Gluténmentes

Grillázs kocka recept

Gluténmentes, tejmentes sütemény

Gluténmentes logó

A grillázs kocka receptjét különösen nagy örömmel készítettem el gluténmentes és tejmentes változatban, hiszen ez a sütemény gyerekkorom egyik kedvence volt. Olyan igazi, házias ízű édesség, amilyeneket csak a nagymamák tudnak elkészíteni finomra. smile

Mivel a mi családunkban a gluténérzékenység, tejcukor-, és tejfehérje érzékenység nem volt jelen kiskoromban, ezért a receptet nekem kellett átalakítani gluténmentesre és tejmentesre.

A gluténmentes grillázs kocka háromféle rizslisztes piskóta lapból (sima, diós, kakaós) és egy karamellizált cukros tejmentes grillázs krémből áll. A receptben nincs semmilyen cukrász szakmai csavar, bonyolult, nehezebben beszerezhető alapanyagok. Egyszerű házias recept, házias ízzel. smile

Recept elkészítéséhez szükséges eszközök:

  • mérleg
  • keverő tál, vagy üst
  • forraló edény
  • kézi habverő
  • kézi mixer
  • habkártya
  • sütőpapír
  • sütőlemez
  • kenőkés
  • tányér, vagy tálca az elkészült sütemény tálalásához

Tápanyag

Energia: 1348,93 kj/ 321,94 kcal

  • Szénhidrát: 30,29 g
  • – amelyből cukrok: 23,72 g
  • Zsír: 21,23 g
  • – amelyből telített zsírsavak: 1,58 g
  • Fehérje: 3,20 g
  • Só: 0,00 g
Gluténmentes Grillász kocka díszesen tálalva

Recept

Grillázs krém:

  • vaníliás mandulaital                                  450gr
  • kristálycukor                                               300gr
  • kukoricakeményítő                                      32gr

 

  • tejmentes margarin                                  400gr
  • pörkölt darált dió                                      100gr

Kakaós piskótalap:

  • tojás (5db L-es)                                          275gr
  • kristálycukor                                              104gr
  • rizsliszt                                                          87gr
  • kakaópor                                                        8gr

    Diós piskótalap:

    • tojás (3db L-es)                                          165gr
    • kristálycukor                                                63gr
    • rizsliszt                                                          36gr
    • dió                                                                 60gr

      Díszítés:

       

      • étcsokoládé                                              100gr
      • durvára tört, pörkölt dió                          30gr

      Össz. Súly

      2000gr

      Össz. készítési idő

      kb. 109 perc

      Előkészítés

      20 perc

      Elkészítés

      Kb. 60 perc

      Sütés

      24 perc

      Díszítés

      5 perc

      Sütemény elkészítése lépésről-lépésre

      Ha inkább videót szeretsz nézni, kattints ide!

      1. Alapanyagok kimérése

      A munkánk megkönnyítése érdekében: minden alapanyagot gondosan mérjünk ki, készítsünk elő, így segítsük magunkat a gördülékeny feladat végzésben.

      Kb. 150g diót sütőben pirítsunk meg. 100g-ot daráljunk le, 30g-ot törjünk durvára. 60g diót pörkölés nélkül daráljunk meg.

      Szárazanyagokat a piskótákhoz külön-külön előkészítve, mérjük egy tálba, és alaposan keverjük össze. Tojásokat válasszuk szét, fehérjére és sárgájára.

      Margarint vegyük ki a hűtőből, hogy puhuljon.

      Gluténmentes Grillázs kocka diós piskótalapjának alapanyagai kimérve
      Gluténmentes Grillázs kocka kakaós piskótalapjának alapanyagai kimérve
      Gluténmentes Grillázs kocka alapkrémjének alapanyagai kimérve

      2. Grillázs alapkrém

      450g mandulaitalt melegítsük 45-50 C°-ra és annyit keverjük belőle 32g kukoricakeményítőhöz, hogy egy sűrűn folyós masszát kapjunk.

      300g kristálycukrot olvasszunk meg egy hőálló edényben. Amikor a kristálycukor szemcséi elolvadtak, de még nem forrt fel (nem habzik) a cukor olvadék, óvatosan és fokozatosan öntsük hozzá a vaníliás mandulaitalt.

