Klasszikus Puncstorta recept gluténmentesen meggyes puncstöltelékkel

Gluténmentes és tejmentesmentes sütemény

Gluténmentes logó
Laktózmentes logó

Puncstorta recept számtalan van az interneten, talán gluténmentes egy kicsit kevesebb, de mitől más ez az oldal mint a többi, mivel ad neked többet mint a másik ezer?

 • Megtudhatod hogyan készíts gluténmentes piskótát rizsliszttel.
 • Megtudhatod hogyan készíts klasszikus puncstölteléket, egy kis csavarral.
 • Megtudhatod hogyan húzd át a tortát fondánnal.

A Puncstorta igen kedvelt sütemény, mégis csak kevesen mernek hozzáfogni az elkészítéséhez és ennek oka leginkább a fondánnal áthúzás. Sok kudarc élmény és rengeteg csalódás ijeszti el az embereket attól, hogy belevágjanak a készítésébe. Így a puncstorta leginkább a cukrászdák kínálatának eleme.

Hidd el ennek nem kell így lennie!

 1. Készítsd el a receptben szereplő gluténmentes piskótát.
 2. A klasszikus puncstöltelék meggyes változatát.
 3. És sajátítsd el a fondánnal áthúzás technikáját.

Ha követed az útmutatást sikeres házi cukrászként, mesteri gluténmentes puncstortát tudsz készíteni a családodnak, vendégeidnek.

Sokakat elrettent a puncstorta készítéstől a fondán kezelésének nehézségei. Úgy gondolják csak a cukrászok tudják megfelelően alkalmazni ennek a technikáját. Pedig néhány egyszerű szabály betartásával bárki készíthet mesterien áthúzott puncstortát, mindenfajta előképzettség nélkül, egy kis odafigyeléssel és az oldalon szereplő útmutatás betartásával.

Megmutatom mik ezek az egyszerű fortélyok.

Vegyél részt velem ebben a kalandban. Végigvezetlek lépésről-lépésre a tortakészítés folyamatán. Megmutatom azokat az egyszerű fortélyokat, amelyekre ha odafigyelsz biztosan készítesz egy Klasszikus Puncstortát gluténmentesen meggyes puncstöltelékkel, és mesterien áthúzod fondánnal, úgy mint egy cukrász.

Puncstorta elkészítéséhez szükséges eszközök:

 • mérleg
 • keverő tál
 • fakanál
 • forraló edény
 • kézi mixer
 • sütőpapír

 • sütőlemez
 • sütőforma
 • spatula
 • kenőkés
 • szeletelőkés
 • tányér, vagy tálca az elkészült sütemény tálalásához

Tápanyag 100g termékben

Energia: 1124,35 kj/ 268,34 kcal

 • Szénhidrát: 62,75 g
 • – amelyből cukrok: 51,18 g
 • Zsír: 0,90 g
 • – amelyből telített zsírsavak: 0,00 g
 • Fehérje: 1,61 g
 • Só: 0,00 g
Puncstorta

Puncstorta recept:

Piskóta (2db 20×20 cm szögletes torta)

 

 • tojás                                                        400gr
 • rizsliszt                                                   230gr
 • kristálycukor                                          200gr
 • kukoricakeményítő                                  13gr
 • víz                                                             20gr

 

 • sárgabaracklekvár  kb.                          200gr                              nagyobb mennyiségre van szükség a könnyebb felhasználás miatt. A felesleget későbbi süteményeknél lehet felhasználni.

Meggyes puncstöltelék

 

 • az egyik torta
 • kimagozott meggybefőtt                                               1500gr
 • meggybefőtt leve                                                               350gr
 • kristálycukor                                                                   250gr
 • ízlés szerint citromlé
 • ízlés szerint rum

Díszítés

 

 • fondán                                                                    kb. 800gr
 • egy csepp piros ételfesték

Össz. Súly

2300gr

Előkészítés

10 perc

Elkészítés

40 perc

Sütés

30 perc

Betöltés

5 perc

Díszítés

10 perc

Recept elkészítése lépésről-lépésre

Ha inkább videót szeretsz nézni, kattints ide!

