Néró recept –

cukor és glutén nélkül

Cukormentes logó
Gluténmentes logó
Laktózmentes logó

Készítsd el ezt a Néró receptet- cukor és glutén nélkül, és élvezd a problémamentes sütemény ízét!

Gluténmentes alaplisztek rengeteg pozitív tápanyaggal rendelkeznek, magasabb az ásványi anyag, vitamin és rostanyag tartalmuk, mint a búzalisztnek, de sajnos némelyiknek az energia tartalma is magasabb. Ez a magasabb energiatartalom, fehér cukorral kombinálva elhízáshoz vezethet.

A magasabb energia bevitel alapesetben nem lenne probléma, amennyiben valaki betartja a mértékletesség szabályát gluténmentes sütemény fogyasztásakor, beiktat az életébe egy kis sporttevékenységet.

Vannak akik szeretnék szabályozni a szervezetbe bevitt energia mennyiségét orvosi javaslatra, vagy saját elhatározásból. Ilyenkor kerülnek elő az édesítőszerek, mint a legkézenfekvőbb alternatívái a kristálycukornak. Az édesítőszerek felhasználása süteményekben alap esetben, csak annyit jelent, hogy egy az egyben lecseréljük a cukrot édesítőszerre, de ez gluténmentes sütemények esetében nem mindig hoz megfelelő eredményt. A búzaliszt kicserélésével már egyszer megváltoztattunk egy jól bevált sütemény receptet – valamilyen eredménnyel – majd még az édesítő szerek használatával további változtatásokat eszközölünk, valljuk be kétes sikerrel.

Természetesen az édesítőszerek alkalmazhatók gluténmentes sütemények készítésénél, de sok próbálkozás, kitartás és kudarcélmény útján juthatunk csak el a megszokott és elvárt ízvilághoz.

Abban szeretnék neked segíteni, hogy ezt a kihívásokkal teli utat ne keljen végigjárnod!

Néró elkészítéséhez szükséges eszközök:

 • mérleg
 • keverőtál, vagy üst
 • fakanál, vagy spatula
 • nyomózsák
 • díszítő cső (én 13-ast használtam)
 • sütőpapír
 • sütőlemez
 • tányér, vagy tálca az elkészült sütemény tálalásához

Tápanyag 100g termékben

Energia: 1220,64 kj/ 291,32 kcal

 • Szénhidrát: 26,92 g
 • – amelyből cukrok: 4,55 g
 • Zsír: 17,62 g
 • – amelyből telített zsírsavak: 0,43 g
 • Fehérje: 5,42 g
 • Só: 0,01 g
Glutén-, és cukormentes néró díszesen tálalva

Néró recept: cukor és glutén nélkül

Cukor-, és gluténmentes Néró tészta:

 

 • tojás                                        150gr                          (14%)
 • rizsliszt                                  125gr                          (12%)
 • laktózmentes vaj                   120gr                          (11%)
 • kölesliszt                                75gr                             (7%)
 • mandulaliszt                          70gr                             (7%)
 • xilit                                          65gr                            (6%)
 • eritrit                                      65gr                             (6%)
 • kakaópor                                20gr                             (2%)
 • kukoricakeményítő              20gr                              (2%)

Betöltés:

 

 • cukormentes sárgabaracklekvár                              250gr           (24%)

 

Díszítés:

 

 • cukormentes étcsokoládé                                         100gr             (8%)

Össz. Súly

1000gr

Előkészítési idő

10 perc

Elkészítési idő

Kb. 20 perc

Sütés

12 perc

Díszítés

10 pec

Cukor-, és gluténmentes Néró elkészítése lépésről-lépésre

Ha inkább videót szeretsz nézni, kattints ide!

1. Alapanyagok kimérése

A munkánk megkönnyítése érdekében: minden alapanyagot gondosan mérjünk ki, készítsünk elő, így segítsük magunkat a gördülékeny feladat végzésben.

120g laktózmentes vajat, vagy tejmentes margarint felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből és szobahőmérsékleten tartva hagyjuk megpuhulni, vagy mikróban puhítsunk rajta.

Szárazanyagokat: 20g kukoricakeményítő, 125g rizsliszt, 75g kölesliszt, 70g mandulaliszt, 20g kakaó – mérjük egy tálba és alaposan keverjük össze. Azért javaslom az előzetes összekeverést, mert például a kakaó és a kukoricakeményítő folyadékkal érintkezne összecsomósodik, ezért nehezebb simára keverni a Néró tésztát.

