Maradék sütemény felhasználása
Linzer torta gluténmentesen
Többször hallottam már azt a kérdést: Mit lehet csinálni a maradék gluténmentes süteménnyel? Nagyobb ünnepek, vagy családi összejövetelek után sokszor marad ki sütemény, amit sajnos sokáig nem lehet úgy eltárolni, hogy élvezettel lehessen elfogyasztani, így sorsuk szerint a kukában landolnak. Erre nyújt megoldást a gluténmentes linzertorta, maradék sütemények újrahasznosítója. Ha van maradék linzer, néró, zserbó, muffin, kuglóf, vagy bármilyen egyéb sütemény, aminek nem főzött krémes a tölteléke, gyűjtsd össze. Nem baj ha már több hetesek és teljesen kiszáradtak! Daráld le és készítsd el a linzertortát maradék süteményekből.
Kipróbáltál egy új receptet, vagy új lisztkeveréket és nem vált be? A sütemény nem ízlett és ezért megmaradt? Ne ess kétségbe! Van remény! Egy kis kreativitással, jó adag lekvárral, meg a gluténmentes linzertorta receptjével, újjá varázsolhatod a megunt, elrontott, vagy kiszáradt süteményedet.
Szeretettel ajánlom a figyelmedbe. Próbáld ki!
Linzer torta elkészítéséhez szükséges eszközök:
- mérleg
- keverő tál, vagy üst
- kézi mixer
- kézi habverő
- fakanál
- habkártya
- tortaforma
- daráló
- nyomózsák
- csillagcső
- szeletelőkés
- tányér, vagy tálca az elkészült termékek szervirozásához
Tápanyag 100g linzer tortában
Energia: 1411,27 kj/ 336,82 kcal
- Szénhidrát 37,33 gr
- – amelyből cukrok 14,37 gr
- Zsír 19,18 gr
- – amelyből telített zsírsavak 0,70 gr
- Fehérje 4,26 gr
- Só 0,00 gr

Linzer torta recept:
Alaptészta (ezt csak akkor készítsd el, ha nincs maradék süteményed!)
- tejmentes margarin 100gr
- zabliszt 100gr
- rizsliszt 60gr
- kristálycukor 110gr
- mandulaliszt 60gr
- tojás 200gr
- útifű maghéj 5gr
- kukoricakeményítő 30gr
- burgonyakeményítő 25gr
- citromhéj 1gr
- vaníliarúd kikapart magja 1db
- csipet só
Linzer torta tészta:
- tejmentes margarin 250gr
- porcukor 210gr
- tojás 150gr
- rizstej 175gr
- rum 20gr
- darált alaptészta (vagy maradék sütemény) 500gr
- dió 225gr
- kölesliszt 60gr
- gesztenyeliszt 60gr
- sütőpor 5gr
- almarost 10gr
- fahéj 1gr
- citromhéj 1gr
- vaníliarúd kikapart magja 1db
- csipet só
Töltelék:
- szilvaklekvár 500gr
Talán elsőre megijesztett, hogy milyen sok alapanyag kell a recepthez?! Célom a receptek összeállításakor, hogy a házias ízek ugyan úgy megjelenjenek a gluténmentes receptekben, mint a búza lisztes változatukban. Én nem érem be a „Jó lesz az így is, mert ez gluténmentes!” süteményekkel, és tapasztalatom szerint a gluténmentes lisztkeverékkel készült sütemények sem a várt eredményeket hozzák minden esetben. Ezért Én a saját lisztkeverékeimben és receptjeimben bízom, ezt osztom meg veled szeretettel.
Elkészítési idő, ha nincs maradék süteményed
Össz. súly
2100gr
Össz. elkészítési idő:
120 perc
Előkészítési idő
10 perc
Elkészítési idő
30 perc
Sütési idő
80 perc
Elkészítési idő, ha van maradék süteményed
Össz. súly
2100gr
Össz. elkészítési idő:
70 perc
Előkészítési idő
5 perc
Elkészítési idő
15 perc
Sütési idő
50 perc
Linzer torta elkészítése maradék süteményből lépésről-lépésre
Ha inkább videót szeretsz nézni, kattints ide!
1. Alapanyagok kimérése
Mérjük ki a linzer torta alapanyagait: tejmentes margarin, vagy laktózmentes vaj 250gr, porcukor 210gr, rizstej, vagy laktózmentes tej 175gr, rum, vagy rum aroma (aromából ízlés szerint) 20gr, darált maradék sütemény, vagy alaptészta 500gr, dió 225gr, kölesliszt 60gr, gesztenyeliszt 60gr,sütőpor 5gr, almarost 10gr, fahéj 1gr, citromhéj 1gr, vaníliarúd kikapart magja, vagy vaníliás cukor 1db, csipet só.
Száraz anyagokat az alaptésztához (100g zabliszt, 60g rizsliszt, 60g mandulaliszt, 5g útifű maghéj, 30g kukoricakeményítő, 26g burgonyakeményítő, 1g citromhéj, 1db vaníkiarúd kikapart magja, csipet só), a torta tésztájához (500g darált alaptészta (vagy maradék sütemény), 225g darált dió, 60g kölesliszt, 60g gesztenyeliszt, 5g sütőpor, 10g almarost, 1g citromhéj, 1db vaníliarúd kikapart magja, 1g fahéj, csipet só), mérjük ki és keverjük össze.
Tojásokat (alaptésztához 4db), (torta tésztájához 3db) törjük fel, tálakba.
Amennyiben van maradék, nem krémmel töltött süteményünk (kuglóf, muffin, piskóta, linzer, néró, zserbó, stb.), daráljuk le, így megkapjuk az 500g darált alaptészta mennyiségét, Így kihagyhatjuk az alaptészta készítését.