1. Alapanyagok kimérése

A munkánk megkönnyítése érdekében minden alapanyagot gondosan mérjünk ki, készítsünk elő, így segítsük magunkat a gördülékeny feladat végzésben.

Piskótához: 230g rizslisztet, 13g kukoricakeményítőt keverjük össze egy tálban. 8 db tojást válasszunk szét fehérjére és sárgájára. 200g kristálycukrot és 20g vizet mérjünk ki.

150g befőtt meggyet magozzunk ki. 350g befőtt meggylevet, 250g kristálycukrot mérjünk ki. Készítsük elő a rumot és a citromlevet.

Mérjünk ki 1000g fondánt. Nagyobb mennyiségű fondánra lesz szükségünk, mint amennyi a tortán marad. A fondán tortán maradó mennyisége, mindig változik. Függ a fondán hőfokától, minőségétől, hígítottságától.

Készítsünk elő kb. 200g sárgabarack lekvárt.

Alapanyagok kimérve gluténmentes piskótához
Alapanyagok kimérve gluténmentes meggyes puncstöltelékhez
Gluténmentes fondán kimérve

2. Piskóta felvert

Nyolc tojássárgáját, 20g vízzel, 200g kristálycukor 1/3-val keverjük habosra, kb. 60-70g. A vízre azért van szükség, hogy egy puhább, szaftosabb kisült tortalapot kapjunk.

Cukrászmester tipp: Csak rizsliszttel készült süteményeknél gyakran előfordul a morzsalékos állag és a homokos ízérzet. Magas tojástartalmú süteményeknél ez az állag és íz annyira nem szembetűnő, de mivel a sütési idő hosszabb a torta vastagsága miatt, ha túlsütjük könnyen kialakulhat. Ezért egy kis vízzel kompenzálhatjuk a sütés során eltávozó párát. A nedvesség tésztában tartását és a piskóta szerkezetének stabilitását segíti elő a kukoricakeményítő. Mindenképp ajánlom a használatát.

Nyolc tojásfehérjét a maradék kristálycukorral kb. 130-140 g verjük kemény habbá.

Két tojáshabot keverjük össze óvatosan, majd keverjük hozzá a 230g rizsliszt, 13g kukoricakeményítő keveréket. Keverés során ügyeljünk arra, hogy az alapanyagok megfelelően elegyedjenek egymással, de nem szabad túl sokáig keverni sem, mert akkor a piskóta massza elfolyósodik és alacsonyabb, tömörebb lesz a kisült felvertünk.

Gluténmentes piskótához tojás szétválasztása
Gluténmentes piskótához tojássárgája kihabosítása
Gluténmentes piskótához tojásfehérje kihabosítása
Gluténmentes piskótához tojáshabok összekeverése
Gluténmentes piskótához tojáshabok összekeverése 2

3. Sütés

Sütőpapírral fedett sütőlemezre helyeztem egy szögletes tortaformát, amit középen kétfelé osztottam, így két darab 20×20 cm méretű szögletes tortaformám lett.

Ha neked kerek tortaformád van, természetesen azt használd. A recepten csak akkor kell módosítani, ha a tortaforma mérete változik.

Piskóta felvertet két egyenlő részre osztottam a tortaformákban, és egy spatula segítségével (vagy habkártya) a tortaforma felső peremének széléig, körben felhúztam a felvertet, középről kifele indulva. Így a tortaforma közepén vékonyabban volt a piskóta felvert, míg a szélénél vastagabban. Ez a megoldást azért javaslom, mert sütés közben mindig a széleinél kezd el sülni a torta, majd később a közepe felé, ezért sokszor alakul ki az a helyzet, hogy a torta széle alacsonyabb, míg a közepe kidomborodik, magasabb. Így nem annyira esztétikus és a torta betöltését is megnehezíti.