      Figyelem: Csak fokozatosan és óvatosan adagolva szabad hozzá önteni folyadékot az olvadt cukorhoz! Amennyiben gyorsan, nagy mennyiséget öntünk az olvadékra, a hirtelen felforrósodó folyadék egy része gőzzé változik és szétfröcsköli a forró olvadékot. Komoly égési sérüléseket okozva!

      Miután a cukor teljesen elolvadt a mandulaitalban és újra felforrt, öntsük hozzá a keményítős elegyünk és addig főzzük, amíg besűrűsödik.

      Tegyük félre hűlni.

      Gluténmentes grillázskocka krémjéhez a kristálycukor olvasztása
      Gluténmentes Grillázs kocka alapkrémjének főzése
      Gluténmentes Grillázs kocka alapkrémjének sűrítése
      Gluténmentes grillázskocka krémje megfőzve
      3. Kakaós piskótalap

      5db tojássárgáját 104g kristálycukr 1/3 részével kihabosítjuk.

      5db tojásfehérjét felverjük a maradék cukorral.

      A két részt összekeverjük és hozzá adjuk az előzetesen összekevert szárazanyagokat (87g rizslisz, 8g kakaópor). Óvatosan dolgozzunk, hogy a habok ne essenek össze, ne legyen folyós a tésztánk.

      A felvert masszát sütőpapírral fedett sütőlemezen egyenletesen elkenjük.

      Gluténmentes Grillázs kocka kakaós piskótalapjának tojáshabjainak összekeverése
      Gluténmentes Grillázs kocka kakaós piskótalapjának tojáshabjai és szárazanyagainak összekeverése
      Gluténmentes Grillázs kocka kakaós piskótalapjának kikenése sütés előtt
      4. Diós piskótalap

      3db tojássárgáját 63g kristálycukrot 1/3 részével kihabosítjuk.

      3db tojásfehérjét felverjük a maradék cukorral.

      A két részt összekeverjük és hozzá adjuk az előzetesen összekevert szárazanyagokat (36g rizsliszt, 60g darált, pörkölt dió). Óvatosan dolgozzunk, hogy a habok ne essenek össze, ne legyen folyós a tésztánk.

      A felvert masszát sütőpapírral fedett sütőlemezen egyenletesen elkenjük. Fele akkorára, mint a kakaós piskótalapot.

      Gluténmentes Grillázs kocka diós piskótalapjának tojáshabjainak összekeverése
      Gluténmentes Grillázs kocka diós piskótalapjának tojáshabjai és szárazanyagainak összekeverése
      Gluténmentes Grillázs kocka diós piskótalapjának kikenése sütés előtt
      5. Sütés

      A sütés során kialakul a végleges szerkezet, a pörzs anyagok, plusz ízzel egészítik ki a piskótalapunkat.

      Előmelegített 200 C°-os sütőben, 10-12 percig sütjük a lapokat.

      Figyelem: sütés közben a sütő ajtaját ne nyitogassuk, mert a kakaós karikán  összeesik. A sütés során beáramló hideg levegő, meggátolhatja a térfogat változás folyamatát.

      Kisült lapok tetejét megszórjuk rizsliszttel, és átfordítjuk a tetejére. Így hűtjük ki.

      6. Grillázs krém

      400g puhított margarint krémes állagúra keverjük. Hozzá keverjük a grillázs alapkrémet, kihabosítjuk, és 100g pörkölt darált diót is keverünk hozzá.

      Gluténmentes Grillázs kocka krémjéhez a margarin krémesítése
      Gluténmentes Grillázs kocka krémjéhez a margarin és az alapkrém összekeverése
      Gluténmentes Grillázs kocka krémjéhez a margarin, alapkrém és pörkölt dió összekeverése

      7. Betöltés

      Kakaós piskótalapot megfelezzük. Egyik fél lapról lehúzzuk a sütőpapírt, tálcára helyezzük a bőrös felületével felfele és egyenletesen rákenjük a grillázskrém felét.

      Rátesszük a diós piskótalapot és erre rákenjük a grillázskrém másik felét.

