Gluténmentes Tiramisu szeletet recept

Gluténmentes és tejmentes sütemény

Gluténmentes logó
Laktózmentes logó

Ha unod már az unalmas tiramisu pohárkrémeket. Az egyszerű, dobjuk össze öt perc alatt, jó lesz az úgy is recepteket. Készítsd el a gluténmentes tiramisu szeletet, tejmentesen.

Mi lenne, ha tudnál készíteni egy olyan gluténmentes tiramisut, amivel úgy le tudod nyűgözni a vendégeidet, hogy nem hiszik el Te készítetted nem cukrászdában vásároltad?

Azért, hogy átélhesd ezt az élményt, szeretném megosztani veled a gluténmentes tiramisu szelet tejmentes receptjét.

Készítek egy rizsliszt és étcsokoládé felhasználásával készült piskótalapot.

Megmutatom hogyan készíts Rotschild piskótát. Nagyon finom, roppanós, vaníliás ízű, diós felületű babapiskóta.

Elárulom neked a tradicionális tiramisukrém tejmentes változatának receptjét.

És végül megtudod, hogy ezeket az elemeket összeállítva, hogyan készítsd el azt a fantasztikus gluténmentes tiramisu szeletet, amivel lenyűgözheted vendégeidet, családodat.

Ezt a receptet elkészítheted kerek formában tortának is.

Tiramisu elkészítéséhez szükséges eszközök:

  • mérleg
  • keverő tál, vagy üst
  • kézi habverő
  • kézi mixer
  • habkártya
  • sütőpapír, sütőlemez
  • kenőkés
  • tányér, vagy tálca az elkészült sütemény tálalásához

Tápanyag

Energia: 1120,17 kj/ 267,34 kcal

  • Szénhidrát: 33,34 g
  • – amelyből cukrok: 26,47 g
  • Zsír: 13,33 g
  • – amelyből telített zsírsavak: 8,79 g
  • Fehérje: 2,10 g
  • Só: 0,04 g
Gluténmentes Tiramisu szelet díszesen tálalva

Tiramisu recept:

Étcsokoládés felvert:

  • tejmentes margarin                                   54gr
  • étcsokoládé                                                 54gr
  • porcukor                                                      40gr
  • tojássárgája 3db                                   kb. 60gr
  • tojásfehérje 3db                                   kb. 90gr
  • kristálycukor                                               40gr
  • rizsliszt                                                         60gr
  • kukoricakeményítő                                      2gr

Rotschild piskóta:

  • tojássárgája 2db                                     kb.45gr
  • kristálycukor                                                 15gr
  • rizsliszt                                                          20gr
  • vaníliás pudingpor                                      20gr
  • tojásfehérje                                                  60gr
  • kristálycukor                                                30gr
  • dió                                                           kg. 20gr
  • porcukor                                                kb. 20gr

    Mogyorós-étcsokoládé:

    • étcsokoládé                                                45gr
    • mogyorókrém                                            45gr

    Rumos-kávé áztató:

    • hosszú kávé                                                         100gr
    • rum                                                                         50gr

    Tiramisu krém:

    • kristálycukor                                                       300gr
    • tojássárgája                                                        300gr
    • vegán mascarpone                                            400gr
    • zselatin                                                                  12gr
    • víz                                                                           60gr

    Megjegyzés: A tiramisu krémhez elég sok tojássárgája szükséges, ami azt eredményezi, hogy marad bőven tojásfehérje. Ezt vagy fagyaszd le és később feltudod használni, vagy készíts belőle Narancs galette aprósüteményt.

    Díszítés:

     

    • vegán tejszín                                                    200gr
    • kakaópor

    Össz. Súly

    1900gr

    Össz. készítési idő

    kb. 90 perc

    Előkészítés

    10 perc

    Elkészítés

    Kb. 50 perc

    Sütés

    25 perc

    Díszítés

    5 perc

    Sütemény készítése lépésről-lépésre

    Ha inkább videót szeretsz nézni, kattints ide!

    1. Alapanyagok kimérése

    A munkánk megkönnyítése érdekében: minden alapanyagot gondosan mérjünk ki, készítsünk elő, így segítsük magunkat a gördülékeny feladat végzésben.

