Gluténmentes piskótatekercs –

rizsliszttel és sárgabarack lekvárral

Gluténmentes logó
Laktózmentes logó

Mivel a piskótalap, vagy az ebből készült piskóta tekercs, esetleg a piskóta tortakarika számos sütemény alaprésze, ezért a gluténmentes piskóta készítése a legelső elvégzendő feladatok közt szerepel azok számára, akik gluténmentes diétában sütemény készítésre adják a fejüket.

„Egyszerű mint egy piskóta!”- szokták mondani, de ez gluténmentesen nem annyira egyértelmű, hiszen a gluténmentes alapanyagok másképpen viselkednek, mint a búzaliszt, ezért szükséges az arányokon változtatni nem lehet egy az egyben átcserélni a sütemény receptekben azokat.

Szerencsére neked nem kell kísérletezned a gluténmentes alaplisztekkel, vagy lisztkeverékekkel, mert most megtudhatod, hogyan készíts gluténmentes puha piskótalapot rizsliszttel. Mivel a rizslisztnek más a szemcsemérete, vízfelvevő képessége, mint a búzalisztnek, szükséges kiegészíteni egy kis kukoricakeményítővel, így érjük el, hogy minél inkább hasonlítson arra a puha, lágy lisztes piskótákra, amit a nagymamák ( és a cukrászoksmile) tudnak készíteni.

Készítsd el a rizslisztes piskótalapot, kenj rá sárgabaracklekvárt, tekerd fel és kész a gluténmentes piskóta tekercs sárgabarack lekvárral!

Gluténmentes piskótatekercs elkészítéséhez szükséges eszközök:

 • mérleg
 • keverő tál, vagy üst
 • fakanál, vagy spatula
 • kézi mixer, vagy kézi habverő
 • sütőpapír
 • sütőlemez
 • kenőkés
 • tányér, vagy tálca az elkészült sütemény tálalásához

Tápanyag 100g termékben

Energia: 865,53 kj/ 206,57 kcal

 • Szénhidrát: 43,09 g
 • – amelyből cukrok: 29,78 g
 • Zsír: 1,91 g
 • – amelyből telített zsírsavak: 0,00 g
 • Fehérje: 3,21 g
 • Só: 0,00 g
Gluténmentes piskótatekercs sárgabaracklekvárral díszesen tálalva

Gluténmentes piskóta recept:

Piskóta rizsliszttel

 • tojás  (6 db L-es)                             380gr           (35%)
 • rizsliszt                                            175gr            (16%)
 • kristálycukor                                   140gr            (13%)
 • kukoricakeményítő                          10gr              (1%)

Betöltés:

 

 • sárgabarack lekvár                                 400gr           (36%)

 

Díszítés:

 

 • porcukor                                                             izlés szerint

Össz. Súly

1100gr

Előkészítés

kb. 7 perc

Elkészítés

Kb. 16 perc

Sütés

12 perc

Betöltés

4 perc

Szeletelés

3 perc

Gluténmentes piskóta tekercs – rizsliszttel és sárgabaracklekvárral elkészítése lépésről-lépésre

Ha inkább videót szeretsz nézni, kattints ide!

1. Alapanyagok kimérése

A munkánk megkönnyítése érdekében: minden alapanyagot gondosan mérjünk ki, készítsünk elő, így segítsük magunkat a gördülékeny feladat végzésben.

6 db L-es tojást válasszuk szét, fehérjére és sárgájára.

A szárazanyagokat: 10g kukoricakeményítő, 175g rizsliszt, – mérjük egy tálba és alaposan keverjük össze.

Mérjük ki a 140g kristálycukrot és 400g sárgabarack lekvárt.

Gluténmentes piskótatekercs alapanyagai kimérve

2. Tojássárgája kihabosítása

A tojássárgáját a 140g kristálycukor 1/3-val habosítsuk ki.

Addig kevertessük kézi mixerrel, vagy kézi habverővel, amíg a térfogata megnő és kivilágosodik a színe.

Gluténmentes piskótatekercshez tojássárgája kihabosítása

3. Tojásfehérje felverése

Tojásfehérjét a 140g kristálycukor 2/3-val verjük kemény habbá.

A kristálycukrot fokozatosan adagoljuk a tojásfehérjéhez. Addig habosítsuk, amíg a képződött tojáshab, már megtartja a formáját, nem terül.

Cukrászmester tipp: Kerüljük a tojásfehérje túlverését, amennyiben túlverjük a tojásfehérjét, „törős” lesz a hab, és ebben az esetben bekavarás után fehér „galuskák” maradhatnak a masszánkban.