Piskóta felvertet 200 C°-os sütőben 10 percig, majd a hőfokot levéve 180 C°-on 20 percig sütöttem. A torta akkor sült meg, ha a tetejét megnyomjuk és a piskóta visszarugózik, nem marad ott az ujjunk nyoma. Vagy megszúrhatjuk hústűvel és ha nem ragacsos, tiszta a felülete amikor kihúzzuk megsült.

Kisült torta tetejét megszórtam rizsliszttel, rátettem egy sütőpapírt, majd egy sütőlemez segítségével átfordítottam. És így, tetejére fordítva kell kihűteni, miután a sütőlemezt levettük az aljáról.

Az átfordításra azért van szükség:

 • a lehető legsimább legyen a torták felülete,
 • könnyebben tudjuk lehúzni a torták aljáról a zsírpapírt, mivel a felfelé szálló vízgőz megkönnyíti a felvert és a sütőpapír elválasztását
 • valamint sütés közben a torta teteje felé távozott a vízgőz, mivel megfordítottuk a tortát, megváltozik a vízgőz áramlási iránya, tetejétől az alja felé és átgőzöli, szaftosítja a torta belsejét, és egy része bennreked a tortában nem szárad ki annyira
Gluténmentes piskóta tortaformába kenése
Gluténmentes tortalap szórása rizsliszttel
Gluténmentes tortalap letakarva sütőpapírral
Gluténmentes tortalap átfordítva

4. Meggyes puncstöltelék

350g befőtt meggylét, 250g kristálycukorral forraljunk fel. Addig főzzük, amíg a habja el nem fő és aprón gyöngyözve forr. Vegyük le a tűzről, keverjünk hozzá citromlét és rumot ki-ki ízlése szerinti mennyiségben.

Az egyik tortalapot vegyük ki a sütőformából, egy tálba tépkedjük bele nagyobb darabokban, majd öntsük rá a befőzött meggylevet és keverjük össze. Az a cél, hogy a piskóta darabok átnedvesedjenek a piros cukros meggylétől, de nem kell, hogy elpépesedjen, maradjanak benne kisebb-nagyobb világos piskótadarabok.

Keverjük még hozzá a 150g kimagozott befőtt meggyet.

Gluténmentes meggyes puncstöltelékhez befőtt meggylé és kristálycukor
Gluténmentes meggyes puncstöltelékhez befőtt meggylé és kristálycukor forralása
Gluténmentes meggyes puncstöltelékhez befőtt meggylé és kristálycukor forralása 2
Gluténmentes meggyes puncstöltelékhez meggyszirup ízesítése citromlével
Gluténmentes meggyes puncstöltelékhez meggyszirup ízesítése rummal
Gluténmentes meggyes puncstöltelék áztatása meggysziruppal
Gluténmentes meggyes puncstöltelék összekeverése
Gluténmentes meggyes puncstöltelék összekeverése kimagozott meggyel

5. Betöltés

Tortalapokról távolítsuk el a sütőpapírt, vágjuk ki a tortaformából. A második torta lapot középen vágjuk ketté.

Cukrászmester tipp: Legcélravezetőbb, ha recés élű késsel apró fűrészelő mozdulatokkal vágunk, miközben a tortalapot körbe forgatjuk a másik kezünkkel. Mindig, csak egy keveset vágjunk, forgassuk közben a tortát és így haladjunk egyre beljebb a torta közepe felé. A késpengét mindvégig párhuzamosan tartsuk az asztallappal és törekedjünk arra, hogy amikor először körbeértünk a késsel a bevágás összeérjen. Ha így járunk el biztosan egyenes vonalban fogjuk ketté szelni a tortát.

A ketté vágott torta mindkét lapjának a belső felét kenjük meg sárgabarack lekvárral. Az alsó lapot tegyük egy tálcára, helyezzük rá vissza a sütőformát. A meggyes puncstölteléket terítsük el a piskótalapon és alaposan tömörítsük össze a tölteléket.

