Guténmentes néró recept

Glutén-, és laktózmentes teasütemény

Gluténmentes logó
Laktózmentes logó

A teasütemények már az ősidőktől kezdve a táplálkozás fontos elemei voltak az emberek számára. Első emlékei Perzsiából kerültek elő, ahol gabonából, vízből és mézből sütöttek kemény kekszeket, amelyeket elsősorban utazók, hajósok, katonák fontos élelme volt. A kekszek római korban a légiók katonáinak ellátmányát képezték, mert hosszan eltartható, könnyen szállítható, és magas energiatartalma révén segített a katonák állóképességének a fennntartását a hosszú menetelések, vagy a harcok során.

A ma ismert szilárdabb és laposabb kekszek elődeit a franciáknak, a puhább , pórhanyósabb édességeket pedig a hollandoknak köszönhetjük. Ám világkörüli elterjedését az angolok által megismert ötórai teához kapcsolódó desszert fogyasztás kapcsán érte el. Ezek az apró falatkák ma már mindenki kedvencévé váltak, és nem csak délután ötkor. laughing

Teasütemények azért is olyan kedveltek, mert elkészíthetünk belőle egyszerre egy nagyobb adagot is, mert sokáig eláll. Legtöbbjük, légmentesen záródó edényekben 2-3 hétig is. Elkészítésükhöz nem kell cukrászmesternek lenned, háziasszonyok, hobbi cukrászok 1-2 óra alatt könnyedén készíthetnek, akár nagyobb mennyiséget is. Igy mindíg lesz mihez nyúlnunk, ha egy kis nassolásra vágyunk, vagy váratlan vendéget kell megkínáljunk.

Mindenki ismeri a klasszikus néró teasüteményt cukrászdákból. Két kis omlós tésztafélgömb lekvárral összeragasztva, csokoládéval díszítve. A néró alapja az omlós tészta, ám egy olyan változata, ahol a tészta lágyabb állagú, így a tésztát habzsákból lehet adagolni, ezt kevert omlós tésztának nevezik a cukrászok. Mint minden süteménynél a titok itt is a jó minőségű alapanyagokban rejlik. 

A néró alaprecept búzalisztet, vajat tartalmaz, de ezért nem kell lemondani róla az élelmiszer-intoleranciával élőknek sem. Nérót készíthetünk lisztmentesen, gluténmentes alplisztekből, laktózmentes vajjal. 

Recept elkészítéséhez szükséges eszközök:

 • mérleg
 • keverő tál, vagy üst
 • fakanál, vagy spatula
 • nyomózsák
 • sütőpapír
 • sütőlemez
 • tányér, vagy tálca az elkészült sütemény tálalásához

Tápanyag

Energia: 1570,43 kj/ 374,80 kcal

 • Szénhidrát: 45,01 g
 • – amelyből cukrok: 24,94 g
 • Zsír: 19,10 g
 • – amelyből telített zsírsavak: 0,46 g
 • Fehérje: 5,25 g
 • Só: 0,01 g
Gluténmentes néró sárgabaracklekvárral étcsokoládéval díszítve

Recept:

Tésztához:

 • tojás                                                150gr           (14%)
 • porcukor                                        135gr           (13%)
 • laktózmentes vaj                         120gr           (11%)
 • mandulaliszt                                 115gr            (11%)
 • rizsliszt                                           100gr          (10%)
 • kölesliszt                                         75gr            (7%)
 • kukoricakeményítő                      20gr            (2%)

Betöltés:

 

 • sárgabaracklekvár                                  250gr           (24%)

 

Díszítés:

 

 • étcsokoládé                                              80gr             (8%)

Össz. Súly

1000gr

Előkészítés

10 perc

Elkészítés

Kb. 15 perc

Sütés

30 perc

Recept elkészítése lépésről-lépésre

Ha inkább videót szeretsz nézni, kattints ide!

1. Alapanyagok kimérése

A munkánk megkönnyítése érdekében: minden alapanyagot gondosan mérjünk ki, készítsünk elő, így segítsük magunkat a gördülékeny feladat végzésben.

A vajat, vagy a margarint felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből és szobahőmérsékleten tartva hagyjuk megpuhulni, vagy mikróban puhítsunk rajta.

A szárazanyagokat: kukoricakeményítő, rizsliszt, kölesliszt, mandulaliszt, – mérjük egy tálba és alaposan keverjük össze.

