Gluténmentes linzer recept sárgabaracklekvárral

Glutén-, és laktózmentes sütemény

Laktózmentes logó

Recept elkészítéséhez szükséges eszközök:

 

 • mérleg
 • keverő tál, vagy üst
 • nyújtódeszka
 • nyújtófa
 • kiszúró
 • ecset
 • sütőlemez
 • nyomózsák, vagy evőkanál
 • tányér, vagy tálca az elkészült termékek szervirozásához

Tápanyag

Energia: 1561,91 kj/ 372,77 kcal

 • Szénhidrát 51,70 gr
 • – amelyből cukrok 24,92 gr
 • Zsír 17,31 gr
 • – amelyből telített zsírsavak 0,42 gr
 • Fehérje 3,79 gr
 • Só 0,06 gr
Gluténmentes linzer

Recept:

Tészta

 • laktózmentes vaj                230gr             (14%)
 • rizsliszt                                   210gr             (13%)
 • kristálycukor                         122gr              (7%)
 • mandulaliszt                        120gr              (7%)
 • tojás                                        80gr               (5%)
 • kölesliszt                                66gr               (4%)
 • kukoricakeményítő             60gr               (4%)
 • burgonyakeményítő           50gr               (3%)
 • xilit                                           50gr               (3%)
 • eritrit                                       50gr               (3%)
 • só                                                1gr               (0%)
 • citromhéj                                  1gr               (0%)

 

Díszítés

 • dió                                               30gr                   (2%)
 • kristálycukor                             30gr                   (7%)

 

Betöltés

 • sárgabaracklekvár                500gr                  (31%)

Össz. súly

1500gr

Előkészítési idő

10 perc

Elkészítési idő

kb. 1 óra

Pihentetési idő

Min. 1 óra

Sütési idő

12 perc

Recept elkészítése lépésről-lépésre

Ha inkább videót szeretsz nézni, kattints ide!

1. Alapanyagok kimérése

A munkánk megkönnyítése érdekében: minden alapanyagot gondosan mérjünk ki, készítsünk elő, így segítsük magunkat a gördülékeny feladat végzésben.

Vajat, vagy margarint érdemes a felhasználás előtt kivenni a hűtőből, hogy puhább legyen, könnyebben dolgozhassuk vele. A kemény zsiradék eldolgozása a tésztában nehézkes, könnyen zsiradékcsomók maradhatnak benne.

Túl lágy zsiradék használata viszont nem jó, mivel ellágyítja a tésztát, sokáig kell a hűtőben tárolni az összegyúrt tésztát, hogy dolgozhassuk vele.

Az édesítőszerek, kettős szerepet játszanak ebben a receptben. Egyrészt a tészta állagát javítják, meggátolják a túlzott morzsalékosság kialakulását, stabilizálják a tészta szerkezetét. Másrészt a tészta cukortartalmát csökkentik.

Gluténmentes linzerhez szükséges alapanyagok.
Gluténmentes linzer díszítéséhez az alapanyagok előkészítve

2. A tészta összeállítása

A begyúrással alakítjuk ki a megfelelő tészta szerkezetet.

Száraz alapanyagokat egy tálba öntjük és elmorzsoljuk benne a vajat, vagy margarint. Ez történhet kézzel, vagy géppel. Ekkor a tésztának még nem kell összeállni, csak a zsiradék egyenletes eloszlását segítjük elő. Ezután adjuk hozzá a tojást és határozott mozdulatokkal összedolgozzuk a tésztát.

Fontos ügyelni arra, hogy ez a folyamat ne tartson sokáig, hiszen a kéz melegétől, megolvadhat a tésztában a zsiradék. Az olvadt zsiradék könnyen kicsapódik, “le ég” a tészta.

Gluténmentes linzer tésztájához zsiradék elmorzsolása
Gluténmentes linzer tésztájához tojás hozzágyúrása
Gluténmentes linzer tésztája begyúrva

3. A tészta pihentetése

A pihentetés ugyan olyan fontos része a gyártás technológiának, mint a begyúrás, ekkor érnek össze az alapanyago, alkotnak egységes struktúrát.

Amennyiben jól dolgoztuk és a tésztánk összeállt, célszerű pihentetni, hűtőben. Csomagoljuk be, vagy takarjuk le folpakkal és fél, egy órára tegyük hűtőbe. Erre azért van szűkség, hogy könnyebben tudjuk a későbbiekben dolgozni a tésztával. Az összegyúrt alapanyagok összeérnek, egy egységet képeznek a pihentetés alatt.

Javaslat: egy nappal korábban készítsük el a tésztát és tároljuk hűtőben.

Gluténmentes linzer tésztájának pihentetése

4. Nyújtás, formázás

A nyújtással kialakítjuk a süteményünk megfelelő vastagságát.