Gluténmentes piskótatekercshez tojásfehérje kihabosítása

4. Tészta összeállítása

6 db tojássárgája habhoz, kis mennyiségű tojásfehérje habot teszünk és alaposan elkeverjük. Az elegyet, hozzá öntjük a 6 db tojásfehérje habhoz és összekeverjük. Ezután hozzá adjuk az előzetesen összekevert szárazanyagokat – 175g rizsliszt, 10g kukoricakeményítő – és óvatosan, de alaposan összekeverjük.

Vigyázzunk! Ne keverjük sokáig a masszát, mert összetörik a tojáshab, elfolyósodik a masszánk, kisülés után lapos sűrű lesz a piskótalapunk.

Gluténmentes piskótatekercshez tojásfehérje, tojássárgája és lisztes alapanyagok összekeverés

5. Piskóta lap kikenése

Miután az alapanyagokat: felvert tojásfehérje, sárgája, rizsliszt, kukoricakeményítőt megfelelően összekevertük. Öntsük egy sütőlemez méretűre vágott sütőpapírra – 38×35 cm – és kenőkés segítségével, egyenletesen terítsük el, kenjük ki úgy, hogy minden részén egyenletes vastagságú legyen.

Fontos! Az egyenletes vastagság, amennyiben hullámosra kenjük a masszát, egyenlőtlen lesz a sütési idő, így a piskótalap vastagabb része mire megsül a vékonyabb fele kiszárad, törős lesz, vagy megég.

Gluténmente piskótatekercs masszájának az elkenése sütőpapíron

6. Sütés

A sütés során kialakul a végleges tésztaszerkezet, a pörzs anyagok plusz ízzel egészítik ki a gluténmentes piskóta lapunkat.

A sütőpapírral fedett sütőlemezre kikent tésztánkat, előmelegített 200 C°-os sütőben sütjük, amíg a felülete aranybarna színű nem lesz. Tetejét óvatosan megnyomva, vissza rugódik, nem ragad az ujjunkhoz.

Cukrászmester tipp: Nem szabad túlsütni a felvertet. A kiszáradt piskótalap törik, nehezen, vagy egyáltalán nem feltekerhető.

Amikor megállapítottuk, hogy a piskóta lapunk megsült, vegyük ki a sütőből, felületét szórjuk meg vékonyan rizsliszttel és fordítsuk a másik oldalára.

Erre a műveletre három okból van szükség:

– egyrészt az esetlegesen fellépő felületi egyenletességek kisimulnak, egyenletes felületet kapunk

– másrészt a forró tésztából távozó gőzt a sütőpapír visszatartja, ezáltal nem szárad ki a tésztánk és a kihült piskótalapról könnyebb lesz lehúzni a sütőpapírt, nem tapad hozzá a tészta

– valamint a visszatartott gőz puhán tartja a piskótalapot, nem szárad ki

Gluténmente piskótatekercs masszájának az elkenése sütőpapíron

7. Betöltés

A szoba hőmérsékletűre hűlt piskótalapot lekenjük sárgabaracklekvárral és feltekerjük.

A kihűlt piskótalapról óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt, sima oldalával visszahelyezzük és a piskóta lappal együtt megfordítjuk, ezután a piskótalapot újból megfordítjuk, de már a sütőpapír nélkül, így a felvert felső része a sütőpapír tiszta oldalán fekszik és az aljára tudjuk kenni a sárgabaracklekvárt egyenletes vastagságban elosztva.

A piskótalap egyik oldalából egy egy centiméteres csíkot levágunk, ezt visszahajtva a piskótalapra elkezdjük a feltekerést. Törekedjünk arra, hogy minél szorosabban tekerjük a lapot, így piskóta roládot kapunk, nem távcsövet, amin szemlélhetjük a tájképet. smile

A feltekert roládot vissza csomagoljuk a sütőpapírba és minimum egy órát pihentetjük, azért hogy a lekvár és a piskóta ne csússzon szét szeletelés közben.

Tipp: minél több lekvárt kenünk a piskóta lapra, annál puhább, ízesebb lesz a süteményünk, viszont túlzásokba sem érdemes esni. A túl sok lekvár, szeletelés, evés közben kipréselődik a lapok közül és elkenődhet a kezünkön, ruhánkon.

Gluténmentes piskótatekercs betöltése sárgabaracklekvárral
Gluténmentes piskótatekercs feltekerése

8. Szeletelés

A piskóta tekercset pihentetés után, papírból kivéve szeletelőkéssel szabadon választott méretre és formára vágjuk.

Lehet egyenes, vagy ferdén vágott szeleteket, esetleg háromszög alakú szeleteket vágni.