Felső tortalapot a lekváros felével tegyük az összetömörített meggyes puncstöltelék tetejére és a torta felületével megegyező, vagy csekély mértékben kisebb tárgyal kb. 1 kg. Súlyozzuk le a tortát.

Legalább egy éjszakára tegyük hűtőbe, hogy a torta megfelelően áthűljön.

A préselésre és a hűtésre azért van szükség, hogy a puncstöltelék megfelelően összetapadjon, ne essen szét fondánnal áthúzás közben.

Gluténmentes kihűlt tortalapról sütőpapír eltávolítása
Gluténmentes kihűlt tortalapról tortakeret eltávolítása
Gluténmentes kisült tortalap
Gluténmentes tortalap felvágása
Gluténmentes tortalap lekenése sárgabaracklekvárral
Gluténmentes tortalap tortaformában
Gluténmentes meggyes puncstöltelék tömörítése a tortaformába
Gluténmentes puncstorta lezárása gluténmentes piskóta lappal
Gluténmentes puncstorta préselése

6. Puncstorta előkészítése áthúzáshoz

Másnap, miután megfelelően áthűlt a torta, vegyük ki a hűtőből. Vegyük le róla a súlyozást és a sütőkeretet, majd tegyük egy rácsra.

Forraljunk fel sárgabarack lekvárt. Ebben az esetben is fontos a megfelelő minőségű lekvár használata. Található a boltok polcain olcsó, híg lekvár, ez nem alkalmas a feladatra. Vagy beszívja a piskóta és eláztatja a tortát, vagy ragacsos, vizes állagú marad a felülete, a fondán felveszi belőle a vizet, megolvad és lecsúszik a torta oldaláról. Viszont szükséges a tortát lekvárral lekenni. Lekvár nélkül a fondánt szívja magába a piskóta és összerepedezik a felülete, lepereg a tortáról.

Cukrászmester tipp: Ha nem tudunk beszerezni megfelelő minőségű sárgabarack lekvárt, gyümölcs pektinnel, vagy zselatinnal, esetleg cukorral besűríthetjük a lekvárt.

Nagyobb mennyiségű sárgabarack lekvárt javaslok forralásra, könnyebb vele dolgozni. Kis mennyiség esetén, miközben próbáljuk elteríteni a tortán könnyen megsérülhet a torta felülete, felszakadhat, elmorzsalékosodhat a piskóta. Én kb. 150g-ot forraltam fel. Ráöntöttem a tortára és egyenletesen, vékonyan elterítettem rajta kenőkéssel. Felesleg lecsorgott a rács alá, összegyűjtöttem, légmentesen lezárva, hűtőben eltárolható a további felhasználásig. Van aki csak a torta tetejét keni le lekvárral, van aki az oldalát is, én a második csoportba tartozom, mivel a töltelék szaftos, nedves, könnyen felszívhatja a nedvességet belőle a fondán és idő előtt megolvad, lecsúszik a torta oldaláról.

A torta lekvárral lekenésének a célja, hogy egyenletes felületet kapjunk. A lekvárréteg körben lezárja a torta felületét. A lekvár miután kihűlt, úgy kell megszilárduljon, hogy amikor megsimítjuk ne tapadjon az ujjunkhoz, ne legyen vizes, nyirkos a felülete. Így a fondán egyenletes vastagságú lesz a torta minden részén, ez szeleteléskor fontos, hogy ne töredezzen össze. Valamint nem szívódik fel a piskótába és nem repedezik össze a felülete.

Fontos: Ha a lekvár ragacsos, nyirkos NE öntsük rá a fondán mert megolvad, lecsúszik, elronthatjuk az egész tortánkat. Főzzünk másikat, besűrítve és kenjük le még egyszer.