2. Alaptészta összeállítása
200g tojást (4db 50g-os), 110g kristálycukorral felhabosítunk. Hozzá keverjük a kimért szárazanyagokat (100g zabliszt, 60g rizsliszt, 60g mandulaliszt, 5g útifű maghéj, 30g kukoricakeményítő, 26g burgonyakeményítő, 1g citromhéj, 1db vaníliarúd kikapart magja, csipet só). Majd összekeverjük 100g olvasztott margarinnal.
Beleöntjük bármilyen alakú, méretű sütőformába. A forma és a vastagság nem fontos, hiszen ledaráljuk a tésztát.




3. Alaptészta sütése
Sütőformában elterített alaptésztát 200 C°-os előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
Nem baj ha egy kicsit szárazabb lesz a tészta sütés követően, könnyebb lesz a ledarálása.

4. Linzer torta tésztája
250g margarint krémesítsünk ki 210g porcukorral. Keverjünk hozzá fokozatosan adagolva 150g (3db 50g-os) tojást. Ezután 175g rizsitalt és 20g rumot, majd az előzetesen kimért szárazanyagokat (500g darált alaptészta (vagy maradék sütemény), 225g darált dió, 60g kölesliszt, 60g gesztenyeliszt, 5g sütőpor, 10g almarost, 1g citromhéj, 1db vaníliarúd kikapart magja, 1g fahéj, csipet só).
Egy sűrű állagú, kenhető masszát kapunk.




5. Linzer torta betöltése:
Linzertorta tésztáját kétfelé osztjuk. 1/3 részét csillagcsöves nyomózsákba tesszük, 2/3 részét egy kerek tortaforma aljában egyenletesen elterítjük (a videón 24cm átmérőjű karika látható).
A tésztára 500g szilvalekvárt terítünk el egyenletes vastagságban.
A szilvalekvárra csillagcsöves nyomózsákból rács mintát nyomunk, amit tészta tuffokkal díszítünk.
Cukrászmester tippek:
Recepttől eltérően használhatunk több lekvárt is az ízesítéshez, de a túl sok, vagy híg lekvár jobban eláztathatja az alatta levő tésztát.
Használhatunk más fajta lekvárt is, de érdemes odafigyelni a minőségre és a süthetőségre! Én saját főzésű házi lekvárt használok. Kicsit több munkával jár, de megéri a fáradságot.
Nyomózsák megtöltése okozhat gondot, ha valaki még nem gyakorlott. Összekenheti a zsákot kívül-belül, esetleg a kezét, vagy ruháját. Egy rövid videóban megmutatom, hogyan lehet ezt elkerülni. Kattints ide!




6. Linzer torta sütése:
Sütés során kialakul a végleges szerkezet, a pörzs anyagok, plusz ízzel egészítik ki a süteményünket.
Betöltött, díszített linzertortát 200 C°-os előmelegített sütőben sütjük 20 percig, majd a hőfokot levéve 180 C°-on sütjük további 30 percig.
Sütési időt és hőfokot, nagymértékben befolyásolja a sütőnk teljesítménye!