      Ráhelyezzük a piskótalap másik felét és hűtőben, minimum egy órát hűtjük.

      Gluténmentes Grillázs kocka betöltése
      Gluténmentes Grillázs kocka betöltése

      8. Díszítés

      Miután megdermedt a süteményünk, felső piskótalapról lehúzzuk a sütőpapírt, ráhelyezünk egy tálcát és megfordítjuk a süteményt.

      Cukrászmester javaslat: A fordításra azért van szükség, hogy a felület sima legyen, de elhagyható. Az alsó és a felső tálcát enyhén összenyomva, gyorsan és probléma nélkül tudjuk megfordítani a süteményünk.

      Olvasztott 100g étcsokoládéval vékonyan lekenjük a tetejét és durvára tört 30g pörköld dióval megszórjuk.

      Csokoládé dermedése után szeleteljük tetszőleges méretűre a süteményt.

      Gluténmentes Grillázs kocka díszítése csokoládéval
      Gluténmentes Grillázs kocka díszítése pörkölt dióval
      Gluténmentes Grillázs kocka

      Ha inkább vizuális típus vagy, nézd meg a videót!

      Megosztanád másokkal is a receptet? Kattints az ikonokra:

      Gluténmentes sütemények elkészítésekor, sajnos nem elég csak egy az egyben lecserélni a búzalisztet más gluténmentes alapanyagokra. A gluténmentes alaplisztek, szerkezetükben, ízükben, vízmegkötő képességükben is eltérnek a fehér liszttől, ezért, ha rizslisztet, kukoricalisztet, hajdinalisztet, köleslisztet, zablisztet, mandulalisztet, kókuszlisztet,vagy más gluténmentes alaplisztet használunk a süteményekben, azok, íze, állaga, szerkezete is megváltozik. A búzaliszttől eltérő szerkezetű és tulajdonságú gluténmentes alaplisztek, újfajta felhasználási és tárolási tudás megszerzését teszi szükségessé!

      Gluténmentes sütemény készítési alapelvek

      Glrillázs kocka készítés során előforduló hibák és azok megoldásai:

      1. Anyagcsomók "galuskák" vannak a piskótában.

      Ilyen probléma akkor jelentkezik, ha a szárazanyagokat nem keverjük össze, vagy a tojásfehérjét túlverjük, kemény törős habot kapunk. 

      Megoldás: 

      A megelőzés!

      – Száraz anyagok össze keverése.

      – Tojásfehérjét, csak addig habosítsuk, amíg megtartja a formáját. Túlzottan kemény habot nehezen tudjuk hozzákeverni a többi alapanyaghoz. Vagy fehérje csomók maradnak a tésztában. Vagy összetörik a fehérje bekavarás során és elfolyósodik a tésztánk.

      2. Folyós lett a tészta.

      Ennek oka az alapanyagok elmérésében keresendő, vagy a tojásfehérje állaga nem megfelelő.

      – Alapanyag elmérése esetében a megoldásokat attól függően tudjuk kiválasztani, hogy mikor vettük észre, valamit elmértünk. A felvert végleges összeállítása után már nem tudunk javítani az eredményen. Valamelyik folyamat közben viszont van lehetőség az alapanyag mennyiségek korrigálására, amennyiben tudjuk hol hibáztunk.

      – Tojásfehérjét, csak addig habosítsuk, amíg megtartja a formáját. Túlzottan kemény habot nehezen tudjuk hozzákeverni a többi alapanyaghoz, fehérje csomók maradnak a tésztában. Vagy összetörik a fehérje bekavarás során és elfolyósodik a tésztánk.

      3. Sütés után a piskótakarika ragacsos felületű, vagy nagyon megsült

      A sütés a legfontosabb eleme a süteményünk készítésének. Ekkor alakul ki a tészta végleges alakja és íze. Hiába tettünk meg mindent a tökéletes eredmény eléréséért, ha nem megfelelő hőfokon sütünk, vagy nem megfelelő időben vesszük ki a lemezt a sütőből.

      Megoldás:

      Amíg nem ismerjük a sütőnk sütés teljesítményét, folyamatosan figyeljük a tésztánkat miközben sül, szükség esetén korrigáljuk a hőfokot, vagy a sütésidőt.

