásban lévő tejszínhez keverjük hozzá a hígított keményítőt és főzzük, amíg besűrűsödik. Még forró krémhez keverjünk 125g laktózmentes vajat.
Még melegen öntsük rá a kekszes torta alapra, egyenletesen terítsük el, és tegyük hűtőbe hűlni.
6. Kakaós krém
500g laktózmentes tejet langyosítsunk meg. Keverjünk egy keveset 30g vaníliás pudingporhoz és 10g átszitált kakaóporhoz. Hígan folyós masszát kapjunk. A kakaóport és a pudingot még szárazon keverjük el egymással, így a kakaópor nem tud becsomósodni.
A többi tejet forraljuk fel 100g kristálycukorral és egy vaníliarúd kikapart magjával. A forró tejhez keverjük a hígított kakaós pudingot és addig főzzük, amíg besűrűsödik.
Kakaós krémet még forrón öntsük a kihűlt vaníliás krém tetejére és egyenletesen terítsük el.
7. Díszítés
Forró kakaós krém tetejére szórjuk a 100g összetört kakaós kekszet. Mivel a krém még lágy a kekszdarabok hozzá tapadnak és megpuhulnak a krém kigőzölgésétől. Így könnyű lesz a torta szeletelése.
„Oreo” kekszes tortát tegyük hűtőbe hűlni.
Tortát tetszés szerint díszíthetjük tejszínhabbal és kekszdarabokkal, vagy gluténmentes oreo keksszel.
Gluténmentes sütemények elkészítésekor, sajnos nem elég csak egy az egyben lecserélni a búzalisztet más gluténmentes alapanyagokra. A gluténmentes alaplisztek, szerkezetükben, ízükben, vízmegkötő képességükben is eltérnek a fehér liszttől, ezért, ha rizslisztet, kukoricalisztet, hajdinalisztet, köleslisztet, zablisztet, mandulalisztet, kókuszlisztet,vagy más gluténmentes alaplisztet használunk a süteményekben, azok, íze, állaga, szerkezete is megváltozik. A búzaliszttől eltérő szerkezetű és tulajdonságú gluténmentes alaplisztek, újfajta felhasználási és tárolási tudás megszerzését teszi szükségessé!
„Oreo” Kekszes torta készítése során előforduló hibák és azok megoldásai:
1. Anyagcsomók "galuskák" vannak a keksz tésztában, krémben.
Ez a probléma akkor jelentkezik, ha a száraz alapanyagokat nem keverjük össze megfelelően.
Megoldás:
A megelőzés!
– kakaós krémhez a kakaópor, keményítő, langyos laktózmentes tej alapos össze keverése. Ha mégis kialakulnának csomósodások, még főzés előtt szűrjük át az anyagot, így le tudjuk távolítani a csomókat
– ugyan ez vonatkozik a vaníliás krémre is
– kakaós kekszes tészta készítésekor kakaópor darabok maradhatnak a masszában, ez azért fordulhat elő, mert a kakaóport nem szitáltuk át felhasználás előtt.
2. "Ikrás" szétesik a vanília krém
Ilyen probléma azért jelentkezik, mert az alapanyagok nem tudnak összekeveredni
Megoldás:
– az ikrásság általában azért alakul hat ki, mert az összetevőket nem kevertük össze megfelelően, vagy a laktózmentes vaj vizes, rossz minőségű. Visszamelegítéssel, alapos átkeveréssel legtöbb esetben orvosolható a probléma.
3. Folyósak lettek a krémek
Krém elfolyósodását két hiba okozhatja, vagy nem lett megfelelően besűrítve alapkrém, vagy valamelyik alapanyagot elmértünk
Megoldás:
– az elfolyósodott krém már nem javítható. Ezért midig figyeljünk a megfelelő mennyiségű alapanyag kimérésére. A megfelelő főzési idő betartására.
Cukrászmester tipp: Ha még is folyósak lettek a krémek, torta helyett készítsünk pohárkrémet.
4. Kevés lett, vagy gyorsan elfogyott az "oreo" kekszes torta
A rosszul megválasztott alapanyag mennyiség, vagy a túl jó ízű végtermék, az „Oero” kekszes torta tervezett időnél hamarabbi elfogyását eredményezheti.
Megoldás:
Sütni kell még egy adagot, vagy el kell dugni a család elől.
Még több gluténmentes recept
Gluténmentes gesztenye torta
Glutén, és laktózmentes
Gluténmentes grillázs kocka
Glutén és laktózmentes
Diós-vaníliás sütemény
gluténmentes Trencsényi szelet