Néró bűntudat nélkül

Gluténmentes, tejmentes, cukormentes recept

Gluténmentes logó
Laktózmentes logó
Cukormentes logó

Az ismert Néró alaprecept búzalisztet, vajat és cukrot tartalmaz, de ezért nem kell lemondani róla az élelmiszer-intoleranciával élőknek sem. Nérót készíthetünk lisztmentesen, vaj és hozzáadott cukor nélkül. Ezt a Néró receptet alkalmazva, gluténmentes, tejfehérjementes, tejcukormentes és hozzáadott cukortól mentes aprósüteményt készíthetsz, gluténmentes alaplisztek felhasználásával.

A teasütemények már az ősidőktől kezdve a táplálkozás fontos elemei voltak az emberek számára. Első emlékei Perzsiából kerültek elő, ahol gabonából, vízből és mézből sütöttek kemény kekszeket, amelyeket elsősorban utazók, hajósok, katonák fontos élelme volt. A kekszek római korban a légiók katonáinak ellátmányát képezték, mert hosszan eltartható, könnyen szállítható, és magas energiatartalma révén segített a katonák állóképességének a fennntartását a hosszú menetelések, vagy a harcok során.

A ma ismert szilárdabb és laposabb kekszek elődeit a franciáknak, a puhább , pórhanyósabb édességeket pedig a hollandoknak köszönhetjük. Ám világkörüli elterjedését az angolok által megismert ötórai teához kapcsolódó desszert fogyasztás kapcsán érte el. Ezek az apró falatkák ma már mindenki kedvencévé váltak, és nem csak délután ötkor. laughing

Teasütemények azért is olyan kedveltek, mert elkészíthetünk belőle egyszerre egy nagyobb adagot is, mivel sokáig eláll. Legtöbbjük, légmentesen záródó edényekben 2-3 hétig is. Elkészítésükhöz nem kell cukrászmesternek lenned, háziasszonyok, hobbi cukrászok 1-2 óra alatt könnyedén készíthetnek, akár nagyobb mennyiséget is. Igy mindíg lesz mihez nyúlni, ha egy kis nassolásra vágyunk, vagy váratlan vendéget kell megkínáljunk.

Mindenki ismeri a klasszikus Néró teasüteményt cukrászdákból. Két kis omlós tésztafélgömb lekvárral összeragasztva, csokoládéval díszítve. A mentes Néró viszont nem annyira közismert. Készítsd el ezt a mentes teasüteményt, amelyben a gluténmentes, tejmentes, cukormentes alapanyagok olyan arányban vannak összeállítva, hogy az mind ízében, mind állagában, mind kinézetében megszólalásig hasonlít az eredeti lisztes változatához. Így mindenki fentartások nélkül fogyaszthatja.

Mentes Néró elkészítéséhez szükséges eszközök:

 • mérleg
 • keverőtál, vagy üst
 • fakanál, vagy spatula
 • nyomózsák
 • sütőpapír
 • sütőlemez
 • tányér, vagy tálca az elkészült sütemény tálalásához

Tápanyag 100g termékben

Energia: 1075 kj/ 256,57 kcal

 • Szénhidrát: 27,35 g
 • – amelyből cukrok: 1,72 g
 • Zsír: 15,64 g
 • – amelyből telített zsírsavak: 8,71 g
 • Fehérje: 3,29 g
 • Só: 0,01 g
Paleo néró sárgabaracklekvárral töltve, étcsokoládéval díszítve

Probléma mentes Néró recept:

Mentes Néró tészta:

 • tojás                                                150gr           (16%)
 • mandulaliszt                                 112gr            (12%)
 • rizsliszt                                            80gr             (8%)
 • kölesliszt                                         75gr             (8%)
 • kókuszzsír                                      70gr              (7%)
 • eritrit                                               65gr              (6%)
 • xilit                                                   65gr              (6%)
 • kacsazsír                                        40gr              (4%)
 • gesztenyeliszt                               30gr              (3%)

Betöltés:

 

 • cukormentes sárgabaracklekvár              250gr           (26%)

 

Díszítés:

 

 • diabetikus étcsokoládé                                30gr             (3%)

Össz. Súly

900gr

Előkészítés

Kb. 10 perc

Elkészítés

kb. 20 perc

Sütés

12 perc

Díszítés

5 perc

Probléma mentes Néró teasütemény készítése lépésről-lépésre

Ha inkább videót szeretsz nézni, kattints ide!