    Szárazanyagokat az étcsokoládés piskótához: – 60g rizsliszt, 2g kukoricakeményítő  – mérjük egy tálba, és alaposan keverjük össze. Tojásokat, 3db L-es válasszuk szét, fehérjére és sárgájára.

    Szárazanyagokat a Rotschild piskótához: – 20g rizsliszt, 20g gluténmentes vaníliás pudingpor  – mérjük egy tálba, és alaposan keverjük össze. Tojásokat 2db L-es válasszuk szét, fehérjére és sárgájára.

    Tiramisu krémhez válasszuk külön a tojássárgájákat. Egy 50 g-os tojásban kb. 20g tojássárgája található. Kb. 15 db tojásra lesz szükségünk.

    Margarint vegyük ki a hűtőből, hogy puhuljon.

    54g étcsokoládét olvasszuk meg.

    Diót törjük össze, durvára.

    Főzzünk 100g hosszú kávét és hűtsükvissza.

    12 g zselatint keverjünk össze 60 g vízzel.

    Gluténmentes étcsokoládés piskótalap alapanyagai kimérve
    Gluténmentes Rotschild piskótalap alapanyagai kimérve
    Gluténmentes Tiramisu krém alapanyagai kimérve

    2. Étcsokoládés piskóta

    54 g olvasztott étcsokoládéhoz adjunk 54 g margarint, 40 g porcukrot, kavarjuk el simára, majd keverjünk hozzá 3 db tojássárgáját.

    3 db tojásfehérjét habosítsunk ki 40 g kristálycukorral. Keverjük hozzá az étcsokoládés alapot, majd a szárazanyagokat, 60 g rizsliszt, 2 g kukoricakeményítő.

    Sütőpapírral fedett sütőlemezen 35×18 cm-es méretű lapot kenjünk.

    Gluténmentes étcsokoládés piskótalap alapkrém készítése
    Gluténmentes étcsokoládés piskótalap készítése
    Gluténmentes étcsokoládés piskótalap készítése 2
    Gluténmentes étcsokoládés piskótalap kikenve
    3. Sütés

    A sütés során kialakul a végleges szerkezet, a pörzs anyagok, plusz ízzel egészítik ki a piskótalapunkat.

    Csokoládés felvertet előmelegített 200 C°-os sütőben, 10-12 percig sütjük. Kisülés után felületét rizsliszttel szórjuk és átfordítjuk a lapot.

    Figyelem: sütés közben a sütő ajtaját ne nyitogassuk, mert az étcsokoládés felvertünk összeesik. A sütés során beáramló hideg levegő, meggátolhatja a térfogat változás folyamatát.

    4. Rotschild piskóta

    2 db tojássárgáját habosítsunk ki 15 g kristálycukorral, keverjünk hozzá 20 g rizslisztet és 20 g vaníliás pudingot.

    2 db tojásfehérjét habosítsunk ki 30 g kristálycukorral. Keverjük a tojássárgájás alaphoz egy kevés tojásfehérjét, majd a többi tojásfehérjéhez adjuk és összekeverjük.

    Sütőpapírral fedett sütőlemezre, nyomózsák segítségével, tetszőleges méretű babapiskóta formákat nyomunk. Tetejüket megszórjuk durvára tört dióval és porcukorral.

    Gluténmentes Rotschild piskótalap készítése
    Gluténmentes Rotschild piskótalap készítése 2
    Gluténmentes rotschild piskóta formázása
    5. Rotschild piskóta sütés

    Előmelegített 180 C°-os sütőben, 13-15 percig sütjük, amíg a széle aranybarna színű nem lesz.

    Gluténmentes Rotschild piskóta kisülve

    6. Rotschild piskóta csokizása

    45 g olvasztott étcsokoládét keverjünk össze 45 g mogyoró krémmel és a kihűlt babapiskóták alját kenjük le vele vékonyan, majd hűtőben dermesztjük.

    Gluténmentes Rotschild piskóta csokizása

    7. Rumos-kávés áztató

    100 g hosszú kávét és tetszőleges mennyiségű rumot( én 50 g-ot használtam) keverjünk össze.

