Klasszikus Sacher torta recept

Gluténmentes alapanyagokból laktózmentesen

Gluténmentes logó
Laktózmentes logó

A Sacher torta, annyira közismert desszert, hogy életében egyszer még az is megkóstolta, aki nem szereti az étcsokoládés süteményeket. Világhírét az étcsokoládé és a sárgabarack aromáinak frenetikus ízkompozíciójának köszönheti. A szaftos sárgabarackkal átitatott étcsokoládés tészta, mennyei élményt nyújt a fogyasztója számára.

Sacher torta receptjeinek se szeri, se száma a világban. Készítik sok receptúrával és technológiával, ezt a klasszikus süteményt. De egy biztos gluténmentes Sacher torta recept, lisztmentesen és laktózmentesen kevés található. Erre a hiányosságra szeretnék most egy megoldást átnyújtani.

A Magyar és Osztrák cukrászok, már nagyon régóta vitatkoznak azon, hogy ki készíti az eredeti Sacher tortát, melyik nemzet mesterei alkotják a legjobb és legfinomabb Sacher desszertet.

Ez a vita talán soha nem is fog rendeződni, Én még tovább is fokozom azzal, hogy kijelentem, ez a Sacher torta recept a legfinomabb gluténmentes és laktózmentes változat. smile

Tarts velem egy gasztronómiai kalandra! Készítsünk együtt gluténmentes Sacher tortát!

Sacher torta elkészítéséhez szükséges eszközök:

  • sütőpapír
  • sütőlemez
  • 18 cm átmérőjű tortakarika, 2 db
  • kenőkés
  • gitter
  • szeletelőkés
  • tányér, vagy tálca az elkészült sütemény tálalásához

  • mérleg
  • szita
  • keverő tál, vagy üst
  • fakanál
  • spatula
  • forraló edény
  • kézi mixer, vagy kézi habverő

Tápanyag 100g termében

Energia: 1439,65 kj/ 343,59 kcal

  • Szénhidrát: 33,22 g
  • – amelyből cukrok: 18,20 g
  • Zsír: 21,10 g
  • – amelyből telített zsírsavak: 0,23 g
  • Fehérje: 3,78 g
  • Só: 0,00 g
Sacher torta kidíszítve

Sacher torta recept:

Sacher felvert:

  • tojás  (3 db M-es)                                                   160gr
  • kristálycukor                                                            80gr
  • rizsliszt                                                                    75gr
  • mandulaliszt                                                           50gr
  • kakaópor                                                                 20gr
  • kukoricakeményítő                                                  5gr
  • sütőpor                                                                      5gr
  • laktózmentes vaj                                                     40gr
  • laktózmentes tejszín                                              80gr
  • étcsokoládé                                                            30gr

Sacher torta áthúzója:

 

  • étcsokoládé                                                          200gr
  • laktózmentes tejszín                                          200gr
  • laktózmentes vaj                                                  40gr
  • sárgabarack pálinka                                            20gr

Sacher torta díszítése:

 

  • a sacher torta áthúzása során lecsorgó áthúzót használjuk fe.

Betöltés:

 

  • sárgabaracklekvár                                       350gr

Amennyiben számodra nem szükséges a Sacher torta laktózmentessége, használhatsz „normál” vajat és tejszínt is a receptben, ugyan abban a mennyiségben. Ez a változtatás, sem a torta állagát, sem az ízét nem befolyásolja.

Össz. Súly

1200gr

Előkészítés

5 perc

Elkészítés

35 perc

Sütés

30 perc

Betöltés

5 perc

Díszítés

5 perc

Sacher torta elkészítése lépésről-lépésre

Ha inkább videót szeretsz nézni, kattints ide!

1. Alapanyagok kimérése

A munkánk megkönnyítése érdekében, minden alapanyagot gondosan mérjünk ki, készítsünk elő, így segítsük magunkat a gördülékeny feladat végzésben.

Tojásokat a felverthez törjük fel egy tálba. Mérjük ki 80g kristálycukrot.

Szárazanyagokat a Sacher tortához: kukoricakeményítő 5g, rizsliszt 75g, mandulaliszt 50g, kakaópor 20g, sütőpor 5g, – mérjük egy tálba és alaposan keverjük össze.