Hűtőből kivett linzertésztát kézzel, vagy géppel átgyúrjuk. Az átgyúrás ne tartson sokáig, ne lágyítsuk el a tésztát. A tésztát lisztezett felületen (nyújtódeszka, asztallap), kb. 5 mm-es vastagságúra nyújtjuk.

Tetszőleges alakú és méretű, fém vagy műanyag kiszúróval, linzer lapokat szaggatunk. A kapott lapocskákat megfelezzük. Felének a közepét kiszúrjuk, egy kisebb méretű kiszúróval. Felső felületét megkenjük tojással, vagy vízzel és megszórjuk darált kristálycukor és őrölt dió, fele-fele arányú keverékével.

Javaslat: a megszórt felületen, gurítsuk végig a nyújtófánkat (gyengéden, nem lenyomva!), igy elkerülhetjük, hogy a díszítésünk leperegjen a felületről.

Ha problémát okoz az egyenletes tészta nyújtás, kattints ide és mutatok neked egy egyszerű praktikát.

Gluténmentes linzer kinyújtva
Gluténmentes linzer kiszúrása

5. Sütés

Sütés során kialakul a végleges szerkezet, a pörzs anyagok, plusz ízzel egészítik ki a linzertésztánkat.

A lapocskákat sütőlemezre helyezzük, ügyelve arra, hogy ne érjenek össze, mivel sülés közben még terülnek. Előmelegített 180-200 C°-os sütőben addig sütjük, amíg a széle aranybarna színű nem lesz. Ha valaki omlósabb állagot kedveli, szereti a megpörkölődött dió ízét, nyugodtan süsse tovább. Viszont nem érdemes túlsütni a terméket, mert könnyen megkeseredik rajta a dió.

Gluténmentes linzer kisütve, sütőlemezen.

6. Betöltés

Szoba hőmérsékletűre hűlt lapocskákat összetöltjük baracklekvárral. A “kopasz” lapocskára, nyomózsák, vagy kiskanál segítségével felvisszük a lekvárt, tetszőleges mennyiségben és rátesszük a diós felületű lapot. Egy kicsit összenyomjuk őket, hogy a felső lapon kialakított lyukon, ránk tudjon mosolyogni a lekvár.

Tipp: minél több lekvárt juttatunk a két lapocska közé, annál puhább, ízesebb lesz a süteményünk, viszont túlzásokba sem érdemes esni. A túl sok lekvár, evés közben kipréselődik a lapok közül és elkenődhet a kezünkön, ruhánkon.

Gluténmentes linzer betöltése.

Ha inkább vizuális típus vagy, nézd meg a videót!

Megosztanád másokkal is a receptet? Kattints az ikonokra:

Linzer készítés során előforduló hibák és azok megoldásai:

1. Fehér “galuskák”, anyag csomók vannak a linzer tésztában.

Ilyen probléma akkor jelentkezik, ha a zsiradékunk túl kemény, vagy ha valamelyik alapanyag összeállt, tárolás során. Előidézheti még, ha mindent egyszerre gyúrunk össze, így nem tud kialakulni a morzsalékosság. A keményítő felveszi a tojás nedvesség tartalmát, becsomósodik.

Megoldás: 

Amikor zsiradékdarabok vannak a linzer tésztánkban, kisebb darabokra osztva, határozott, gyors mozdulatokkal, késhegy vékonyságúra nyújtjuk a tésztát. Így a vajdarabok szétnyomódnak, egyneműsödnek a többi alapanyaggal. Vigyázat! Túl sokáig nem lehet gyúrni, nyújtani, mozgatni a tésztát, mert könnyen “le ég”, kiválik a zsiradék. Főleg, ha kézzel dolgozunk, a kéz melegét hamar átveszik a zsiradékok.

A “galuska” kialakulhat azért is , mert a keményítő, vagy valamelyik liszt felszívta a tojás nedvesség tartalmát és összecsomósodott, megkeményedett. Célszerű új tésztát készíteni, betartva a technológiai leírást.

2. Ellágyult a tészta.

Ennek oka lehet a túl puha zsiradék, vagy a hosszú idejű gyúrás, illetve a túl meleg kéz, amennyiben kézzel dolgozunk.

Megoldás:

Zsiradék megfelelő állaga kardinális kérdés. Túl kemény , illetve a túlzottan lány zsiradék is problémát jelenthet. Ha lágy a zsiradékunk, tegyük be a hűtőbe egy kicsit a megfelelő állag eléréséig, vagy nagyon gyorsan gyúrjuk össze a tésztát és azt hűtsük le. A túlzottan lágy zsiradék használatát kerülni kell!

3. Szétesik a tészta, nem áll össze

Ilyen probléma több módon is kialakulhat. Kicsi volt a tojásunk, ezért kevés a folyadék. Sokáig gyúrtuk, “le égett” a tészta. Valamelyik alapanyagot elmértünk.