Édesítőszert: 65g xilit, 65g eritrit – amennyiben szükséges – daráljuk le, minél apróbb, porszerű állagúra.

3 db 50g-os tojást törjönk egy edénybe.

Glutén-, és cukormentes kakaós néró díszesen tálalva

2. Cukor-, és gluténmentes Néró tészta összeállítása

Puha zsiradékhoz – 120g laktózmentes vaj, vagy tejmentes margarin – hozzá adunk 65g őrölt eritritet, 65g őrölt xilitet, kézi mixerrel krémes állagúra elkeverjük és fokozatosan adagolva, egyesével hozzáadunk 150g (3db 50g-os) tojást és egyneműsítjük. Azért javaslom egyesével adagolni a tojást, hogy a zsíradék ne cspódjon ki, ne legyen „ikrás”, „futós” a krém.

A felhabosodott alapkrémmel elkeverjük a már előzetesen kimért és összekevert szárazanyagokat – 125g rizsliszt, 75g kölesliszt, 70g mandulaliszt, 20g kakaópor, 20g kukoricakeményítő. Egy puha, krémes állagú Néró tésztát kell kapjunk.

Cukor és gluténmentes Néró recept, kakaó nélkül csak egy kattintásra. ITT!

Glutén-, és cukormentes néró alapkrémjének és szárazanyagoknak az összekavarása

3. Néró tészta dresszírozása (sütés előtti forma kialakítása)

Bekevert tésztát simacsöves nyomózsákba rakjuk és sütőpapírra tetszőleges méretű babapiskóta alakzatokat nyomunk. Ügyelve a megfelelő távolság megtartására, mivel a tésztának sütés során megnő a térfogata.

Cukrászmester tippek:

Dresszírozott alakzatok természetesen variálhatók, ezeknek az alakzatoknak, csak a képzelet szab határt. Lehet félgömb,csepp, rúd, C alak, babapiskóta forma stb.

Tapasztalatlan hobbi cukrászok számára problémát okozhat a nyomózsák megtöltése, mivel könnyen összekenhetik magukat, vagy a nyomózsákot. Ennek elkerüléséhez mutatok számodra egy rövid videót. Kattints ide!

Glutén-, és cukormentes néró sütés előtti formázása

4. Sütés

A sütés során kialakul a végleges szerkezet, a pörzs anyagok, plusz ízzel egészítik ki a Néró tésztát.

A sütőpapírral fedett sütőlemezre kiformázott tésztát, előmelegített 200 C°-os sütőben sütjük. A sütési idő körülbelül 10-12 perc. A sütési időt nagymértékben befolyásolja a sütő teljesítménye. Sütés közben megnő a néró térfogata, akkor vegyük ki a sütőből, ha a tetejét óvatosan megnyomjuk és a felület vissza rugózik, nem marad meg az ujjlenyomatunk, de még nem is szilárdult meg annyira, hogy ne tudjuk benyomni. Figyelni kell a tésztát sütés közben, mivel könnyű túlsütni és akkor kiszárad, kemény lesz.

Sütés után félre tesszük hűlni.

5. Betöltés

A szoba hőmérsékletűre hűlt Néró tésztát összetöltjük cukormentes sárgabaracklekvárral.

Nérók felét felfordítjuk a tetejére és nyomózsák, vagy kiskanál segítségével tetszőleges mennyiségű cukormentes sárgabaracklekvárt nyomunk, majd ráhelyezzük a félgömbök másik felét. Egy kicsit összenyomjuk őket, annyira, hogy a széléig terüljön a lekvár.

Cukrászmester tipp: minél több lekvárt juttatunk a két lapocska közé, annál puhább, ízesebb lesz a süteményünk, viszont túlzásokba sem érdemes esni. A túl sok lekvár, evés közben kipréselődik a lapok közül és elkenődhet a kezünkön, ruhánkon. Legjobb saját készítésű sárgabarack lekvárral dolgozni!

Glutén-, és cukormentes kakaós néró betöltése cukormentes lekvárral

6. Díszítés

A diétánkhoz illeszkedő étcsokoládét, mikróban, vagy vízgőz felett megolvasztjuk, szükség esetén hígíthatjuk, hogy ne legyen vastag a csokoládé, majd belemártjuk a Nérót.