Gluténmentes puncstorta lekvárral kenés előtt
Gluténmentes puncstorta lekenése forró sárgabarack lekvárral
Gluténmentes puncstorta lekenve sárgabaracklekvárral
7. Torta áthúzása fondánnal

Elérkeztünk a puncstorta készítésének sokak által legnehezebbnek ítélt részéhez. A fondán megfelelő kezelése nem csak cukrász szakemberek által kivitelezhető megfelelően és ezt most szeretném is bemutatni Neked! Egy pár alapvető technikát kell betartani és számodra is sikerélmény lesz a puncstorta készítése.

 1. Mindig jó minőségű fondánt szerezz be! A jó minőségű fondán vakítóan fehér színű, képlékeny állagú, nem is folyik, nem is törős. (Győződj meg róla, hogy valóban gluténmentes!)
 2. Mindig több fondánnal dolgozz mint amennyi a tortán marad! Pont ugyanannyi fondánnal még a profik sem tudják áthúzni a tortát. Bő mennyiséget önts a tortára a felesleg lecsorog, összegyűjtöd, légmentesen elcsomagolva hetek, hónapok múlva újra felhasználhatod.
 3. 45-50 C°-ra melegítsd fel a fondánt! Ennél hidegebb fondán nehezen folyik le a tortáról, nagyon vastag lesz a fondán réteg a tortán. 50 C°-nál melegebb fondán gyorsan lefolyik a tortáról, de nem takar megfelelően, túl vékony lesz a tortán a fondánréteg. Valamint kihűlés közben nagyobb cukor kristály szemcsék alakulnak ki a fondánban és szemcsés, kásás állagúvá válik, ami az ízét nem befolyásolja, de rontja az élvezeti értékét.
 4. Végezz próba húzást! Nincs meg a megfelelő technikád a fondán kezeléséhez? Nem dolgoztál még fondánnal? Végezz próbahúzást! Olvaszt meg a fondánt a megadott paraméterek szerint és egy tetszőleges sima felületű tárgyon gyakorold be a torta áthúzását. Ne sajnáld erre az időt, hiszen könnyebb eltakarítani egy próbahúzás után, mint készíteni egy teljesen új tortát, ha elrontottad az áthúzását.

1000g fondánt olvassz meg egy forraló edényben, amikor már kavarható állagú, de még nem meleg, keverj hozzá egy kevés piros ételfestéket. A festéket óvatosan adagold, mert könnyen vörös tortád lesz nem rózsaszín. smile

A fondánnak 45-50 C°-nak kell lenni, sűrűn folyós állagúnak és ideálisan rózsaszín színűnek. Ha fakanállal kevertük olvasztás közben, emeljük ki a fondánból és nézzük meg 2-3 másodperc után mennyi fondán maradt rajta, ha vékony sűríteni kell a fondánt, ha vastag hígítani. Hígításhoz vizet használjunk, de csak nagyon keveset mert könnyen elfolyósodik a fondán. Sűrítéshez még meg nem olvasztott hideg fondánt keverjünk a híg fondánhoz. A legbiztosabb, ha próba húzással állapítjuk meg, hogyan takar a fondán. Ha megfelelő vissza szedjük az olvasztó edénybe, visszamelegítjük és áthúzhatjuk vele a tortát.

Áthúzást mindig rácson végezzük! Így akadálytalanul tud lecsorogni a fondán a tortáról és nem gyűlik össze a torta alatt. Mindig több fondánra van szükség mit amennyi a tortán marad. A tortát helyezd a rács közepére. A megolvadt, megfelelő hőfokú és sűrűségű fondánt először a torta oldalán körben csorgasd végig, majd öntsd a többit a közepére. Kenőkéssel tereld abba az irányba ahol nem takarta eddig fondán a tortát, majd húzd le a felesleget. Várj egy pár másodpercet, amikor már nem csöpög a fondán, de még nem kötött meg. Megtisztított kenőkéssel óvatosan vágd kőrbe a tortát az aljánál és emeld le a rácsról. Ha ügyes vagy és még nem kötött meg teljesen a fondán a tortán, anélkül tudod átrakni egy tányérra, vagy tálcára, hogy összetörne rajta a fondán.

