Gluténmentes muffin recept étcsokoládé pasztillákkal

Glutén és laktózmentes sütemény

Laktózmentes logó

Recept elkészítéséhez szükséges eszközök:

  • mérleg
  • keverő tál, vagy üst
  • kézi mixer
  • fakanál, vagy spatula
  • kézi habverő
  • nyomózsák, vagy evőkanál
  • muffin sütőforma
  • muffin sütőpapír
  • tányér, vagy tálca az elkészült termékek szervirozásához

Tápanyag

Energia: 1526,11 kj/364,23 kcal

  • Szénhidrát: 44,14 gr
  • – amelyből cukrok: 13,10 gr
  • Zsír: 18,25 gr
  • – amelyből telített zsírsavak: 0,26 gr
  • Fehérje: 5,06 gr
  • só: 0,01 gr
Gluténmentes

Recept:

  • rizsliszt                                        270gr                   (23%)
  • laktózmentes tej                       170gr                   (14%)
  • laktózmentes vaj                      160gr                   (14%)
  • porcukor                                     150gr                   (13%)
  • tojás                                             100gr                    (9%)
  • kölesliszt                                     100gr                    (9%)
  • étcsokoládé                               100gr                    (9%)
  • mandulaliszt                               60gr                    (5%)
  • őrölt xilit                                       25gr                    (2%)
  • őrölt eritrit                                   25gr                    (2%)
  • kukoricakeményítő                   10gr                     (1%)
  • sütőpor                                          6gr                     (1%)

 

Össz. súly

1100gr

Előkészítési idő

kb. 10 perc

Elkészítési idő

kb. 15 perc

Sütés

30 perc

Recept elkészítése lépésről-lépésre

Ha inkább videót szeretsz nézni, kattints ide!

1. Alapanyagok kimérése

A munkánk megkönnyítése érdekében: minden alapanyagot gondosan mérjünk ki, készítsünk elő, így segítsük magunkat a gördülékeny feladat végzésben.

A vajat, vagy margarint érdemes a felhasználás előtt meglangyosítani, kicsit megolvasztani.

A szárazanyagokat: rizsliszt, kölesliszt, kukoricakeményítő, sütőpor, mandulaliszt, étcsokoládé pasztillák, – rakjuk egy tálba és keverjük össze.

Gluténmentes
Gluténmentes muffin alapanyagainak az összekeverése

2. A tészta összeállítása

Első lépésként 160g laktózmentes vajat, vagy margarint keverjük össze 150g porcukorral és 25g xilittel, 25g eritrittel (az édesítőszereknek kettős szerepe van a receptben, elsődlegesen a tésztánk szerkezetét stabilizálják, meggátolva a túlzott morzsalékosságot, másrészt csökkentik a tésztánk cukortartalmát).
A kihabosított zsiradékhoz, fokozatosan adagolva, egyesével adjuk hozzá 100g (2db L-es) tojást és habosítsuk tovább a krémet, majd a meglangyosított 170g laktózmentes tejet is keverjük hozzá.
Ezután az előzetesen összekavart szárazanyagokat (270g rizsliszt, 100g kölesliszt, 60g mandulaliszt, 10g kukoricakeményítő, 6g sütőpor, 100g étcsokoládé pasztilla) határozott, gyors mozdulatokkal keverjük hozzá a krémünkhöz.

Gluténmentes muffin készítése, tej hozzáadása
Gluténmentes muffin készítése, tojás hozzáadása
Gluténmentes muffin tésztájának bekeverése

3.  A muffin formázása, adagolása

A lágy állagú tésztánkat, simacsöves nyomózsák segítségével (vagy evőkanállal), muffin sütőformába, egyenletes mennyiségben kiadagoljuk.

Cukrászmester tipp: Gyakorlatlan kéz számára, először a nyomózsák megtöltése kihívást jelenthet. Összekeni a zsákot kívül-belül, zsákot tartó kezet, esetleg még a ruhát is. Ezen kellemetlenségek megelőzésére nyomózsák megtöltésének egyszerű módját mutatom meg neked, egy rövid videóban, ha ide kattintasz!

Gluténmentes muffin kiadagolása sütőformába

4. Sütés

A sütés során kialakul a végleges szerkezet. A hőkezelés során kialakuló pörzs anyagok, plusz ízzel egészítik ki a tésztánkat.

Előmelegített sütőben először 200 C°-on sütjük 20 percig, majd lejjebb véve a hőfokot 180 C°-on további 10 percig sütjük.

Muffin kihűlése után jó étvággyal fogyasszuk.

 

Gluténmentes muffin egy falattal megkóstolva

Ha inkább vizuális típus vagy, nézd meg a videót!

Megosztanád másokkal is a receptet? Kattints az ikonokra:

Muffin készítés során előforduló hibák és azok megoldásai:
1. Fehér “galuskák”, anyag csomók vannak a tésztában.

Ilyen probléma, akkor jelentkezik, ha a vaj, vagy margarin túl kemény, vagy ha valamelyik alapanyag összeállt tárolás során pl.: porcukor, édesítőszerek. Előidézheti még, ha a szárazanyagokat nem kavarjuk össze a krémhez keverés előtt, ilyenkor az eltérő szemcseméretek miatt az alapanyagok összeállhatnak a folyadékkal való érintkezés során, “galuskák” alakulnak ki.