Megoldás:

Tésztánk állaga száraz-morzsalékos, még tojást, vagy vizet lehet hozzá adagolni. Amennyiben “le égett” (morzsalékos, szétesik, “meleg” a tészta), le kel hűteni és még egy kis zsiradékot lehet hozzá gyúrni. Max. 5 %. Ennél többet nem érdemes, mert sütéskor szétterül a tészta. Alapanyag elmérése esetén, ha emlékszünk mit mértünk el, egy kis matekozás után pótoljuk a hiányzó alapanyagokat. 🙂

4. A lehűtött tésztánk nagyon törik, nehezen nyújtható.

Ez a probléma, akkor jelentkezhet, ha sokáig tároltuk alacsony hőfokon a tésztát hűtőben.

Megoldás:

Ha a tésztánk túlzottan lehűlt, gyúrjuk át, kézzel, vagy géppel. Érdemes kisebb darabokra tördelni és 5-10 perc után átgyúrni. A konyha hőmérsékletétől és a kéz melegétől, gyorsan feldolgozásra kész állapotba kerül.

5. Nyújtás során leragad a tészta.

Kiváltó oka lehet az ellágyult, puha tészta. Kevés lisztet szórtunk a tészta alá nyújtás előtt.

Megoldás:

Tészta leragadása egy bosszantó eset, de nem kell pánikba esni. Amikor nyújtás közben elkezdjük érezni, hogy megragad a tésztánk, egy hosszú pengéjű, egyenes kenőkéssel vágjunk alá, tekerjük fel a tésztát egy sodrófára, lisztezzünk alá és folytathatjuk a nyújtást.

Leragadás a tészta ellágyulása miatt történt. Szedjük össze a tésztát, hűtsük vissza, majd újból nyújtsuk ki.

6. Nem lett egyenletes vastagságú a tésztánk nyújtás során.

Okozója lehet az egyenlőtlen erőkifejtés, amitől hullámos eltérő vastagságú tésztarészek alakulnak ki.

Megoldás:

Egyenletes nyújtási vastagság elérésének a legbiztosabb módszere, ha “szamár vezetőt” 🙂 használunk. A nyújtófánk szélességénél keskenyebben, rakjunk le két olyan vastagságú falécet, vonalzót, karton lap csíkot, amilyen vastagságot szeretnénk elérni, és a két Pl.: faléc között nyújtsuk ki a tésztát. Így a faléceken gurul a nyújtófa és a tésztánk egyenletesen fog elnyúlni.

Tipp: ha vizuális típus vagy kattints ide és néz meg egy rövid videót

7. Beleragad a kiszúróba a tészta

Kellemetlen és bosszantó, ha a kiszúróból nem, vagy csak nehezen jön ki a tészta. ennek kiváltója lehet, ha túl vastagon kentük meg a tészta felületét tojással, vagy már kezd ellágyulni a tésztánk.

Megoldás:

Kiszúrónk lisztbe mártása, kiszúrás előtt. Újabb használat előtt pedig töröljük le a ráragadt maradványokat, úgy mártsuk ismét a lisztbe.

8. Sütés után a lapocskáink világosak, nyers ízűek, vagy nagyon megsültek

Sütés a legfontosabb eleme a linzerünk készítésének. Ekkor alakul ki a tészta végleges alakja és íze. Hiába tettünk meg mindent a tökéletes eredmény eléréséért, ha nem megfelelő hőfokon sütünk, vagy nem megfelelő időben vesszük ki a lemezt a sütőből.

Megoldás:

Amíg nem ismerjük a sütőnk sütés teljesítményét, folyamatosan figyeljük a tésztánkat miközben sül.

9. A lekvár kifolyik a linzerlapocskák közül, nagyon eláztatta a tésztát

Elkészült linzerünk végleges minőségét nagyban befolyásolja a jól megválasztott, kiváló minőségű lekvár. Szükséges, hogy a lekvárunknak megfelelő tartása legyen és ne engedje a levét, mert attól teljesen szétázik a linzerünk.

10. Kevés lett, vagy gyorsan elfogyott a linzer

Rosszul megválasztott alapanyag mennyiség, vagy a túl jó ízű végtermék, a linzer tervezett időnél hamarabbi elfogyását eredményezheti.

Megoldás:

Sütni kell még egy adagot, vagy el kell dugni a család elől. 🙂

Szerezd meg a legfrissebb recepteket!

Csatlakozz a hírlevelünkhöz!
Adataid megadása után, értesítéseket  kapsz a  legújabb videókról, receptekről a honlapot érintő legfrissebb hírekről.Hozzá járulok az adataim kezeléséhez, elolvastam és megértettem az Adatvédelmi Tájékoztatót