Többi alapanyagot is mérjük ki: 40g laktózmentes vaj, 80g laktózmentes tejszín, 30g étcsokoládé.

Alapanyagokat az áthúzóhoz mérjük ki külön-külön: 200g étcsokoládé, 200g laktózmentes tejszín, 40g laktózmentes vaj, 20g sárgabarack pálinka.

Mérjünk ki továbbá 350g sárgabaracklekvárt.

Gluténmentes Sacher torta alapanyagai kimérve
Gluténmentes Sacher torta áthúzójához alapanyagok kimérve
Gluténmentes Sacher tortához áthúzójához szárazanyagok összekeverése

2. Sacher tortához csokoládés alap összeállítása

30 g étcsokoládét olvasszunk meg, keverjünk hozzá 40g laktózmentes vajat és 80g meglangyosított laktózmentes tejszínt. Ügyeljünk arra, hogy megfelelően összekeverjük az alapanyagokat. Étcsokoládé és a vaj is elolvadjon. Ne maradjanak anyagdarabok az elegyben.

Gluténmentes Sacher tortához áthúzójához csokoládés alap készítése
Gluténmentes Sacher tortához csokoládés alap

3. Tojás kihabosítása

160g egész tojást (3db L-es), 80g kristálycukorral, kézi mixer, vagy habverőgép segítségével habbá verjük. A cél nem egy stabíl, önmagát megtartó hab szerkezet, hanem egy stabil, de még is lágy textúra.

Gluténmentes Sacher tortához áthúzójához tojások kihabosítása kristálycukorral
Gluténmentes Sacher tortához tojáshab

4. Sacher felvert összeállítása

Felvert tojáshabhoz óvatosan keverjük az előzetesen összekevert szárazanyagokat, majd a hideg, de még folyós csokoládés alapot. Gyors határozott mozdulatokkal végezzük az összekeverést spatulával, de óvatosan, hogy ne törjük össze a tojáshabot, ne folyósodjon el a tészta.

Gluténmentes Sacher tortához tojáshab és szárazanyagok összekeverése
Gluténmentes Sacher tortához tojáshab, szárazanyagok és csokoládés alapösszekeverése

5. Sacher felvert szétosztása

Sűrűn folyós Sacher felvertet 2 db, 18 cm átmérőjű tortakarikába öntjük. A tortakarika lehet alulról nyitott, vagy zárt, ez a sütés folyamatát nem változtatja meg. A nyitott tortakarika alá mindig helyezzünk sütőpapírt. A Sacher felvertet két egyenlő részre osszuk és egyenletesen terítsük el a tortakarikákban.

Gluténmentes Sacher felvert szétosztása

6. Sütés

A sütés során kialakul a végleges szerkezet, a pörzs anyagok, plusz ízzel egészítik ki a Sacher torta lapokat.

Az egyenlően elosztott és egyenlő vastagságban elterített Sacher felverteket, előmelegített 200 C°-os sütőben sütjük 25-30 percig.

Fontos! Nem szabad túlsütni a felverteket. A kiszáradt, túlsütött Sacher felvert száraz, morzsalékos lesz, ezáltal csökken az élvezeti értéke. Akkor jó a felvert, ha a tetejét ujjal óvatosan megnyomjuk és a keletkezett horpadás visszarugózik, kisimul, tészta nem ragad az ujjunkra.

Gluténmentes Sacher felvert kisülve

7. Betöltés

Betöltéshez forraló edényben 350g sárgabaracklekvárt forraljunk fel

Kihűlt kerek lapokról eltávolítjuk a tortakarikákat. Az egyik lapon, még forrón elterítjük a sárgabaracklekvár felét, ráhelyezzük a másik lapot.

Cukrászmester tipp: A két lapot, a felső felületükkel egymással szemben töltsük össze. Ez azért célszerű, mivel sülés közben a lapokon egy kis domborulat keletkezik, viszont az aljuk egyenes. Így a torta alja és teteje is egyenes lesz!

A torta tetejére és oldalára kenjük a sárgabarack lekvát másik felét. Mindenhol fedje lekvár a Sacher torta felületét.

Betöltött tortát tegyük félre hűlni.