Cukrászmester tipp: Csokoládéval történő díszítés történhet többféleképpen. „Egyszerű” csíkozás variálható különböző formákk rajzolásával, vagy márthatjuk is teasüteményünket a csokoládéba. Ha szeretnél fényes felületű és roppanós csokoládé díszítést a néró tetejére, akkor nézd meg a narancsmarcipán készítése házilag videó, étcsokoládé temperálása áthúzáshoz részét.

Glutén-, és cukormentes kakaós néró díszítése diabetikus étcsokoládéval
Glutén-, és cukormentes néró díszesen tálalva

Ha inkább vizuális típus vagy, nézd meg a videót!

Megosztanád másokkal is a receptet? Kattints az ikonokra:

Gluténmentes sütemények elkészítésekor, sajnos nem elég csak egy az egyben lecserélni a búzalisztet más gluténmentes alapanyagokra. A gluténmentes alaplisztek, szerkezetükben, ízükben, vízmegkötő képességükben is eltérnek a fehér liszttől, ezért, ha rizslisztet, kukoricalisztet, hajdinalisztet, köleslisztet, zablisztet, mandulalisztet, kókuszlisztet,vagy más gluténmentes alaplisztet használunk a süteményekben, azok, íze, állaga, szerkezete is megváltozik. A búzaliszttől eltérő szerkezetű és tulajdonságú gluténmentes alaplisztek, újfajta felhasználási és tárolási tudás megszerzését teszi szükségessé!

Gluténmentes sütemény készítési alapelvek

Cukor-, és gluténmentes Néró készítés során előforduló hibák és azok megoldásai:

1. Fehér “galuskák”, anyag csomók vannak a cukormentes Néró tésztában.

Ilyen probléma akkor jelentkezik, ha a vaj, vagy margarin túl kemény, nem olvasztottuk meg megfelelően, vagy ha valamelyik alapanyag összeállt, tárolás során, esetleg lisztes alapanyagunk nagy szemcsés.

Megoldás: 

A megelőzés! Zsiradék megolvasztása, lisztes anyagok átszitálása esetleg átdarálása.

Amennyiben kialakukt a probléma, megoldást jelenthet, ha a képlékeny tésztánkat szitán, vagy szűrőn, fakanál, spatula segítségével átnyomkodjuk.

2. Folyós lett a Néró tészta.

Ennek oka az alapanyagok elmérésében keresendő.

Megoldás:

Amennyiben emlékszünk melyik alapanyagból mértünk a recepttől elmérő mennyiséget, egy kis matekozás után korrigáljuk.

3. Nem tudom megtölteni a nyomózsákot

A nyomózsák töltése igényel egy kis rutint, de könnyen elsajátítható. Két módszer közismert.
Az elsőben a nyomózsákot az egyik kezünkben tartva a másik kézben fogott kanállal, vagy habkártyával megtöltjük. Ebben az esetben, rutintalanság esetén könnyen összekenhetjük a nyomózsák külső szélét, vagy magunkat.
A másik módszer esetében egy keskeny, de magasabb falú edénybe helyezzük a nyomózsákot (pl.: mércés kancsó), felső peremére hajlítjuk a zsák felső szélét, az így kialakított mélyedésbe, mind a két kezünket használva, biztosabban tudjuk megtölteni a nyomózsákunkat.
Cukrászmester tipp: amennyiben vizuális típus vagy, kattints ide egy rövid videóért.

4. Szétesik a cukormentes Néró tészta, dresszírozás közben törik, csúnyák lesznek az alakzatok

Az ilyen probléma több módon is kialakulhat.

Kicsi volt a tojásunk, ezért kevés a folyadék. Hideg volt a tojás, ezért összerántotta a zsiradékot. A száraz anyagok hőmérséklete volt hideg és ettől kemény, törős lett a tészta. Valamelyik alapanyagot elmértünk.

Megoldás:

Az alapanyagok elmérése esetén vagyunk a legkönnyebb helyzetben, amennyiben emlékszünk, hol hibáztunk.

Hideg alapanyagok esetén, vízgőz felett, melegíthetünk a tésztánkon.

5. Sütés után a Néró nyers ízű, vagy nagyon megsült

A sütés a legfontosabb eleme a süteményünk készítésének. Ekkor alakul ki a tészta végleges alakja és íze. Hiába tettünk meg mindent a tökéletes eredmény eléréséért, ha nem megfelelő hőfokon sütünk, vagy nem megfelelő időben vesszük ki a lemezt a sütőből.