1. Alapanyagok kimérése

A munkánk megkönnyítése érdekében, minden alapanyagot gondosan mérjünk ki, készítsünk elő, így segítsük magunkat a gördülékeny feladat végzésben.

70g kókuszzsírt puhítsuk meg felhasználás előtt, de ne legyen folyós. 40g kacsazsírt olvasszuk folyósra.

Elsőre talán szokatlannak tűnhet a kacsazsír alkalmazása a receptben, de fontos szerepe van a tészta szerkezetének kialakításában. Segít stabilizálni a kókuszzsír szerkezetét, ezáltal meggátolja, hogy kifolyjon sütés közben a tésztából. Ruganyos, puha tésztaszerkezetet biztosít, nem szárad ki a Néró.

Szárazanyagokat: 30g gesztenyeliszt, 80g rizsliszt, 75g kölesliszt, 112g mandulaliszt, – mérjük egy tálba és alaposan keverjük össze.

65g őrölt xilitet, 65g őrölt eritritet mérjük ki. 3db 50g-os tojást törjünk fel egy tálba.

Paleo néró alapanyagai kimérve

2. Néró tészta összeállítása

Olvasztott 70g kókuszzsírhoz hozzá adjuk 30g kacsazsírt, 65g eritritet, valamint 65g xilitet, kézi mixerrel, vagy habverő géppel krémes állagúra keverjük, majd fokozatosan adagolva, egyesével hozzáadunk 3db egész tojást 150g, és kihabosítjuk.

A felhabosodott alapkrémhez hozzá keverünk fakanállal, vagy spatulával, a már előzetesen kimért – 112g mandulaliszt, 80g rizsliszt, 75g kölesliszt, 30g gesztenyeliszt, –  keveréket.

Így egy puha, krémes állagú tésztát kapunk, amit könnyű formázni.

Mentes néró krémes részének a bekeverése
Mentes néro krém és a szárazanyagok összekeverése

3. Néró tészta dresszírozása (sütés előtti forma kialakítása)

A bekevert Néró tésztát simacsöves nyomózsákba rakjuk és sütőpapírra tetszőleges méretű félgömböket nyomunk. Ügyelve a megfelelő távolság megtartására, mivel a tésztánknak sütés során megnő a térfogata, elterül.

Cukrászmester tanácsa: dresszírozott alakzatok természetesen variálhatók, ezeknek az alakzatoknak, csak a képzelet szab határt. PL.: félgömb, csepp, babapiskóta, egyenes rúd. Vagy alkalmazhatunk speciális formákat kialakító csöveket, így tovább növelhetjük az alakzatok számát.

Tipp: Szeretnéd minél egyszerűbben, úgy megtölteni a nyomózsákot, hogy nem kened össze se magadat, se a zsákot? Kattints ide egy rövid videóért.

Mentes néró sütés előtti formázása

3. Sütés

Sütés során kialakul a végleges tészta szerkezet. A pörzs anyagok, plusz ízzel egészítik ki a Néró tésztánkat.

Sütőpapírral fedett sütőlemezre kiformázott Néró tésztát, előmelegített 200 C°-os sütőben sütjük, amíg a széle aranybarna színű nem lesz. Sütési idő a sütő teljesítményétől fogva változik, 10-12 perc.

Megsült Nérót félre tesszük hűlni.

5. Betöltés

A szoba hőmérsékletűre hűlt félgömböket összetöltjük cukormentes sárgabaracklekvárral.

A félgömbök felét felfordítjuk a tetejére és nyomózsák, vagy kiskanál segítségével tetszőleges mennyiségű lekvárt nyomunk (én 250g-ot használtam fel), majd ráhelyezzük a félgömbök másik felét. Egy kicsit összenyomjuk őket, annyira, hogy a széléig terüljön a lekvár.