      4. Keserű lett a grillázs alapkrém

      Kristálycukrot csak addig szabad melegíteni, amíg hígan folyós állagú lesz, de még nem kezd el gyöngyözni, forrni. Amíg kristálycukor szemcsék vannak az olvadékban, inkább vegyük le a gázról és kavargassuk, majd ha sűrűsödik, újra melegítsük, folyamatos kavarás közben. Így nem forr fel és nem keseredik meg az olvadt cukor.

      5. Lágy lett a grillázs alapkrémünk

      Ez a hiba vagy az alapanyagok elméréséből, vagy a nem megfelelő főzés miatt alakulhat ki.

      Az alapanyagokat, mindig pontosan mérjük ki. A folyós grillázs alapkrémtől, ikrás, kásás, lágy álagú lesz a krémünk. Könnyen szétcsúszhat tőle a süteményünk.

      Az alapkrémet addig főzzük amíg besűrűsödik és bugyogva forr. Amennyiben hamarabb fejezzük be a hőkezelést, folyós maradhat a krémünk.

      Tipp: Ha folyós lett az alapkrém, inkább főzzünk egy újabb adagot. Vagy készítsünk belőle pohárkrémet.

      6. Ikrás, kásás lett a grillázs vajkrémünk

      Ez a probléma két esetben szokott előfordulni. Híg a vaníliás  alapkrém, vagy hideg a vaj, vagy az alapkrém.

      Megoldások:

      Ha híg volt a vaníliás alapkrémünk és ettől ikrás, kásás állagú lett a vajkrémünk, adagolhatunk hozzá még olvasztott, meleg vajat. Ettől a vajkrémünk stabilizálódhat, de az íze megváltozik.

      Amennyiben vagy a vajunk, vagy az alapkrémünk túlzottan hideg volt és ikrás, kásás állagú lett a vajkrémünk, vegyünk ki a vajkrémből egy kisebb adagot, olvasszuk meg és folyamatos keverés közben csorgassuk vissza a többi vajkrémhez. Ettől kisimul a vajkrémünk, megszűnik a szétesett állapot.

      Fontos: Inkább többször kisebb adagokat olvasszunk, mert ha túl lágy lesz a vajkrémünk, szétcsúszik a süteményünk.

      7. Törik a csokoládé a sütemény tetején

      A csokoládémáz töredezése több okból is kialakulhat:

      • túl sűrű a csokoládénk

      Megoldás:

      Olvasztás közben már látjuk, hogy milyen állagú az olvadt csokoládénk, amennyiben nagyon sűrűnek találjuk, hígíthatjuk valamilyen növényi olajjal pl.: napraforgó, mogyoró, szőlőmag olaj. 5-10%-nál jobban ne hígítsuk, mert nehezebben, vagy nem fog megkötni a csokoládé.

      • túl vastag a csokoládé réteg

      Megoldás:

      Minél vékonyabban réteg csokoládét viszünk fel a süteményünk tetejére, annál könnyebb lesz a szeletelés. Viszont a túl vékony csokoládéba nem ragad meg a dió dísz, lepereg a tetejéről.

      • hideg késsel szeleteljük a süteményt

      Megoldás:

      Forraljunk vizet és abba mártsuk bele a szeletelőkést. Az átforrósodott kés nem töri, hanem olvassza a csokoládé réteget. 

      8. Kevés lett, vagy gyorsan elfogyott a Grillázs kocka

      A rosszul megválasztott alapanyag mennyiség, vagy a túl jó ízű végtermék, a grillázs kocka tervezett időnél hamarabbi elfogyását eredményezheti.

      Megoldás:

      Sütni kell még egy adagot, vagy el kell dugni a család elől. 🙂

      Szerezd meg a legfrissebb recepteket!

      Csatlakozz a hírlevelünkhöz!
      Adataid megadása után, értesítéseket  kapsz a  legújabb videókról, receptekről a honlapot érintő legfrissebb hírekről.



      Hozzá járulok az adataim kezeléséhez, elolvastam és megértettem az Adatvédelmi Tájékoztatót