Gluténmentes Sacher torta betöltéséhez, sárgabarack lekvár forralása
Gluténmentes Sacher torta betöltése sárgabarack lekvárral 1
Gluténmentes Sacher torta betöltése sárgabarack lekvárral 2
Gluténmentes Sacher torta betöltése sárgabarack lekvárral 3

8. Sacher torta burkolása

Sacher torta felületét áthúzójával burkoljuk. Az áthúzó elkészítéséhez, forraljunk fel 200g laktózmentes tejszínt, öntsük rá 200g étcsokoládéra. Addig keverjük, amíg a csokoládé elolvad a krém síma állagú nem lesz.

Tegyünk hozzá 40g laktózmentes vajat. Ezzel is keverjük addig amíg selymes állagú nem lesz a krém, majd keverjünk hozzá 20g sárgabarack pálinkát. Szintén keverjük addig, amíg egyenletes állagú nem lesz a krém.

Cukrászmester tipp: Ha esetleg a krém, darabos, ikrás állagú lenne, botmixerrel dolgozzuk át egy kicsit, így elérhetjük a selymes állagú krémet. Botmixer használata esetén, arra kell vigyázni, hogy ne kerüljön levegő a krémbe. Az esetleges buborékok, áthúzás után, elcsúnyítják a tortát.

Tortát tegyük egy rácsra, és a még meleg áthúzót öntsük a tetejére. Kenőkéssel kenjük el a felületén úgy, hogy végig csorogjon a torta oldalán is. A cél az, hogy minél kevesebb veszteséggel (torta alá csorgással) végezzük a burkolást. A Sacher torta tetején 4-5 mm-es vastagságú áthúzónak kell maradni.

Áthúzott tortát vegyük le a rácsról, és tegyük hűtőbe hűlni. A megfelelő állag eléréséhez egy éjszakát pihentessük a tortát.

Gluténmentes Sacher torta áthúzójához, étcsokoládé és forró tejszín összekeverése
Gluténmentes Sacher torta áthúzójához laktózmentes vaj hozzákeverése
Gluténmentes Sacher torta áthúzása
Gluténmentes Sacher torta áthúzása 2

9. Díszítés

Sacher torta díszítéséhez használjuk fel a torta burkolása során lecsorgott áthúzót. Ha szükséges egy kicsit olvasszuk vissza, (de ügyeljünk arra, hogy ne folyósodjon el!) És tetszőleges mintákkal díszítsük fel a tortát.

Díszíthetjük szeletenként sacher felirattal is, vagy a kreativitásunkat kihasználva, szabadon választott mintákkal. Tehetünk rá esetleg aszalt sárgabarackokat is.

Gluténmentes Sacher tortából egy szelet kivágva

Azért, hogy a Sacher torta jellegzetes íze és szaftossága kialakuljon, javaslom, hogy az elkészítés után, legalább egy estét pihenjen a torta. Így a sárgabaracklekvár megfelelően fel tud szívódni a felvertbe, kellő mértékben kialakul az ízek harmóniája.

Gluténmentes sütemények elkészítésekor, sajnos nem elég csak egy az egyben lecserélni a búzalisztet más gluténmentes alapanyagokra. A gluténmentes alaplisztek, szerkezetükben, ízükben, vízmegkötő képességükben is eltérnek a fehér liszttől, ezért, ha rizslisztet, kukoricalisztet, hajdinalisztet, köleslisztet, zablisztet, mandulalisztet, kókuszlisztet,vagy más gluténmentes alaplisztet használunk a süteményekben, azok, íze, állaga, szerkezete is megváltozik. A búzaliszttől eltérő szerkezetű és tulajdonságú gluténmentes alaplisztek, újfajta felhasználási és tárolási tudás megszerzését teszi szükségessé!

Gluténmentes sütemény készítési alapelvek

Ha inkább vizuális típus vagy, nézd meg a videót!

Megosztanád másokkal is a receptet? Kattints az ikonokra:

Sacher torta készítés során előforduló hibák és azok megoldásai:

1. Fehér “galuskák”, anyag csomók vannak a Sacher masszában

Ilyen probléma akkor jelentkezik, ha valamelyik alapanyag összeállt, tárolás során, esetleg a száraz anyagokat nem kevertük össze ezért a tojás víztartalmával érintkezve a keményítő össze áll. 

Megoldás: 

A megelőzés! Lisztes anyagok átszitálása és összekeverése.