Gluténmentes puncstortához fondán színezése
Gluténmentes puncstorta áthúzásához fondán hőmérsékletének beállítása
Gluténmentes puncstortához fondán sűrűségének ellenőrzése
Gluténmentes puncstortához próbaáthúzás fondánnal
Gluténmentes puncstorta áthúzás fondánnal
Gluténmentes puncstorta áthúzás fondánnal 2

8. Díszítés

Legtöbb esetben a puncstorta tetejét úgy díszítjük, hogy olvasztott fondánt teszünk papírzacskóba (papírzacskó tekeréséről itt tudsz megnézni egy rövid videót) és a tetejére csorgatjuk vékony csíkokban.

Valamilyen számodra fontos alkalom esetén az ízlésednek, vagy az alkalomhoz illeszkedő módon díszítheted fel a tortát.

Javaslom, hogy még az előtt vedd le a tortát a rácsról, mielőtt még teljesen megszilárdul a fondán, mert ekkor még nem törik össze a tetején a fondán és ezután díszítsd fondán spineléssel, vagy egyéb dísszel. Így esetleg, ha valahol sérült a fondán, eltudod takarni a dísszel.

Klasszikus puncstorta gluténmentes recept
Gluténmentes puncstorta
Gluténmentes puncstorta tesztelése

9. Összegzés

Ahogy végigolvastad a puncstorta készítésének leírását láthattad, hogy nem egy dobjunk össze öt perc alatt valami édeset recept. Számos buktató és hibázási lehetőség van. Viszont arra biztatlak, hogy ez ne rémítsen meg. A piskóta sütése és betöltése nem jelenthet kihívást még kezdő házi cukrászok számára sem. A fondánnal áthúzás pedig a bemutatott szabályok betartásával, valamint a javasolt próbaáthúzással könnyen megtanulható.

Készítsd el Te is a Klasszikus Puncstortát meggyes töltelékkel, úgy mint egy mestercukrász!

Gluténmentes sütemények elkészítésekor, sajnos nem elég csak egy az egyben lecserélni a búzalisztet más gluténmentes alapanyagokra. A gluténmentes alaplisztek, szerkezetükben, ízükben, vízmegkötő képességükben is eltérnek a fehér liszttől, ezért, ha rizslisztet, kukoricalisztet, hajdinalisztet, köleslisztet, zablisztet, mandulalisztet, kókuszlisztet,vagy más gluténmentes alaplisztet használunk a süteményekben, azok, íze, állaga, szerkezete is megváltozik. A búzaliszttől eltérő szerkezetű és tulajdonságú gluténmentes alaplisztek, újfajta felhasználási és tárolási tudás megszerzését teszi szükségessé!

Gluténmentes sütemény készítési alapelvek

Ha inkább vizuális típus vagy, nézd meg a videót!

Megosztanád másokkal is a receptet? Kattints az ikonokra:

Kasszius Puncstorta készítése során előforduló hibák és azok megoldásai:

1. Anyagcsomók "galuskák" vannak a piskótában.

Ez a probléma akkor jelentkezik, ha a piskóta felverthez a szárazanyagokat nem keverjük össze, vagy a tojásfehérjét túlverjük, kemény törős habot kapunk.

Megoldás: 

A megelőzés!

– száraz anyagok össze keverése

– tojásfehérjét, csak addig habosítsuk, amíg megtartja a formáját. Túlzottan kemény habot nehezen tudjuk hozzákeverni a többi alapanyaghoz. Vagy fehérje csomók maradnak a tésztában. Vagy összetörik a fehérje bekavarás során és elfolyósodik a tésztánk

2. Nagyon elázott a meggyes puncstöltelék

Ez a probléma akkor jelentkezhet, ha a meggylét a cukorral nem forraltuk be eléggé.