Megoldás: amíg nem ismerjük a sütőnk sütés teljesítményét, folyamatosan figyeljük a tésztánkat miközben sül, szükség esetén módosítsuk a hőfokot, vagy a sütésidőt.

6. A kisült alakzatok méretükben eltérnek

A különböző méret kialakulását okozhatja, hogy a dresszírozás során nem egyenletes mennyiségű tésztából alakítottuk ki a formákat.

Az alapanyagokat nem kellő alapossággal kavartuk össze, így az egyes alakzatokban, eltérő mennyiségű zsiradék található, ezért eltérő nagyságúra terülnek.

Megoldás:

A megelőzés!

A már kisült félgömböknek megkeressük a méretben hozzá illő párját és azzal illesztjük össze betöltéskor.

7. Csokoládénk sűrű, nehezen kezelhető

A kereskedelmi forgalomban kapható csokoládék és csokoládé szerű készítmények, minőségükben széles skálán mozognak. A jó minőségű csokoládék, amennyiben az olvasztásuk során nem vétettünk technológiai hibát, jól kezelhetőek. Ha még is szükséges a hígításuk, olvasztott kakaóvajjal, szőlőmagolajjal esetleg napraforgóolajjal hígíthatjuk.

Olvasztás során előforduló hibák:

– vízgőz felett történő olvasztáskor, vízpára csapódik a csokoládéra ettől besűrűsödik

Megelőzés: ne zubogó víz felett olvasszuk, vagy olyan oldalirányban kinyúló peremmel rendelkező edényt használjunk, ami meggátolja a vízpára csokoládéba jutását.

– mikróban történő olvasztáskor hosszabb ideig melegítjük a csokoládét, ettől a közepében megég a csokoládé

Megelőzés: többször, rövidebb időtartamokra helyezzük a csokoládét a mikróba és minden visszahelyezés előtt kavarjuk át

– túlmelegítettük a csokoládét! A csokoládék, fajtától függően 28-31 C°-on használhatók a legoptimálisabban

Tipp: a minőségi csokoládét melegítsük 40-45 C°-ra, majd folyamatos mozgatás közben, hűtsük vissza, fajtától függően 28-31 C°-ra, ebben a hőmérsékleti tartományban a minőségi csokoládék dermedés után csillogó fényűek, nem mattúlnak, nem szürkülnek ki.

8. Kevés lett, vagy gyorsan elfogyott a cukormentes Néró

A rosszul megválasztott alapanyag mennyiség, vagy a túl jó ízű végtermék, a Néró tervezett időnél hamarabbi elfogyását eredményezheti.

Megoldás:

Sütni kell még egy adagot, vagy el kell dugni a család elől. wink

Még több cukor-, és gluténmentes recept

Glutén-, és cukormentes linzer díszesen tálalva

Cukormentes linzer

Glutén-, cukor-, és laktózmentes

Megnézem

Glutén-, és cukormentes muffin díszesen tálalva.

Cukormentes kakaós Muffin

Glutén-, cukor-, és laktózmentes

Megnézem

Glutén-, és cukormentes almás lepény díszesen tálalva

Cukormentes almáslepény

Glutén-, cukor-, és laktózmentes

Megnézem

Szerezd meg a legfrissebb recepteket!

Csatlakozz a hírlevelünkhöz!
Adataid megadása után, értesítéseket  kapsz a  legújabb videókról, receptekről a honlapot érintő legfrissebb hírekről.Hozzá járulok az adataim kezeléséhez, elolvastam és megértettem az Adatvédelmi Tájékoztatót

 


Néró recept cukor, glutén és kakaó nélkül:

 

 • tojás                                        150gr                          (14%)
 • rizsliszt                                  140gr                          (12%)
 • laktózmentes vaj                   120gr                          (11%)
 • kölesliszt                                75gr                             (7%)
 • mandulaliszt                          75gr                             (7%)
 • xilit                                          65gr                            (6%)
 • eritrit                                      65gr                             (6%)
 • kukoricakeményítő              25gr                             (2%)

Betöltés:

 

 • cukormentes sárgabaracklekvár                              250gr           (24%)

 

Díszítés:

 

 • cukormentes étcsokoládé                                         100gr             (8%)