2. Folyós lett a tészta.

Ennek oka az alapanyagok elmérésében keresendő, vagy a nem megfelelő gyártástechnológia következtében alkalmazott hosszú összekeverési idővel.

Megoldás:

Amennyiben emlékszünk melyik alapanyagból mértünk a receptben eltérő mennyiséget, egy kis matekozás után korrigáljuk.

Az összeesett, elfolyósodott masszát még felhasználhatjuk. Állagra sűrűbb piskótalapot kapunk, vagy készíthetünk egy ujjat.

3. Sütés után a Sacher felvert nagyon megsült

A sütés a legfontosabb eleme a süteményünk készítésének. Ekkor alakul ki a tészta végleges alakja és íze. Hiába tettünk meg mindent a tökéletes eredmény eléréséért, ha nem megfelelő hőfokon sütünk, vagy nem megfelelő időben vesszük ki a lemezt a sütőből. Egyenetlen sülést eredményezhet, ha nem egyenletes vastagságra kenjük a Sacher karikát.

Megoldás:

Amíg nem ismerjük a sütőnk sütés teljesítményét, folyamatosan figyeljük a tésztánkat miközben sül, szükség esetén korrigáljuk a hőfokot, vagy a sütésidőt.

Az egyenetlen vastagságú lap esetén a vékonyabb részek szárazak, törősek esetleg égettek lehetnek, addigra amíg a vastagabb részek megsülnek.

Megoldás:

Egyenletes elkenés.

4. A kisült Sacher lap felülete ragacsos, nedves tapintású

Amennyiben nem sütöttük megfelelő ideig a Sacher lapot felülete ragacsos, nedves tapintású lehet. Esetleg a felső „bőr” réteg elválhat a Sacher laptól.

Megoldás a megelőzés. Sütési idő és hőfok pontos meghatározása.

5. Száraz, vagy elázott a Sacher torta

A Sacher torta szárazsága, vagy elázottsága is több okra vezethető vissza.

Elsődlegesen az alapanyagok nem megfelelő mennyisége is okozhatja mindkét állapotot. Több szárazanyag esetén száraz, „fojtós” lesz  a Sacher torta. Kevesebb szárazanyag esetén túlzottan laza lesz a Sacher torta szerkezete, ezért jobban eláztathatja a lekvár.

Szárazzá válhat a Sacher torta, amennyiben alacsony hőfokon hosszabb ideig sül a felvert. Ragacsos, nedves lesz a torta amennyiben rövid ideig sütjük.

Előidézője lehet a Sacher torta szárasságának, amennyibe kevés lekvárt használtunk a betöltéshez, ezért fogyasztása közben „fojtós” hatása lehet. Eláztathatja a piskótalapot a nagyon folyós lekvár.

6. Sacher torta áthúzója ikrás, túrós állagú

Az áthúzó magas folyadék tartalma miatt és a nem megfelelő gyártástechnológia miatt, ikrás, túrós állagú lehet.

– a laktózmentes tejszínt megfelelően forraljuk fel, ezután öntsük az étcsokoládéra és alaposan keverjük össze

– az alapanyagok összekeverési sorrendjét tartsuk be, ne egyszerre keverjünk össze mindent

– ha kialakult az ikrásság, túrós állag, botmixerrel keverjük át az áthúzót, vigyázva, hogy levegő buborékok ne kerüljenek bele

– amennyiben nagyon elhűl az áthúzó, mikróban melegítsünk rá, botmixerrel dolgozzuk össze és használhatjuk. Vigyázzunk, hogy ne melegítsük túl az anyagot

9. Kevés lett, vagy gyorsan elfogyott a Sacher torta

A rosszul megválasztott alapanyag mennyiség, vagy a túl jó ízű végtermék, a Sacher torta tervezett időnél hamarabbi elfogyását eredményezheti.

Megoldás:

Sütni kell még egy adagot, vagy el kell dugni a család elől. laughing

Szerezd meg a legfrissebb recepteket!

Csatlakozz a hírlevelünkhöz!
Adataid megadása után, értesítéseket  kapsz a  legújabb videókról, receptekről a honlapot érintő legfrissebb hírekről.



Hozzá járulok az adataim kezeléséhez, elolvastam és megértettem az Adatvédelmi Tájékoztatót