Megoldás: 

A zsiradékot érdemes meglangyosítani, megolvasztani, de nem felforralni.

A szárazanyagokat felhasználás előtt kavarjuk össze, esetleg amennyiben szükséges szitáljuk át.

Az összeált porcukrot, édesítőszereket nyújtófával, vagy kávédarálóval porítsuk vissza, vagy szitáljuk le.

2. Vajas része a tésztának nem veszi fel a folyadékot "futós" lett

A probléma több okból is kialakulhat:

– a zsiradékunk, vagy a folyadékunk hideg, ekkor a zsiradék kisebb-nagyobb csomókká áll össze és különválik a folyadéktól

– a tojást, vagy a tejet hirtelen adjuk hozzá a zsiradékhoz, ilyenkor a zsiradék csomókká áll össze, különválik a folyadéktól

Megelőzés:

– zsiradék puha, olvadt állagú legyen, de ne forraljuk fel

– tejet is langyosítsuk meg kb.: 36-40 C° (ne legyen forró, mert elfolyósítja a zsiradékot, vagy kicsapódik – megfő – a tojás)

– tojást, folyadékot fokozatosan, kisebb adagokban, folyamatos keverés közben adjuk hozzá a zsiradékhoz

Kialakult probléma megoldása:

– technológiai folyamatok betartása 🙂

– a “futós” állagú krém is felhasználható, alaposabban kell összekeverni a szárazanyagokkal, ezáltal a szétvált anyagok, egy idő után elkeverednek egymással. A muffinunk ízét nem befolyásolja ez az állapot, a kész termékünk mérete kisebb lesz és tömörebb állagú szerkezet alakul ki.

3. Nehezen tudom megtölteni a nyomózsákot

A nyomózsák töltése igényel egy kis rutint, de könnyen elsajátítható. Két módszer közismert.

Az elsőben a nyomózsákot az egyik kezünkben tartva a másik kézben fogott kanállal, vagy habkártyával megtöltjük. Ebben az esetben, rutintalanság esetén könnyen összekenhetjük a nyomózsák külső szélét, vagy magunkat.

A másik módszer esetében egy keskeny, de magasabb falú edénybe helyezzük a nyomózsákot (pl.: mércés kancsó), felső peremére hajlítjuk a zsák felső szélét, az így kialakított mélyedésbe, mind a két kezünket használva, biztosabban tudjuk megtölteni a nyomózsákunkat.

Cukrászmester tipp: amennyiben vizuális típus vagy, kattints ide egy rövid videóért.

4. Kemény, vagy nagyon lágy a tésztánk, nehéz kiadagolni

Valamelyik alapanyagot elmértünk! Ez a recept lágy, de nem folyós állagú tésztát eredményez.

Megoldás:

– amennyiben emlékszünk mit mértünk el, egy kis matekozás után a hiányzó alapanyagokat külön összekeverjük, majd hozzáadjuk a rossz tésztánkhoz

5. Égett, vagy nyers a muffinunk

A sütés a legfontosabb eleme a muffinunk készítésének. Ekkor alakul ki a tészta végleges alakja és íze. Hiába tettünk meg mindent a tökéletes eredmény eléréséért, ha nem megfelelő hőfokon sütünk, vagy nem megfelelő időben vesszük ki a sütőből.

Megoldás:

– amíg nem ismerjük a sütőnk sütés teljesítményét, folyamatosan figyeljük a tésztánkat miközben sül, minden sütő másképp viselkedik, egyedi hőfokbeállítások szükségesek a kívánt eredmény eléréséhez

6. Kemény, "bodagos", száraz, morzsalékos lett a muffin

A nem megfelelő állagú muffin több okra vezethető vissza:

– elmértük valamelyik alapanyagot

– alacsony hőfokon, sokáig sütöttük

– a zsiradékunk csomós maradt a készítés során és süléskor kisült a tésztából

Megelőzés:

– alapanyagok mennyiségének és a gyártás tehnológiai leírásnak pontos betartása

– sütés folyamatának figyelése, szükség szerinti hőfokszabályzás

7. Kevés lett, vagy gyorsan elfogyott a muffin

A rosszul megválasztott alapanyag mennyiség, vagy a túl jó ízű végtermék, a muffin tervezett időnél hamarabbi elfogyását eredményezheti.

Megoldás:

Sütni kell még egy adagot, vagy el kell dugni a család elől. 🙂

Gluténmentes linzer

Glutén-, laktózmentes

Megnézem

Gluténmentes néró sárgabaracklekvárral étcsokoládéval díszítve

Gluténmentes néró

Glutén-, és laktózmentes

Megnézem

Gluténmentes almás lepény díszesen tálalva

Gluténmentes almás lepény

Glutén-, és laktózmentes

Megnézem

Szerezd meg a legfrissebb recepteket!

Csatlakozz a hírlevelünkhöz!
Adataid megadása után, értesítéseket  kapsz a  legújabb videókról, receptekről a honlapot érintő legfrissebb hírekről.



Hozzá járulok az adataim kezeléséhez, elolvastam és megértettem az Adatvédelmi Tájékoztatót