Cukrászmester tipp: minél több lekvárt juttatunk a két lapocska közé, annál puhább, ízesebb lesz a süteményünk, viszont túlzásokba sem érdemes esni. A túl sok lekvár, evés közben kipréselődik a lapok közül és elkenődhet a kezünkön, ruhánkon. Fontos, hogy jó minőségű nem folyós lekvárt használjunk! Túlzottan leves, híg lekvár, eláztatja a Nérót, ami az aprósütemény élvezeti értékét nagymértékben rontja.

Mentes néró betöltése

6. Díszítés

Diétánkhoz illeszkedő 30g étcsokoládét, mikróban, vagy vízgőz felett megolvasztjuk, papírzacskóba tesszük és a sütemény felső felületére csorgatjuk.

A kereskedelmi forgalomban kapható csokoládék és csokoládé szerű készítmények, minőségükben széles skálán mozognak. A jó minőségű csokoládék, amennyiben az olvasztásuk során nem vétettünk technológiai hibát, jól kezelhetőek. Ha még is szükséges a hígításuk, olvasztott kakaóvajjal, szőlőmagolajjal esetleg napraforgóolajjal hígíthatjuk.

Ha problémád van a csokoládé felhasználásával nézd meg a javaslatokat a Néró készítése során előforduló hibák és azok megoldásainál!

Cukrászmester tipp: csokoládéval díszítés történhet többféleképpen. „Egyszerű” csíkozás variálható különböző formák rajzolásával, vagy márthatjuk is süteményt a csokoládéba, félig, negyedrészig, vagy egyes oldalakat külön-külön, valamilyen mértékig.

Papírzacskó tekerése nem túl nehéz, de igényel egy kis rutint. Ha szeretnéd megtanulni hogyan tudsz jól használható papírzacskót tekerni, katt ide.

Mentes néró díszítése

Ha inkább vizuális típus vagy, nézd meg a videót!

Megosztanád másokkal is a receptet? Kattints az ikonokra:

Mentes Néró készítés során előforduló hibák és azok megoldásai:

1. Fehér “galuskák”, anyag csomók vannak a Néró tésztában.

Ilyen probléma akkor jelentkezik, ha a kókuszzsír túl kemény, nem olvasztottuk meg megfelelően, vagy ha valamelyik alapanyag összeállt, tárolás során. 

Megoldás: 

A megelőzés! Zsiradék megolvasztása, édesítőszerek ledarálása, vagy nyújtófával megtörése, lisztes anyagok átszitálása.

Amennyiben kialakukt a probléma, megoldást jelenthet, ha a képlékeny tésztánkat szitán, vagy szűrőn, fakanál, spatula segítségével átnyomkodjuk.

2. Folyós lett a tészta.

Ennek oka az alapanyagok elmérésében keresendő.

Megoldás:

Amennyiben emlékszünk melyik alapanyagból mértünk a recepttől elmérő mennyiséget, egy kis matekozás után korrigáljuk.

3. Nem tudom megtölteni a nyomózsákot

A nyomózsák töltése igényel egy kis rutint, de könnyen elsajátítható. Két módszer közismert.
Az elsőben a nyomózsákot az egyik kezünkben tartva a másik kézben fogott kanállal, vagy habkártyával megtöltjük. Ebben az esetben, rutintalanság esetén könnyen összekenhetjük a nyomózsák külső szélét, vagy magunkat.
A másik módszer esetében egy keskeny, de magasabb falú edénybe helyezzük a nyomózsákot (pl.: mércés kancsó), felső peremére hajlítjuk a zsák felső szélét, az így kialakított mélyedésbe, mind a két kezünket használva, biztosabban tudjuk megtölteni a nyomózsákunkat.
Tipp: amennyiben vizuális típus vagy, kattints ide egy rövid videóért.

4. Szétesik a tészta, dresszírozás közben törik, csúnyák lesznek a félgömbök

Az ilyen probléma több módon is kialakulhat.

Kicsi volt a tojásunk, ezért kevés a folyadék. Hideg volt a tojás, ezért összerántotta a zsiradékot. A száraz anyagok hőmérséklete volt hideg és ettől kemény, törős lett a tészta. Valamelyik alapanyagot elmértünk.

Megoldás:

Az alapanyagok elmérése esetén vagyunk a legkönnyebb helyzetben, amennyiben emlékszünk, hol hibáztunk.

Hideg alapanyagok esetén, vízgőz felett, melegíthetünk a tésztánkon.