    8. Felvert áztatása

    Étcsokoládés piskótalapról eltávolítjuk a sütőpapírt, egy tálcára helyezzük. Fém betöltőkeretet teszünk rá, vagy ennek hiányában papírból készítünk egyet.

    A felvertet megkenjük rumos-kávéval. Ne áztassuk át a tésztát, csak vékonyan ecseteljük le a tetejét.

    Gluténmentes étcsokoládé felvert áztatása rumos-kávéval

    9. Tiramisu krém

    300g tojássárgáját és 300g kristálycukrot, addig habosítsunk, amíg a cukor elolvad, a sárgája kivilágosodik, térfogata megnő.

    Keverjünk hozzá 400 g gluténmentes vegán mascarponét. És az olvasztott zselatinmasszát (12g zselatin, 60g víz).

    Gluténmentes Tiramisu krém készítése
    Gluténmentes Tiramisu krém készítése 2
    Gluténmentes Tiramisu krém készítése 3

    10. Betöltés

    Beáztatott felvertre kenjünk kisebb mennyiségű krémet.

    A meghűlt, mogyorókrémes-étcsokoládéval lekent babapiskótákat mártsuk bele a rumos-kávéba és szép sorjába helyezzük a krémre.

    A babapiskóták tetejére kenjük rá a maradék krémet.

    Tegyük hűtőbe addig, amíg kialakul a zselatin kötés.

    Gluténmentes tiramisu szelet betöltése
    Gluténmentes tiramisu szelet betöltése 2
    Gluténmentes tiramisu szelet betöltése 3

    11. Díszítés

    A meghűlt tiramisu tetejére, egyenletesen kenjünk el 200 g vegán tejszínhabot.

    Cukrászmester tipp: Én a schlagfix vegán tejszínt használom, mert glutén és tejfehérje mentes. Szemben más növényi tejszínekkel, amelyeknek mindíg érdemes vegvizsgálni az összetétel leírását.

    A tetejét kakapor szórással díszítjük.

    Cukrászmester tipp: A kakaóport szórhatjuk szitából, foltokban, vagy valamilyen lyukacsos, könnyű tárgyat ráhelyezve a süteményre, azt leszitálva, utána a tárgyat levéve, mintákat alakíthatunk ki.

    Gluténmentes tiramisu szelet betöltése 4
    Gluténmentes tiramisu szelet megdíszítve
    Gluténmentes Tiramisu szelet díszesen tálalva

    Gluténmentes sütemények elkészítésekor, sajnos nem elég csak egy az egyben lecserélni a búzalisztet más gluténmentes alapanyagokra. A gluténmentes alaplisztek, szerkezetükben, ízükben, vízmegkötő képességükben is eltérnek a fehér liszttől, ezért, ha rizslisztet, kukoricalisztet, hajdinalisztet, köleslisztet, zablisztet, mandulalisztet, kókuszlisztet,vagy más gluténmentes alaplisztet használunk a süteményekben, azok, íze, állaga, szerkezete is megváltozik. A búzaliszttől eltérő szerkezetű és tulajdonságú gluténmentes alaplisztek, újfajta felhasználási és tárolási tudás megszerzését teszi szükségessé!

    Gluténmentes sütemény készítési alapelvek

    Ha inkább vizuális típus vagy, nézd meg a videót!

    Megosztanád másokkal is a receptet? Kattints az ikonokra:

    Tiramisu készítése során előforduló hibák és azok megoldásai:

    1. Anyagcsomók "galuskák" vannak a piskótában.

    Ilyen probléma akkor jelentkezik, ha a szárazanyagokat nem keverjük össze, vagy a tojásfehérjét túlverjük, kemény törős habot kapunk. 

    Megoldás: 

    A megelőzés!

    – Száraz anyagok össze keverése.

    – Tojásfehérjét, csak addig habosítsuk, amíg megtartja a formáját. Túlzottan kemény habot nehezen tudjuk hozzákeverni a többi alapanyaghoz. Vagy fehérje csomók maradnak a tésztában. Vagy összetörik a fehérje bekavarás során és elfolyósodik a tésztánk.

    2. Folyós lett a tészta.

    Ennek oka az alapanyagok elmérésében keresendő, vagy a tojásfehérje állaga nem megfelelő.