Megoldás: 

– cukrászdákban ha a puncstöltelék ellágyul tesznek még hozzá piskótát, ez egy házi cukrász számára nem feltétlenül kivitelezhető azonnal, hiszen nem süt minden nap és nincs tartalékban piskóta. Ha van rá idő sütni kell még egy kis adag felvertet és hozzá kell keverni, vagy vészmegoldásként 1g útifű maghéj liszttel megfoghatjuk a felesleges folyadékot. Az útifű maghéj semleges íze nem befolyásolja a torta ízét.

3. Szétesik a torta, nem áll össze a töltelék

Puncstorta szétesését eredményezheti, ha kevés ideig főzzük a cukros meggylevet, nagyon híg, ezért amikor kihűl széteshet. Másik probléma lehet, ha nem préseltük súllyal a tortát, és nem vártuk meg amíg áthűl.

Megoldás:

Minden sütemény elkészítésénél igaz az az alap tézis, hogy könnyebb megelőzni a bajt mint kijavítani! Természetesen minden problémára létezik megoldás, de nagyban befolyásolja az adott helyzet.

Amikor a torta tölteléke szétesik, mert lágy, vagy nem lett lesúlyozva, nem lett lehűtve. Legegyszerűbb megoldás, ha sütünk egy újabb tortát. A szétesettből készítünk tölteléket és megismételjük a betöltési folyamatot, Így vagy nagyobb tortánk lesz, vagy a plusz tölteléket fagyasztóban eltároljuk a következő torta készítéséig, vagy készíthetünk belőle puncsgolyót.

4. Sütés után a tortalapunk ragacsos, nyers ízű, vagy nagyon megsült

A sütés a legfontosabb eleme a süteményünk készítésének. Ekkor alakul ki a tészta végleges alakja és íze. Hiába tettünk meg mindent a tökéletes eredmény eléréséért, ha nem megfelelő hőfokon sütünk, vagy nem megfelelő időben vesszük ki a lemezt a sütőből.

Megoldás:

– amíg nem ismerjük a sütőnk sütés teljesítményét, folyamatosan figyeljük a tésztánkat miközben sül, szükség esetén korrigáljuk a hőfokot, vagy a sütésidőt. Célszerű magasabb hőfokon megkezdeni a sütést, így a torta a lehető leggyorsabban eléri a kívánt magasságát. Majd a hőfokot visszavéve, addig sütjük, amíg megfelelően átsül.

– ragacsos, nyers tortát sajnos már nem lehet javítani. Sütni kell egy másikat.

– ha esetleg megégett az alja, vagy a teteje, az égett részt vágjuk le, vagy reszelővel reszeljük le.

5. Lefolyik a fondán a tortáról

Amennyiben nagyon híg, vagy meleg fondánnal dolgozunk, az lefolyik a tortáról és nem takar megfelelően, vékony lesz a fondán réteg.

Megoldás:

– áthúzás előtt mindig ellenőrizzük a fondán sűrűségét, hőfokát és hogyan takarja a felületet. „Profik” ezt már egy fakanál felületén is megtudják állapítani. Kevésbé gyakorlottak számára a próba áthúzást javaslom.

Egy sima felületű tetszőleges tárgyat öntsünk le fondánnal és meglátjuk, hogyan terül, hogyan folyik le, milyen vastagságban marad a felületen. Ha megfelelő vissza melegítjük és áthúzhatjuk vele a tortát. Ha hideg fondánt keverjünk még hozzá, így tudunk rajta sűríteni.

6. Nehezen folyik le a fondán a tortáról, hozzá tapad a kenőkéshez, esetleg leválik a tortáról

Sűrű, vagy hideg fondán a felsorolt problémákat okozhatja.

Megfelelő állagú fondán sűrűn folyós és kis mértékben takarja a felületet, nem vastag, kenőkéssel a kívánt irányba terelhető.

Fondánt 45-50 C°-on ideális felhasználni, ha ezen a hőmérsékleten is sűrű, akkor kevés vízzel hígíthatunk rajta. Melegítéstől is hígul a fondán, de ez a megoldás nem javasolt, mert nagymértékben rontja a fondán szerkezetét és szeleteléskor összetöredezik a torta oldalán, kemény lesz az állaga.