Gluténmentes sütemények elkészítésekor, sajnos nem elég csak egy az egyben lecserélni a búzalisztet más gluténmentes alapanyagokra. A gluténmentes alaplisztek, szerkezetükben, ízükben, vízmegkötő képességükben is eltérnek a fehér liszttől, ezért, ha rizslisztet, kukoricalisztet, hajdinalisztet, köleslisztet, zablisztet, mandulalisztet, kókuszlisztet,vagy más gluténmentes alaplisztet használunk a süteményekben, azok, íze, állaga, szerkezete is megváltozik. A búzaliszttől eltérő szerkezetű és tulajdonságú gluténmentes alaplisztek, újfajta felhasználási és tárolási tudás megszerzését teszi szükségessé!
Linzertorta készítés során előforduló hibák és azok megoldásai:
1. Fehér “galuskák”, anyag csomók vannak a tésztában.
Ilyen probléma akkor jelentkezik, ha a zsiradékunk túl kemény, vagy ha valamelyik alapanyag összeállt, tárolás során.
Megoldás:
Margarin darabok maradhatnak a tésztában, ha kemény volt amikor elkezdtünk vele dolgozni. Ez a tészta szerkezetét nem befolyásolja károsan, de érdemes a margarint felhasználás előtt meg puhítani.
A „galuska” kialakulhat azért is , mert a keményítő, vagy valamelyik liszt felszívta a tojás nedvesség tartalmát és összecsomósodott, megkeményedett. Célszerű a száraz alapanyagokat külön tálba kimérni és összekeverni.
2. Ellágyult a tészta.
Ennek oka lehet a túl puha zsiradék, vagy ha nem az alaptésztával dolgozunk, hanem maradék süteményeket darálunk össze.
Megoldás:
Zsiradék megfelelő állaga kardinális kérdés. Túl kemény, illetve a túlzottan lány zsiradék is problémát jelenthet. Ha lágy a zsiradékunk, tegyük be a hűtőbe egy kicsit a megfelelő állag eléréséig.
Maradék sütemények felhasználásakor figyelni kell azok zsírtartalmára. Pl.: ha az édes morzsában több zserbó, vagy linzertészta található. Az nem tudja olyan mértékben felvenni a folyadékot ezért lágy lesz a tészta. Ilyenkor használjunk több gesztenyelisztet, köleslisztet és almarostot.
3. Szétesik a tészta, nem áll össze
Ilyen probléma több módon is kialakulhat. Kicsi volt a tojásunk, nagyon száraz és alacsony zsírtartalmú volt az édes morzsánk.
Megoldás:
A felhasznált édes morzsa összetétele befolyásolja a linzertorta tésztájának az állagát. Mind a magasabb zsírtartalom, mind a túlzott szárasság módosítja az állagot. Ha több és száraz (esetleg kakaós) piskótából áll az édes morzsa, megnő a folyadék felvevő képessége. Ezt több rizstejjel, tojással tudjuk javítani.
4. Nehéz kinyomni a tésztát a nyomózsákból
Ez három ok miatt lehetséges. Elhűlt a tészta, sűrű a tészta, kicsi a csillagcső.
Megoldás:
– ha lassan vagy hideg környezetben készítjük a süteményt, előfordulhat, hogy a tésztában lévő zsiradék megköt, megkeményedik a tészta, ezért nehéz kinyomni a zsákból. Ilyenkor szedjük ki a tésztát a nyomózsákból. Kicsit mikrózzuk meg és újra tudjuk használni.
– túl sűrű tészta kinyomása is megterhelő lehet a alkar számára. Ilyenkor egy kevés folyadékkal puhíthatjuk a tésztát.
– érdemes 13-15 mm-es csillagcsövet használni a díszítéshez. Kisebb átmérőjű csővel is dolgozhatunk, de egy kicsit nehezebb lesz a feladatunk. Sűrűbbre kell a rács mintát nyomni és a tuffok is kisebbek lesznek.
5. Tortánk nagyon megsült, vagy nyers állagú
A sütési idő nagymértékben függ a sütő teljesítményétől. Magas hőfokon a torta felülete könnyen megéghet, belseje pedig nyers maradhat. Alacsony hőfokon pedig túlzottan kiszáradhat süteményünk. Érdemes magasabb hőfokon kezdeni a sütést, hogy a torta minél gyorsabban átmelegedjen, majd alacsonyabb hőfokon teljesen átsütni.
Sütési időt és a torta végleges állagát nagymértékben befolyásolja a felhasznált lekvár minősége. Folyós, lágy lekvár átáztatja a tésztát, ha sűrű „öreg” lekvárral készítjük rövidebb sütési idő szükséges.
6. Kevés lett, vagy gyorsan elfogyott a linzertorta
Rosszul megválasztott alapanyag mennyiség, vagy a túl jó ízű végtermék, a linzertorta tervezett időnél hamarabbi elfogyását eredményezheti.
Megoldás:
Sütni kell még egy adagot, vagy el kell dugni a család elől. 🙂
Gluténmentes linzer
Glutén-, és laktózmentes
Gluténmentes muffin
Glutén-, és laktózmentes
Gluténmentes Néró
Glutén-, és laktózmentes