Gluténmentes néró alapanyagai kimérve
2. A tészta összeállítása

Puha laktózmentes vajhoz 120g, hozzá adunk 135g porcukrot. Kihabosítjuk és fokozatosan adagolva, egyesével hozzáadunk 150g (3db L-es) egész tojást és kihabosítjuk.

A felhabosodott alapkrémmel elkeverjük a már előzetesen kimért és összekavart szárazanyagokat (115g mandulaliszt, 100g rizsliszt, 75g kölesliszt 20g kukoricakeményítő).

Gluténmentes néróhoz alapkrém készítés
Gluténmentes néró tészta bekavarása
3. Tészta dresszírozása (sütés előtti forma kialakítása)

A bekavart tésztánkat simacsöves nyomózsákba rakjuk és sütőpapírra tetszőleges méretű félgömböket nyomunk. Ügyelve a megfelelő távolság megtartására, mivel a tésztánknak sütés során megnő a térfogata.

Cukrászmester javaslat: dresszírozott alakzatok természetesen variálhatók, ezeknek az alakzatoknak, csak a képzelet szab határt.

Cukrászmester tipp: Ha szeretnéd megtudni hogyan tudod úgy megtölteni a nyomózsákot, hogy nem kened össze magad, vagy a zsákot, kattints ide.

Gluténmentes néró formázása
4. Sütés

A sütés során kialakul a végleges szerkezet, a pörzs anyagok, plusz ízzel egészítik ki a néró tésztánkat.

A sütőpapírral fedett sütőlemezre kiformázott tésztánkat, előmelegített 200 C°-os sütőben sütjük, amíg a széle aranybarna színű nem lesz.

5. Betöltés

A szoba hőmérsékletűre hűlt félgömböket összetöltjük baracklekvárral.

A félgömbök felét felfordítjuk a tetejére és nyomózsák, vagy kiskanál segítségével tetszőleges mennyiségű lekvárt nyomunk, majd ráhelyezzük a félgömbök másik felét. Egy kicsit összenyomjuk őket, annyira, hogy a széléig terüljön a lekvár.

Tipp: minél több lekvárt juttatunk a két lapocska közé, annál puhább, ízesebb lesz a süteményünk, viszont túlzásokba sem érdemes esni. A túl sok lekvár, evés közben kipréselődik a lapok közül és elkenődhet a kezünkön, ruhánkon.

Gluténmentes néró betöltése 1
Gluténmentes néró betöltése 2

6. Díszítés

A diétánkhoz illeszkedő étcsokoládét, mikróban, vagy vízgőz felett megolvasztjuk és az aprósüteményt egyesével félig belemártjuk a csokoládéba. Mártáskor több csokoládét kell olvasztani mint amennyi a receptben szerepel, mivel a csokoládéba bele kell nyomjuk a nérót.

Tipp: Nérót többféle képpen is díszíthetjük csokoládéval. Márthatjuk félig, vagy egy-egy oldalát negyedrészig mártva így V alakot kapunk, esetleg papírzacskóból csíkozva, vagy a tetejét telibe mártva.

Gluténmentes néró díszítése csokoládéval

Ha inkább vizuális típus vagy, nézd meg a videót!

Megosztanád másokkal is a receptet? Kattints az ikonokra:

Néró készítés során előforduló hibák és azok megoldásai:

1. Fehér “galuskák”, anyag csomók vannak a tésztában.

Ilyen probléma akkor jelentkezik, ha a vaj, vagy margarin túl kemény, nem olvasztottuk meg megfelelően, vagy ha valamelyik alapanyag összeállt, tárolás során. 

Megoldás: 

A megelőzés! Zsiradék megolvasztása, lisztes anyagok átszitálása.

Amennyiben kialakukt a probléma, megoldást jelenthet, ha a képlékeny tésztánkat szitán, vagy szűrőn, fakanál, spatula segítségével átnyomkodjuk.

2. Folyós lett a tészta.

Ennek oka az alapanyagok elmérésében keresendő.

Megoldás:

Amennyiben emlékszünk melyik alapanyagból mértünk a recepttől elmérő mennyiséget, egy kis matekozás után korrigáljuk.

3. Nehezen tudom megtölteni a nyomózsákot

A nyomózsák töltése igényel egy kis rutint, de könnyen elsajátítható. Két módszer közismert.Az elsőben a nyomózsákot az egyik kezünkben tartva a másik kézben fogott kanállal, vagy habkártyával megtöltjük. Ebben az esetben, rutintalanság esetén könnyen összekenhetjük a nyomózsák külső szélét, vagy magunkat.
A másik módszer esetében egy keskeny, de magasabb falú edénybe helyezzük a nyomózsákot (pl.: mércés kancsó), felső peremére hajlítjuk a zsák felső szélét, az így kialakított mélyedésbe, mind a két kezünket használva, biztosabban tudjuk megtölteni a nyomózsákunkat.