Cukrászmester tipp: amennyiben késünket forró vízbe mártjuk a kés pengéjére tapadó lekvár leázik és könnyebb lesz a szeletelés, kevésbé lesz morzsalékos, szakadozott a vágási felület.

Gluténmentes piskótatekercs szeletelése

9. Díszítés

Gluténmentes piskótatekercs felületét, szeletelés után megszórhatjuk porcukorral.

Ez a fehér réteg játékosságot visz a roládunk rétegeinek színvilágába. És tovább édesíti  az elfogyasztása közben érzett élvezetünket.

Gluténmentes piskótatekercs szeletelése

Gluténmentes sütemények elkészítésekor, sajnos nem elég csak egy az egyben lecserélni a búzalisztet más gluténmentes alapanyagokra. A gluténmentes alaplisztek, szerkezetükben, ízükben, vízmegkötő képességükben is eltérnek a fehér liszttől, ezért, ha rizslisztet, kukoricalisztet, hajdinalisztet, köleslisztet, zablisztet, mandulalisztet, kókuszlisztet,vagy más gluténmentes alaplisztet használunk a süteményekben, azok, íze, állaga, szerkezete is megváltozik. A búzaliszttől eltérő szerkezetű és tulajdonságú gluténmentes alaplisztek, újfajta felhasználási és tárolási tudás megszerzését teszi szükségessé!

Ha inkább vizuális típus vagy, nézd meg a videót!

                             Megosztanád másokkal is a receptet? Kattints az ikonokra:

Gluténmentes piskótatekercs készítés során előforduló hibák és azok megoldásai:

1. Fehér “galuskák”, anyag csomók vannak a tésztában.

Ilyen probléma akkor jelentkezik, ha a tojásfehérjét túlvertük, vagy ha valamelyik alapanyag összeállt, tárolás során, esetleg a száraz anyagokat – rizsliszt, kukoricakeményítő – nem kevertük össze ezért a tojás víztartalmával érintkezve a keményítő össze áll. 

Megoldás: 

A megelőzés! Tojásfehérje habot addig verjük, amíg megtartja az alakját nem terül, lisztes anyagok átszitálása.

A massza hosszabb idejű keverésével van, hogy megoldódik a probléma, de a hosszabb kavarási idő elfolyósíthatja a piskótát.

2. Folyós lett a tészta.

Ennek oka az alapanyagok elmérésében keresendő, vagy a nem megfelelő gyártástechnológia következtében alkalmazott hosszú összekeverési idővel.

Megoldás:

Amennyiben emlékszünk melyik alapanyagból mértünk a receptben eltérő mennyiséget, egy kis matekozás után korrigáljuk.

Az összeesett, elfolyósodott masszát még felhasználhatjuk. Állagra sűrűbb piskótalapot kapunk, vagy készíthetünk egy ujjat.

3. Sütés után a piskótalap világos, nyers ízű, vagy nagyon megsült

A sütés a legfontosabb eleme a süteményünk készítésének. Ekkor alakul ki a tészta végleges alakja és íze. Hiába tettünk meg mindent a tökéletes eredmény eléréséért, ha nem megfelelő hőfokon sütünk, vagy nem megfelelő időben vesszük ki a lemezt a sütőből. Egyenetlen sülést eredményezhet, ha nem egyenletes vastagságra kenjük a piskótalapot.

Megoldás:

Amíg nem ismerjük a sütőnk sütés teljesítményét, folyamatosan figyeljük a tésztánkat miközben sül, szükség esetén korrigáljuk a hőfokot, vagy a sütésidőt.

Az egyenetlen vastagságú lap esetén a vékonyabb részek szárazak, törősek esetleg égettek lehetnek, addigra amíg a vastagabb részek megsülnek.

Megoldás:

Egyenletes elkenés.

4. A kisült lap felülete ragacsos, nedves tapintású

Amennyiben nem sütöttük megfelelő ideig a piskóta lapot felülete ragacsos, nedves tapintású lehet. Esetleg a felső „bőr” réteg elválhat a piskótalaptól.

Megoldás a megelőzés. Sütési idő és hőfok pontos meghatározása.

5. Betöltés előtt nem lehet, vagy csak nagyon nehezen eltávolítható a sütőpapír a piskótalapról

A kisült piskótalapot ajánlatos még forrón, felületi lisztezés után megfordítani és így kihűteni.

A felvertből távozó vízgőzt a sütőpapír felfogja, ez megkönnyíti a sütőpapír óvatos elválasztását a piskótalaptól.

6.Lekvárt nem lehet egyenletesen elkenni a piskótalapon

Fontos az esetleg kemény, vagy görcsös állagú lekvárt kikeverni, esetleg egy kis forralt vízzel hígítani. A görcsös lekvár szétnyomja a tésztát, vagy egyenetlen vastagságban lesz a tekercsünkben.