    – Alapanyag elmérése esetében a megoldásokat attól függően tudjuk kiválasztani, hogy mikor vettük észre, valamit elmértünk. A felvert végleges összeállítása után már nem tudunk javítani az eredményen. Valamelyik folyamat közben viszont van lehetőség az alapanyag mennyiségek korrigálására, amennyiben tudjuk hol hibáztunk.

    – Tojásfehérjét, csak addig habosítsuk, amíg megtartja a formáját. Túlzottan kemény habot nehezen tudjuk hozzákeverni a többi alapanyaghoz. Vagy fehérje csomók maradnak a tésztában. Vagy összetörik a fehérje bekavarás során és elfolyósodik a tésztánk.

    3. Sütés után a piskóta ragacsos felületű, vagy nagyon megsült

    A sütés a legfontosabb eleme a süteményünk készítésének. Ekkor alakul ki a tészta végleges alakja és íze. Hiába tettünk meg mindent a tökéletes eredmény eléréséért, ha nem megfelelő hőfokon sütünk, vagy nem megfelelő időben vesszük ki a lemezt a sütőből.

    Megoldás:

    Amíg nem ismerjük a sütőnk sütés teljesítményét, folyamatosan figyeljük a tésztánkat miközben sül, szükség esetén korrigáljuk a hőfokot, vagy a sütésidőt.

    4. Nincs a receptben megadott méretű betöltő keretünk

    Felvertünk elkészítéséhez nem feltétlenül szükséges fém betöltő keret megléte. Helyettesíthetjük papírból készült betöltő kerettel is.

    Vékony kartonlapot kb. 5 cm széles csíkra vágunk, ezt a kívánt méretűre formázzuk. Tűzőgéppel össze tűzzük így megtartja a  méretét. Oldalait kitámasztjuk, hogy megtartsa a formáját.

    Fontos: Olyan papírt válaszunk, ami nem ázik el és semmilyen olyan anyaggal nincs átitatva, ami kioldódhat a papírból.

    5. Szétmállik a rotschild piskóta

    Rotschild piskótát csak egy pillanatra mártsuk bele a rumos kávéba, mert hosszabb idő alatt elázik a tészta és széteshet a kezünkben kiemelés után.

    6. Zselatin csomók maradnak a krémben

    Ez bosszantó és sajnos nem javítható hiba. Ezért fontos, hogy megelőzzük a kialakulását.

    A zselatin masszát melegen de nem forrón öntsük a tojássárgája habhoz. Hideg zselatin masszát gyorsan megköti a tojássárgája hab, főleg ha a tojásokat is a hűtőből vettük ki felhasználás előtt.

    Olvadt zselatin masszát, fokozatosan csorgatva, folyamatos keverés közben adjuk a krémhez, így megelőzhetjük az idő előtti megszilárdulását, becsomósodását. 

    7. Összeesett a krém

    A krém összeesését a forró zselatinmassza, vagy a sokáig tartó gyors keverés szokta előidézni.

    Zselatin massza hőfoka 40-50 C° között legyen.

    A zselatin krémhez keverését, határozott, gyors mozdulatokkal végezzük, de ez ne tartson sokáig és lehetőleg kézi habverővel történjen ne géppel. Ilyenkor a gépi keverés már nem megfelelő, hiszen a tál aljára leülő, vagy oldalára kenődő zselatin masszát nehezebb géppel hozzákavarni a krémhez, úgy hogy a krém sima állagú és habos, laza szerkezetű maradjon.

    8. Kevés lett, vagy gyorsan elfogyott a Tiramisu szelet

    A rosszul megválasztott alapanyag mennyiség, vagy a túl jó ízű végtermék, a Tiramisu szelet tervezett időnél hamarabbi elfogyását eredményezheti.

    Megoldás:

    Készíteni kell még egy adagot, vagy el kell dugni a család elől. 🙂

    Szerezd meg a legfrissebb recepteket!

    Csatlakozz a hírlevelünkhöz!
    Adataid megadása után, értesítéseket  kapsz a  legújabb videókról, receptekről a honlapot érintő legfrissebb hírekről.



    Hozzá járulok az adataim kezeléséhez, elolvastam és megértettem az Adatvédelmi Tájékoztatót