5. Sütés után a Néró világos, nyers ízű, vagy nagyon megsült

A sütés a legfontosabb eleme a süteményünk készítésének. Ekkor alakul ki a tészta végleges alakja és íze. Hiába tettünk meg mindent a tökéletes eredmény eléréséért, ha nem megfelelő hőfokon sütünk, vagy nem megfelelő időben vesszük ki a lemezt a sütőből.

Megoldás: amíg nem ismerjük a sütőnk sütés teljesítményét, folyamatosan figyeljük a tésztánkat miközben sül, szükség esetén korrigáljuk a hőfokot, vagy a sütésidőt.

6. A kisült félgömbök méretükben eltérnek

A különböző méret kialakulását okozhatja, hogy a dresszírozás során nem egyenletes mennyiségű tésztából alakítottuk ki a félgömböket.

Az alapanyagokat nem kellő alapossággal kavartuk össze, így az egyes félgömbökben, eltérő mennyiségű zsiradék található, ezért eltérő nagyságúra terülnek.

Megoldás:

A megelőzés! A már kisült félgömböknek megkeressük a méretben hozzá illő párját és azzal illesztjük össze betöltéskor.

7. Csokoládénk sűrű, nehezen kezelhető

A kereskedelmi forgalomban kapható csokoládék és csokoládé szerű készítmények, minőségükben széles skálán mozognak. A jó minőségű csokoládék, amennyiben az olvasztásuk során nem vétettünk technológiai hibát, jól kezelhetőek. Ha még is szükséges a hígításuk, olvasztott kakaóvajjal, szőlőmagolajjal esetleg napraforgóolajjal hígíthatjuk.

Olvasztás során előforduló hibák:

– vízgőz felett történő olvasztáskor, vízpára csapódik a csokoládéra ettől besűrűsödik

Megelőzés: ne zubogó víz felett olvasszuk, vagy olyan oldalirányban kinyúló peremmel rendelkező edényt használjunk, ami meggátolja a vízpára csokoládéba jutását.

– mikróban történő olvasztáskor hosszabb ideig melegítjük a csokoládét, ettől a közepében megég a csokoládé

Megelőzés: többször, rövidebb időtartamokra helyezzük a csokoládét a mikróba és minden visszahelyezés előtt kavarjuk át

– túlmelegítettük a csokoládét! A csokoládék, fajtától függően 28-31 C°-on használhatók a legoptimálisabban

Tipp: a minőségi csokoládét melegítsük 40-45 C°-ra, majd folyamatos mozgatás közben, hűtsük vissza, fajtától függően 28–31 C°-ra, ebben a hőmérsékleti tartományban a minőségi csokoládék dermedés után csillogó fényűek, nem mattúlnak, nem szürkülnek ki.

8. Nem sikerül papírzacskót tekerni

A papírzacskó tekerése okozhat problémát amennyiben hiányzik a megfelelő gyakorlat, de az elsajátítása nem bonyolult.

Ha szeretnéd látni a videót ahol bemutatom kattints ide!

9. Kevés lett, vagy gyorsan elfogyott a mentes Néró

A rosszul megválasztott alapanyag mennyiség, vagy a túl jó ízű végtermék, a mentes Néró tervezett időnél hamarabbi elfogyását eredményezheti.

Megoldás:

Sütni kell még egy adagot, vagy el kell dugni a család elől. wink

Még több mentes sütemény recept

Cukormentes képviselőfánk díszesen tálalva

Cukormentes képviselőfánk

Glutén-, tej-, és cukormentes

Megnézem

Cukormentes Gluténmentes és cukormentes bounty díszesen tálalva

Cukormentes kókuszos sütemény

Glutén-, tej-, és cukormentes

Megnézem

Mentes oreo torta recept

Cukormentes "Oreo" kekszes torta

Glutén-, tej-, és cukormentes

Megnézem

Szerezd meg a legfrissebb recepteket!

Csatlakozz a hírlevelünkhöz!
Adataid megadása után, értesítéseket  kapsz a  legújabb videókról, receptekről a honlapot érintő legfrissebb hírekről.Hozzá járulok az adataim kezeléséhez, elolvastam és megértettem az Adatvédelmi Tájékoztatót