A sűrűség ellenőrzésére egy próba áthúzás a legmegfelelőbb megoldás. Egy tetszőleges sima felületű tárgyra öntsük rá a fondánt. Ha sűrű az oldalán hullámok keletkeznek, nehezen folyik le, vastag marad a fondán. Beleragad a kenőkés, csíkos, hullámos lesz a felület.

Ebben az esetben gyűjtsük össze a fondánt. Melegítsük újra 45-50 C° közé és egy kevés vízzel hígítsuk. Általában pár csepp víz elég, óvatosan adagoljuk, mert könnyen elfolyósodik a fondán.

7. Lecsúszik a fondán a torta oldaláról

Fondán megcsúszását két fő probléma okozhatja. A lekvár réteg nedves és megolvad tőle a fondán. Nem kentünk lekvárt a torta oldalára és a morzsalékos puncstöltelékkel együtt leszakad a torta oldaláról.

Ebben az esetben is a megelőzés az egyetlen megoldás. A javítás már sok munkával és feszültséggel jár.

– ha körbekentük a tortát forró lekvárral, győződjünk meg arról, hogy nem ragacsos vizes a felülete, mert a fondán a nedvesség hatására megolvad és lecsúszik a torta oldaláról. Ha ragacsos forraljunk egy újabb mennyiséget és kenjük le még egyszer.

– a torta oldalának le nem kenését lekvárral, akkor válasszuk, ha az egyenletesen sima, a töltelék megfelelően tömör, nem morzsalékos, amikor végighúzzuk kezünket rajta nem pereg szét, egyben marad. A laza puncstölteléket amikor a fondán lefele csorog magával húzza és leesik, kifordul a torta oldalából. Javítása nem lehetetlen, de megelőzni könnyebb és kevesebb fáradsággal, idegeskedéssel jár.

8. Repedezett, összetört a fondán a puncstorta tetején

Fondán repedezettségét az okozhatja, ha nem kentük le a piskótát lekvárral és elvonja a nedvességet a fondánból, töredezett lesz a felülete. Nagyon megkötött a fondán mielőtt a tortát levettük a rácsról és a mozgatástól berepedezett. szeleteléskor összetörik.

– mindig kenjük le a puncstorta tetejét forró baracklekvárral. Így a fondánt, vagy a nedvesség tartalmát nem tudja a piskóta magába szívni, nem repedezik be a felülete.

– rácsról a tortát még az előtt vegyük le mielőtt teljesen megköt, így nem töredezik össze a fondán felülete, hiszen akár mennyire stabil a puncstöltelék, valamennyi mozgása van a tortának emelés közben. Torta aljánál vágjuk körbe a fonán réteget egy tiszta késsel. Tiszt, nem fondános kenőkéssel, majd tenyérrel nyúljunk alá, és emeljük át tálcára, vagy tányérra. Lehetőleg szeletelésig végleges helyére tegyük, többször már ne mozgassuk alátámasztás nélkül.

9. Kevés lett, vagy gyorsan elfogyott a puncstorta

A rosszul megválasztott alapanyag mennyiség, vagy a túl jó ízű végtermék, a puncstorta tervezett időnél hamarabbi elfogyását eredményezheti.

Megoldás:

Sütni kell még egy adagot, vagy el kell dugni a család elől. smile

Még több gluténmentes recept

Glutén és cukormentes Eszterházy torta díszítve

Gluténmentes Eszterházy torta

Glutén-, és laktózmentes

Megnézem

Sacher torta kidíszítve

Klasszikus Sacher torta recept

Glutén-, és laktózmentes

Megnézem

Szerezd meg a legfrissebb recepteket!

Csatlakozz a hírlevelünkhöz!
Adataid megadása után, értesítéseket  kapsz a  legújabb videókról, receptekről a honlapot érintő legfrissebb hírekről.Hozzá járulok az adataim kezeléséhez, elolvastam és megértettem az Adatvédelmi Tájékoztatót