Cukrászmester tipp: amennyiben vizuális típus vagy, kattints ide egy rövid videóért.

4. Szétesik a tészta, dresszírozás közben törik, csúnyák lesznek a félgömbök

Az ilyen probléma több módon is kialakulhat.

Kicsi volt a tojásunk, ezért kevés a folyadék. Hideg volt a tojás, ezért összerántotta a zsiradékot. A száraz anyagok hőmérséklete volt hideg és ettől kemény, törős lett a tészta. Valamelyik alapanyagot elmértünk.

Megoldás:

Az alapanyagok elmérése esetén vagyunk a legkönnyebb helyzetben, amennyiben emlékszünk, hol hibáztunk.

Hideg alapanyagok esetén, vízgőz felett, melegíthetünk a tésztánkon.

5. Sütés után a nérók világos, nyers ízűek, vagy nagyon megsültek

A sütés a legfontosabb eleme a süteményünk készítésének. Ekkor alakul ki a tészta végleges alakja és íze. Hiába tettünk meg mindent a tökéletes eredmény eléréséért, ha nem megfelelő hőfokon sütünk, vagy nem megfelelő időben vesszük ki a lemezt a sütőből.

Megoldás: amíg nem ismerjük a sütőnk sütés teljesítményét, folyamatosan figyeljük a tésztánkat miközben sül, szükség esetén korrigáljuk a hőfokot, vagy a sütésidőt.

6. A kisült félgömbök méretükben eltérnek

A különböző méret kialakulását okozhatja, hogy a dresszírozás során nem egyenletes mennyiségű tésztából alakítottuk ki a félgömböket.

Az alapanyagokat nem kellő alapossággal kavartuk össze, így az egyes félgömbökben, eltérő mennyiségű zsiradék található, ezért eltérő nagyságúra terülnek.

Megoldás:

A megelőzés! A már kisült félgömböknek megkeressük a méretben hozzá illő párját és azzal illesztjük össze betöltéskor.

7. Csokoládénk sűrű, nehezen kezelhető

A kereskedelmi forgalomban kapható csokoládék és csokoládé szerű készítmények, minőségükben széles skálán mozognak. A jó minőségű csokoládék, amennyiben az olvasztásuk során nem vétettünk technológiai hibát, jól kezelhetőek. Ha még is szükséges a hígításuk, olvasztott kakaóvajjal, szőlőmagolajjal esetleg napraforgóolajjal hígíthatjuk.

Olvasztás során előforduló hibák:

– vízgőz felett történő olvasztáskor, vízpára csapódik a csokoládéra ettől besűrűsödik

Megelőzés: ne zubogó víz felett olvasszuk, vagy olyan oldalirányban kinyúló peremmel rendelkező edényt használjunk, ami meggátolja a vízpára csokoládéba jutását.

– mikróban történő olvasztáskor hosszabb ideig melegítjük a csokoládét, ettől a közepében megég a csokoládé

Megelőzés: többször, rövidebb időtartamokra helyezzük a csokoládét a mikróba és minden visszahelyezés előtt kavarjuk át

– túlmelegítettük a csokoládét! A csokoládék, fajtától függően 28-31 C°-on használhatók a legoptimálisabban

Tipp: a minőségi csokoládét melegítsük 40-45 C°-ra, majd folyamatos mozgatás közben, hűtsük vissza, fajtától függően 28–31 C°-ra, ebben a hőmérsékleti tartományban a minőségi csokoládék dermedés után csillogó fényűek, nem mattúlnak, nem szürkülnek ki.

8. Kevés lett, vagy gyorsan elfogyott a néró

A rosszul megválasztott alapanyag mennyiség, vagy a túl jó ízű végtermék, a néró tervezett időnél hamarabbi elfogyását eredményezheti.

Megoldás:

Sütni kell még egy adagot, vagy el kell dugni a család elől. 🙂

Szerezd meg a legfrissebb recepteket!

Csatlakozz a hírlevelünkhöz!
Adataid megadása után, értesítéseket  kapsz a  legújabb videókról, receptekről a honlapot érintő legfrissebb hírekről.Hozzá járulok az adataim kezeléséhez, elolvastam és megértettem az Adatvédelmi Tájékoztatót