7. Száraz, vagy elázott a piskótatekercs

A piskótatekercs szárazsága, vagy elázottsága is több okra vezethető vissza.

Elsődlegesen az alapanyagok nem megfelelő mennyisége is okozhatja mindkét állapotot. Több szárazanyag esetén száraz, „fojtós” lesz  a piskóta. Kevesebb szárazanyag esetén túlzottan laza lesz a piskóta szerkezete, ezért jobban eláztathatja a lekvár.

Szárazzá válhat a piskóta, amennyiben alacsony hőfokon hosszabb ideig sül a felvert. Ragacsos, nedves lesz a piskóta amennyiben rövid ideig sütjük.

Előidézője lehet a piskóta szárasságának, amennyibe kevés lekvárt használtunk a betöltéshez, ezért fogyasztása közben „fojtós” hatása lehet. Eláztathatja a piskótalapot a nagyon folyós lekvár.

8. Szeletelés közben a szeletelőkés széthúzza, morzsalékossá teszi a tésztát

Szeletelés előtt célszerű egy kis ideig pihentetni a piskótatekercset, azért, hogy a lekvár és a felvert összeérjen, egységet alkosson. Így könnyebb lesz a szeletelés, simább a vágási felület.

Szeletelés közben érdemes a szeletelő kést forró vízbe mártani, így a kés felületéről leoldódik az esetlegesen hozzá tapadt lekvár, nem szakítja szét a piskótatekercset, vagy nem lesz morzsalékos a vágási felület.

9. Kevés lett, vagy gyorsan elfogyott a piskótatekercs

A rosszul megválasztott alapanyag mennyiség, vagy a túl jó ízű végtermék, a piskótatekercs tervezett időnél hamarabbi elfogyását eredményezheti. Megoldás: sütni kell még egy adagot, vagy el kell dugni a család elől. 🙂

Szerezd meg a legfrissebb recepteket!

Csatlakozz a hírlevelünkhöz!
Adataid megadása után, értesítéseket  kapsz a  legújabb videókról, receptekről a honlapot érintő legfrissebb hírekről.Hozzá járulok az adataim kezeléséhez, elolvastam és megértettem az Adatvédelmi Tájékoztatót

 

Gluténmentes piskóta tortakarika készítése

A fenti receptet használhatod akkor is ha gluténmentes piskóta tortakarikát szeretnél készíteni, ehhez nem kell mást tenned mint megváltoztatod az anyaghányadot a kívánt tortakarika méretnek megfelelően.

Ezt a legegyszerűbben úgy tudod kiszámolni, hogy a fenti recept anyaghányadát visszaosztottam egy tojás mennyiségre. Neked csak annyi a feladatod, hogy a megsütni kívánt piskóta tortakarikához szükséges tojásmennyiséghez visszaszorzod a receptet.

Tojás 1 db L-es méret                         63-73g

Rizsliszt                                               29-30g

Kristálycukor                                       20-22g

Kukoricakeményítő     100g rizsliszthez/6g

A tojás súlya, ezáltal a tojáslé mennyisége mérettartományonként változik. Gluténmentes piskótánál különösen fontos erre odafigyelni, ezért érdemes grammban mérni a tojást és nem darabban. Így nem is kell ragaszkodni a megadott tojás mérethez, hanem bármilyen méretű tojásból ki tudjuk mérni a megadott súlyú mennyiséget.

Mivel a tojáslé mennyisége nem állandó a tojásokban, ezért a többi alapanyag mennyiségében is két értéket adtam meg. Kisebb lémennyiségnél az alacsonyabb, nagyobb lémennyiségnél a magasabb értékkel kell számolni.

Tapasztalatom alapján megadok egy pár tortakarika méretet és az azokhoz szükséges tojásmennyiséget.

20 cm átmérőjű, 6 cm magas tortakarikához 3 db L-es méretű tojás szükséges, vagy 190g tojáslé.

25 cm átmérőjű, 6 cm magas tortakarikához 5db L-es méretű tojás, vagy 315g tojáslé.

Úgy is lehet tortakarikát készíteni, hogy az eredetileg megadott mennyiségből kisütsz egy piskóta lapot és abból szurkálod ki a kívánt méretű tortakarikával a lapokat és ezeket töltöd össze.

Másik lehetőség, hogy egy, vagy több sütőpapírra a kívánt méretű tortakarikát körberajzolod, attól függően, milyen vastag lapokat kensz, vagy milyen magas tortát szeretnél sütni. A jelölt területen belül kenned el a piskóta masszát. Így sütöd ki a lapokat, ezeket töltöd össze, egymásra rétegezve.